Slovenija

FOTO: 'Razgraditi zaupanje je enostavno, čez noč, zgraditi zaupanje pa je dolgotrajen proces'

Portorož/Piran, 01. 06. 2015 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Portorožu so se srečali poslovni in politični voditelji držav jugovzhodne Evrope Summit 100. Predsednik Borut Pahor, ki je tudi pokrovitelj vrha, se je ob robu srečanja sestal s kolegi, kjer so govorili o krepitvi vezi v regiji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Summit 100 na Obali
    01:53
    Iz SVETA: Summit 100 na Obali
  • Iz 24UR: Predsedniki držav JV Evrope v Portorožu
    02:10
    Iz 24UR: Predsedniki držav JV Evrope v Portorožu

V Portorožu poteka dvodnevno srečanje poslovnih voditeljev iz držav jugovzhodne Evrope Summit 100, ki je namenjen krepitvi sodelovanja v regiji. Poslovneži se zavzemajo za uresničevanje konkretnih regionalnih projektov, za kar pa potrebujejo politično stabilnost, ki je bila v zadnjem času načeta.

Predsednik upravnega odbora Summit 100 Iztok Seljak iz Hidrie je poudaril, da so poslovni voditelji v regiji že prerasli meje, ki fizično danes morda še obstajajo, v glavah pa ne več. Regijo si želijo odpreti v dobro vseh podjetij, zaposlenih in drugih deležnikov in zdi se jim, da to njihovo sporočilo tudi skozi proces Brdo in berlinski proces postaja čedalje glasnejše.

Za uspeh regionalnega sodelovanja je predvsem pomembna politična stabilnost in negovanje ter krepitev medsebojnega zaupanja, pravi Seljak, ki opozarja, da "je razgraditi zaupanje enostavno, čez noč, zgraditi zaupanje pa je dolgotrajen proces".

Na srečanju sodelujejo tudi predsedniki Slovenije Borut Pahor, Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić, makedonski predsednik Gjorge Ivanov, kosovska predsednica Atifete Jahjaga in črnogorski predsednik Filip Vujanović. V Portorož nista prišla predsednika Srbije in Albanije, Tomislav Nikolić in Bujar Nishani.

Pokrovitelj vrha Pahor je že v nedeljo zvečer gostil svoje kolege na neformalni večerji, ki je bila namenjena predvsem razpravi o sodelovanju. V uradu predsednika so namreč ocenili, da se je zaupanje med voditelji v regiji v zadnjem času zmanjšalo, tudi v luči poslabšanja političnih razmer, pri čemer je zlasti v ospredju Makedonija.

Medtem si gospodarstveniki želijo tudi sodelovanja z izvršnimi oblastmi in ne samo s predsedniki, ki so redni gostje Summitov 100, z namenov oblikovanja konkretnih vizij in projektov, s katerim bi lahko idejam o sodelovanju dali pomemben zagon.

"Naš naslednji korak so vlade, predsedniki vlad in ministri za posamezna področja, kjer moramo začeti graditi konkretne regionalne področne panožne vizije in strategije ter jih začeti uresničevati na popolnoma konkretnih primerih, kot sta Pametna mesta Jugovzhodne Evrope na področju transporta in projekt hitre železnice od Münchna do Istanbula, ki bo povezal in integriral regijo," je poudaril Seljak.

Prepričan je, da lahko skupaj naredijo bistveno več kot vsak posamezno in da lahko zmanjšajo manjše notranje napetosti, ki se zdaj pojavljajo na jugu regije, da ne bo prišlo do nadaljnjega zaostrovanja.

Seljak pričakuje veliko od današnje predstavitve Severnega sveta ministrov (Norden), ko "bomo vsi ugotovili, da Skandinavija že 70 let dela to, o čemer zdaj govorimo v naši regiji". Kot poudarja, ministri posameznih področij medsebojno usklajujejo notranje strategije in njihov nastop navzven, rezultat tega pa je ena najrazvitejših regij v EU in na svetu z eno najvišjih ravni in kvalitete življenja.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je poudaril, da je treba skupaj graditi zaupanje in projekte, politika pa jih mora pri tem podpirati. Summit100 je po njegovih besedah platforma in motor, ki poganja gospodarsko sodelovanje regije.

"Naše sporočilo je, da imamo iste cilje - kako narediti življenje v tej regiji boljše skozi dvig konkurenčnosti in da to lahko naredimo le z medsebojnim sodelovanjem, razumevanjem," je dejal Bobinac. Po njegovih besedah si moramo prizadevati za močnejšo regijo, tako kot je uspelo nordijskim državam, ki že sedem desetletij gradijo sodelovanje.

Pahor sestankoval s hrvaško kolegico

Pahor je imel pred začetkom srečanja poslovnih voditeljev iz Jugovzhodne Evrope Summit 100 dvostranske pogovore s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem in makedonskim predsednikom Gjorgjem Ivanovom.

Pahor, Grabar-Kitarovićeva, Ivanić, Ivanov, Jahjaga, Vujanović in Bossman med sprehodom po Piranu.
Pahor, Grabar-Kitarovićeva, Ivanić, Ivanov, Jahjaga, Vujanović in Bossman med sprehodom po Piranu. FOTO: Damjan Žibert

Pahor, Grabar-Kitarovićeva, Ivanić, Ivanov, Jahjaga in Vujanović pa so se dopoldne tudi odpravili na sprehod po po starem mestnem jedru Pirana. Na osrednjem Tartinijevem trgu jih je sprejel župan Peter Bossman, šolarji pa so jim zapeli pesmico. Obšli so ribiški mandrač in piransko nabrežje do punte, Pahor pa je izmenjal nekaj besed tudi z naključnimi obiskovalci, turisti in domačini, ki so v lepem vremenu že dodobra zapolnili tako plažo kot gostinske lokale.

Na vprašanje, kakšen se ji zdi Piran, je Grabar Kitarovićeva dejala: "Prekrasno je! Od tukaj vidim Hrvaško!"

Pomen obiska predsednikov v občini je izpostavil tudi Bossman, ki je voditelje sosednji držav ob tej priložnosti povabil, naj Piran v prihodnje obiščejo tudi z družinami. Kot je poudaril, je Piran multikulturna občina in v njej živijo tudi številni pripadniki narodov nekdanje Jugoslavije.

Piran sicer že zdaj odlično sodeluje s Hrvaško ter BiH, navezali pa so tudi stike s srbskimi občinami. "Menim, da je prav, da razvijamo spet te tradicionalne odnose, ki smo jih vedno imeli," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Diškor
01. 06. 2015 23.47
+3
PAHOR SE NAJ RAJE ZGODOVINO UČI, DA NAV NAŠE OZEMLJE ŠENKAVOV LOPOVSKIM HRČKOM, CELO REGNUM SLOVENIJAH SO NAM UKRADLI IN JO SLAVONIJA POIMENOVALI, ŠTRIGOVO IN CELO ISTRO.
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 23.55
+2
In zakaj ni slovenska vlada v letih okolim1990 nič naredila, da bi se to popravilo ampak je mirno pustila, da so hrčki postavljal mejne kioske, kjer jim je pasal????
Diškor
02. 06. 2015 00.54
+3
DRNOVŠEK JIM JE DOVOLIL MEJNI PREHOD, MAŠ PA PRAV, NOBENA VLADA SE NI BRIGALA ZA MEJO.
DAEMONIUM
02. 06. 2015 09.35
Drnovsek pogojno ker je bil podobnp hlapcevski kot je Cmerar ki kar naprej nekaj preucuje in z nicemer ni seznanjen. Glavni krivec pa je Rupelj. Pri Rupeljnu so takrat Hrvatje v Secovljah zaceli namesto kontejnerjev postavljati mejne objekte. Obstaja pa dokument in je v arhivu, da so 91 Hrvatje nase prosili da postavijo kontejnerje na ravnino pri secovljah, da ne bodo vozila na prestop meje cakala v klancu pri kamnolomu kjer je dejansko potekala meja, v kar so nasi pristali. No in ko sp Hrvatje samovoljno zidali je Rupelj v ZG poslal prvo, pa drugo in na koncu tretjo protestno noto, ces da meja tam se ni dolocena nakar pa so se Hrvatje milo recebo pozvizgali in postavili mejni prehod ter si prilastili nase ozemlje. In takrat bi morala drnovskova hlapcevska politika ta na silo ustvarjen mejni prehod preprosto zapreti, ne pa da se do danes funkcionira, tako pa smo "priznali" da nova meja poteka tam kjer stoji prehod in smo zaradi tega tudi izgubili 3 slovenske vasi na levi strani zaliva. To je bila dejansko narodna izdaja tedanje drnovskove vlade kjer je bil takrat Rupelj zunanji minister!
DAEMONIUM
01. 06. 2015 19.38
+14
Goni se banda v 3PM!!!! Hvalijo se da so v Postojni odprli narodno kuhinjo v kateri se prehranjujejo socialni primeri in delavci ki premalo zasluzijo da bi preziveli??? Pa kaj nam bo ta gnila drzava?? 1000x bolje bi bilo da bi Postojna ostala pod italijo kot pa ta banana drzava v kateri narod ze strada!!! Enako velja za Stajersko in Prekmurje kjer Astrija ze danes prehranjuje nase delavce in to za posten denar ne pa za to lopovscino ki jo nam odmerja Sesokov turbo kapitalizem. V Yugoslaviji ni bilo v Sloveniji toliko lacnih drzavljanov, dobesedno lacnih ce so prisiljeni odpirati narodne kuhinje kot leta 45, SRAMOTA PA TAKSNA DRZAVA.
Diškor
01. 06. 2015 23.45
+0
VIDIŠ KAJ NAM TVOJA LEVA OPCIJA DELA ŠEJTAN, TI JO PA ZAGOVARJAŠ.
DAEMONIUM
02. 06. 2015 09.20
+2
Ma niti pod razno jo ne zagovarjam enako ne kot desno ker eni in drugi so nesposobni. Nas bi resil zgolj in samo avstrijski politicni sistem in niti pod razno ta ku ga je ustvaril DEMOS s to lopovsko ustavo 91 ki je omogocila vso to svinjarijo. In odlocilen zebelj v krsto slovenske drzave je zabil Drnovsek s svojim LDS turbo kapitalizmom, kar pa mu je spet omogocila ta gnila ustava in KZ in ZKP sprejeta na podlagi te ustave. Zaradi tega pa se danes nikomur nic ne dokazejo ali pa kaj dokazejo z minimalnimi kaznimi in seveda nakradeno se obdrzi. Zame so levi in desni tajkuni enaki, tako kot imajo danes ljudje 350 eur penzije zaradi Zidarja in njegovih lukenj imajo enako tudi zaradi Zvona, 1, 2 ali Cudeznega decka SDS Lovsina! Mi vse narobe gledamo, ni vazno kdo je na oblasti ker levi in desni se morajo drzati ustave in zakonov, ki pa so vsi napisani za lopove in siromasenje naroda. Ze davno bi moralo biti pri gospodarskem kriminalu uveljavljeno nacelo "obratnega dokaznega bremena" kot je v Italiji, Hrvaskem, celo v Srbiji, mi pa kar nekaj po svoje zato pa smo tako pokradeni. In ko naju ze davno vec ne bo, bo banda se kar naprej kradla ker ji to omogoca ta gnila ustava, in sprejeta zakonodaja na podlagi nje. Zato pa Avstrija, Hrvaska, Srbija... ne pozna Ceferinov, Matosov...ker tam so pravila igre jasno postavljena pri nas pa se kar naprej muti in muti od prevzema poste naprej. NO TO JE LOPOVSKI SISTEM, KI JE UPERJEN ZOPER NAROD IN GRE BA ROKO TISTIM KU IMAJO DENAR, PA NI VAZNO A SO RDECI ALI BELI!!
kiboko
01. 06. 2015 19.03
+2
Pri nas javna uprava razgrajuje zaupanje že dobrih 20 let ... če bi ga kdaj začeli graditi nazaj, bi potrebovali 100 let. Potem, ko začnemo, pa še nismo.
ONniON
01. 06. 2015 18.55
+4
zaupanje od MENE ne dobite nikoli, ni šans , zaletite se nekam
flojdi
01. 06. 2015 18.33
.sj, razgraditi čez noč je Enostavno. da pa to traja kar celih 20+let je pa že rahlo Problematično ; se mi zdi
tron3
01. 06. 2015 18.29
+7
Pahor je pokrovitelj, le kako, če ne more preživeti meseca s svojo plačo, kar pomeni, da je brez sredstev, razen če je ubogi revež našparal za tole požrtijo!!!! Ko vidiš te balkance na kupu, ti postane takoj jasno, zakaj večina EU politikov je mnenja in prepričanja, da je meja med EU in Balkanom, na Karavankah!!!
tali?ni tom
01. 06. 2015 17.37
+19
le kaj misli borut , da bojo srbi,bih in še kdo spet padli na finto? bih ni pozabila zadev z orožjem iz slovenije zaradi česar je porušena in srbe tut briga , pokupil bojo kako podjetje in to je to , hrvati so pa ž e! noben več ne bo častil slovencev , tisti časi so nepreklicno mimo pa če pahor še tako klečeplazi okol njih! smo meli trg 20 milijonov ljudi ki je goltal naše proizvode pa so ga nespametno zapravili za svoje koristi nekateri ,tujina pač ne mara naših izdelkov ,sami pa itaq nismo sposobni vodit firm! vse kar vodijo slovenci prej ali slej propade ,ko dobi v roke tujec vzcveti! tako pač je!
MsPikapiki
01. 06. 2015 19.49
+4
Če nismo sposobni voditi niti ene firme, tudi države nismo sposobni voditi.
MsPikapiki
01. 06. 2015 17.31
+5
Plehko vseskup.
TRUMPP
01. 06. 2015 17.13
+19
Pahor dela Sloveniji samo škodo. Ampak kaj , ko ljudem to ni jasno,....
ONniON
01. 06. 2015 18.55
+1
saj ste volili Pahorja, imejte ga zdaj vašega boruta pahorja
bakiras
01. 06. 2015 16.36
+9
A ni dovolj da so nam savudrijo spičli, zdaj se ji že po piranu kolca?
tali?ni tom
01. 06. 2015 17.39
+9
vemo kdo je bil abrambni minister takrat! zakaj so savudrijo dali hrvatom vsaj meni ne bo jasno nikoli! verjetno zaradi prekupčevanja! noro to ! to bi moral zasest do rovinja in potem se pogajat ne pa takoj par kilometrov nazaj!
c00kies
01. 06. 2015 16.19
+6
Pa so že imeli debato kje bo druga đamija stala :D Me prav zanima kako dolgo še bo obala naša ;)
TRUMPP
01. 06. 2015 15.52
+24
Miškica mala,...saj ga nihče več ne jemlje resno,....tako kot ne Slovenije. Važno je, da se zastonj najejo in napijejo. Slovenija časti,...pa to.
k_komet
01. 06. 2015 15.48
+3
Naslov, da te kap. Če je čez noč, potem to ni dolgotrajen proces....
Borec21
01. 06. 2015 15.47
+16
Slovenija je oaza laži, korupcije, legalnih kraj državljanov kjer si vsak dan izmišljajo nekaj novega kako cuzat gospodarstvo in državljane skratka dokler bomo podpiral to nimamo kaj jamrat ker je čas da se izvede tožba v imenu ljudstva proti politikom in pajdašem iz gospodarstva da sami plačajo lopovščine ki so jih nardil in jih sedaj obešajo na nas........
HeroinHero
01. 06. 2015 15.40
+1
jao s tapravimi grejo posle sklepat ja... pa ta regija bo propadla, isto k jugoslavija...pa kašne bedake mamo u tej državi, to je že težko vrjet...
Nr.1
01. 06. 2015 15.29
+4
Ne mi to ex yugo skupaj vlačit k nam na sever. Če smo bili po nesreči 45 let del Yuge, pa še prej neke kraljevine, če ne pomeni, da spadamo skupaj. Smo prej 1200 let bili del srednje Evrope!!
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 15.36
+9
A teb se zdi, da smo mi na severu? Severu česa?
Borec21
01. 06. 2015 15.45
+10
maš parav mamo se za severnjake delamo pa če se le da vse po balkansko pa na une dol kažemo ti nas pa po desni in levi prehitevajo...
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 18.11
+2
Mah, kaki severnjaki neki, to so Norvežani, Islandci,.......mi pa prebivamo v južnem delu evropskega kontinenta. Imamo precej več skupnega z mediteranom kot pa z severom,..
Waschbalsam_
01. 06. 2015 19.25
+3
Človek ma prov... 1000 let smo bili bolj povezani z Avstrijici pa zahodnimi slovani... dobro so vas spral v 50 letih juge, če mislte da so balkanci naši "bratje" pa da spadamo na jug. hahah :)
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 23.52
-1
A 1000 let smo bili povezani z Avstrijci? A bejžno; kdaj pa je sploh prva omemba Avstrije???? In pa še to, balkanci so vsaj toliko naši bratje kot avstrijci, s katerimi razen zagovedanosti in tega, da smo bili njihovi hlapci, nimamo ničesar skupnega.
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 15.26
+5
Smo si zjahal kredibilnost...............takrat, v unih letih, ko so Hrvati postavljal mejne kioske, kjer je njim pasal, bi morala takratna slovenska oblast energično ukrepat in z oboroženimi enotami zaščitit slovenski interes, ...magari do reke Mirne....
antiXfashizmXeuXgso
01. 06. 2015 15.27
+1
Tko smo eni boliloliji v očeh tujcev, sosedov,...
Ricketts
01. 06. 2015 15.20
+8
iz cele YUGEse nažirajo za denar slovenskih davkoplačevalcev v prazen nič. Ta denar bi morali dati za revne družine!
k_komet
01. 06. 2015 15.50
+6
še tistega iz bruslja zravn če damo, reform skor več ne nucamo
Skopušnik Janez
01. 06. 2015 15.12
-2
Bravo, lep vzgled Janševcem, ni vse kreganje in prerekanja.
aojz
01. 06. 2015 15.19
+3
Naj povabi na srečanje brez večerje. Bo lahko imel monolog.
Raptorrrrrrrrr
01. 06. 2015 15.12
+12
da ni rekla..........tudi to bo hrvaška
emilzapata
01. 06. 2015 15.24
+3