Slovenija

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Češko v zadnjem času še intenzivnejše

Praga, 23. 01. 2017 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier Miro Cerar se mudi na uradnem obisku na Češkem. Slovenski premier vidi priložnosti predvsem na področjih okoljskih tehnologij, visokih tehnologij, avtomobilske industrije, projektiranja, obnovljivih virov energij, turizma in živilskega sektorja.

Premier Miro Cerar je na povabilo češkega premierja Bohuslava Sobotke na dvodnevnem uradnem obisku na Češkem. V pogovorih sta ocenila, da so odnosi med državama odlični. Posebno pozornost sta namenila gospodarskemu in kulturnemu sodelovanju med državama, so danes sporočili iz kabineta predsednika slovenske vlade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski premier vidi priložnosti predvsem na področjih okoljskih tehnologij, visokih tehnologij, avtomobilske industrije, projektiranja, obnovljivih virov energij, turizma in živilskega sektorja. Posebej sta premierja izpostavila tudi področje logistike, kjer ima za Češko poseben pomen Luka Koper.

V zvezi z njo je ključna izgradnja drugega tira Divača-Koper. Predsednik slovenske vlade je vnovič potrdil izvedbo tega projekta tudi svojemu sogovorniku. Strinjala sta se, da je projekt eden pomembnejših v tem prostoru, ter se dogovorila, da bosta državi preučili možnosti sodelovanja Češke pri projektu, so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Ob tem so še navedli, da je gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Češko v zadnjem času intenzivnejše. V letu 2015 je blagovna menjava med državama dosegla 1,186 milijarde evrov. V letu 2015 so češka podjetja investirala 223,10 milijona evrov v Slovenijo, kar predstavlja 64-odstotno povečanje z letom prej. Obe državi beležita spodbudne makroekonomske kazalce, ki odpirajo nove priložnosti za gospodarstvi obeh držav.

Državi močno povezuje kultura

Tokratni uradni obisk daje posebno pozornost tudi kulturi, ki zelo povezuje oba naroda. Slovenija in Češka na področju kulture že zdaj poglobljeno sodelujeta, posebno na področjih uprizoritvene, vizualne in glasbene umetnosti, literature in filmske umetnosti, sodelovanje je vzpostavljeno tudi med slovenskimi in češkimi muzeji, knjižnicami in arhivi obeh držav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poseben pomen sta predsednika obeh vlad skupaj z ministroma za kulturo obeh držav dala Jožetu Plečniku. Letos namreč mineva 145 let od njegovega rojstva in 60 let od njegove smrti, zaradi česar bo tudi Ljubljana letos obeležila Plečnikovo leto. Obe državi od leta 2011 pripravljata projekt nominacije Plečnikovih del za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. V letošnjem letu je pričakovati aktivno nadaljevanje priprave obsežne dokumentacije mešane delovne skupine.

Predsednika vlade na uradnem obisku spremlja gospodarska delegacija start-up podjetij in institucij, s katerimi je obiskal Digital Lab Škoda Auto, popolnoma nov Škodin razvojni center. S Sobotko sta v Škodinem centru odprla češko-slovenski digitalni poslovni forum, ki se ga udeležujejo podjetniki in gospodarstveniki obeh držav.

Predsednika vlad Slovenije in Češke sta tudi ocenila, da med državama poteka intenziven politični dialog, prav tako dobro sodelujeta v mednarodnih forumih, kjer imata pogosto podobna stališča, posebej v okviru Evropske unije. Prav tako je dobro sodelovanje z Višegrajsko skupino, kjer Češka aktivno spodbuja širše sodelovanje držav Višegrajske skupine s Slovenijo, so še sporočili iz Cerarjevega kabineta.

Slovenija se tudi aktivno udeležuje srečanj v razširjenem formatu, sodelovanje je najbolj intenzivno na področjih kohezijske in kmetijske politike EU, zaščiti zunanje meje EU, izgradnje strateške infrastrukture v regiji in na področju Zahodnega Balkana, so še dodali.

Slovenski in češki premier sta tudi izmenjala poglede o prihodnosti EU. Predsednik slovenske vlade se je zavzel za trdno, povezano in enotno EU, ki mora ostati osredotočena na ključne izzive, kot so migracije, gospodarska rast, delovna mesta, mladi in varnost.

Posebej sta naslovila tudi vprašanje migracij, kjer Slovenija podpira skupen odziv in politike EU. Slovenski predsednik vlade je izpostavil, da je potrebno zagotoviti učinkovit nadzor nad zunanjimi mejami EU in vrnitev k schengenski ureditvi, vprašanja migracij pa se ne more naslavljati z uvajanjem oz. podaljševanjem nadzora na notranjih mejah.

Po mnenju sogovornikov je ključno nadaljnje sodelovanje z državami Zahodnega Balkana, za katere je treba ohraniti evropsko perspektivo. Predsednik vlade se je v pogovoru zahvalil za pomoč češke vojske in policije v času povečanega prehoda migrantov v Slovenijo pred dobrim letom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
24. 01. 2017 11.42
češka ima najnižji delež revščine v evropi, in se med krizo ne povečuje !
hotchilipoper
24. 01. 2017 10.35
-1
Češka je bila včasih za nami,se vidi kam smo padli
helter skelter
24. 01. 2017 08.34
+3
V Pragi z okolico je bil v letu 2016 BDP na prebivalca 42.000 EUR, za primerjavo - Ljubljana z okolico 24.000 EUR !!! Čehi so izvedli lustracijo, starim komunistom niso dovolili blizu oblasti in državnim podjetjem, katera so enostavno prodali na trgu, raje kot da se stari komiji s svojim podmladkom gre mafije kot pri nas.... in so uspeli... Samo Škoda danes ustvari za dva slovenska proračuna... zaposlenih imajo 26000 ljudi .....
sinhron
23. 01. 2017 21.07
+0
Ta vlada točno ve kaj hoče in dela zelo dobro za nas vse Slovence , pa je prav desnakom ali ne , jasno je , da taki obiski državnikov in gospodarstvenikov rodijo uspeh ! Pametna poteza je tudi v tem , da iščejo partnerje za izgradnjo drugega tira na več lokacijah , ki so strateško povezane z luko Koper ali še bodo !
tone078
24. 01. 2017 08.47
Cerar je kr vredu,pojasnila pa rab zato da komunisti ne morajo naprej krast
Fifi 24
23. 01. 2017 20.48
+0
Maneken spet igra turista al pa manekena pred kamerami na račun blesavih Slo ovc ki volijo.______________________Čehi so tako zgodba zase pozitivna !................VEČINA ne ve da so bili Čehi pred II svet vojno gospodarska velesila, ki jo je po HItlerju dokončno sesul gruzinec Stalin.........Ferdinand Porsche je recimo VW Hrošča naredil na podlagi Tatre 96 torej VW je kopija ! !!..............Tatra je celo dobila tožbo proti Nemcem...................HItler pa se je slinil nad češkim orožjem in ga po invaziji tudi z veseljem vključil v svojo oborožitev
tone078
24. 01. 2017 08.50
+0
No dej koga bi pa ti na vlado postavu Kučana al pa Janšo v parlamentu se skregata pol gresta pa na pir
korintos23
23. 01. 2017 18.00
+2
Počasi lepo Borut, Putina pozdra ko prideš v Rusijo, , povej mu da Trump že nori!
DonDonDan
23. 01. 2017 19.23
-5
Fifi 24
23. 01. 2017 20.50
+2
Tvoji čizma sam malo še svečkar pa bo šef zaukazal ljubezen do Putina
Kollerik
23. 01. 2017 22.27
-1