Slovenija

FOTO: Gramozne jame – neizkoriščene turistične priložnosti ali nevarnosti, ki se jih premalo zavedamo?

Ljubljana / Maribor, 02. 08. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
33

Slovenija je z vodnimi viri izredno bogata dežela. Poleg urejenih kopališč poleti številne kopalce pritegnejo tudi divja kopališča. Med slednja štejemo gramozne jame, kjer pa je kopanje lahko zelo nevarno. Po drugi strani pa tako lokalne skupnosti kot zasebni vlagatelji čedalje bolj prepoznavajo turistični potencial takšnih kopališč in jih želijo ustrezno sanirati in tudi tržiti.

V vročih poletnih dneh pogosto poiščemo ohladitev v naravnih kopališčih, s katerimi je Slovenija resnično bogata. Poleg morja, rek in jezer pa številne kopalce pritegnejo tudi ribniki, bajerji in opuščene gramozne jame, ki jih je skozi leta zalila podtalnica. A kopanje v teh tako imenovanih divjih oziroma črnih kopališčih, je lahko izjemno nevarno, dvomljiva pa je tudi kakovost vode.

Gramozna jama Rogoza.
Gramozna jama Rogoza. FOTO: 24ur.com

Nadzor nad kakovostjo vode 'le' na 48 uradnih kopalnih vodah

V Sloveniji je v skladu s predpisi in zahtevami evropske in nacionalne zakonodaje izdelan Seznam kopalnih voda, ki trenutno določa 48 kopalnih voda na površinskih vodah – od tega je 30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč. To so odseki na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za naravne kopalne vode in na katerih se kopalci že tradicionalno zbirajo v večjem številu. Na vseh kopalnih vodah se v času kopalne sezone izvaja nadzor nad kakovostjo vode z državnim monitoringom, ki ga zagotavlja Agencija RS za okolje (ARSO), izvaja pa Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Za uradne kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč). Tam se redno spremlja kakovost vode, pri čemer je pozornost predvsem namenjena fekalnemu onesnaženju vode.
Za uradne kopalne vode je v Sloveniji trenutno določenih 48 kopalnih voda na površinskih vodah (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč). Tam se redno spremlja kakovost vode, pri čemer je pozornost predvsem namenjena fekalnemu onesnaženju vode. FOTO: 24ur.com
Koliko je v Sloveniji gramoznih jam, napolnjenih z vodo, ki v vročih poletnih mesecih pogosto postanejo priljubljene točke za osvežitev, ni znano, saj enotnega seznama stoječih površinskih voda, ni.

Kopalne vode glede na način upravljanja delimo na naravna kopališča in kopalna območja. Naravno kopališče je namenjeno kopališki dejavnosti, ima upravljavca, predpisano opremo in infrastrukturo, ureditev določajo predpisi o varstvu pred utopitvami, imajo pa tudi reševalca iz vode. Na kopalnih območjih pa se spremljanje kakovosti kopalne vode sicer izvaja, vendar varovanje pred utopitvami in poškodbami ni urejeno, zato kopanje poteka na lastno odgovornost.

Eden od kriterijev za uradno kopalno vodo pa je tudi število kopalcev. Kopalne vode so tako določene na odsekih, kjer se kopa ali pričakuje vsaj trikrat v kopalni sezoni 300 kopalcev in več.

'Divja' kopališča niso uradne kopalne vode, zato nadzora kakovosti vode tam ni

Kopalci pa se v poletnih dneh pogosto zadržujejo tudi ob površinskih vodah, ki niso določene kot kopalne vode oziroma niso vključene na Seznam kopalnih voda - torej na tako imenovanih 'divjih' ali 'črnih' kopališčih. Tam ni poskrbljeno za varnost, kopajo se na lastno odgovornost, nadzor in spremljanje kakovosti vode pa se ne izvaja. Strokovnjaki in institucije tako svarijo pred nevarnostjo, ki jo lahko kopanje tam predstavlja.

Nenadzorovane vodne površine oziroma tako imenovana divja kopališča - med katera spadajo tudi gramoznice - so brez upravljavcev, prav tako nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode. Neznana in dvomljiva je tudi kakovost vode.
Nenadzorovane vodne površine oziroma tako imenovana divja kopališča - med katera spadajo tudi gramoznice - so brez upravljavcev, prav tako nimajo organiziranih služb za reševanje iz vode. Neznana in dvomljiva je tudi kakovost vode. FOTO: 24ur.com
Nadzora vode, ki bi izključil onesnaženje, na divjih kopališčih ni, saj ta niso opredeljena kot uradne kopalne vode.

Na nevarnost opozarjajo tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Na spletni strani med drugim navajajo, da lahko kopanje tam predstavlja tveganje za zdravje – tudi zaradi možne mikrobiološke oziroma fekalne onesnaženosti, ki je lahko posledica odpadnih komunalnih izpustov in spiranja površin. Zaužitje takšne vode lahko, kot pravijo, vodi do prebavnih težav ali infekcij.

Spremljanje kakovosti vode se na divjih kopališčih ne izvaja. V vodi so tako lahko škodljive snovi, bakterije in fekalne vode iz okolja, zaužitje takšne vode pa lahko vodi do prebavnih težav ali infekcij, opozarjajo na Nijz.
Spremljanje kakovosti vode se na divjih kopališčih ne izvaja. V vodi so tako lahko škodljive snovi, bakterije in fekalne vode iz okolja, zaužitje takšne vode pa lahko vodi do prebavnih težav ali infekcij, opozarjajo na Nijz. FOTO: 24ur.com

To poudarjajo tudi na Agenciji RS za okolje (ARSO), kjer sicer redno – na vsakih 14 dni - spremljajo in merijo kakovost vode, a torej le na odsekih, ki so kopanju namenjeni. (Rezultati testiranj vode so objavljeni na spletni strani Arsa).

Kopalne vode "so z vladno Uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda trenutno določene le na naravnih vodah (na jezerih, rekah in morju). Ker na nobeni od gramoznic kopalna voda še ni določena, v določitev vodnih teles pa tudi niso zajete, ARSO ne razpolaga s podatki o kakovosti vode v le-teh," je za 24ur.com pojasnil Andrej Vuga z Arsa.

Arso je avgusta 2009 izdal tudi publikacijo Kopalne vode - zdravo in varno kopanje, kjer med drugim navajajo, da je kopanje varno le na vodnih površinah, ki so temu namenjene. "Kopanje v onesnaženi vodi je zdravju škodljivo in ima lahko resne posledice," so med drugim zapisali v publikaciji.

Poleg dvomljive kakovosti vode, pa so tako imenovana divja kopališča brez upravljavcev in reševalcev iz vode: "Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so taka kopališča lahko zelo nevarna, saj številne brzice skrivajo presenečenja in pasti za kopalce," so še zapisali.

Nedovoljeno, a ne prepovedano

Na vprašljiv varnostni vidik kopanja v 'divjih' kopališčih opozarja tudi policija. "Na 'črnih' ali 'divjih' kopališčih se kopamo na lastno odgovornost," so nam dejali. "Zaradi različnih ravni gladine in vodnih vrtincev so ta divja kopališča lahko za kopalce zelo nevarna. Še posebej nevarne so zapuščene gramoznice, napolnjene z vodo, ki predstavljajo nevarnost za utopitve in jih nihče ne nadzira. Ponekod seže voda tudi do 15 metrov globoko," razlagajo in dodajajo, da številni kopalci prav tako ne upoštevajo opozorilnih tabel 'Nezaposlenim dostop prepovedan!' ali 'Kopanje na svojo odgovornost!', ki so postavljene ponekod.

Policisti svarijo, naj se na 'divjih' kopališčih prav tako ne potaplja in ne skače v vodo, saj je ta motna. Zaradi vprašljive kakovosti vode, se naj otroke ob kopanju tam ves čas opozarja, naj se požiranju vode izogibajo. Te vode se prav tako naj ne uporablja za pitje in pripravo hrane. Za kopanje se prav tako ne odločimo v primeru kožnih vnetij ali poškodb na koži.

Na spletnih straneh policije pa je navedeno tudi, da je "kopanje dovoljeno le na vodnih površinah, namenjenih kopanju," kar pa 'divja' kopališča potemtakem niso. A kot ugotavljajo tudi policisti, prepovedi ni mogoče izdati. Kot nam je razložila vodja Sektorja za odnose z javnostmi Policije Vesna Drole so "vode javno dobro in se zato lahko postavijo zgolj opozorilne table".

Podatkov o tem, koliko je bilo v preteklih letih utopitev na 'divjih' kopališčih, policija nima, se je pa po njihovih podatkih v letih od 2011 do 2017 (do 14. julija - op. p.) na vodnih površinah, ki niso bazen, jezero, morje, reka ali vodnjak, utopilo 23 oseb.

Število utopitev v Sloveniji po letih:

2011201220132014201520162017 (*do 14. julija)
1625121213117

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve RS - Policija

V rogoški gramoznici v preteklosti prepovedalovali kopanje, a so bili opozorjeni, da je to v nasprotju z zakonom

Na podobno dilemo z nejasno zakonodajo in nevarnostmi, a hkrati možnostmi za razvoj turizma so pred leti naleteli tudi v Občini Hoče-Slivnica, na območju katere se nahaja gramozna jama Rogoza. Direktor občinske uprave Peter Cokan je pojasnil, da je Občina Hoče-Slivnica v preteklosti na pobudo krajanov ob gramoznici namestila opozorilne table o strogo prepovedanem kopanju, a so jih nato opozorili, da je postavitev takšne table v nasprotju z zakonom in so jih morali v skladu z navodili Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) odstraniti.

Kopanje je dovoljeno le na vodnih površinah, namenjenih kopanju, ki morajo biti ločene od vodnih površin, namenjenih športnim in prostočasnim dejavnostim. Ločitev mora biti fizična ali označena z vidnimi, med seboj povezanimi plovki. V morju pa morajo biti kopalci v mejah 150-metrskega pasu ob obali, če ni drugače določeno, je zapisano na spletnih straneh policije.

"V skladu z zakonom o vodah in na podlagi dopisa Agencije RS za okolje in prostor ter Inšpektorata RS za okolje in prostor smo morali postaviti opozorilno tablo 'Kopanje na lastno odgovornost', ker bi drugače kršili zakonodajo," pripoveduje Cokan. Kot še dodaja, uporabo gramoznice po mnenju (takratnega) Ministrstva za kmetijstvo in okolje in Arsa namreč "ni mogoče omejiti, ker se gramoznica lahko uporablja v splošno rabo, kamor sodita tudi kopanje in deskanje".

To potrjujejo tudi na Ministrstvu za okolje in prostor RS (MOP), kjer pravijo, da "Zakon o vodah /.../ določa, da vsakdo lahko rabi vodno ali morsko dobro pod pogoji, ki jih določa ta zakon, če se s takšno rabo le neznatno vpliva na količino in kakovost voda oziroma splošno stanje voda in če se s tem ne omejuje ali onemogoča enakih pravic drugih in izvajanje vodnih pravic." Hkrati pojasnjujejo tudi, da IRSOP nima podlage za prepoved kopanja kopalcev izven območja kopalnih voda.

Po besedah Cokana je zato kopanje v rogoški gramoznici in zadrževanje na samem priobalnem zemljišču od 2012 dovoljeno. Je pa Občina Hoče-Slivnica konec leta 2012 tam postavila tablo, ki dovoljuje kopanje na lastno odgovornost.

V Hočah se sicer zavedajo tudi dejstva, da je kopanje v gramoznici, v kolikor se ne upošteva splošnih priporočil, lahko tudi nevarno. "Velja splošno opozorilo kot pri kopanju v drugih jezerih, gramoznicah, na morju in sicer, da je temperatura vode na površju bolj topla kot v globini. Gramoznica ima ponekod neurejene brežine, ki so nestabilne in plazovite, zaradi česar je dostop do nje na določenih mestih otežen in nevaren."

Cenejša alternativa tistim, ki si oddih na morju ali v kopališču težje privoščijo

Po drugi strani pa, kot pripoveduje Vanja Jus, svetovalka za premoženjsko pravne, kadrovske in splošne zadeve na hoško-slivniški občini, takšna naravna kopališča predstavljajo cenejšo alternativo socialno šibkejšim, ki si poletni oddih in sprostitev v bazenih ali na morju težje privoščijo.

Tudi zato so v sodelovanju z Ribiško družino Maribor pred leti temeljito očistili območje gramoznice. "Prostor je sedaj urejen bolj pregledno in očiščen nesnage in nevarnih odpadkov. V letošnjem letu pa bomo na območje postavili WC ter koše za smeti in pričeli z deli, da bo okolica gramoznice zgledno urejena," sta si enotna Cokan in Jusova.

Sicer pa si na hoško-slivniški občini v zvezi z ureditvami gramoznih jam želijo tudi več posluha države. Po njihovih besedah bi si želeli večjo skrb za tovrstna kopališča in z zakonodajo podrobnejše urejena pravna vprašanja glede delovanja gramoznic. Območje rogoške gramoznice, ki je bilo dolga leta močno industrijsko obremenjeno pa si v prihodnje želijo spremeniti v področje za šport, rekreacijo in turizem.

Ob gramoznici junija tridevni glasbeni festival

Prvi korak v tej smeri so naredili pred mesecem dni, ko je ob omenjeni gramozni jami potekal tridnevni festival elektronske glasbe Stellar beat. So se pa tudi organizatorji festivala zavedali nevarnosti, ki jih predstavlja kopanje na tamkajšnjem 'divjem' kopališču. "Čeprav smo v sklopu možnih aktivnosti na festivalu sprva oglaševali tudi kopanje v gramozni jami, pa smo se kasneje, v skladu z navodili pristojnih, odločili, da to, zaradi boljšega zagotavljanja varnosti, ne bo dovoljeno," nam je pojasnila predstavnica za stike z mediji Josipa Andric.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njenih besedah so obiskovalcem čez dan sicer omogočili določene aktivnosti na vodi, kot je supanje in blazing, dostopa do vode jim prav tako niso preprečevali - tam so se lahko delno osvežili, a dlje kot do kolen, jim v vodo niso pustili.

Kot nam je še razložila Andriceva, pa so dostop do vode tako s pomočjo fizičnih ovir, kot s pomočjo varnostnikov, povsem onemogočili ponoči. "Vhod na 'plažo' se je v večernih urah zaprl, vodna površina pa je bila ponoči osvetljena ter pod nadzorom varnostnikov. Veliko pozornosti smo namenili prav zagotavljanju varnosti - v ta namen smo skupaj s policijo pripravili varnosti načrt, ki je vključeval prisotnost 30 varnostnikov, dva potapljača, dva reševalca in dve reševalni vozili," še pravi Andriceva.

Na hoško-slivniški občini razmišljajo, da bi na območju gramoznice tudi v prihodnje morda razvijali prav festivalski turizem, a kot izpostavlja Vanja Jus, se zavedajo, "da bo v urejanje gramoznice potrebno vložiti še veliko dela in truda".  Zgled pri ureditvi pa si, tako Jusova, jemljejo na primeru Velenjskega jezera ter bližne gramozne jame v Dupleku, kjer "danosti s pridom uporabljajo in namenjajo za šport in rekreacijo".

Gramozna jama v Dupleku, kjer deluje tudi wake park.
Gramozna jama v Dupleku, kjer deluje tudi wake park. FOTO: Native Studio

Kot smo že poročali, na delu gramozne jame v Spodnjem Dupleku od maja deluje prvi park za deskanje in smučanje na vodi s krožno petstebrno vlečnico. Z morebitnimi varnostnimi in zdravstvenimi tveganji so seznanjeni tudi upravljavci Wake parka Dooplek. "Uporabniki vlečnice morajo biti opremljeni s čelado in reševalnim jopičem," pripoveduje Niko Črepnjak in dodaja, da pa je v njihovi domeni izključno varnost obiskovalcev vodnega parka. "Za dogajanje in posledično tudi varnost na drugih predelih gramoznice ne moremo odgovarjati," še pove Črepnjak.

Kopajo se tudi na delu, kjer je še aktivno gradbišče

Podobne načrte za ureditev gramozne jame in vzpostavitev vodnega parka pa imajo tudi v Občini Kidričevo, kjer se nahaja gramozna jama Pleterje. Tamkajšnja gramoznica je sicer deloma še aktivna, a je po besedah direktorja občinske uprave Damjana Napasta kljub temu vsak vikend polna osvežitve željnih kopalcev. "Kljub nenehnim opozorilom o nevarnostih in dejstvu, da je del gramoznice praktično aktivno gradbišče, ob vikendih tam najdemo tudi do 500 kopalcev," pripoveduje Napast in dodaja, da se ti kopajo tudi na delu, kjer podjetja še zmeraj kopljejo gramoz, kopanje tam pa je strogo prepovedano. "A vse, kar lahko storimo, je le, da jih opozarjamo na nevarnost. Globina ponekod namreč sega do desetih metrov, brežine so strme, prav tako pa prihaja do mešanja tople vode na površju - ta ima okrog 25 stopinj - in do zelo hladne vode na dnu jame - tam ima voda okrog 10 stopinj Celzija," svari sogovornik.

Gramozna jama Pleterje v Občini Kidričevo.
Gramozna jama Pleterje v Občini Kidričevo. FOTO: Aerovizija

V opuščenem severnem delu gramoznice pa je občina že pričela s sanacijo. "To območje bi v prvi vrsti radi uvrstili na Seznam kopalnih voda, izdali smo tudi občinski odlok o ureditvi območja v turistične namene, v teku je razpis za javno-zasebno partnerstvo, ki bi omogočal 20-letni najem oziroma upravljanje" aktivnosti opisuje Napast. Po njegovih besedah se za tovrstno možnost najema dogovarjajo s konzorcijem treh podjetij (dveh slovenskih in enega hrvaškega), ki bi - v kolikor bodo pridobljena vsa dovoljenja - z urejanjem in gradnjo pričeli že pozimi.

V in ob gramozni jami tako načrtujejo ureditev obvodnih in vodnih površin za športne in turistične dejavnosti. "V sklopu ureditev načrtujemo vlečnico za smučanje na vodi, progo za veslanje, plavajoče pomole in otoke, igrišče za odbojko, območje za kampiranje, ureditev brežin in obvodnih površin," ponazarja Napast. Po njegovih besedah je Občina Kidričevo v ureditev območja že investirala okrog 100.000 evrov, še 1.200.000 evrov bodo dodali investitorji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že pred leti pa so se potencial gramoznih jam, v katerih so izkopavanje zaključili, naučili izkoriščati naši severni sosedje. Med najbolj znanimi tovrstnimi kopališči je zagotovo Schwarzlsee, od avstrijskega Gradca oddaljen približno sedem kilometrov. Poleg kopanja, kampiranja in številnih športnih aktivnosti, na približno 70 hektarjev velikem kopališču organizirajo tudi velike glasbene festivale. Po nekaterih podatkih ga letno obišče več kot dva milijona obiskovalcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
02. 08. 2017 13.35
+1
Jasno je , da ob taki vročini vsi hitimo k vodi. Upam, da bo Jankovič obljubo izpolnil in da se bomo naslednje leto kopali na špici v Ljubljanici. To bi bilo že skrajno nujno in glede na obljube pravilno. Da naravnih kopališč primanjkuje imamo pa veliko voda. Usposabljanje voda in ekološke prehrane je dovolj, da bo turizma v Sloveniji veliko. Po trendu v turizmu 22% več gostov bi morali to nujno izkoristiti.
toneznovega
02. 08. 2017 12.59
+9
Kot vidimo, mesto Graz samo z eno šoderjamo zasluži več kot celotna naša Štajerska. Naša birokracija in korupcija sta gonilo. Za-gonilo v resnici.
dajno
02. 08. 2017 14.13
+1
BananaPoslanec
02. 08. 2017 12.27
+2
Gramozna jama je super.podtalnica...terme in kopalisca ki imajo papir za cisto in zdravo vodo pa so klump...polno klora in bakterij...hvala lepa...samo naravno!
Fifi 24
02. 08. 2017 12.52
nimajo vse podtalnice drugač pa se strinjam
Principat
02. 08. 2017 10.59
+13
kjer ni kontrole je smetišče ali trnkarji te napodijo in si lastijo lužo, jamo ali da ne rečem umetno jezero ,, vse povprek pisanje ima veliko negativnih učinkov ,, če se eden domisli ureditve , so takoj trije zraven za sesanja denarja , preden sploh kaj pričneš in potem še zeleni in z nekimi odloki še policija , vem za dokaj lepo in veliko jamo-gramoznico , kjer že 15 let traja na občini prerekanje od bivših črpalcev gramoza , lastnikov nedorečenih od 1984 leta , celo tujec itn
jesenvoyo
02. 08. 2017 10.14
+26
Ja, sosedi pa znajo vse to lepo izkoristit. Zanimivo, da je pri njih na obisku tudi veliko tistih packov, ki pri nas delajo svinjarijo, pri sosedih se pa kar znajo lepo obnašati (kaj je tu narobe ?).
Dragon_13
02. 08. 2017 10.05
+13
Najbolje da vse gramoznice prevzame ProPlus, glede na vaše ugotovitve, o katerih poročate, ste tam sami veleumi in geniji na vseh področjih...
yurife
02. 08. 2017 10.02
+14
Win-Win situacija, občine lahko razvijajo svoj turizem in si polnijo proračun, ljudje pa dobimo lepa urejena naravna kopališča, kjer bi tud osebje skrbelo, da se ne smeti in uničuje naravo, pa tud za kužke bi lahko bilo poskrbljeno, saj tud živali potrebujejo osvežitev...
Raspunin777
02. 08. 2017 09.48
+49
Gnojem ki za Savo prirejajo piknike in nato tam pustijo razmetane piksne in ostale smeti bi bilo potrebno da inšpekcija postavi lovske kamere da posnamejo registrske številke avtomobilov. Kazen 10000 EUR. Pa da vidim prasca če bo še sral po nabrežju reke. Primitivci.
dajno
02. 08. 2017 14.14
+1
disorderliness
02. 08. 2017 09.42
+6
Vse te jame in vode bi morali z zakonom ukiniti. Dovoliti je treba samo sušo in točo. To bi bilo treba zapisati v ustavo, ustanoviti inšpekcijo, ki bi zaposljevala visoko študirane ali ritolizne ljudi in bi z visokimi sankcijami disciplinirala kršitelje. Pa to.
CrushLow
02. 08. 2017 09.18
+20
delate reklame za vsa mozna jezera da potem hod raja delat zgago, vse nasvinjajo, noben ne zna za sabo pospravt, da ne omenjam cuckov ki jih vlacjo sabo .... katastrofa
Jonikus
02. 08. 2017 10.28
+5
z vsem se zelo strinjam...pa to ni tako samo ob jezerih...edin, ne vem od kod izhaja tvoje sovraštvo do "cuckov"...a so ti kaj naredili? kuža ni kriv, navadno je lastnik tisti, ki ne zna, noče, se mu j*** kaj njegov pes počne. sama ne vidim prav nobene težave, če se družimo v naravi skupaj. kultura folka je pa itak "čist na psu" ;)
CrushLow
02. 08. 2017 11.30
+4
ti se pa obnasas kot mediji ... najdes eno besedo ki ti ni vsec in zdej ze sovrazim pse ....
relos
02. 08. 2017 09.06
+3
...zakaj bi bilo za (treznega) plavalca kopanje v gramoznici nevarno, če npr. ve, da je kvaliteta vode vzdržna?
MaršNapolje
02. 08. 2017 09.23
+5
Za določene ljudi je že ležanje na kavču lahko nevarno...
Josh
02. 08. 2017 08.59
+6
gramounice so petkrat bolj ciste kot pa nasa kopalisca in terme. prijatelj dela v termah in pravi da bi se dosti rajsi kopal v gramoznici kot pa v bazenu saj ve kako slabo in redko ga cistijo
me987
02. 08. 2017 08.49
+13
nekako res nikoli nisem razumel, zakaj je kopanje v gramoznici lahko nevarno.. vrtinci vode - v stoječi vodi? globina do 15m - a ko je kje na morju ob strmih obalah hitro 20+ je pa ok in ni nevarno, pa morje, ki ima tok vode veliko bolj izrazit kot pa stoječij 100.000m2 vode??
NotMe
02. 08. 2017 09.06
+9
Ena nevarnost, ki jo vidim je, da ne vemo, ali niso na dnu kaki gradbeni ostanki, ki bi lahko bili nevarni. Na primer gradbene mreže. Če se zapleteš ni fajn.
dajno
02. 08. 2017 08.01
+31
Zakaj pa ptujskega jezera ne uredijo za športne in turistične namene?
hotchilipoper
02. 08. 2017 08.07
+40
Zato ker še nobeden ni ponudil dostojne podkupnine
NotMe
02. 08. 2017 08.52
+39
1. ker se ne da. 2. ker zakon ne dovoljuje. 3. ker se zakoni ne morejo spremeniti. 4. ker ni v skladu z razvojno strategijo občine 5. ker itak ne bo obiskovalcev 6. ker tam gnezdi ogrožena štajerska vinorepka 7. ker se bodo pojavile 3 civilne iniciative proti 8. ker bi za kaj takega potrebovali 87 soglasij, 95 dovoljenj, ko bi bilo vse zbrano pa beri drugi odstavek. Bi se že kaj našlo. 9. beri hotchillipopperja 10. dopiši po mili volji
kor22
02. 08. 2017 10.23
-6
pozabo si še eno ključno stvar, ker ni dnara za take stvari.
Qonos
02. 08. 2017 10.50
+4
Dokler imajo ptujske terme se dovolj denarja da lahko dobro "lobirajo", se to ne bo uredilo. Poznam primer znanega slovenskega jezera, dokler ga je urejalo lokalno turisticno drustvo vse OK, vse urejeno, polne nabrezine gostov. Pa so potem zlobirale 15km oddaljene terme koncesijo nad jezerom in turizmom. V pol leta sledil propad. In to je pri nas problem ne pa zakon ne govori ce nimas pojma. Svoje loncek nad klavrno situacijo seveda pristavijo se ribici ki so spet strogo proti vsemu.
dajno
02. 08. 2017 14.19
+3
Ste kar veliko povedali in vsak po svoje ima prav. Žal smo očitno slovenci ena taka stala kjer se pras ci od korita mečejo. V tujini pa recimo bife do bifeja, cele ulice, pa vse polno. Kjer ljudje gredo tja kjer je gneča, torej reklama. Na Ptuju pa... Občina misli da je grad za turizem dovolj, terme so se zagradile in hočejo vsakega turista obdržati na svojem dvorišču, namesto da bi mu ponudili golf, ogled mesta z vode, vožnjo po jezeru, možnost ribolova, možnost opazovanja ptic... Itd.. Skratka omejenci