Slovenija

Gostinci so za razumno rešitev

Ljubljana, 04. 01. 2008 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S predlogom sprememb zakona želijo gostinci tako zaščititi zaposlene kot tudi rešiti nastalo negativno gospodarsko situacijo.

V Združenju ponudnikov gostinskih storitev so se odzvali na včerajšnjo izjavo Zdravniške zbornice Slovenije, ki nasprotuje spremembam Zakona o prepovedi kajenja na javnih in delovnih mestih, ki so ga pripravili v združenju.

Predsednica združenja Esmeralda Canjuga Vidmar je sporočila, da odziv zbornice kaže na to, da očitno ne govorijo o istem predlogu in poudarila, da se tudi sami zavzemajo za zdravje zaposlenih v gostinskih lokalih.

Esmeralda Canjuga Vidmar se sprašuje, ali se v zdravniški zbornici ukvarjajo z istim zakonom, ki želi zaščititi zaposlene in zmanjšati uporabo tobačnih izdelkov.
Esmeralda Canjuga Vidmar se sprašuje, ali se v zdravniški zbornici ukvarjajo z istim zakonom, ki želi zaščititi zaposlene in zmanjšati uporabo tobačnih izdelkov. FOTO: POP TV

"V tem trenutku situacija na terenu kaže, da veliko število gostincev išče načine, kako bi se izognili spoštovanju zakona. Strežbo selijo v "privatne" prostore, tam pa so njihovi zaposleni izpostavljeni še večjim koncentracijam tobačnega dima," je za 24ur.com povedala Canjuga Vidmar. Ker na tem področju vlada nered, bi morali poiskati umerjeno in razumno rešitev, ki bi pripeljala do boljših učinkov, kot jih daje trenutni zakon, je še dodala.

Kaj predlagajo gostinci?

V predlogu sprememb zakona gostinci predlagajo, naj se kajenje v gostinskih lokalih dovoli samo v prostorih, ki imajo primerno prezračevanje in so fizično ločeni od preostalih prostorov. V te prostore bi bilo dovoljeno vnašanje pijač, njihova površina pa bi lahko obsegala do največ 50 odstotkov uporabne površine lokala. Lokali, ki ne morejo fizično ločiti prostorov, bi imeli možnost opredelitve za kadilske ali nekadilske lokale pod pogojem, da bi odvajali dogovorjen odstotek iz dejavnosti za zdravstveno zavarovanje zaposlenih. Nosilce dejavnosti bi po predlogu gostincev lahko kaznovali le v primeru, če ne bi zadostili tehničnim standardom. Po sedaj veljavnem zakonu so namreč kaznovani tudi, če gostje v lokalu po njihovem opozorilu ne prenehajo s kajenjem.

Po predlogu gostincev bi morali lokali poskrbeti za fizično ločene prostore za kadilce, ki bi imeli primerno prezračevanje.
Po predlogu gostincev bi morali lokali poskrbeti za fizično ločene prostore za kadilce, ki bi imeli primerno prezračevanje. FOTO: POP TV

Predlog sprememb zakona so predstavniki gostincev že predstavili javnosti in parlamentarnim strankam. V ponedeljek pa se bodo sestali vsi predstavniki gostinstva v Sloveniji (predstavniki gospodarske in obrtne zbornice ter združenja gostincev), da bi oblikovali enotna stališča in optimalne rešitve glede nastale situacije, so še sporočili iz združenja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
07. 01. 2008 08.21
TUKAJ SE VIDI KAJ JE DEMOKRACIJA. VLADA SPREJEMA OZ.KOPIRA ZAKONE IN NEPOSLUŠA VOLJO NARODA. TI LJUDJE ,KI VLADAJO PO TEM TAKEM NIMAJO PRAVE ŽILICE DEMOKRATIČNE OSVEŠČENOSTI DA BI NEKO SKUPNO REŠITEV NAJŠLI.V MAJHNIH GOSTILNAH ZAKAJ SE NEBI MOGLO KADITI?
razmislek@gmail.com
06. 01. 2008 22.12
Ne morem mimo tega kar pisete..A vi vsi živite zgolj v Lj???Ja res so cene v LJ pretirano narasle, ampak cene so narasle lani januarja in do avgusta, seprembra promet ni padel...In cene na periferiji so sledece:Kocevje kava z mlekom 0,60eur, prekmurje, koroska 0,80 do 1max. ma je ze skoraj bela kava...IN TAM SO LOKALI PRAZNI...Pa ne nam zdaj pameti solit kako naj skrbimo za glasbo in happy hours..to vsi, ki se stem ukvarjamo vemo, kdor pa je v spalni coni ma pa z zivo glasbo etc. itak probleme zaradi JRM-ja. No pa se o varnostnikih - trenutno jih ni za dobit, vsaj tistih, ki so se zakam ne, namrec BBR ne vzame pod svoje okrilje do nadaljenga nobenega novega lokala vec... Torej naj mi kdo razlozi to povezavo s cenami, pa naj se zraven uposteva vsesplosno inflacijo v minulem letu....
xzamiel@hotmail.com
06. 01. 2008 20.44
Omfg: Je precej očitno, da si še vedno na nivoju prazgodovinskega "človeka", če misliš, da tale zakon krši človekove pravice in podobna sranja. Res se mi ne da več razlagat tebi in tebi podobnim, ker v končni fazi niti ne preberejo komentarje in niti ne poskušajo pogledati na stvar malce drugače. Dim pač, saj bo. Počasi. Trapezz itd: Tako je prav. Turki pa bodo imeli celo strožji zakon. So me prijetno presenetili.
trapezz
06. 01. 2008 04.28
Ja halo, zdej pa se nekateri obnašajo kot da Slovensko gospodarstvo sloni barih in kafičih (ne niti na gostinstvu, ker v restavracijah se nihče nič ne pritožuje)... Tisti ki se grejo gostinstvo profesionalno, kot vidimo nimajo težav, tisti pa, ki furajo samo neke male beznice se pa bunijo da ne morejo več lahkotno živet s polnim žepom in z zabušavanjem za šankom. Treba se je malo potrudit kot je že ojstersek.g prej omenil.... Tako je v vseh branžah, ne moremo kar zakonov spreminjat, če nam gre posel slabo... najbolše da smo vsi notarji... Če pa gostinec sam ne mora skrbet za goste v lokalu, pa lahko za to najame varnostnika, ki gosta odnese ven, če si ga je noter prižgal.... naslednjič pa mu ne postreže s pijačo.. še TURKI bodo dobili podoben zakon pa se tukaj nekaj bunite...
omfg123@mail386.com
05. 01. 2008 20.54
Ja U diskacih je isto folka u mansih barih se pa grozno poznajo upadi zarad zakona ! to ce je pa pijaca predraga se pa noben ne uprasa ker gre u gostilno ker pa ne hodi ap itak ne hodi Hallo Zakon pa itak krsi clovekove pravice ! drgac pa keri jokajo zarad dima jih bi polomo ko po drugi strani zrejo u mecdonalcih pa te fore Halooooooooooooooooo Usi sam nabijate neki ! kadilo se je z u casu pracloveka in se se vedno bo neo noben zakon to prepreco! en je neki nabijo naj lokali majo goste hapy uhr pa too daj kolk si star a mislis da bojo komike u lokale vozl da bo jih folk prso gleat al jih polomit al kako Buhaha Eh slovenija = 1 big dick (se mal pa bo revolucija xD)
Mladen Šolji?
05. 01. 2008 15.45
Gostinci zaman se trudite, da bi spremenili protikadilski zakon. Ste v veliki zamudi, ker celotna EU strmi za tem, da se v javnih zaprtih prostorih ne bi kadilo. Raje energijo preusmerite v nove ideje kako pridobiti gosta. Naprimer znižajte cene na raven pred prevzemom evra, ker vi in trgovci ste med drugim tudi velik vzrok inflacije.
ojstersek.g@email.si
05. 01. 2008 15.12
Gostinci z njihovo "levo" predstavnico Esmeraldo na čelu vsi skupaj samo nakladajo in govoričijo kar nekaj tja v tri dni. Njihove trditve o padcu prometa so nestrokovne in izmišljene ter močno pretirane. Sicer se pa vsi borimo za stranke, v vseh panogah, in tudi naši dragi gostinci se bodo morali zdaj pač malo bolj posvetiti svojim strankam-gostom. In tisti, ki dandanes nimajo prometa, naj se sami vprašajo, kaj lahko naredijo, da bodo privabili goste (ustrezni programi, happy-hours, welcome drinks, glasbeni gosti, ustrezna izbira glasbe, tematski dnevi/večeri, zabava, zabava, zabava)!!! Torej, na gostincih je poteza, da se izkažejo, kdo je dober in kdo ne. Končno so minili časi, ko je vsakdo lahko služil samo s prodajo pijače, treba se bo malo bolj potruditi in nekaj vložiti v posel!!
xzamiel@hotmail.com
04. 01. 2008 19.49
Gostinc se lahko vedno odloči, da kadilcu, ki noče ugasinti cigarete ne toči več pijače itd. Ali pa pokliče inšpektorje, hm ? Se strinjam, da je na tej točki zakon dvomljiv. Mislim pa, da vsakdo, ki saj malo razume zakone in uveljavitev le teh ve, da se ne bo nikoli sprejelo tega predloga. Ceveljaza: Če je pivo cenej kot kruh, še ne pomeni, da je pivo poceni ampak samo to, da je kruh veliko veliko predrag. Se pa strinjam, da je alkohol nasploh prepoceni, ker je razmerje med alkoholnimi pijačami in brezalkoholnimi precej...hecna, če tak rečem. To zaenkrat, ker se mi mudi. Adjus.
LomilkaSrc
04. 01. 2008 19.44
Zaradi mene lahko zaprejo vse pajzle v sloveniji. Pa sploh ne bom občutu al je zakajeno ali ne
LomilkaSrc
04. 01. 2008 19.36
Čisto res je. Promet je padel zaradi dviga cen pijače. Kar malce preračunajte.
ceveljaza
04. 01. 2008 19.34
nivazn Gostincem itak ni prov mar za zaposlene, tko kot tud v drugih panogah delodajalcem dol visi kaj si zaposleni mislijo in hočejo. Seveda so svetle izjeme. Tud gostom dol visi za zaposlene in gostinca verjetno pa zaposlenim še bolj dol visi za goste in šefa:))) Tko je! Verjetno ni zakon kriv, al je?
ceveljaza
04. 01. 2008 19.16
ansev :o) | 04.01.2008 | 18:35 Kruh je dražji od piva v lokalu. To je že dovolj, da lahko rečem da je pijača v Slo POCENI. Lahko pa tud prebereš da je kruh predrag:)))) Me prov zanima kdo je nehal "viset" v lokalu zarad cen? Od kdaj je pa bila pijača sploh draga v lokalih v Slo?
DarthRevan
04. 01. 2008 19.12
"Zakon o kadilcih"? Tega zakona v Sloveniji ni. Lahko preveriš Uradni list, če mi ne verjameš.
nivazn@gmail.com
04. 01. 2008 19.10
Zakon o kadilcih je super.Nobenega spreminjanja ni potrebno.Gostinci se samo sprenevedajo,ni jim mar za zaposlene.Čista nakladancija.Tudi davke bi jim morali povišati,saj je to najbolj bogata branža.Tudi v Italiji in Nemčiji so sprejeli tak zakon,pa ni nobenih poskusov podkupovanja poslancev,kot pri nas.Spomnimo se kdo je prižgav cigareto v parlamentu.
ceveljaza
04. 01. 2008 19.03
Ja, lepo se da nagajat.....
DarthRevan
04. 01. 2008 18.56
Hočeš reči, "Ne more" biti kaznovan. NO, po trenutnem zakonu je LAHKO kaznovan. Je pa res da ne bi smel biti kaznovan. Zato pač zakon vsaj na tej točki, ni dober. Inšpektorja pač ne zanima koga je gostinec vse klical. On bo prišel, "Dober dan gospod, vidim da se v vašem lokalu kadi, tole bo toliko in toliko €vrov..." in to je to! Tista policija lahko pomaga samo če gostinec proti kadilcu, ki mu je zajebal situacijo, vloži civilno tožbo.
nekdo...
04. 01. 2008 18.52
DarthRevan nihče nobenega ne rabi odpeljat. ampak vsak klic je zabeležen i n gostinec je naredil vse kar je bilo v njegovi moči, da se zakon nebi kršu in zato ne mora bit kaznovan.
ansev88
04. 01. 2008 18.35
U glavnem, tko kot je že nekdo povedal! Če ne bi gostinci tok nesramno nabil cene gor ob uvedbi evra pol ne bi mel tazga upada prometa kot ga majo! Tko, da nej kr nehajo tečnarat, da je za vse to kriv kadilski zakon k ni!
DarthRevan
04. 01. 2008 18.35
Ma saj pravica do čistega zraka tudi ni ravno zapisana v ustavi, če smo že ravno pri podrobnostih ane. Samo tu sploh ne gre za pravice. Tu gre predvsem zato da razni narkomani, ki so odvisni od prepametnjavanja in metanja dreka po drugih, dobijo svoj fiks.
tomi.passion@gmail.com
04. 01. 2008 18.30
DarthRevan.....noben ni govoril o tem. Govoril sem o gostincih. Sicer pa kot vidim, večina gostincev nima težav s tem. Največjo težavo delajo kadilci (ne vsi), ki so navadni egoisti, ki mislijo, da jim je odvzeta ustavna pravica, da so prikrajšani za ključno življensko stvar in ne vem kaj še vse.