Slovenija

Gradbincem na pomoč s poroštvi

Ljubljana, 28. 07. 2011 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada želi s poroštvi pomagati gradbincem pri nastopih na javnih razpisih. Prav tako bodo skušali preprečiti naknadno višanje cen izjavalcev ob izvedbi javnih naročil.

Vlada se je glede na položaj na področju gradbeništva in sposobnost gradbenih podjetij nastopati na javnih naročilih odločila predlagati novelo, ki bo omogočala tudi poroštva za obratna sredstva, kadar podjetja nastopajo v postopkih javnih naročil ali v partnerskih odnosih kot dobavitelji, je povedal minister za finance Franc Križanič.

Poroštvo bo omogočalo kapitalsko ustreznost, je dejal. Po predlogu, objavljenem na spletni strani vlade, bi za obratna sredstva poroštvo krilo 60 odstotkov glavnice, če je delež kapitala v bilančni vsoti vsaj 35 odstotkov. Če bi bil delež nižji od 35 odstotkov, bi poroštvo krilo 40 odstotkov glavnice. Po njegovih besedah bi bila zgornja meja sredstev 700.000 evrov, vendar se bo obnavljalo, ne bo pa preseglo 10 milijonov evrov.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb, ki predvideva izdajo poroštev tudi za obratna sredstva, kadar podjetja nastopajo v postopkih javnega naročanja ali kot partnerji dobavitelji.
Vlada je sprejela predlog novele zakona o poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb, ki predvideva izdajo poroštev tudi za obratna sredstva, kadar podjetja nastopajo v postopkih javnega naročanja ali kot partnerji dobavitelji. FOTO: Reuters

Za poroštva bi po objavljenem predlogu veljal pogoj, da stanje vseh zavarovanih kreditov pri posamezni gospodarski družbi ne presega pet milijonov evrov. Na dodeljeno poroštvo bi bil vezan tudi nadzor, kako se izvaja kreditna linija, pridobljena s poroštvom. Ministrstvo za finance bi določilo skrbnika, ki bo v podjetju preverjal izvajanje podjetja, hkrati pa bodo morali člani uprave tudi garantirati za 50 odstotkov vsakokratnega obrata, torej do 300.000 evrov, z lastnim premoženjem oziroma z določeno varovalno klavzulo, je povedal. "S tem naj bi preprečili zlorabe, obenem pa okrepili kapitalsko ustreznost slovenske gradbene operative pri nastopih na večjih javnih naročilih doma in po svetu."

Ko se bo izkazalo, da je podjetje, ki je pridobilo poroštvo, kapitalsko slabo ustrezno, torej da ima pod 35 odstotkov sredstev v kapitalu, bo moralo predložiti tudi načrt kapitalskega prestrukturiranja oziroma pridobivanja dodatnega kapitala, da se okrepi in postane varnejše tudi z vidika plasmaja naprej na finančnem trgu. "Obetamo si, da bo na tak način slovenski gradbeni sektor bistveno okrepljen pri nastopih na domačem in tujih trgih, kar bo olajšalo pridobivanje novih poslov, izboljšalo področje zaposlovanja in zvišalo tudi javnofinančne prilive," je dejal minister.

Sprejeli tudi navodilo glede cen pri javnih naročilih za gradnje

Vlada je že na svoji prejšnji seji sprejela navodilo glede naročanj gradenj in storitev, povezanih z gradnjami, je povedal Križanič. Vlada v navodilu od naročnikov zahteva, da že pri izbiri svetovalca za naročilo in projektantskega podjetja ugotovi, ali je ustrezno usposobljena in ali je naročilo pripravljeno tako, da se izračuna pravilno ceno, ki bo pokrila vse stroške gradnje in vzdrževanja določenega objekta, hkrati pa v samem javnem naročilu ceno šteje kot referenčno.

Če bodo posamezne ponujene cene odstopale navzdol za več kot 10 odstotkov, bo moral naročnik izvesti posebno preverjanje. Če bo ugotovil, da ne gre za določene tehnološke ali ekonomske vzvode, ki bi izvajalcu dejansko omogočale bolj konkurenčen položaj, bo moral takšno dampinško ponudbo izločiti. Za zdaj gre za navodilo vlade, jeseni pa načrtujejo novelacijo zakona, ki bo dodeljevanje naročil pod ceno sankcioniral, je napovedal Križanič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Macyy
30. 07. 2011 13.15
Za poroka naj gre z svojim Premoženjem..
skoljka11
28. 07. 2011 19.16
"Malo pozno, ampak od srca" se je vlada spomnila začeti z nekaterimi ukrepi, da prepreči totalni kolaps v Llovenskem gradbeništvu in gospodarstvu. Ampak, tole bi moral biti šele začetek ukrepov, ki bodo vodili k ponovnem zagonu, oživljanju in delovanju gospodarskih subjektov, tudi S POVDARKOM NA MALIH PODJETJIH. Pomembno bo hitro urediti še nekaj področij: - sprejeti spremembo davčne zakonodaje in znižati davke, ki bremenijo podjetja, da postajajo vedno bolj nekonkurenčna - dokončno odpraviti s KLIENTALIZMOM pri izboru izvajalcev na javnih razpisih in javnih naročilih. Še vedno se pri mnogih zadevah, tudi pri izvajalcih v bančnem sektorju in podjetjih v večinski državni lasti pojavljajo med izbranci za različne posle vedno ena in ista imena podjetij, ki so v lasti enih in istih lastnikov, imen, ki imajo privilegij pri pridobivanju poslov.. Da vedno ne izpolnjujejo pogojev ni pomembno, hijše je, da ne izpolnjujejo vseh pogodbenih zahtev oziroma so sposobna opraviti le del posla, kakor pač znajo. In potem se kliče na pomoč zasedbna podjetja, ki so strokovna, vendar nikakor ne bi uspela dobit poslov, kjer je vse dogovorjeno že prej. Pri veliki večini projektov dobijo delo vedno eni in isti, čeprav se potem ve, da stvari ne bodo za naročnika dobre in bo ostal na "cedilu" ob najmanjši okvari. Torej, na razpisih naj se izbere najbolj strokovna podjetja, čeprav niso megalomanska in za njimi ne stojijo "znane face", ampak lahko s svojim znanjem in strokovnostjo ter referencami stojijo za izvedbo del. - Vlada naj hitro razmisli kako pomagati pri ustavitvi prodaje pomembnih za Slovenijo nekaterih podjetij. Prav je, da se odpira trg tudi za druge lastnike, tujce, ampak, naša Slovenska podjetja, paradni konji po razpoznavnosti propadajo zaradi nekaj tajkunov. Ne samo, da bodo podjetja prišla v tujo last, prišlo bo počasi tudi do velikega problema naših kmetov, sadjarjev, vinogradnikov, saj bodo novi lastniki kupovali surovine v svoji državi in pomagali svojim ljudem ne našim. - S čim se bo lahko na tujih trgih lahko še pohvalila Slovenija, če ne bomo sami imeli več nobene kakovostne tržne znamke. Ali mislite, da so banke in elektroenergetska podjetja in železnice dobra tržna znamka. Se še spomnite s čim smo se lahko ponosno pred več kot 20 leti pohvalili in hvalili v tujini ? Z Elanom, Muro, Gorenjem, Pivovarno Union in Laško, že dolgo nazaj Rašico, Almiro, Toprom, nekaterimi izdelki Alpine in še nekaterimi frmami, kmi jih ni več, ali pa počasi umirajo. - naredite konec UMIRANJU Slovenije in vsega na kar smo lahko bili ponosni. Pokažite, da vam je mar za našo Slovenijo in Slovence, za vse tisto, kar smo znali dobro in uspešno delati. Slovencem so še danes v ponos ta imena, naredite nam našo državo spet vredno ponosa, zaupanja in človeka vrednega življenja.
riberi
28. 07. 2011 16.53
Prav tako bodo skušali preprečiti naknadno višanje cen Celo to bodo samo poskušali
krivulja
28. 07. 2011 16.49
Ja sedaj gre še za navodilo vlade. Se ve TEŠ 6.železnice ect. bodo gradili tisti,ki so vezani na SD.Tale minister Križanič in vlada sta pa tko prozona ,da se kar čez njih vidi. Kolaček čaka,če nas boste volili.haha.Ne bo šlo!