Slovenija

Gozdovi naj se cerkvi vrnejo v naravi

Ljubljana, 17. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po mnenju ministrstva za kmetijstvo v tožbah proti vrnitvi gozdov na območju Triglavskega narodnega parka ljubljanski nadškofiji ni nobenih novih dejstev, ki bi nasprotovala vrnitvi v naravi.

Triglavski narodni park
Triglavski narodni park FOTO:

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v zakonitem roku odgovorilo na pet tožb, ki so jih različni tožniki na upravnem sodišču sprožili zoper odločbo ministrstva, s katero je bilo ljubljanski nadškofiji v začetku julija vrnjeno več kot 8000 hektarjev gozdov na območju Triglavskega narodnega parka.

"Ministrstvo je pri oceni vrednosti gozdov in lastnosti parcel, ki se vračajo, upoštevalo katastrske podatke, ki kažejo, da so na parcelah, namenjenih vračanju, le gozdovi. V kolikor so na teh parcelah tudi ceste ali Dvojno jezero, bi morali to tožniki dokazati, česar niso storili, poleg tega pa so bili za vpis objektov v kataster zadolženi prav oni. Če je bilo vrnjeno kaj drugega kot gozdovi, se bo iz vrnjenega premoženja izločilo. V tožbah ni nobenega novega dejstva, ki bi oviralo vračanje v naravi," je na novinarski konferenci povedal kmetijski minister Franc But, ki nasprotuje tudi navedbam državnega pravobranilstva, da so gozdovi v TNP javno dobro.

Franci But nasprotuje tudi državnemu pravobranilstvu
Franci But nasprotuje tudi državnemu pravobranilstvu FOTO:

Tožniki - državno pravobranilstvo, Gozdno gospodarstvo Bled, Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic (DOPPS) ter Zveza društev za varstvo okolja skupaj z Društvom za okolje, družbo, naravo in zdravje - kot razloge za tožbe navajajo prenizko oceno vrednosti vrnjenih gozdov, dejstvo, da naj bi bile poleg gozdov ljubljanski nadškofiji vrnjene tudi nekatere ceste in del Dvojnega jezera, gozdovi na območju TNP pa naj bi bili tudi javno dobro in naj bi se zato ne smeli vračati v naravi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou