Slovenija

Slovenski policisti ujeti v objektiv

Ljubljana, 23. 08. 2010 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
134

Živimo v časih, ko je že skoraj vsak mobilni telefon opremljen s fotoaparatom in kamero. Kdaj in kako lahko snemamo policiste? Ali lahko zahtevajo, da posnetke izbrišemo?

Živimo v časih, ko je že skoraj vsak mobilni telefon opremljen s fotoaparatom in kamero. Državljansko novinarstvo je praktično že dejstvo, ki je preplavilo medijski svet. Ljudje po svetu snemajo dogodke in incidente, s tem pa opozarjajo na nepravilnosti in nepravice, ki se dogajajo v družbi. Tako so Iranci v svet pošiljali fotografije krvavih obračunov pripadnikov varnostnih sil s protestniki, ki so opozarjali na nepravilnosti na predsedniških volitvah. Svet so obkrožile fotografije in posnetki okrutnega pretepanja in smrti protestnikov. To je bil čas, ko je iranska oblast preprečila delo novinarjem in fotoreporterjem, zato so se navadni ljudje odločili za akcijo.

Iran je le eden izmed primerov, ki dokazuje, kako dobro lahko državljani sodelujejo z mediji. Ta praksa namreč lahko pripelje tudi do kazenskega pregona uradnih oseb, ki prekoračijo svoja pooblastila. To se je zgodilo v 90. letih v ZDA, ko je nekdo v objektiv kamere ujel policiste na ulicah Los Angelesa, kako brutalno pretepajo Rodneyja Kinga. Posnetki so obkrožili svet, v mestu angelov pa so izbruhnili nemiri in upor. Ljudje so zahtevali pravico: policisti morajo biti kaznovani. Štirje policisti so končali na sodišču, ki pa jih je oprostilo. Sledil je še hujši upor: 50 ljudi je umrlo, na tisoče pa je bilo ranjenih. Na koncu sta bila dva policista obtožena na podlagi civilne sodbe.

Rodney King in policisti:

To je bil le začetek ozaveščenosti ljudi, ki je pripeljala do tega, da so se možje v modrem zamislili nad svojim početjem. V vsakem trenutku, na vsakem vogalu lahko nekdo iz žepa potegne mobilni telefon in posname nepravilnosti, ki si jih privoščijo možje postave.

Ali imam lahko težave, če snemam policista pri postopku?

Slovenski policisti v akciji. Fotografiral jih je naš bralec.
Slovenski policisti v akciji. Fotografiral jih je naš bralec. FOTO:

Tudi naši bralci razumejo, kako pomembno je, da opozarjajo na dogodke v naši državi. V uredništvo nam pošiljate fotografije in posnetke dogodkov, za katere menite, da javnost mora izvedeti in ima tudi pravico do tega. Posnetki neurij, divjih voznikov, nesreč, policijskih akcij in podobno vedno najdejo pot do našega uredništva.

Pomembno pa je tudi vedeti, kakšne so vaše pravice in dolžnosti, ko fotografirate ali snemate policiste pri opravljanju uradne dolžnosti.

Predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija je za 24ur.com razložil, kako morate ravnati. Najbolj pomembno je, da ne ovirate dela policistov. Torej: v postopek se nikakor ne smete vmešavati. Ne smete motiti pogovora in se postavljati med policista in osebo, ki je v postopku. Prav tako s svojim ravnanjem ne smete ogrožati varnosti policista ali druge osebe, kar pomeni, da s svojim položajem, kretnjami ali drugim ravnanjem kažete na to, da boste napadli policista, osebo, ki je v postopku, ali pa objekt, ki ga policist varuje. Ne upirajte se tako, da s svojim ravnanjem policistu onemogočate izvajanje naloge ali pa da ga fizično napadete in poškodujete. Upoštevajte navodila oz. ukaze policista, saj tako želi zagotoviti varnost za vse udeležence nekega dogodka, tudi vašo. Prav tako mora poskrbeti za nemoteno izvedbo naloge. Naj opozorimo tudi, da nikar ne poskušajte vstopiti na območje, ki je ograjeno s policijskim trakom. Če boste kršili zgoraj napisana navodila, lahko policisti uporabijo tudi prisilna sredstva.

'Ne snemaj, ker ti bom vzel kamero'

S takšnim odzivom policistov se je soočil že marsikdo. Vprašanje, ki se tukaj poraja, je, ali ima policist sploh pravico, da od vas zahteva napravo, s katero snemate. Menegalija odgovarja: “V zvezi z vprašanjem o pravici do odvzema kamere, fotoaparata, telefona … menimo, da policist v takih primerih tega pooblastila nima.“

Želim posneti postopek, v katerem sem se znašel

V tujini so se zgodili tudi primeri, da so ljudje, ki so bili deležni policijskega postopka, želeli sam postopek tudi posneti. Odzivi policistov na tovrstno zahtevo so bili različni. Nekateri v tem niso videli težav, drugi so spet snemanje prepovedali.

Kako je s tem pri nas? Menegalija je za 24ur.com povedal, da težko odgovori na vprašanje, kako bi se slovenski policist odzval na takšno željo osebe, ki je v postopku. "Ali bi jih to motilo in podobno, težko odgovorimo, saj je to najverjetneje odvisno od policistov in okoliščin postopka. Menimo, da so policisti javni uslužbenci in snemanje policijskih postopkov ne predstavlja kršitve policistovih pravic,“ je razložil Menegalija.

Posnetek ima dokazno vrednost

Policijska akcija-10
Policijska akcija-10 FOTO: Jaka Škraba

Če ste posneli policiste in menite, da ste v objektiv ujeli sporna in nezakonita ravnanja mož v modrem, potem lahko posnetek in fotografije predložite kot dokazno gradivo v postopku zoper uradno osebo. "Menimo, da bi tak posnetek imel dokazno vrednost. Tudi v drugem odstavku 14. člena Pravilnika o reševanju pritožb (Uradni list RS, št. 1/04, 117/05 in 111/06) je določeno, da lahko policist in pritožnik v postopku preverjanja pritožbe predložita listine in druge dokaze,“ je razložil predstavnik policije.

Kljub temu ne pozabite na zakon o varstvu osebnih podatkov

Menegalija pa opozarja, da je v zvezi s snemanjem in objavljanjem policijskih posnetkov na svetovnem spletu pomembno to, ali gre za kršitve zakona o varstvu osebnih podatkov. Zakon bi lahko kršili, če bi bili posnetki objavljeni na tak način, da bi omogočali določljivost posameznika (na primer objava drugih osebnih podatkov oseb, ki so na posnetkih in podobno), saj bi šlo v tem primeru za zbirko osebnih podatkov.

Absolutno javne osebe

Policisti pa spadajo med tako imenovane absolutno javne osebe, saj zaradi svojega statusa v javnosti ohranjajo majhno stopnjo pričakovanega varstva zasebnosti, razlaga Menegalija. "Javni interes po objavljanju informacij o njihovem delu je velik in konstanten. Zato občasno slikovno snemanje policijskih postopkov po našem mnenju (in tudi po mnenju Informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije) še ne pomeni obdelave osebnih podatkov v smislu določb zakona o varstvu osebnih podatkov. Snemanje in objava policijskih postopkov na svetovnem spletu bi lahko imela elemente storitve kaznivega dejanja neupravičeno slikovno snemanje po 138. členu Kazenskega zakonika, vendar le, če bi oseba s snemanjem in objavo posnetkov občutno posegla v pričakovano zasebnost posameznika. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta, če pa dejanje stori uradna oseba z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ali poskusi to storiti, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let,“ je še razložil.

Posameznik lahko zahteva tudi izbris fotografije oziroma posnetka, na katerem je upodobljen in ki je objavljen na svetovnem spletu v nasprotju z določili zakona o varstvu osebnih podatkov. To lahko stori na podlagi 32. člena omenjenega zakona, ki ureja pravico do dopolnitve, popravka, blokiranja, izbrisa in ugovora. V takšnem primeru ima vsak posameznik na podlagi 34. člena istega zakona pravico zahtevati sodno varstvo ves čas, dokler traja kršitev njegovih pravic.

Menegalija sklene

"Na splošno menimo, da posameznik lahko snema policijski postopek in ga tudi objavi na svetovnem spletu (pod pogojem, da ne gre za obdelavo osebnih podatkov v smislu določb zakona o varstvu osebnih podatkov), vendar pri tem ne sme ogrožati varnosti in nemotene izvedbe naloge, pooblastila ali uradnega dejanja. Na podlagi 32. a člena zakona o policiji namreč oseba, zoper katero policist izvaja naloge, pooblastila ali druga uradna dejanja, določena s tem ali drugim zakonom, ali druga oseba, ki je navzoča na kraju, mora upoštevati odredbe, ukaze ali navodila policista, ki so potrebni za zagotovitev varnosti in nemoteno izvedbo naloge, pooblastila ali uradnega dejanja. Sicer se policisti na terenu vse pogosteje soočajo z video ali avdio dokumentiranjem policijskih postopkov, običajno so objavljeni posnetki ali fotografije, v katerih pa sam avtor ni vpleten," je še dodal predstavnik policije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neverhood
24. 08. 2010 14.20
+1
Slovencek ne bit naiven.... nikoli nismo bili in tudi nikoli ne bomo enakopravni pred zakonom... ce niso veze je pa denar...
Slovencek1
24. 08. 2010 14.13
+2
Spomnimo se policista, ki je nagazil nosečko v avtu tako, da je ostala ukleščena v vozilu. Vračal se je iz službenega piknika in seveda temu primerno vinjen. Ker je bil policist so prijatelji nakraju nesreče odredili, da je za opravljanje alkotesta preveč poškodovan (nosečko so rezal iz avta). Po prihodu v bolnišnico je s pomočjo tedaj dežurne zdravnice (žene) zapustil bolnišnico.........IN GLEJ GA ZLOMKA, ODVZEM NI BIL MOGOČ...... kAKO PA TO????? NO POLICAJI PA VI RAZLOŽITE KER MI CIVILI TEGA NE RAZUMEMO, KLJUB TEMU DA PRAVITE DA JE ENA PRAVNA DRŽAVA IN DA SMO VSI ENAKI PRED ZAKONOM????????
Neverhood
24. 08. 2010 12.13
+1
Tle pišete, da ne smemo objavljati posnetkov ljudi, če bi se vedlo kdo je in če bi bili zraven še njegovi podatki.... a ni to nekaj kar vi na 24ur počnete ves čas?? a zvezdnike pa lahko snemate in pišete o njih vse mogoče..tudi laži...?
HLAPCI.HLAPCI
24. 08. 2010 09.39
"Slovenski policist se je znesel nad Avstrijcem" Video/audio posnetek bi razjasnil vso zadevo - snemanje policistov je v njihovo dobro. Kamero v vsak policijski avto
Francek62
24. 08. 2010 09.35
+1
Najprej te je seveda prosil, naslednja pa bi bila direkt na gobec, če ne bi bil ti kulturen in razumel namiga... Velenik 23.08.2010, 09:36 114 Jaz sem enkrat v Italiji fotografiral policijskega specialca v akciji. Fotografirani je prišel do mene in mi lepo prijazno povedal, da ne želi biti na fotografiji in me prosil (ja, besedo please je uporabil) če lahko fotografijo izbrišem. Seveda sem upošteval njegovo željo in zbrisal fotko, policaj pa se mi je zahvalil. S tem hočem ovedat, da če je dobra volja in prijaznost na obeh straneh, težko pride do konfliktnih situacij. S SLO policijo nisem imel nikoli problemov, me je pa enkrat en gasilec namerno poškropil, ko sem fotografiral gašenje.
Francek62
24. 08. 2010 09.34
+2
Z namestitvijo kamer v službena vozila bi preprečili marsikatero lažno prijavo proti policajem!
hgoring
24. 08. 2010 09.02
PRODAM POLICIJSKO VOZILO Z VSO OPREMO ZA NADALJNO REJO OZIROMA IZVAJANJE SPECIJALNIH NALOG.
gapeeeeeeee
24. 08. 2010 08.21
Iz lastnih fotoreporterskih izkušenj lahko povem, da marsikateri zeleni policaj ne pozna zakona o medijih....ničkolikokrat sem jim ga na terenu moral razložiti!!!!
SLOVENIASTAN
23. 08. 2010 23.29
medohorvat 23.08.2010, 22:17 Ma kdo ma kje kaj kako pistolco al pa lovsko pusko, mogoce Romi so oborozeni ko Iranska revolucionarna garda , od mitraljeza do rocnih bombometov se kake rakete bi se nasle sigurno kje zakopane , majo boljso oborozitev kot policija vojska pa je tak po svetu tak da so romi glavna oborozena sila v SLO zato pa so najbolj priviligirana skupnost v Slo .
macakitty
23. 08. 2010 22.28
+1
Najbolj ignorantski, vzviseni in mislijo, da so boga za jajca prijeli so pa policisti na pp lokve v beli krajini. So kolegice sedele na kavi, prisli so policisti in jih popisali, ker sedijo zraven vinjene osebe. Nabili so jim en kup kazni, jih zalili, poleg tega pa niso bili niti v popolni uniformi- brez kape. Ja poznavanje zakonov jim je bolj slaba stran. V glavnem pp lokve niso niti crka p od policistov.. Sama pa z policisti iz drugih pistaj nisem imela se nobenega problema, se da vse resit z lepimi besedami in ce vsaj malo poznas zakon. Hja, ce prehitro vozim, me pri tem dobijo, pac placam kazen, ker sem sama kriva! Glede nasilja pa... Do sedaj sem bila prica samo verbalnemu izzivljanju policistov. V koncni fazi, ce sem malo zleht... Ce jim zena ne da, naj si kupijo ancke-na voljo so jim 24/7, se jaz jim kak € prispevam :)
lasko2
23. 08. 2010 22.18
Albin Sarkezi
23. 08. 2010 22.17
vukanovic82 pa ti si pravi rom pa kaj če oni imajo orožje poglej tudi drugi slovenci imajo pa še streljajo in ubijajo se pa kaj
Buena Vita
23. 08. 2010 22.09
DANES JE FRAJER V MERKATORJEVI TRGOVINI V KOPRU VZEL DVE FLAŠI WISKIJA,,,BILO NAS JE MENDA VEČ KOT DESE PRED BLAGAJNAMA,BILI SMO TIHO IN GLEDALI, IGNORANCA ALI KAJ SLIKAL NISMO
ozi1976
23. 08. 2010 21.31
+3
IMATE POGUM POSNETI, OSEBO KATERA PREPRODAJA DROGO V VAŠEM MESTU?!? NE, KER SE GA BOJIM IN ME JE STRAH! IMATE POGUM POSNETI, ROMA KI KRADE SOSEDU?!? NE KER SE GA BOJIM IM ME JE STRAH! IMATE POGUM POSNETI SOSEDA, KI V VINJENEM STANJU PRETEPA ŽENO?!? NE KER SE GA BOJIM IN ME JE STRAH! IMAM PA POGUM POSNETI POLICISTA! KER; -JE MOJA OSNOVA PRAVICA -ME ŠČITI USTAVA R. SLOVENIJE -POSNETEK LAHKO OBJAVIM NA SPLETU IN PRIDOBIVAM NA GLEDANOSTI POSNETKA -SE LAHKO PRITOŽIM VARUHU ČLOVEKOVIH PRAVIC -SE SKLICUJEM, DA ME POLICIJA SEDAJ DALJE USTRAHUJE IN LAHKO MOGOČE DOBIM ODŠKODNINO
HLAPCI.HLAPCI
23. 08. 2010 21.24
+1
Dukasan23.08.2010, 17:15 3 Kamere bi morali namestit v vsa policijska vozila. Se popolnoma strinjam, in to je v nihovo dobro, sedaj je toliko lažnih prijav in namigovanj ki jih je težko ovreči, res da sodelavec potrdi da nisi ničesar storil narobe, a vseeno bi to veliko lažje in bolj nazorno pokazal/dokazal če bi imel video posnetek dogodka. Snemanje bi bilo v dobro policistov. Mar ne? ; )
SLOVENIASTAN
23. 08. 2010 21.21
Ceprav Romov se realno gledano lahko bojis saj njim policija dovoli imeti orozje tudi avtomatsko , mogoce bi se tudi kaka rocna artilerija najdla nam ostalim pa se nož zaplenijo ce se jim dopade.
hotchilipoper
23. 08. 2010 21.20
SLOVENIASTAN
23. 08. 2010 20.56
Davda 23.08.2010, 20:17 -2 IMATE POGUM POSNETI, OSEBO KATERA PREPRODAJA DROGO V VAŠEM MESTU?!? NE, KER SE GA BOJIM IN ME JE STRAH! IMATE POGUM POSNETI, ROMA KI KRADE SOSEDU?!? NE KER SE GA BOJIM IM ME JE STRAH! IMATE POGUM POSNETI SOSEDA, KI V VINJENEM STANJU PRETEPA ŽENO?!? NE KER SE GA BOJIM IN ME JE STRAH! IMAM PA POGUM POSNETI POLICISTA! KER; -JE MOJA OSNOVA PRAVICA -ME ŠČITI USTAVA R. SLOVENIJE -POSNETEK LAHKO OBJAVIM NA SPLETU IN PRIDOBIVAM NA GLEDANOSTI POSNETKA -SE LAHKO PRITOŽIM VARUHU ČLOVEKOVIH PRAVIC -SE SKLICUJEM, DA ME POLICIJA SEDAJ DALJE USTRAHUJE IN LAHKO MOGOČE DOBIM ODŠKODNINO Ti pa moras biti ena zelo prestrasena oseba
pojokov
23. 08. 2010 20.36
do sedaj same pozitivne izkušnje, kar se tiče prometne policije..zmeri se da lepo poment z njimi..kar se tiče policije na meji, to pa je druga zgodba..iz policijske šole jih direkt pošljejo na meje preverjat potne liste,pol pa mislijo da so nevem kaj.. drgač pa res nimam nič proti policiji, pač opravljajo svoje delo
S...O.E
23. 08. 2010 20.20
SAJ PRI NAS NI NIČ BOLJE SO PRVOLIGIRANI KAR SPOMNIMO SE POLICISTA KI JE VINJEN POVOZIL MLADOLETNIKA KAZEN KI JO JE DOBIL JE BILA PREMESTITEV