Slovenija

Sprejem mini davčne reforme podjetniki razumejo kot popolno ignoranco vlade do gospodarstva

Ljubljana, 22. 09. 2016 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V gospodarstvu, podjetništvu in obrti vlado vnovič pozivajo k umiku davčnih sprememb ter naj zniža davke in prispevke, saj bi to vodilo v večje zaposlovanje. "Ko nas ne poslušajo več, preselimo podjetja v tujino, a tega ne moremo vsi narediti," je dejal Marjan Batagelj.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock
V gospodarstvu, podjetništvu in obrti vlado vnovič pozivajo k umiku davčnih sprememb, ki prinašajo razbremenitev stroškov dela in zvišanje obdavčitve podjetij, DZ pa bo o njih odločal v torek.

Potrebujemo bolj odločno davčno reformo, kar je vlada pripravila doslej, pa pomeni le prelaganje denarja iz enega v drug žep, pravijo.

Razbremenitev stroškov dela s ciljem povečanja konkurenčnosti gospodarstva je pred več meseci napovedal nekdanji finančni minister Dušan Mramor, o možnih rešitvah pa opravil več krogov posvetovanj s širokim krogom deležnikov. Vlada je nato ta mesec v DZ poslala predlog t. i. mini davčne reforme, ki prinaša razbremenitev plač nad 1,6-kratnikom povprečne plače ob ohranitvi 50-odstotne stopnje pri dohodnini ter znižanje obdavčitve božičnic in 13. plač, po drugi strani pa zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb.

"Vlado in finančno ministrico pozivamo, naj še enkrat pregledajo, ali je to smiselno," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh. "Imamo vzvode, da se lahko tudi mi zoperstavimo tej davčni reformi," je dodal.

"V primeru dodatnega obremenjevanja podjetij in ponovne nepoštene delitve učinkov gospodarske rasti med javne uslužbence in zaposlene v gospodarstvu bomo prisiljeni delovati," je posvaril tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek.

Kot je opozoril, smo v Sloveniji v času krize v gospodarstvu izgubili 77.000 delovnih mest, medtem ko se je javni sektor okrepil za 15.000 novih zaposlenih. "Zaposleni, ki so bili največje žrtve krize, so zdaj znova prikrajšani, hkrati pa vlada dodatno obremenjuje podjetja," je dejal.

'Sprejem reforme je ignoranca vlade do gospodarstva'

Davčni prilivi v proračun so letos za 1,3 milijarde evrov višji, kot so bili leta 2013. Zato ni res, da bolj odločna davčna reforma ni mogoča zaradi javnofinančne konsolidacije, je dejal Mačkošek. Sprejem mini davčne reforme bi v gospodarstvu razumeli kot popolno ignoranco vlade do gospodarstva in podjetništva.

Znižanje davkov in prispevkov bi vodilo v zaposlovanje

Mini davčna reforma po Mehovih besedah ne prinaša ničesar malemu gospodarstvu, samostojnim podjetnikom ter mikro in malim podjetjem. Tisti, ki zaslužijo nad 2500 evrov bruto mesečno, bodo razbremenjeni le za tri evre, tisti s plačami nad 4500 evrov pa kar za 120 evrov, je izračunal ter vlado pozval, naj zniža davke in prispevke, saj bi to vodilo v večje zaposlovanje.

Dobili smo predlog, ki ni za nikogar več sprejemljiv, je dejal podjetnik Igor Akrapovič.
Dobili smo predlog, ki ni za nikogar več sprejemljiv, je dejal podjetnik Igor Akrapovič. FOTO: POP TV

Podpredsednik Združenja delodajalcev Slovenije Miro Smrekar se je zavzel za takšne reforme, ki bi pomenile izboljšanje poslovnega konkurenčnega okolja za slovenska podjetja, a ne ponovno na račun delodajalcev. "Ne želimo dodatnih obremenitev gospodarstva, želimo si racionalno porabo v javnem sektorju, tam je veliko prostora za racionalizacijo in varčevanje," je pojasnil.

Podjetnik Igor Akrapovič je potrdil, da so se o možnih davčnih spremembah za povečanje konkurenčnosti gospodarstva res posvetovali s finančnim ministrstvom, a so zavrnili vse njihove predloge. "Vse nam je spolzelo iz rok, dobili pa smo še zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki," je bil kritičen do predloga, ki je že pred potrditvijo v DZ. Dobili smo predlog, ki ni za nikogar več sprejemljiv, je dodal.

'Ko nas ne poslušajo več, preselimo podjetja v tujino'

Predsednik upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov Marjan Batagelj si želi, da bi jih prihodnji teden povabili na nov krog pogovorov. "Ko nas ne poslušajo več, preselimo podjetja v tujino, a tega ne moremo vsi narediti," je dejal.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman razume, da vsa pričakovanja interesnih združenj s področja gospodarstva niso bila uresničena. Ključno je, da se tudi gospodarskim subjektom zagotovi stabilno javnofinančno okolje, je dejala na novinarski konferenci po seji vlade ter dodala, da so v celotnem obdobju usklajevanj dobivali od sogovornikov sporočilo, da je treba na področju obremenitve dela najproduktivnejših nujno nekaj narediti, za to pa so pripravljeni tudi na določene kompromise oz. žrtve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenija981
23. 09. 2016 08.45
+1
Premier Miro Cerar je včeraj v vladni stavbi iz rok predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejel čebelnjak z dvema panjema. Gre za simbolično dejanje, s katerim Slovenija še dodatno podpira razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov. Čebel sicer na vladi še ni, po Cerarjevih besedah jih pričakujejo spomladi. Kot je ob predaji čebelnjaka, za katerega bo skrbela čebelarska zveza, dejal Cerar, je simbolično dejanje izraz tega, da skupaj s čebelarsko zvezo in vsemi slovenskimi čebelarji vlada sodeluje v pobudi za svetovni dan čebel. "Čebele so nosilec življenja, brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel," je poudaril premier. Premier Miro Cerar je danes v vladni stavbi iz rok predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča prejel čebelnjak z dvema panjema. Gre za simbolično dejanje, s katerim Slovenija še dodatno podpira razglasitev svetovnega dneva čebel pri Organizaciji združenih narodov. Čebel sicer na vladi še ni, po Cerarjevih besedah jih pričakujejo spomladi. Kot je ob predaji čebelnjaka, za katerega bo skrbela čebelarska zveza, dejal Cerar, je simbolično dejanje izraz tega, da skupaj s čebelarsko zvezo in vsemi slovenskimi čebelarji vlada sodeluje v pobudi za svetovni dan čebel. "Čebele so nosilec življenja, brez njih na tem planetu življenje ne more iti naprej in so tako pomembne, da to skupaj z našimi čebelarji povzdignemo na svetovno raven, zato tudi predlagamo svetovni dan čebel," je poudaril premier.
Sputnik8
22. 09. 2016 20.16
Prej so bili cesarji in kralji......vedno isti.....sedaj so pa politiki....vedno isti..... iz istega gnezda, da ne bo pomote...
darlok
22. 09. 2016 17.17
+7
Pri nas je težava, ker imamo skromno zgodovino podjetništva. V Avstriji (za primer) imaš podjetja z dolgo družinsko tradicijo. Se trudijo ohranit svojo dejavnost, jo širit in ne iščejo mehkih hrušk. Pri nas pa imaš delomrzneže, ki bi radi na hitro obogateli na račun delavcev in "okrog prenašanja" države, potem imaš patrone, ki bi s tujim denarjem (krediti zavarovani z delnicami, ki še niso njihove) kupili podjetje in ga izčrpali in pa zelo majhno skupino podjetnikov, katerih temelje njihovega podjetja so ustvarili njihovi starši/obrtniki in nadaljujejo tradicijo. Slednjih je malo in so najbolj pošteni. Tako pa nobena medla davčna in ne vem kakšna reforma ne more spodbuditi zaposlitev in odpiranja novih delovnih mest. Vlada želi neko reformo, ki ne bo učinkovita, bo pa všečna ljudem, delodajalci pa reformo, ki jim bo dala več dobička.
nikhrast
22. 09. 2016 19.10
Pa saj slišiš, z delom ne moreš obogatiti, takšna je
staridida
22. 09. 2016 17.16
-5
Komunajzerji še nikoli niso živeli od dela-ampak od kraje.....
piljan
22. 09. 2016 18.07
+4
staridida
22. 09. 2016 19.07
+2
Bofur
22. 09. 2016 17.14
+2
Če bi znižanje davkov in prispevkov, vodilo v nove zaposlitve, bi imeli Maršalovi otoki največ zaposlenih na svetu. Pa temu ni tako. Največ delovno aktivnega prebivalstva na svetu je na Danskem, na Finskem, Norveškem, Švedskem, kjer so tudi najvišji davki, najvišje cene energentov, kjer je najbolj obdavčeno premoženje, luksuz, gostinske storitve, alkohol, tobak ...., najmanj revščine, kjer so najmanjše socialne razlike. Tako da. Sloveniji vladajo gospodarski lobiji, plenilski kapitalisti, ki nočejo vlagati v razvoj, v kadre, ampak želijo samo "plemenititi" svoje premoženje, dobičke, ter v petih letih zaslužiti toliko kot bi nekje drugje v 20. Zato tudi ostajajo v Sloveniji, premoženje pa plemenitijo prek davčnih oaz. Upam, da bo enkrat tudi tega konec - torej poslovanja prek oaz.
Apostol1
22. 09. 2016 17.25
+4
RayManzarek
22. 09. 2016 17.26
+3
Je pa tudi res, da imajo skandinavci JS optimiran (primerno) majhen, razpisi so transparentni, država pa denar troši smotrno in odgovorno.
Sputnik8
22. 09. 2016 20.14
A veš kaj si napisal??? Ti podarim podobno primerjavo... Če bi imel lonček kuhaj in bi zastonj delal polento bi tudi propadel, ker nihče ne je več polente.......
srebrinibreg
22. 09. 2016 17.06
-1
Qrz pa taka gospodarska rast, ki ne izhaja iz gospodarstva :)
Paskakvali
22. 09. 2016 18.10
+2
Ti je končno le potegnilo ........2004-2008........šolski primer!
mallonge
22. 09. 2016 16.58
+3
Drugi teden ne more povabiti gospodarstveniokov, je že dogovorjena s šamani.
LLLEPI
22. 09. 2016 16.57
+8
V cem pa je sploh poanta placevanje davka.A v tem da narod dela za minimalca.Politiki si pa za njegov davcni denar kupujejo jahte stanovanja marcedeze se potepajo po najdrazjih destinacija.Za povrhu pa se vse okradejo in unicijo.Torej kaj ima navaden narod od davkov ? REVSCINO
izbrisaniodpotv
22. 09. 2016 16.37
+6
heehhe tako je prelaganje denarja iz žepa v drug žep