Slovenija

Gostinci brišejo račune

Ljubljana, 18. 01. 2008 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Durs zaradi številnih kršitev v gostinstvu vsem potrošnikom svetuje, naj pri nakupih zahtevajo račun in ga tudi vzamejo.

Davčna uprava RS (Durs) je lani med nadzorom davčnih zavezancev, ki se ukvarjajo z gostinsko dejavnostjo, ugotovila številne nepravilnosti. Tako je, na primer, polovica zavezancev naknadno izbrisala postavke računa, ki jih je potrošnik pustil v lokalu. Povprečen odstotek izbrisanega prometa pa je znašal več kot 70 odstotkov.

Nove metode davčnih nadzorov se obetajo še letos.
Nove metode davčnih nadzorov se obetajo še letos. FOTO: POP TV

Kot so sporočili iz Dursa, so na področju nadzora gostincev lani opravili 1.150 nadzorov. Pri tem so izrekli 268 ustnih opozoril in 286 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 430.020 evrov. Od tega je bilo 197 plačilnih nalogov v vrednosti 286.200 evrov izdanih samostojnim podjetnikom, 89 v vrednosti 143.820 evrov pa pravnim osebam.

Inšpektorji so nadzore opravljali tudi s fotografiranjem računov; inšpektor je opravil nakup gostinskih storitev, fotografiral prejeti račun in ga pustil v lokalu. Nato so inšpektorji pri naknadnih kontrolah ugotovili, da pri več kot polovici teh zavezancev kopija ni bila enaka originalu izdanega računa oziroma, da so davčni zavezanci izbrisali posamezne postavke računa.

Najbolj pogoste nepravilnosti so ugotovili na področju vodenja davčnih evidenc, zaradi česar so v 48,2 odstotka primerih izrekli opozorila, v 51,8 odstotka pa izdali plačilne naloge. Pri 20,4 odstotka zavezancev so ugotovili neskladje s podatki iz registra davčnih zavezancev, pri zaposlovanju pa so nepravilnosti ugotovili pri 7,6 odstotka zavezancih, pri čemer so v dveh tretjinah primerov izdali plačilne naloge. Na področju izdajanja računov so v 3,7 odstotka pregledih ugotovili oviranje inšpekcijskih pregledov in pri tem izdali osem plačilnih nalogov, so navedli v Dursu.

Durs zato vsem potrošnikom svetuje, naj zahtevajo in vzamejo račune. "S tem lahko vsi potrošniki pozitivno vplivajo na zakonito ravnanje davčnih zavezancev, ne samo gostincev, temveč vseh prodajalcev blaga in ponudnikov storitev," so poudarili in napovedali, da bodo davčne nadzore z novimi metodami, ki jih bodo razširili tudi na druga storitvena področja, nadaljevali tudi letos.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goran1_15@hotmail.com
18. 01. 2008 22.34
heheheheheheheehhhehhe to smo pr ns delal že pred ene 14 leti.Ja sej to vsi gostinci delajo ,pa kdo prikaže celoten promet sej pol ne bi ostala "gazdi" niti kur.eva plača.
jafagros.s@siol.net
18. 01. 2008 22.18
Je prav presenetljivo, da državni proračun še vzdrži ob tolikih utajah. V zadnjih 15 letih so polpismeni fantje uspešnejši pri davčnih utajah kot finančni ministri z naslovom magistra ali doktorja znanosti pri preprečevanju le-teh. Minister bi moral vprašati delavce DURS, kako doseči učinkovitejši nadzor, ne pa samo kabinetsko odrejati naloge.
ceveljaza
18. 01. 2008 20.40
Ja in glih zdaj so to ven privlekel na DURS-u, da mal prikrijejo lucidnost nekega drugega zakona!! Draga DRŽAVA, mogoče smo ljudje nori, nismo pa tako zelooooo naivni, da bi vam zdaj kar naenkrat verjeli, še manj pa, da bi bili vaši špiclji!!! Za to ste imeli že veliko preveč časa pa vseeno niste nikoli nič naredili!! Začnite pri sebi pometat, nas (navadnega človeka) pa že enkrat nehajte "terorizirat" in nas pustite, da lahko mirno živimo preostanek naših vedno bolj omejenih in nadzorovanih življenj!!
bonsai9@email.si
18. 01. 2008 18.56
Edino pravilno. In kdo je kriv za to? Kdor je predlagal in sprejel protikadilski zakon. Torej vlada in DZ. Gostinci se pa morajo boriti pred lastnim propadom. Bravo!
lea.kotnik000@gmail.com
18. 01. 2008 18.25
to je seveda javna tajna. pa dve blagajni.....
DebeliFranc
18. 01. 2008 18.19
"Inšpektorji so nadzore opravljali tudi s fotografiranjem računov; inšpektor je opravil nakup gostinskih storitev, fotografiral prejeti račun in ga pustil v lokalu" Kolikor je meni znano tak posnetek ni dokaz na sodišču. Za tajno snemanje je potrebna odredba sodišča sicer je dokaz ničen. Če se motim naj me kdo popravi.
kr_ena**
18. 01. 2008 18.12
ma boli me kaj delajo...bog je reko znajdi se, kar pa se dan danes moraš ker če ne si itak adijo.
lived
18. 01. 2008 17.56
Pred več kot tremi leti, sem enkrat bil poleg, ko je lastnik lokala brisal račune. In vam povem, da to sploh ni neki problem. Gostinskemu programu lahko dokupiš neko funkcijo, ko ti zbriše račun iz registra blagajne oz. tak ti ga zbriše kot, da ga nikoli ni bilo!! Edino kaj mora gostinec naredit je, da priskrbi račun namenjen stranki (pobere iz mize), poišče ta račun v računalniku in ga zbriše. Račun namenjen stranki pa uniči, da slučajno ne bi inšpekcija dobila ta račun in ugotovila, da ni registriran.
beautytulipan1
18. 01. 2008 17.32
Možnost, ki jo gostinci uporabljajo je, da ne izbrišejo celega računa iz blagajne. Kar pomeni, da če ste z družbo naročili več kavic, sok, steklenica žgane pijače ipd. izbrišejo samo en del z računa.
fmunih@email.si
18. 01. 2008 17.20
Slišal sem, da ima vsak računalniški program v gostinstvu prirejeno funkcijo označbe izdanega računa za izbris, ki se knjiži v zaporedju le do obračuna. Zvečer pred obračunom pa s pritiskom na funkcijsko tipko (naprimer F9) izbriše označene račune in redne račune prenumerira v zaporedje. Tako se pobere del legalno-nelegalnega denarja in ga spravi v žep. HALO GOSTINCI, ALI JE PRI VAS TUDI TAKO????I
Prvo Bore
18. 01. 2008 17.20
Zadnjič so priznali(Simič)da tako izgubimo 50 milijard SIT letno. Vedno se gremo Evropo in zahod, toda v Srbiji, ki pravimo, da so balkan, imajo to že kar nekaj let. Kar pomeni, da smo mi Balkanci v obračunavanju davka in ne Srbi. Mogoče je nekdo, ki se mu ne gre za takšno obračunavanje davkov. Javna tajna je , da natakar, ko prinese račun nazaj, da dobi 10 % od računa. Izračunajte !! Ko smo šli na €, kdo nas je najbolj oklestil ?? Gostinci !! Ni vse v kadilskem jeziku, ampak v tem, da ljudje nimajo več denarja. Zato naj kar uvedejo vsepovsod davčne blagajne, ki so povezane z davčno upravo.
DarthRevan
18. 01. 2008 16.33
To sem jaz hotel prijavit enega svojega tečnega šefa ko sem še delal v gostinstvu pa si raje nisem naredil pizdarije. Ampak ja, to se dogaja. In to se je dogajalo že pred kadilskim zakonom.
robinud@volja.net
18. 01. 2008 16.23
Folk je prelen oni papir 3 metre do izhoda nosit ? Pol zasluži blakan v katerem živi. A rajši milijone zapravijo za neki novi "sistem" spet ? Čakaj, a niste vsi še včeraj javkali, kak je vse drago in nimate za kruh ???
Borut Kozan
18. 01. 2008 15.56
Kaj pa blagajne ki bi bile preko interneta povezane v centralni nadzorni DURSov sistem. Pa bi bilo 0% brisanja. Ne, mi bomo raje apelirali na potrošnike. Dajte raje realne ukrepe sprejemat. Kot bi rekel g. Lahovnik zdravljenje glavobola za mentol bombonom. Imam občutek, da DURS nima realnega namena rešit problem. Nekomu že mora pasat tak sistem.