Gospodarstvo

Gre v Sloveniji sončna energija v nič?

Ljubljana, 07. 09. 2010 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razmere na področju gradnje sončnih elektrarn se še zaostrujejo, saj so nekatera elektrodistribucijska podjetja začela odklanjati priključitev novo postavljenih sončnih elektrarn na omrežje.

V Združenju slovenske fotovoltaične industrije so znova spomnili, da so konec avgusta letos opozorili na nezakonite odločbe o rušenju strešnih sončnih elektrarn, ki naj bi ga naročilo okoljsko ministrstvo. Takrat so vlado in pristojna ministrstva pozvali k čimprejšnji ureditvi razmer, saj gre za eno redkih gospodarskih področij, ki trenutno beleži rast in ustvarja nova delovna mesta.

Elektrodistributerji odklanjajo priklop sočnih elektrarn na omrežje.
Elektrodistributerji odklanjajo priklop sočnih elektrarn na omrežje. FOTO: Energetika Ljubljana

Predsednik združenja Uroš Merc, ki se je zato srečal s predsednikom slovenske vlade Borutom Pahorjem in okoljskim ministrom Rokom Žarnićem, je celo dobil zagotovilo, da se tovrstna problematika prednostno rešuje. "Žal pa okoljsko ministrstvo še naprej ignorira naše pobude za razgovor na to temo in za rešitev nastalega zapleta," trdijo v združenju.

Zanima jih, kako lahko okoljsko ministrstvo upraviči dejstvo, da so elektrodistributerji do prejšnjega tedna nemoteno priklapljali sončne elektrarne brez gradbenega dovoljenja, sedaj pa jih več ne smejo. Okoljsko ministrstvo naj bi namreč letos po mnenju združenja spremenilo svoje stališče in začelo za postavitev sončnih elektrarn zahtevati gradbena dovoljenja.

Menijo, da je treba kaznovati elektrodistribucijska podjetja, če so dve leti kršila zakonodajo, saj so dve leti omogočala priključitev nedovoljene gradnje na objekt gospodarske javne infrastrukture oziroma izdajala dovoljenja in soglasja za takšno priključitev. "Če pa kršijo zakonodajo sedaj, pa so v skladu z energetskim zakonom odškodninsko odgovorni za škodo, ki jo povzročajo uporabnikom omrežja, ker jim ne omogočijo priklopa."

Poudarili so še, da njihov namen ni kaznovanje elektrodistribucijskih podjetij, ampak želijo opozoriti, do kakšnih absurdnih razmer prihaja zaradi ravnanja oziroma opustitve pravnega ravnanja okoljskega ministrstva.

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddrej
08. 09. 2010 09.04
@markeljc07.09.2010, 17:39 Če bo vsaka bajta imela svojo elektrarno, bodo obstoječe elektrarne delale za industrijo in izvoz. Daljnovodi pa ne bodo preobremenjeni.
berkmandlc
08. 09. 2010 08.52
ja itak da se bo država gor postavla ker od sončnih elektrarn ne pokasirajo tolk keša kot ga pa od uboge raje ki pridno plačuje položnice.
kosez
08. 09. 2010 08.43
V Ljubljani ne gre v nič! :D
djdj
08. 09. 2010 02.41
Veliko bi privarčevali če ne bi bila mesta v novoletnem času že 2 meseca prej osvetljena.
pepar
07. 09. 2010 22.53
lupo 07.09.2010, 18:37 Od nekdaj so me učili, da imajo največ tam kjer jočejo ... in to združenje že kar nekaj časa pošteno joče, le kdo bi vedel zakaj? Črna ogledala so dobra samo za osebni stečaj. Ja nekdo te očitno lepo plačuje ti pa pišeš neumnosti.JEDRSKO,PA ČE JO PO TVOJE POTREBUJEMO,NEJ ZGRADIJO PA KAR V TVOJI SPALNICI.
luciluk
07. 09. 2010 22.42
Bragi forumaši ne pozabite da živite v Sloveniji!!! To je kvazo država, kjer je edina pravica prava politična opredeljenost. Trenutno je to rdeče barve.
SirNoxy
07. 09. 2010 22.15
Med vožnjo po Nemčiji sem ugotovil, da je to dežela revežov in paranojikev. Ubogi Nemci morajo izkoriščati veter, sonce,.... da pridejo do energije. Najbol paranojični pa so tisi, ki si gradijo hiše ki se same oskrbujejo z elektriko in toplo vodo. Nam v Sloveniji gre pa tako dobro, da alternativnih virov energije še desetletja ne bomo potrebovali...
Bogdan Binter
07. 09. 2010 21.42
Vsa Evropa stremi za povečanjem sončnih elektrarn, naša vlada s Koroškim lobijem, pa to zavira in na silo uveljavlja izgradnjo TEŠ-6 na fosilna goriva . Je to normalno? Strokovnjaki so ugotovili, da je vsaj 100% predraga glede na moč in uporabljena na zastareli tehnologiji, je absurd še toliko večji. Kaj res ni več razuma in nobenega poštenja v tej vlad, da take anomalije še podpirai?
Aaron-Heydar
07. 09. 2010 21.33
Lučka Kajfež Bogataj ja... Zdaj pa ni nič glasna.
BremzPenzl
07. 09. 2010 21.01
Za vsako odločbo o rušitvi dam 5000€ da nalomijo inšpektorja, tak da bo na vozičku! Če pa to ne bo pomagalo pa bo treba koga pod zemljo spravit. Tako se rešujejo zadeve v bananarepublikah, kot je naša!
saintjozef
07. 09. 2010 20.38
V Sloveniji gre električna energija za osvetlitev cerkva v nič.
roky1337
07. 09. 2010 19.57
naftni lobiji na delu (oz. v našem primeru premogovni in jedrski) ...
manco-capac
07. 09. 2010 19.39
Vidite ljudje, časi nepremičninskih špekulantov so minili, kar je še ostalo za oplenit so storitve javnega sektorja, na prvem mestu je energetika. Ne, ne splača se vlagat v kakršnekoli vire električne energije, splača se elektriko le preprodajat! Kot so že pred menoj nekateri ugotovili, cilj je, da se ne zgradi nobenih novih virov. Ponavlja se zgodba z malimi hidroelektrarnami: kar je omembe vrednega na tem področju, so zgradile državne elektrodistribucije, kruha za zasebnike tu ni bilo.
redinmir
07. 09. 2010 18.57
To kar se dogaja je živ obup. Zadaj sumim, da stoji lobij, ki želi delati pot novi jedrski elektrani. Moje mnje je, da je jedrska elektrarna resnično najslabša izbira. Vsi, ki trdijo drugače poenostavljajo in zanemarjajo najbistvenejše stvari. Odpadke in izkop jedrske rude.
titovka
07. 09. 2010 18.52
pri nas itak vse gre v nič!!!!!
nx56rt28kk290056
07. 09. 2010 18.37
Črna ogledala so dobra samo za osebni stečaj. Seveda pa tukaj zaslužijo največ trgovci in načrtovalci in seveda tisti, ki so vajeni, da jim investicije plača v večji meri država. Skratka ljudje pri koritu. Sam bom najbolj zadovoljen, ko bo zgrajen novi NEK, vse drugo je zgol demagogija za vodenje ovc lačnih čez zelen pašnik v klavnico. Ja, kdo in kako pa mislite, da plača tem modelom po 0,4 EUR/kWh ... Barbapapa mogoče? Mi vsi preko davščin in prispevkov ter v večji meri skozi položnice za elektriko. To je čisti primer piramidne igre v njenih začetkih. In če je komu tako težko razumet zakaj so ta črna ogledala eno veliko S... naj si zamisli, da ima avtomobil, ki ga poganja sonce. Sedaj pa si zamislite kako boste prišli drugi dan v službo ,ko sonca ne bo? A? Iz spodaj prebranega sklepam, da se vsi pametnjakoviči vozite s kolesi, nekateri pa celo še s tricikli. Ostali, ki so vezani na vsakdanji avtomobil pa razumejo poanto med črnimi ogledali in veliko bolj trajnim, zanesljivim in močnejšim virom. Od nekdaj so me učili, da imajo največ tam kjer jočejo ... in to združenje že kar nekaj časa pošteno joče, le kdo bi vedel zakaj?
hippo585
07. 09. 2010 18.31
pri nas gre itak vse v nič
Audy
07. 09. 2010 18.14
Seveda so proti neodvisnim elektrarnam, ker pol ne bo za plače in nagrade v Elektru. Še šparat bi bo treba. In kje je Lučka Kajfež Bogataj, po vsaki toči priča, kako je treba zmanjšat izpuste, pomoje je podkupljena s strani velikih lobijev.
alterego
07. 09. 2010 17.43
Narko, kero omrežje ne vzdrži 500 MW? problem priključitve je čist drugje...
markeljc
07. 09. 2010 17.39
si predstavlate, da ma vsaka bajta svojo elektrarno? kdo bo pol še rabu elektriko?

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.