Slovenija

Gostinci tarnajo zaradi prenove: Izgubljamo goste

Nova Gorica, 05. 03. 2014 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Občina Nova Gorica prenavlja enega glavnih trgov in ker se kadi, praši, trese, trg pa je neprehoden, tamkajšnji gostinci izgubljajo goste. A če seveda to na eni strani drži, po drugi tovrstne prenove vračajo življenje v izpraznjena mestna središča.

V začetku januarja so v Novi Gorici začeli s prenovo osrednjega Bevkovega trga, ki naj bi jo kljub zamudam zaradi slabega vremena zaključili v začetku junija. Z deli in predvsem pomanjkljivim obveščanjem so nekateri najemniki lokalov ob trgu nezadovoljni, ker naj bi jim prenova odganjala stranke, vendar na novogoriški občini očitke zavračajo.

Tako je zdaj ...
Tako je zdaj ... FOTO: Kanal A

Investicijo, vredno več kot tri milijone evrov, je z 1,1 milijona evrov podprla tudi EU. Projekt prenove so pripravljali več let, v postopku pridobivanja potrebnih dovoljenj so svoje pripombe lahko povedali tudi lastniki okoliških lokalov na Bevkovem trgu, je povedal župan Matej Arčon. Z njimi so se sestali že večkrat, od 183 lastnikov lokalov pa pridobili vsa potrebna dovoljenja.

"V primeru, da so lastniki želeli, da se glede prenove pogovarjamo z najemniki lokalov, smo to tudi storili. V nasprotnem primeru pa smo se pogovarjali predvsem z lastniki," je povedal Arčon.

Z investicijo ne bodo na trgu le uredili in zamenjali tlaka, pač pa bodo zamenjali in posodobili tudi komunalno infrastrukturo, ki je na nekaterih delih trga stara že pol stoletja. Zato bo prenova trajala toliko časa, je še poudaril novogoriški župan, roki dokončanja pa so kljub vsemu zelo kratki.

Ob prenovi bodo pustili vsa drevesa, ki so na tem območju, razen tistih, ki so zaradi starosti in bolezni nevarna in bi lahko ogrozila okoliške prebivalce. Poleg tega bodo posadili še nova, tako da bo na prenovljenem trgu in v bližnjem parku več dreves in zelenja kot doslej, je povedal vodja investicije na novogoriški občini Vladimir Peruničič.

... in tako naj bi bilo junija.
... in tako naj bi bilo junija. FOTO: Kanal A

V začetku letošnjega leta so določili tudi pooblaščenko novogoriške občine za komuniciranje med investitorjem, izvajalcem in ostalimi strankami Sonjo Mozetič. Slednja je vsem najemnikom lokalov sporočila terminski plan dela, tako da so natančno obveščeni o tem, kdaj bodo potekala dela pred njihovimi lokali. Direktor Cestnega podjetja Nova Gorica Kristjan Mugerli pa je povedal, da so pač sedaj zemeljska dela na vrhuncu, ko bodo položili nove cevi in začeli območje trga betonirati, to naj bi se zgodilo predvidoma konec tega meseca, pa bo prehodnost trga ponovno večja.

"Da bi nadoknadili zamudo zaradi številnih deževnih dni od začetka leta, delamo tudi ob koncih tedna ter delno tudi ponoči. Najemnikom lokalov se poskušamo prilagoditi tudi tako, da delamo pred njihovimi vhodnimi vrati dogovorno tedaj, ko imajo svoje poslovne prostore zaprte," je dejal Mugerli.

Arčon pa je poudaril, da je bilo že pred začetkom prenove jasno, da bodo imeli lokali na Bevkovem trgu manj obiska in s tem posledično tudi zaslužka. Nikakor pa ne more razumeti, zakaj naj bi investicija vplivala na to, da bi nekateri izgubili zaposlitev, kar občini očitajo nekateri najemniki. Tudi zato je čas sanacije trga tako kratek. Poudaril je še, da do prenove ni prišlo zaradi predvolilnega časa, pač pa so jo začeli že leta 2012 in jo bodo letos izvedli zato, ker želijo porabiti tudi zanjo pridobljena evropska sredstva, ki bi jih z odlašanjem izgubili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mckmck
06. 03. 2014 09.39
+2
Arčon kaj se neki hvališ?? Če ne bi bilo Luke in drugih hiša eksperimentov ne bi stala tam kjer je seda!!
Andraz85
06. 03. 2014 00.08
+2
vse kar bi rabo trg so nove fasade in postavit plošče pred banko kjer je asfalt... nisem 100% ampak mislim da bo stala obnova 3,7 miljijona, delo je zgubilo mnogo ljudi, kjer sem bil jaz nas je šlo 9! vse za nov mandat h? :S
pigsparlament
05. 03. 2014 21.06
-1
Aaaaa nehte tolko jokat.....pol k bo vse ustimano v nulo boste pa tiho in veseli kako je lepo ustiman trg.....
tyulny
05. 03. 2014 20.17
+2
Tle v Novi Gorici naj si najprej pamet kdo obnovi.Prvi v vrsti župan.
jamajaka
05. 03. 2014 19.59
+1
lahko bi že v prešnji rundi zamenjali vse cevi in bi bila cena nižja nekdo že služi na ta račun
IzmetFekalij
05. 03. 2014 19.52
+2
primorci spet jamrajo, tak kot ponavadi...center Celja je že več kot eno leto razkopan, pa nisem opazil da bi se kdo pretirano razburjal...gre pač za precej obširen projekt, ki se izvaja po delih (ulico za ulico) in se ne more zgodit čez noč
nonna
05. 03. 2014 20.09
+0
Ma ne mi s tem, da stalno jamramo. Pred hišo že celo leto menjavajo vodovodne cevi, bazo imajo postavljeno pred hišo, prah poleti, zdaj obupno blato, ampak bo že, pa nič ne jamramo. Bevkov trg pa svoje podobe, sodeč po slikah, sploh ne bo spremenil.
nonna
05. 03. 2014 19.40
-1
"Nikakor pa ne more razumeti, zakaj naj bi investicija vplivala na to, da bi nekateri izgubili zaposlitev," Se vidi koliko se naši politiki spoznajo na gospodarstvo. Če so bile prej vse mize pred lokali zasedene, je gostinec imel npr. 2 natakarici ali natakarja, pa še eden ali dva za šankom, da je delo tekoče teklo in so bili gostje takoj postreženi. Zdaj, če ima 2 gosta, je dovolj en zaposlen za šankom in sproti še postreže. Drugače pa, Bevkov trg ni bil obnovljen pred pol stoletja, nasprotno, bil je obnovljen nekaj let nazaj in res ne vem, zakaj ga morajo zdaj spet obnavljati. No, mogoče zaradi vodovodnih cevi v zemlji, zaradi samega trga pa ne. Po sliki sodeč, bo skoraj enak kot je bil pred obnovo.
XmassivX
05. 03. 2014 19.51
+1
Je že prav da se ga prenavlja ker nova gorica je izgledala staro in utrujeno, jugoslovansko......
nonna
05. 03. 2014 20.06
+1
Vem kako zgleda Nova Gorica. Sem Novogoričanka, čeprav že nekaj let ne živim več v Gorici, delam pa še vedno tam. Trg bo po prenovi (vsaj sodeč po slikah) enak kot je bil sedaj. Celo tisti famozni vodomet je na sliki enak. Je kar nekaj drugih objektov, ki bi bili potrebni prenove, da bi ne izgledala tako "staro in utrujeno, jugoslovansko...". Vseeno mi je tako ljubše, kot pa tista moderna skladovnica na Prvomajski.
24uric
05. 03. 2014 19.23
+5
eni očitno mislijo da hiše zrastejo kot drevo
24uric
05. 03. 2014 19.21
-1
potem ko bo narejeno naj bo temu ki se pritožuje prepovedano gibanje po tem trgu..butaalc
bobo11 1
05. 03. 2014 19.18
+2
"Brez muje se še čevelj ne obuje." Če hočeš imeti nekaj na novo in bolj privlačno je pač treba malo potrpeti da se delo in prenova opravi.
GAYPROPAGANDA
05. 03. 2014 19.13
+4
Kako pa naj obnovijo? Čez noč ne gre!
GAYPROPAGANDA
05. 03. 2014 19.23
+0