Slovenija

Gospod direktor, kje je moj denar?!

Ljubljana, 09. 09. 2009 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
30

Celjski podjetnik je delavcu vsak mesec od plače odvajal obrok kredita, ki ga nato ni oz. ga je z zamudo nakazoval kreditodajalcu. Delavec je na dom dobival opomine, zamudne obresti pa so se kopičile.

Na nas se je obrnil Jože, ki je želel opozoriti na nepravico, ki se mu je zgodila. Pri Hranilnici Lon je najel kredit, ki naj bi ga odplačeval pet let. Dogovoril se je, da mu mesečne obroke od osebnega dohodka trga delodajalec in jih preusmerja na račun omenjene hranilnice. Do konca lanskega leta je vse potekalo brez težav, nato pa so se z novim letom zadeve zapletle. Opazil je namreč, da delodajalec zamuja z nakazili mesečnega obroka kredita. Nato pa je iz hranilnice prejel tudi opomine o neplačanih obrokih. Ker z delodajalcem nista našla skupnega jezika, se je odločil, da poišče novo službo, saj je moral, kot je sam povedal, poskrbeti za družino. Jože je opozoril še na vrsto drugih kršitev, ki naj bi jih storil njegov zdaj že nekdanji delodajalec.

Inšpektorat preučuje le kršitve delovnopravne zakonodaje

Delodajalca, gre za samostojnega podjetnika iz Celja, je prijavil celjskemu inšpektoratu za delo. Jože ga je prijavil tudi zato, ker mu je delodajalec pri zadnji plači trgal zneske za poplačilo nekaterih dolgov, za katere je menil, da jih Jože ob odhodu iz podjetja mora poravnati. Gre za kar nekaj reklamacij. Tako je Jože v letošnjem juliju zaslužil 0,05 evra.

Euro bankovci na vrvi
Euro bankovci na vrvi FOTO:
Poklicali smo tudi delodajalca, ki je za 24ur.com povedal, da je pripravljen iti na sodišče. Dejal je, da je poravnal obroke kredita in da bo poskrbel tudi za zamudne obresti, saj je do njih prišlo po njegovi krivdi. Podjetje je namreč imelo finančne težave. Dodaja pa, da bo vztrajal pri mnenju, da mora Jože poravnati svoje obveznosti do podjetja. Meni, da svoje delo ni opravljal korektno, saj so številne stranke vložile zahtevke za reklamacijo. Prav tako ni izpolnjeval potrebne dokumentacije, s katero bi lahko podjetje strankam izstavilo račune, tako da so se dolgovi kopičili. Nekatere reklamacije so prišle tudi po Jožetovem odhodu iz podjetja. Kdo ima prav in kdo ne, bodo odločale pristojne institucije.

Inšpektorat za delo nam je potrdil, da so zoper celjskega podjetnika prejeli prijavo z domnevnimi kršitvami delovnopravne zakonodaje. Uvedli so inšpekcijski postopek, ki še poteka. "O ugotovitvah bo mogoče poročati po zaključenem inšpekcijskem nadzoru,“ so za 24ur.com povedali za konkreten primer, ki ga obravnavamo.

Pojasnili pa so nam, da iz zakona o delovnih razmerjih izhaja, da delodajalec lahko zadrži izplačevanje plače delavcu samo v zakonsko določenih primerih. Vsa določila pogodbe o zaposlitvi, ki določajo druge načine zadrževanja izplačila, pa so neveljavna. Zakon tudi določa, da delodajalec ne sme svoje terjatve do delavca brez njegovega pisnega soglasja pobotati s svojo obveznostjo plačila. Delavec pa ne more dati soglasja pred nastankom delodajalčeve terjatve.

Težave s kreditom: Kaj lahko storite?

O nenakazovanju in zamujanju pri nakazovanju zneska kredita s strani delodajalca inšpektorat pravi, da gre za civilna razmerja, pri katerih oni nimajo pristojnosti. Reševanje nastalih razmer je v pristojnosti sodišč. V primeru suma storitve tatvine oz. goljufije pa delavec lahko poda prijavo policiji.

Za mnenje o nastali situaciji smo povprašali tudi v Hranilnici Lon, ki je Jožetu odobrila kredit. Na vprašanje, kaj naj kreditojemalec stori, če ugotovi, da njegov delodajalec odvaja denar za poplačilo mesečnega obroka od njegovega osebnega dohodka, denar pa ne izplača banki oz. z izplačilom zamuja, so nam povedali, da gre v konkretnem primeru za notranje razmerje med delavcem in delodajalcem in za zavezo delodajalca delavcu, da bo zanj vršil določna opravila, npr. nakazoval anuitete kredita.

"Če delodajalec prekrši svojo zavezo, je delavcu odškodninsko odgovoren, kar lahko delavec s tožbo izterja od delodajalca. V tak notranji odnos finančna ustanova ne more posegati in poplačilo lahko zahteva le od kreditojemalca, tj. delavca,“ je za 24ur.com odgovorila predstavnica Hranilnice Lon Petra Kalan. Prav tako v primeru, če delodajalec kredit nakazuje z zamudo in se pri tem kopičijo zamudne obresti, se lahko delavec obrne na sodišče. Nastalo škodo (obresti, stroški opomina, odpoved kredita in podobno) lahko delavec s tožbo izterja od delodajalca.

"Po kreditni pogodbi je kreditodajalcu zavezan edino kreditojemalec, od katerega hranilnica terja neplačane obroke kredita oz. obresti oz. druge stroške. Če kreditojemalec poda tudi upravno izplačilno prepoved, pa jo kreditodajalec lahko predloži delodajalcu v izpolnitev, in če ugotovimo, da je ta ne izpolnjuje, delodajalca pozovemo k plačilu. S podajo upravno izplačilne prepovedi delavec kot kreditojemalec ni prost svoje obveznosti po kreditu in kreditodajalec terja za obroke kredita tudi kreditojemalca – delavca. Če delodajalec ne izpolnjuje upravno izplačilne prepovedi, je odškodninsko odgovoren delavcu za vso nastalo škodo, kar lahko delavec od njega izterja s tožbo. To razmerje je notranje razmerje med delavcem in delodajalcem in vanj finančna ustanova ne more posegati. Dokaz o tem, da delodajalec ne izpolnjuje naročila delavca za nakazovanje obrokov kredita oz. ne izpolnjuje podane upravno izplačilne prepovedi, je lahko izjava finančne ustanove, da s strani delodajalca ni prejela potrebnih plačil iz naslova obrokov kredita. Sicer pa mora izpolnjevanje naročila delavca oz. upravno izplačilne prepovedi dokazovati delodajalec,“ je še razložila Kalanova.

In kaj poreče NLB?

Vse plačilne liste, iz katerih je razvidno, da delodajalec odvaja kredit od vašega osebnega dohodka, skrbno hranite. Nikoli ne veste, kdaj vam bodo prišle prav kot dokazno gradivo.
Vse plačilne liste, iz katerih je razvidno, da delodajalec odvaja kredit od vašega osebnega dohodka, skrbno hranite. Nikoli ne veste, kdaj vam bodo prišle prav kot dokazno gradivo. FOTO: iStockphoto

Za mnenje in komentar primera smo povprašali tudi našo največjo banko Novo ljubljansko banko (NLB). Svetujejo, da se v tovrstnih primerih takoj odpravite v svojo banko in jih obvestite o nastali situaciji. "V izogib tovrstnim težavam priporočamo vsakemu kreditojemalcu, da kredit odplačuje s trajnim nalogom s svojega osebnega računa. Trajni nalog je brezplačen, kreditojemalec pa si sam izbere najbolj ugoden datum v mesecu glede na njegove prilive,“ je za 24ur.com razložila predstavnica odnosov z javnostmi pri NLB Mojca Strojan.

V primeru težav Strojanova svetuje, da zahtevate izpis prometa, da se vidi, kam je bil denar, ki je bil odtegnjen, dejansko nakazan. Lahko se namreč zgodi, da v računovodstvu vašega delodajalca sicer odtegnejo obrok, ampak ga preusmerijo na napačen račun.

Dodaja pa, da mora za pravočasnost plačila obroka poskrbeti kreditojemalec. Za poravnavo obrokov terja NLB samega kreditojemalca. To storijo tudi v primeru, če do neizplačevanja kredita ni prišlo po njegovi krivdi. "Zato priporočamo, da plačevanje kredita čim prej preusmeri na trajni nalog, če je to mogoče. Krivda na strani delodajalca bi bila lahko samo, če bi se dokazalo, da so mu res odtegnili in denar usmerili na napačen račun,“ opozarja Strojanova. Od banke zahtevajte, da vam odprejo trajni nalog, preko katerega boste plačevali svoj kredit. Banka pa nato sama obvesti delodajalca, da odtegovanje obrokov preko plače ni več potrebno.

Za povračilo nastale škode, ki vam jo je povzročil delodajalec s svojim ravnanjem, pa boste morali na žalost angažirati dobrega odvetnika.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
17. 11. 2010 11.14
inšpektorji!!!!!!!ja to sso pa lepo plačane službe v javni upravi ......kdoo vas nadzoruje ????si zasluzite plače???too ni v naši pristojnosti!!!!!!seveda ne ....z polnimi žepi !!!!
MRsteinbrenner
16. 11. 2010 20.44
lepo je biti tajkun.
midle
16. 11. 2010 17.06
krivda lezi na drzavi in drzava bi morala odgovarjat, ker pa pri nas ni vlade v drzavi. ampak naso drzavo vodi MAFIJA!!!!!! MAFIJSKE DRUZINE KOT SO SDS, SD, ZARES, DESUS , itd In dragi drzavljani in drzavljanke kar hodite na volitve in volite MAFIJSKE STRANKE, ta vam pol pomaga z socialno pomocjo, ki pa jo tako ali tako morate vrniti,ce ne vi pa vasi otroci, RAJE CRKNEM
VVVTI16
16. 11. 2010 14.37
Se je zgodilo,da je računovodkinja,kar na svoj račun nakazovala,namesto,da bi nakazovala banki,kredite od delavcev,kaj pa porečete na to?????????? PA JE ŠE VEDNO NA PROSTOSTI,KREDITE PA MORAJO DELAVCI Z ZAMUDNIMI OBRESTI PORAVNAT BANKI IN TO DVAKRAT.OBRAZLOŽITEV DOKLER NI SODBA KONČANA STE VI DOLŽNIK.BANKA ZAHTEVA SVOJE.
Bilba105
16. 11. 2010 14.14
tukaj je pa tudi velika krivda na strani bank. moj fant je tudi vzel tako kredit in ker se ne ukvarja dosti s papirlogijo, je naredil tako kot mu je svetovala banka - in to je kredit preko delodajalca. banke bi torej same morale stranke opozoriti, da je trajnik bolj varna rešitev. torej banke to podpirajo!
Darko32
10. 09. 2009 12.19
Zdravkok09.09.2009, 14:180 zakaj pa ni javno objavljeno ime tega podjetnika? Javno objaviti takšno podjetje in bomo videli kako dolgo bo posloval v Sloveniji saj se bo sam z svojimi dejanji onemogočil poslovanje. Vidim rešitev v to smer.
Tisiteslo
09. 09. 2009 14.18
zakaj pa ni javno objavljeno ime tega podjetnika?
motofrik
09. 09. 2009 13.08
Sploh ne vem, zakaj ljudje preko delodajalca odplačujejo kredit. Potem pa se dogaja to, o čemer gre članek. Zakaj pa je trajnik na banki...?
LujXV
09. 09. 2009 12.39
javno napisati ime tega pokvarjenega obrtnika..da še kak ne nasede tem obrtniškim goljufom... ki samo dobre,delovne delavce tako izkoriščajo... Predlagam seznam črne liste takih obrtnikov ki mislijo da so bog i batina če živijo na račun delavcev...
McCreamy
09. 09. 2009 12.38
v zapor s takimi! Samo kradejo.
Uporabnik215111
09. 09. 2009 12.35
Neikius Zakaj je imel tako dogovorjeno? Ja verjetno, ker ima večina ljudi tako to tudi urejeno. Če si zaposlen, imaš družino itd. je verjetno lažje za kreditojemalca, da mesečne obveznosti nakazuje "delodajalec". Delodajalec je verjetno tudi podpisal in se zavezal s svojim podpisom, da delavcu ne grozi odpoved, ter bo kot je omenjeno v članku, obveznosti kreditojemalca poravnal z odbitkom od mesečnega dohodka zaposlenega!
Sašo Bombek
09. 09. 2009 12.35
Lahko je reči: kriminalne direktorje v zapir, narod mora vzeti pravico v svoje roke itd., saj se ne ve, če je direktor tega podjetja res kriv. Noben od nas najverjetneje ne pozna situacije. Seveda se vsi takoj postavijo na stran delavca, čeprav se dejansko ne ve, kdo je kriv. Članek je namreč napisan preveč na "kožo" delavca, da bi kar "iz prve" šlo verjeti vsemu, kar je zapisano.
viliboh
09. 09. 2009 12.35
Pravica je samo za bogate ,zakone pa pišejo le sebi v prid.Še nihče od njih ni sedel na Dobu in tudi ne bo
Brabus
09. 09. 2009 12.18
Ja zakaj mu pa ne razbije reprodukciskih organov? saj bo potem tudi delavec zaščiten,ker ni bil čisto priseben.
Savrin
09. 09. 2009 12.14
Očitno ne bo konec tega dokler narod ne bo vzel pravice v svoje roke.Nisem zagovornik tega,ampak,očitno drugače ne bo šlo.
strogoff
09. 09. 2009 12.03
kriminalne direktorje nazaj v zapor, norce v norošnice, vse banane pa TAKOJ NAZAJ NA PALME, LEPO PROSIM !
Syrius
09. 09. 2009 12.03
V koncni fazi bo tako nastradal ta ubogi revez, ker je tako na slepo zaupal delodajalcu. Tega se nikoli ne pocne. Kredite in podobne obveznosti je bolje placevat s trajnimi nalogi, ker v tej drzavi nikoli ne ves, kam bo tvoj denar izginil. Razen ce nimas tako dobrega in zaupanja vrednega sefa, taki so pa v Sloveniji vrsta v izumrtju. Vecinoma gledajo samo na svoje koristi, nihce pa jim ne stopi na prste, ker jih sciti zakon. Ce pa tozis, lahko traja leta, da kaj dosezes, ker je spet problem nas hitri sodni sistem.
Neikius
09. 09. 2009 12.00
Zakaj hudiča pa je imel tako zmenjeno? Malo čuden dogovor to... da si ti kriv za nekaj kar počnejo drugi. Takim rečem se je vedno pametno izogibati.
strogoff
09. 09. 2009 11.57
Kriminalni direktorji - kriminalci delavcem v tej kao državi protipravno kradejo denar, utajujejo davke, in tako dalje, nihče ( niti Levosučne banane in niti še prej Desnosučne banane ) pa NIKOLI ne ukrepa !! _ _ _ W Država od K*!
simonax
09. 09. 2009 11.52
zakaJ NE POVEDO kateri je ta podjetnik