Slovenija

Zdravnik-sindikalist o bedi zdravstva: zdravniki na begu, direktorji nesposobni. Radi bi plače 1:3, zdravniške napake pa niso predmet debate

Ljubljana, 26. 05. 2015 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 15 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
702

Zdravniki se po 20 letih pripravljajo na "pravo" zdravniško stavko. Ker ni zdravstvene reforme, ker ni standardov in normativov, niti plačne reforme ... Pravzaprav se v dveh desetletjih po zadnji stavki ni spremenilo nič, pravijo.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Kanal A

Modra knjiga standardov in normativov je v središču zahtev celodnevne zdravniške stavke, napovedane za 28. maj.
Konrad Kuštrin, prvi mož sindikata zdravnikov Fides velja za trdovratnega, neizprosnega borca za pravice svojih stanovskih kolegov. Njegove izjave tistim, ki niso del zdravniškega ceha, kdaj dvignejo pritisk, ker izražajo celo aroganco do vsega, kar bi skušalo dvomiti v zdravnike in njihov prav. A Kuštrin trdi - boj za zdravnike, je boj za bolnike.

Ti se s tem strinjajo, ko je govora o delu, ki bi njim prinesel bolj spočite, zbrane zdravnike, ki si zanje lahko vzamejo čas. Manj, ko imajo občutek, da bi nekdo rad več denarja za manj ali enako količino dela, pri tem pa bi še naprej naveličano strmel v pacienta pred seboj in mu čim prej napisal napotnico do kolega na višji veji medicinske hierarhije, do katerega se po možnosti pride šele čez par mesecev. Ko pacient še bo med živimi, morda pa tudi že ne več.

Povprečna plača zdravnika znaša 1,89 povprečne slovenske plače. Zdravniki bi to razmerje radi popravili na 1:3.
Anketa Dela je medtem pokazala, da celodnevne stavke zdravnikov ne podpira 46 odstotkov vprašanih, 26 odstotkov vprašanih o tem nima mnenja, podpira jo le slaba tretjina - 28 odstotkov vprašanih.

Vse nižja podpora stavki ob aferah kot so početje zdravnika Ivana Radana in nov način ureditve mreže nujne medicinske pomoči, ki jezi skoraj vse, ki ne živijo v mestih, najbrž ni presenetljiva. Še v začetku maja je prav tako po anketi Dela idejo zdravnikov, da bi imeli v ordinacijah več časa za bolnike, podpiralo 85 odstotkov vprašanih, da si zaslužijo tudi višje plače pa okoli 40 odstotkov vprašanih.

Medtem ko se zdravniki krčevito branijo, ko gre za primer Radan - na srečo gre pač za osamljen primer, (a vseeno niso pozabili omeniti vprašanje zdravstvenega proračuna in preobremenjenosti), jim marsikdo, predvsem iz periferije države, očita, da je njihov boj precej manj krčevit, ko gre za strahove, da bo nujna medicinska pomoč odslej kdaj prišla tudi (pre)pozno.

S Konradom Kuštrinom smo se pogovarjali o stavkovnih zahtevah zdravnikov, kaj bi le-te konkretno prinesle pacientom, in kakšno plačo si po njegovem za svoje delo zaslužijo zdravniki.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock

"Gre za način prisile politike, da izvede zdravstveno reformo"

Zdravniki tokrat ne boste stavkali prvič, bo pa to prva velika zdravniška stavka po 20 letih.

Doslej sta bili v samostojni Sloveniji samo dve pravi zdravniški stavki. Enodnevna je bila decembra 1995 in potem tritedenska - enodnevna je bila uvertura - leta 1996 v času vlade Janeza Drnovška. Ko vlada ni hotela realizirati že dogovorjenega, smo kasneje uporabljali druge oblike pritiska.

To so pa tisti, ki se niso poglobili v naše težave in zahteve in jih ne razumejo. Žal je med njimi tudi ministrica. O tistih, ki nasprotujejo zdravniški stavki ...
Veliko sprememb pa v teh 20 letih v zdravstvu ni bilo.

Prav nič! Saj zato pa bomo stavkali. Lani je bil 7. maja tako imenovani Action Day evropskih zdravnikov, kar pomeni, da težave niso le pri nas, ampak po celi Evropi. In takrat smo slovenski zdravniki postavili zahteve: da je - kot piše v zakonu - zdravnik glavni nosilec zdravstvene dejavnosti, da se zaposli vse mlade zdravnike, da se izvede zdravstvena reforma z ustreznimi spremembami zakonov, da se spremeni plačni sistem, peta zahteva pa je bila, da se spremeni način vodenja in upravljanja zdravstvenih zavodov. Te zahteve smo natisnili na plakate in poslali vladi. Nič od tega ni bilo uresničeno, pravzaprav se nič od tega ni niti začelo uresničevati.

Tako da je zdaj za naša stavka pravzaprav način prisile politike, da izvede zdravstveno reformo. Vsi govorijo, dr. Gantar se je celo trudil, da bi kaj naredil, a so ga na koncu lastni spodnesli.

Kaj konkretno bi radi dosegli s stavko?

Prva stvar je, da pristanejo na to, da se uveljavijo standardi in normativi. Vlada, oziroma ministrstvo mora dati blagoslov temu dokumentu, da postane uraden. Glede plač pa smo zastavili stvar dolgoročno, saj razumemo, da se plač ne da popraviti v enem letu, saj je to tudi strošek, a že letos je treba začeti spreminjati plačni sistem in pisati novo kolektivno pogodbo za zdravnike, potem se bomo pa dogovorili za dinamiko realizacije.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock
Zdravnik bi vas v ordinaciji končno lahko zares opazil

Kaj ti standardi in normativi pomenijo v realnem svetu, za resničnega pacienta?

Odvisno, ali bi bili bolnišnični ali ambulantni pacient. Prav revolucionarnih sprememb na začetku sicer ne bi bilo. Standardi na primernem nivoju bi se pokazali, kje manjka zdravnikov, ko bi se jih apliciralo na posamezne javne zavode in posamezne oddelke. Vemo, da na primer zelo manjka družinskih zdravnikov, na bolnišničnem nivoju urologi, radiologi in anesteziologi in drugi. Bila bi možna boljša, bolj realna kadrovska politika.

Pacienti pa bi imeli od tega predvsem to, da bi si lahko zdravnik za njih vzel več časa. V tem trenutku ima zdravnik na primarnem nivoju v povprečju 7 minut za pacienta, kar je nevarno. Zdravnik se v tem času s pacientom ne more niti pogovoriti, vemo pa, da je pogovor zelo pomemben. Pomembno je, da pacient opiše svoje težave, ne da zdravnik vrta vanj in išče, da bi po čim hitrejši poti prišel do diagnoze. Po drugi strani bi to pomenilo tudi manj stroškov, kar pa politika ne vidi, oziroma noče razumeti.

Manj stroškov v kakšnem smislu?

Na sekundarni nivo je veliko pacientov napotenih prav zaradi bojazni, da bi zdravnik kaj spregledal. Ko pa bo imel zdravnik dovolj časa, da se posveti pacientu, bo teh napotitev manj, kar pomeni razbremenitev sekundarnega nivoja in manj stroškov.

7 minut. Koliko bi jih bilo potem?

Okoli 20.

Konkretna razlika ...

Tudi potrebna razlika. Glejte, populacija je vse starejša. Predstavljajte si, da pride k vam starejša gospa, ki ima vročino, poslušati ji morate pljuča, mora se sleči ... 7 minut ni nič. Starejši človek si v tem času komaj sleče majico, ob tem pa bi ga bilo treba še ustrezno obravnavati. 7 minut je katastrofalen čas in najbrž ni naključje, da slovenske zdravnice družinske medicine umirajo povprečno 9 let prej kot sodržavljanke iste starosti. Uraden podatek. Sicer star že več let. Nanj smo že večkrat opozorili, a medtem, ko bi se politika v civilizirani državi ob tem zdrznila, bi jo postalo celo sram, pri nas to ignorirajo, ker uradniki ne razumejo, kaj pomeni zahtevno zdravniško delo.

Omenila sva torej eno od sprememb, ki bi doletela paciente na ambulantni ravni. Kaj pa v bolnišnicah?

Delo na oddelkih bi bilo bolj regulirano, s tem bi tudi tukaj nekateri imeli več časa za paciente. Kajti bolnišnično delo je delo na oddelku, delo v ambulanti, so konziliarni pregledi, operacije, razni posegi ... In zdaj zdravniki pogosto brezglavo tekamo od enega pacienta do drugega, od ene preiskave do druge, potem pa bi bilo delo bolj organizirano in razdeljeno. Nekateri zdravniki bi se seveda morali tudi "bolj obrnit". Zato bi bil to tudi za delodajalce dober mehanizem za merjenje dejansko opravljenega dela in učinkovitosti in seveda potem tudi boljšega nagrajevanja.

Potem je tu tudi čas za administracijo, kot veste je administracije vse več, in če pride primer pred kakšno komisijo, pred notranji nadzor, zunanji nadzor, da o sodiščih sploh ne govorimo, je praktično vsaka črka ali številka na temperaturnem listu pomembna, pa recimo odpustnice in podobno ... za to je potem rezerviranega nekaj časa.

Na terciarni ravni - denimo - je predviden čas za učenje, za mentorstvo, za pedagoško in akademsko delo. To je zelo enostaven, sodoben dokument na katerem bomo vztrajali.

Problem slovenske države je, da rinemo nazaj v demokratični socializem, ki ga oznanjajo kot nekaj dobrega, namesto, da bi rinili naprej. O "izvirnem grehu" slovenskega zdravstva ...
Je pri nas očitno kontroverzni dokument nekaj, kar poznajo tudi zdravstveni sistemi, ki si jih radi jemljemo za zgled?

Zadnjič je bil na TV gost pogovorne oddaje zdravnik, Slovenec iz Slovenj Gradca, ki dela v Avstriji, pred tem je 12 let delal pri nas. Povedal je, da je to modro knjižico prebral, da je v Avstriji sicer nimajo, a da je tempo njihovega dela takšen kot piše v njej. Torej brez stresa, brez tekanja, brez dela na dveh mestih, kjer se lahko hitro zgodi napaka, ki je usodna tako za tistega, ki jo je storil kot za samega pacienta. Zavedamo se, da hitrih in revolucionarnih sprememb dokument ne bo prinesel, ker tam, kjer se bo izkazalo, da zdravniki manjkajo, se bodo morali najprej izobraziti. A prav zato je za nas tako pomembno, da s tem startamo čim prej, da država končno reče, "to je tisto, kar je naš cilj".

Podkupnina
Podkupnina FOTO: Thinkstock

Škandalozno se nam zdi, da je ministrica najela tuje strokovnjake, da bodo preučili naš zdravstveni sistem in napake našega zdravstvenega sistema in za to porabila dvakrat več denarja kot ga recimo šempetrska bolnišnica letos namenja za nakup nove medicinske opreme. Medtem pa smo zdravniške koordinacije pravzaprav spisale zelo resen program sanacije slovenskega zdravstva. O delu aktualne resorne ministrice ...
Pravično plačilo: vsaj tri povprečne plače

Bi dokument vplival tudi na razmerja znotraj zdravniške stroke? Zdaj se veliko govori o preobremenjenih in slabo plačanih mladih zdravnikih ...

Ta dokument o tem ne govori. To področje spada v našo drugo zahtevo, ki je nova kolektivna pogodba, v kateri bi bilo absolutno potrebno spremeniti tarifni del, ker mlad zdravnik specializant na koncu specializacije, če dela zahtevno specializacijo, da ima plačane tudi pogoje dela, zasluži dve minimalni plači, torej le dvakrat toliko kot nekvalificiran delavec. Specialist pa slabe trikrat toliko kot nekvalificiran delavec! Te plače so torej sramotno nizke.

Kakšne pa bi bile primerne?

Mi zahtevamo, da se razmerje popravi na 1:3, kajti že leta 2000 smo imeli razmerje povprečne slovenske plače do povprečne slovenske zdravniške plače 1:2,7. Pri tem pa se je v prvi vrsti treba posvetiti mladim zdravnikom, ki si življenje šele ustvarjajo.

No, naštejeva lahko tudi nekaj zdravnikov, ki zaslužijo precej več kot trikratnik povprečne plače ...

Plačni sistem je popolnoma jasen glede tega, kakšna je lahko najvišja možna neto plača, ki jo lahko dobi zdravnik. Lahko povem kar na lastnem primeru - imam vsa napredovanja, sem predstojnik in delam pod najtežjimi delovnimi pogoji, kar imam všteto v plačo, in moja mesečna plača je 3.800 evrov bruto.

Ampak to je osnovna plača, najbrž je prejeti končni neto znesek višji od tistega, ki bi bil obračunan iz te bruto osnove.

Ja, ampak to je pa druga zgodba. Za to moram pa biti jaz recimo še 100 ur tu v službi. To ni podarjen denar. In jaz moram biti tukaj, ker je zakon tako oblikovan in pogodbe tako napisane, da te - tudi če imaš več kot 50 let -  delodajalec lahko prisili, da si dežuren, če se delovnega procesa ne da organizirati drugače.

Prisili?

Da, temu se ne da upreti. Jaz sem predstojnik in če recimo kolega, ki ima 60 let, napišem za dežurstvo, pa reče, da je dal izjavo, da ne bo dežural, jaz pa ne morem drugače organizirati dežurne službe, je to hujša kršitev delovnih obveznosti, zaradi česar lahko izgubi službo. 24-urno zdravstveno varstvo moramo zagotavljati in gre mi na živce, ko se govori o teh 10 ljudeh, "zaslužkarjih s Ptuja", ki danes večino svojega življenja prebijejo v bolnici, ker je bila v preteklosti tako slaba kadrovska politika, da tam manjka skoraj polovica zdravnikov.

Ti ljudje so garači. Po zaslugi teh ljudi, ki s takšnim tempom dela ogrožajo svoje zdravje, ptujska bolnišnica sploh lahko deluje. Brez njih bi se tam čakalne dobe podaljšale v nedogled. Ko bodo pa vsi ptujski specializanti, mislim, da jih je 18, prišli nazaj, pa seveda preostali ne bodo več toliko zaslužili, ker jim ne bo potrebno več toliko delati.

Ti ljudje so garači. Po zaslugi teh ljudi, ki s takšnim tempom dela ogrožajo svoje zdravje, ptujska bolnišnica sploh lahko deluje. Brez njih bi se tam čakalne dobe podaljšale v nedogled. O zdravnikih, ki so plačni rekorderji ...
Pa bodo tisti, ki so zdaj na specializaciji, dejansko prišli nazaj v sistem, za katerega vsi pravijo, da ni dober, ali bodo enostavno odšli v tujino?

To je pa vprašanje za politiko. Mnogi ne bodo. Jaz poznam mnoge specializante, ki bi radi ostali tu, ker imajo radi domovino, med njimi je tudi moj sin, a že zdaj imajo ponudbe iz tujine, konkretno iz Avstrije.

Kaj pa bi jih zadržalo tukaj? Več denarja ali zgolj boljši pogoji?

Eno in drugo. Če delaš pod permanentnim pritiskom, ko ni normativov, ko moraš narediti vse, kar pride pod roke, je to stresno, začneš delati hitro in nekvalitetno, in če si ob tem še slabo plačan, rečeš "hvala lepa", ker od tu do Londona stane letalo 50 evrov. Preteklo leto je 200 zdravnikov Zdravniško zbornico zaprosilo za listino dobrega imena, ki pomeni, da zbornica stoji za njihovo kvalitetno izobrazbo, ocenami ... Kaj to pomeni? Da so ti ljudje pripravljeni oditi. Ne vem, koliko jih je zares šlo ali jih še bo šlo, kaže pa na to, da o tem resno razmišljajo. Zanimivo pa je, da to nikogar ne skrbi, šolanje enega specialista pa stane 200.000 evrov.

Je pa nekdo prišel na idejo, da bi tisti, ki odhajajo, vrnili del zneska, ki je bil vložen v njihovo izobrazbo ...

Tega seveda ni mogoče narediti, vsaj za sam študij ne, tudi ne za plačo, za katero specializanti med specializacijo delajo. Lahko pa recimo mi kot delodajalec - če nekdo dela specializacijo za našo bolnišnico, a potem ostane v Ljubljani, zahtevamo povračilo stroškov, ki so bili vloženi v njegovo izobrazbo. Torej v šolanje, kongrese, delavnice. To pa znese par deset tisoč evrov.

Pa se to v praksi izvaja?

Moralo bi se in mislim, da tudi se.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock
Saj sodišče določi izvedenca in jaz sem prepričan, da ni sodnega izvedenca, ki bi spisal krivo izvedeniško mnenje samo zato, da bi nekoga zaščitil. O tem, da se pri nas zdravniške napake pometa pod preprogo ...

Konec "tabu debat", če odpade argument preobremenjenosti?

Podpora javnosti stavki ni enotna, pacienti se med drugim sprašujejo tudi, ali bi lahko ob boljših standardih in višjih plačah od zdravniške srenje pričakovali odprtost do pogovora o zdravniških napakah, kvaliteti dela nekaterih zdravnikov? Zdaj namreč ta debata običajno zamre v duhu nedotakljivosti, preobremenjenosti in porušenega zdravstvenega sistema.

Izgovorov se ne poslužujemo niti zdaj. Veliko je mehanizmov, ki jih lahko pacienti izkoristijo ob domnevnih napakah. Najprej je notranji nadzor, potem je zunanji strokovni nadzor, ki ga izvede ministrstvo, potem je upravni nadzor, varuh pacientovih pravic ... In ti postopki se redno izvajajo v vseh okoljih in tudi prihaja do kazni, kakršne pač zakonodaja dopušča. Mi nismo zato, da bi se napake prikrivale, ker to povzroča škodo, iz napak se je treba učiti.

Prav veliko epilogov, ki bi imeli za posledico kazen, v zadnjih letih sicer ni bilo ... Je pa veliko očitkov, da se zdravniki ščitite med seboj.

Saj se ne moremo. Saj sodišče določi izvedenca in jaz sem prepričan, da ni sodnega izvedenca, ki bi spisal krivo izvedeniško mnenje samo zato, da bi nekoga zaščitil.

Torej je po vaši oceni delo slovenskih zdravnikov na zelo visoki ravni.

Moram reči, da je ta raven visoka glede na to, pod katerimi pogoji in za koliko denarja deluje slovensko zdravstvo. Velik del zaslug gre tukaj tudi drugemu medicinskemu osebju, predvsem srednjim medicinskim sestram, ki so zelo obremenjene in zelo slabo plačane.

Ko sva že ravno pri slabo plačanih medicinskih sestrah. Prav iz njihovih krogov prihajajo tudi očitki, da zdravniki, ko gre za boj za višje plače in boljše pogoje dela, gledate le nase.

Medicinske sestre imajo tri sindikate. Mislim, da sta dva od njih v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja. Da sindikat zdravnikov gleda nase je pa logično. Če bi se nam želele pri kakšni akciji pridružiti pa bi tudi za njih kaj naredili!

Se vam zdi, da je po vseh aferah, po vrstah čakajočih in nezadovoljnih pacientov, zdravniški poklic pri nas še cenjen?

Mislim, da je zdravniški poklic v Sloveniji kljub vsemu še vedno najbolj cenjen in to upravičeno. Zadovoljen sem, da posamezniki počasi spoznavajo in razumejo, da so standardi in normativi v prvi vrsti namenjeni kvaliteti dela in boljšemu zdravju pacientov.

A tudi tistih, ki vam očitajo, da želite za boljšo plačo delati manj, ne manjka ...

To so pa tisti, ki se niso poglobili v naše težave in zahteve in jih ne razumejo. Žal je med njimi tudi ministrica.

Miro Cerar ob imenovanju ministrske ekipe - 1
Miro Cerar ob imenovanju ministrske ekipe - 1 FOTO: Miro Majcen

Bolnice se gredo pravzaprav samoupravljanje, v svetih zavodov so nekompetentni, nesposobni ljudje ... O težavah zdravstva ...

Država, v kateri predsedniku vlade večina sposobnih reče ne, ko jim ponudi ministrstvo

Fides, zdravniki, ste običajno izjemno kritični do zdravstvenih ministrov. Ste kdaj razmišljali, da bi se sami podali na to funkcijo ali predlagali koga, ki ga v stroki ocenjujete kot kompetentnega?

Ne, nikoli. Politika je tista, ki vodi državo, predsednik vlade izbere ministre in ti lahko izvedejo tisto, kar piše v koalicijski pogodbi. Mene prav nič ne čudi - tako sem namreč slišal - da je zelo veliko resnih ljudi aktualnemu premierju zavrnilo ponudbo, da bi postali zdravstveni ministri, ker so vedeli, da se v okviru takšne koalicijske pogodbe in takšne koalicije, ne da narediti skoraj nič.

Kaj pa je "vir zla" v slovenskem zdravstvu, da nimamo ne sposobnega ministra, ne delujočega sistema, kaj šele reforme?

Jaz mislim, da je veliko sposobnih ljudi, ki bi v normalnih okoliščinah razvoja države z veseljem pristopili k takim izzivom. V časih preteklih vlad - recimo pred desetimi leti - je bilo nekaj pomembnega biti predsednik direktorata ali državni sekretar, zdaj so iskali več mesecev, da so na ta mesta sploh lahko koga postavili. Problem slovenske države je, da rinemo nazaj v demokratični socializem, ki ga oznanjajo kot nekaj dobrega, namesto, da bi rinili naprej. Zato se tudi v zdravstvu nič ne spremeni.

Kaj pa bi v praksi pomenilo "riniti naprej"?

Treba je spremeniti par sistemov. Za začetek sistem vodenja in upravljanja zdravstvenih zavodov, čeprav je zanimivo, da to predlaga ravno sindikat, a mi smo reformni sindikat, ne tisti, ki bi zavirali reforme, ker jim je v obstoječem sistemu preveč udobno.

Bolnice se gredo pravzaprav samoupravljanje, v svetih zavodov so nekompetentni, nesposobni ljudje, izmed notranjih članov svetov zavodov se volijo ljudje na ključne položaje, pri tem pa marsikje zdravniki sploh niso med člani svetov zavodov, ker zaposleni običajno člane izvolijo izmed tistih, ki jih je več, to pa običajno niso najbolj visoko izobraženi. Spremeniti bi bilo treba sistem financiranja zdravstvenega varstva, ker ta košarica po načelu "vse vsem takoj in zastonj" - tega ne zmorejo niti najbolj bogate države. Spremeniti je treba plačni sistem, uvesti variabilni del plače ... Treba se je lotiti resnih reform.

Saj se jih loti vsaka vlada, tudi vsaka na svoj način.

Saj dobro poznamo zdravstvene sisteme po celi Evropi. Samo 200 kilometrov od Ljubljane imamo v Avstriji dober sistem. In škandalozno se nam zdi, da je ministrica najela tuje strokovnjake, da bodo preučili naš zdravstveni sistem in napake našega zdravstvenega sistema in za to porabila dvakrat več denarja kot ga recimo šempetrska bolnišnica letos namenja za nakup nove medicinske opreme. Medtem pa smo zdravniške koordinacije pravzaprav spisale zelo resen program sanacije slovenskega zdravstva.

In kaj se je zgodilo z njim?

Nič. Še poslušato nas noče, da bi ji ga lahko predstavili.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (702)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sherlock2
28. 05. 2015 00.18
+0
No, samo zaradi tega sem se spet prijavil, da pustim svoje kratko mnenje o tem našem nesrečnem zdravstu in še bolj nesrečnih ljudeh, ki te zdravstvene storitve širšega spektra nujno potrebujejo, saj se prepogosto zgodi, da pacijent zaradi prepočasne intervencije ali čakalne dobe še bolj zboli ali celo umre.Zanimivo je to, da sem bil pred nedavnim izbrisan, ker sem malček zbodel točno na tisto mesto, kjer se dogajajo velike nepravilnosti glede porabe našega davkoplačevalskega denarja za zdravstvo....zdaj pa vidim po komentrjih sodeč, da je tudi admin odprl oči in da počasi le razume kaj je na stvari. Vprašti se moramo kam gredo gomile denarja a na lestvici zdravstvene oskrbe smo menda predzadnji ali bolje rečeno zadnji oziroma v popolnem razsulu. Kdo? ..kaj?... je krivo za tako nastalo situacijo.. a je to sleherni delavec z minimalcem in tremi otroki,,brezposelno ženo ali možem in z zato nezdravim načinom prehranjevanja..,ali višje " ribe " .joj tle pa začne po mojem mneju smrdeti, da je, kar groza. Kdaj in kaj bo potrebno storiti, da se bodo stvari vsaj malček normalizirale? Vredno je prebrati precej komentrjev recimo, kot so od Vrhonega Sodnika ...od Dostojevskega in še drugi... apak dejstvo je, da mi ki komentiramo ne moremo stvari spremeniti samo s pisanjem. Potrebno bo na višji nivo sistematičnega reševanja ..od neodvisnih kriminalističnih preiskav naprej pa do vladajoče garniture, da se zmigajo in dajo to vrečo" zdravstvenega imperija " malček bolj pod drobnogled s pripadajočimi, če je potrebno konsekvencami in spremembami zakona. Lahko bi bili najboljši tudi, če nismo največji.
bundy crocodile
27. 05. 2015 20.46
+1
Po komentarjih spodaj sodeč in mnenju naroda predvidevam, da bo zopet nekdo odstopil, prestopil na odpravnino 3.000€ in gremo dalje. Nekoga, ki mu je bil rok dan že na začetku se bo zamenjalo, oblast in roka nad zdravstvenim sistemom bo ostala enaka in stanje bo vsak dan slabše dokler se zadeve ne bodo popolnoma sesule. Čas bi bil, da začnejo padat glave in to ena za drugo, brez milosti na SuperVizor, vse požeruhe in oderuhe pred roko pravice ampak kaj ko je nimamo. Sodni sistem isti šmorn zdaj pa naredi kaj če lahko. Slabo se nam piše...
silberblack
27. 05. 2015 09.25
+5
Naši zdravniki bi radi plačo višjo, delali bi pa manj, pa kvaliteta bi ostala taka kot zdaj, torej prenizka, odgovornosta pa manjša, saj bogovom ne moreš nič očitati, sicer se lahko znesejo nad tabo,. Kaj pa veš, kaj delajo , ko si na njihovi mizi. V državi, ki ima BDP 1, bi oni imeli plačo kot,d a imamo BDP 3. Ker so več vredni. Ker rešujejo življenja,.??? Od kod jim to? Če vam revni smetar ne bo odnesel smeti izpred vrat, pa če trgovka ne bo prodala neoporečne hrane, pa če gradbeni delavec ne bo prav narredil greznice, vodovoda, strehe zdravniku-----boste videli, kako krhko je vaše življenje in kdo rešuje življenje. Ko se svinjarija znese nad vas, vam vaše znanje in delovna mesta, ki jh ti isti smetarji plačujejo skozi prispevke zdravstva , ne bo nič pomagalo. Niče več niste vredni, čeprav vas na faksu tako učijo in čeprav tako mislite. Predlagam, da začnete nositi modre delovne obleke, kot vegradovi delavci, pa bomo videli, če ste bogovi. Predlagam spletno stran, kjer bodo lahko državljani poimensko oddajali pritožbe nad posameznimi primeri in zdravniki, ker nimamo dovolj denarja za odvetnike, da bi te "ljudi" lahko tožili. In predlagam spremembe na sodišču; da so sodniki , ki bi razsodili pri tožbi zdravnika bili iz vrst nezdravnikov, ne pa da sodijo sami sebi in so nedotakljivi. Mojo mamo so ubili, ker so jo z rakom zavrniki na onkološkem, češ,d a so oni inštitut in ne bolnica in , da naj vse naredijo na UKC. Banda.
janijankov
27. 05. 2015 00.59
+2
Tako je !!! .... Dobro ste pogruntali...... Zato pa je najboljše, da zdravniki stavkajo, ker vedo, da imajo prav, Vi KRITIZERJI BOSTE pa NAMESTO NJIH MEDTEM ČASOM DELALI, ker tudi MISLITE, da imate PRAV!!! .... ZMENJENO - JUTRI ZJUTRAJ Z A Č N I T E pa da vidimo ta film !!!
janijankov
27. 05. 2015 01.19
+4
TAKOJ, ko bodo začeli zdravniki stavkati vi P R I Č N I T E in PREVZEMITE njihovo delo, da slučajno med stavko kateri pacient ne "gagne", ker sicer sledi ODPUST in OVADBA !
periot22
26. 05. 2015 21.55
+2
Zdravniki imajo prevelike plače!!!!!!!!!
hillya
27. 05. 2015 06.26
+1
Zdravniško delo je premalo ovrednoteno. Ga. ministrica razmišljajte tudi v tej smeri.
topo
26. 05. 2015 21.30
+9
Jaz take stavke ne podpiram,ker je to uzvišena elita.Zakaj ne vklučujejo tudi medicinskih sester oziroma so jim celo rekli da nimajo ka spraševat samo delat in to bodo morarale na dan stavke še bolj,da bodo ti gospodje počival.Tisti ki mu ni to pasalo in je javno opozoril so ga pa strpal v zapor,da ne bo javnosti kaj povedal..
slovenskidelavec
26. 05. 2015 20.08
+8
Kakšno pa je pošteno plačilo za proizvodnega delavca, ki to plačuje. Zdravniki se raje naj odpovedo neupravičenega dopusta in dodatkov in naj bodo plačane nadure enake za vse zaposlene v sloveniji.
DAEMONIUM
26. 05. 2015 19.29
+14
Navadna banda so!! Poglejte samo koliko Slovencev je izključno zaradi bande v belem škrbastih, brez zob? Poglejte samo kakšne svynarije delajo privat zobozdravniki? Dvakrat dražji so od onih na hrvaškem s tem da so hrvaški bolj prijazni in veliko bolj kvalitetni. Že pulenja enega zoba banda računa 50-100 eur za kar na hrvaškem že dobiš nov zob. Čim dalje od vsega, kar se imenuje "SLO ZDRAVNIK"
Diškor
26. 05. 2015 19.21
+5
1.) NAJ VSE MLADE ZDRAVNIKE ZAPOSLIJO, 2) MINISTER IN DIREKTORJI BOLNIŠNIC IN ZD NE MOREJO BITI ZDRAVNIKI, KER ZA TO NISO ŠTUDIRALI, 3) NABAVA ZA JAVNO ZDRAVSTVO SE NAJ VRŠI NA ENEM MESTU, LETNO PONIKNE DO 500 MILJONOV, A ZZZV IMA - 80 MILJONOV IZGUBE. UREDITI JE TREBA PLAČNI SISTEM S POUDARKOM NA UČINKOVITOSTI, VRHUNSKI SPECIALISTI IN KIRURGI MORAJO BIT DOBRO PLAČANI, STROGA KONTROLA PRISOTNOSTI NA DELU, ISTOČASNO SE NAJ UREDI ŠE ZA MED. SESTRE IN BOLNIČARJE.
krekerji2
26. 05. 2015 18.28
-2
eni zdravniki si zaslužijo svojo plača eni pa ne. Imam tudi slabe izkušnje z bolnico. Morala sem se zlomit, da so zdravniki me začeli pravilno zdraviti (vsa čast zdravnici-kapo dol), ker je zdravnik ko mi je odpovedala noga me najprej ni hotel vzeti, ker to je stara bolezen, naj bi me poslal na slikanje glave, vendar to ni uredil on , namesto, da bi me poslal na slikanje noge, kjer bi videl kaj se z mano dogaja, čeprav sem imela na napotnici, da me mora poslat naprej na vse preglede me ni poslal ampak je trdil, da imam tisto diagnozo, ki jo je on postavil..
dostojevski II
26. 05. 2015 17.53
+10
Google: iniciativa zdravnikov.... Podpiram 100% !!! 500 milijonov evrov se vsako leto izgubi oz. ponikne v Slovenskem zdravstvenem sistemu. To je cena privatizacije in komercializacije zdravstva ter korupcije in pohlepa posameznikov. S temi sredstvi bi zavarovali vse socialno šibke med nami in jim omogočili brezplačne zdravstvene storitve. S temi sredstvi bi odpravili vse čakalne vrste in ukinili zatekanje k samoplačniškim ambulantam.
prašek
26. 05. 2015 17.57
+14
Bešič-Loredan je tudi eden pobudnikov. Z Brecljem bi znala s skupnimi močmi marsikaj izboljšati !
dostojevski II
26. 05. 2015 17.58
+8
Jaz verjamem edino v Erika Breclja in Danijela Bešiča Loredana. Za ta dva sem 100 % prepričan, da bi naredila red v slovenskem zdravstvu. Vendar močno dvomim, da bosta kdaj postala ministra za zdravje. Pa naj bodo na oblasti levi, desni, sredinski, rdeči, beli, zeleni...
dostojevski II
26. 05. 2015 18.02
+5
AB se je z njima pogovarjala leta 2014, ko je bila premierka. Vendar ni dobila podpore v koaliciji, da bi Bešič Loredan postal minister za zdravje.
hillya
26. 05. 2015 18.04
+6
Danijela Bešiča Loredana ni hotela Bratuškova imenovat za ministra za zdravje, potem pa je šel v Švico. Prav je naredil. Da je v Sloveniji veliko stvari narobe pa je pred dvema dnevoma govoril iz Švice. Tam je red pri naš pa je vse v zraku, kot je vsa država v zraku. Če ni reda je NERED in v NEREDU drugače biti ne more.
FoglTunek
26. 05. 2015 17.52
+6
Če so sestre seksi...v kratkih krilih...je to pol zdravja.
FoglTunek
26. 05. 2015 17.52
+4
Tak, zaj pa grem vun trave kosit...ka ne bo padla rosa. Adijo!!!
hillya
26. 05. 2015 18.06
+1
prašek
26. 05. 2015 18.13
+0
dostojevski II
26. 05. 2015 17.47
+9
Dr. Erik Brecelj je že neštetokrat opozarjal na korupcijo v zdravstvu. Na nesmoterne nabave, na gradnjo onkologije, ki je slabo in predrago zgrajena.. pa je bili deležen le šikaniranja, zmanjšanja plače, v Fidesu pa so se vedno potuhnili, nikoli niso podprli dr. Breclja.
hillya
26. 05. 2015 17.50
+0
No, čisto tako pa res ni. Erik veliko govori, naredi pa ....Zakaj ni hotel sprejeti mesta ministra za zdravje ? Vse bi lahko poštimal, ampak on ve, da se tega ne da čez noč in, da bi mu kdo to povedal... Lahko je lupat u 3 krasne, težje je nekaj napravit.
dostojevski II
26. 05. 2015 17.53
-1
Google: iniciativa zdravnikov.... Podpiram 100% !!!
Balki30
26. 05. 2015 17.38
-2
Dajmo jim 3 kratnik ja....takoj za tem....ko bodo javno priznal.....da je v sloveniji in eu trenutno epidemija zahrbtne bolezni......kronične srbečice skrotuma.....proti čemu pomaga samo marihuana.....jas mam zmerno persistentno srbečico......z občasnimi akutnimi poslabšanji.....rabim medicinsko marihuano na recept....taka da ....nam marihuano...vam povišico....pa to.
prašek
26. 05. 2015 17.42
+6
Najdi si "mašino" za praskanje skrotuma ! Jaz sem jo kar oženil !
FoglTunek
26. 05. 2015 17.45
+3
Hja...tudi prašek ma svojo "Juliko"...hahahahahahahaha...
prašek
26. 05. 2015 17.47
+3
prašek
26. 05. 2015 17.36
+6
Nimam veliko opraviti pri zdravniku, ampak lani sem bil na intenzivni negi tri dni. Sestre prijazne, pravi cukrčki, zdravniku ponoči ni bilo noben problem priti v sobo, ko so bile težave z pacientom .......... Samo pohvalim lahko vse skupaj !
FoglTunek
26. 05. 2015 17.40
+5
Čuj prašek, tudi moja mama (ni je več med nami)...ni mogla prehvaliti zdravnikof in sester v UKC-ju, na onkološkem oddelku. Fsi prijazni, fse jih je lahko fprašala...in dobila odgovore. Skratka niti ene slabe besede.
FoglTunek
26. 05. 2015 17.29
+1
Čujte, dovolj brezveznega lapanja...kapish?... Dejansko gre za skrajno nedopustno in pafšalno blatenje zdravstva, fse počez s strani vrha in oblik javne polemike. ...V delu odkrivanja domnevne nedopustnosti ravnanja enega zdravnika, ko so na osnovi prijave nastopili organi preiskave in pregona, je nastopila oblika javnega pritiska na vrh zdravstvene institucije, predno je ta lahko argumentirano in strokovno pretehtala sporno ravnanje... Seveda, da se razume, najbolj pritiskajo desničarje preko svojh medisjskih satelitof. Bobu bob !!!
FoglTunek
26. 05. 2015 17.32
+1
To je še en primer brezglavega in neprofesionalnega ravnanja, ki je v Sloveniji do gnes pofzročil že premnoge škode, ki se pojavlja tudi v obliki splošnega sumničenja in nezaupanja. Ftem primeru v zdravstvu, na splošno pa na čelu s politično desničarsko nomenklaturo.
prašek
26. 05. 2015 17.33
+2
FoglTunek
26. 05. 2015 17.33
+3
šlogar
26. 05. 2015 17.41
-4
Tunek, ne vem, ali si preveč pogledal v kozarec. Tu desnica in levica nimata s tem nič opraviti. Če bi bil v moji koži in "preizkusil" te bogove, bi drugače govoril. Lahko gledaš od strani, vendar v bolnišnicah ni vse zlato kar se sveti.
prašek
26. 05. 2015 17.18
+5
Aha , zdaj nas bo pa Kapiš razsvetlil ! Vse nam bo pojasnil ......
prašek
26. 05. 2015 17.19
+4
FoglTunek
26. 05. 2015 17.27
+1
prašek, lahko se smejiš, kajti jas se Lukecu smejim že celi dan.
+1
prašek
26. 05. 2015 17.31
-1
Tunek ..... Sem imel čast opaziti, da si se smejal tudi trifaksnidvakratdoktoriciančki. Prav veselo sem se nasmejal vajini konfrontaciji !!!!!!!!
komar marko
26. 05. 2015 17.14
+2
Za začetek pa je potrebno poskrbeti da dohtar ne bo delal po PET šihtov temveč samo enega! Ker če si normalen in POŠTEN, potem v 8 URAH imaš vsega povn kufer in nisi sposoben še česa! Kapiš!
komar marko
26. 05. 2015 17.12
-1
Rešitve so zelo enostavne. Sam ne more dohtar reorganizirati zdravstveni sistem, če nima pojma o organizaciji in SISTEMU! Pa ne mi ponujat razne ORGANIZATORJE.ali EKONOME! TEHNIKO JE POTREBNO povaboiti in bo naredila red! Kapiš!
komar marko
26. 05. 2015 17.10
+4
In zakaj dohtarji ne gredo v TRO IZMENSKI ŠIHT? Zakja se tega otepajo! Zaradi nadur? zaradi popoldanskega fušanja? KapiŠ!