Slovenija

Goršeta, ki je v priporu, na obravnavo ni bilo

Ljubljana, 18. 03. 2014 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ljubljanskem višjem sodišču je potekala javna obravnava pritožb na lani aprila izrečeno sodbo nekdanjemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu in Jožetu Šušteršiču. Obsojena, ki na obravnavo nista prišla, zahtevata razveljavitev sodbe. Sodišče mora odločitev sporočiti v 30 dneh.

Višje sodišče bo odločitev posredovalo preko sodišča prve stopnje, ponavadi je to v 30 dneh. Višje sodišče lahko prvostopenjsko sodbo potrdi, zavrne ali pa zadevo pošlje v ponovno obravnavo.

Goršeta na obravnavo ni bilo, prav tako se obravnave ni udeležil Jože Šušteršič.
Goršeta na obravnavo ni bilo, prav tako se obravnave ni udeležil Jože Šušteršič. FOTO: POP TV

Okrožno sodišče v Ljubljani je Braneta Goršeta obsodilo na štiri leta zapora zaradi zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura, Jožeta Šušteršiča pa na tri leta zapora zaradi pomoči pri zlorabi položaja.

Obema je okrožno sodišče prisodilo še stranske denarne kazni, sklenilo pa je tudi, da se Šušteršiču odvzame nezakonito pridobljena korist. Če tega denarja ne bo vrnil, bo sodišče šlo v prodajo njegove lastnine, pridobljena sredstva pa nakazalo v stečajno maso.

Šušteršič je namreč s prodajo terjatev HKS Sicure, ki jih je od Goršeta kupil za nekaj več kot osem milijonov takratnih tolarjev, dobil 54,97 milijona tolarjev (okoli 229.400 evrov).
Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto zatem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, saj z njegovim delom niso bili zadovoljni, vendar pa tega ni storila. V stečajnem postopku je bilo prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev, upniki pa so jih dobili poplačanih 1,9 milijona evrov.

Psotnost na sodišču sta danes opravičila obsojena kot tudi njuni zagovorniki, zato je pritožbe predstavila sodnica poročevalka. Po njenih besedah je Gorše oz. njegov zagovornik v pritožbi med drugim navajal, da je Gorše le izvrševal odločitve stečajnega senata. Stečajni upravitelj namreč poda predlog za pogodbo in javne ponudbe, kar pa ni kaznivo dejanje, trdijo pritožniki. Odločitev o tem je sprejel stečajni senat.

Obramba trdi, da je sodišče o povezavi med Goršetom in Šušteršičem samo sklepalo in in ni pojasnilo motiva domnevnega kaznivega dejanja. Navaja tudi, da bi bilo treba upoštevati prejšnji kazenski zakonik, ki se je uporabljal v času očitanega kaznivega dejanja.

Prav tako obramba trdi, da sodišče ni v celoti sledilo mnenju grafologa. Pripombe so imeli tudi na to, da sodišče ni ugodilo zahtevi obrambe, da se pridobi celotni stečajni spis.
Zoper Goršeta sicer teče še en sodni postopek. Tožilstvo mu med drugim očita, da je kot stečajni upravitelj družbe Hidro Koper zakrivil poslovno goljufijo. Trenutno je Gorše v priporu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
18. 03. 2014 14.55
+1
Da se prihrani denar in čas: za vse stečajne upravitelje enotne obravnave!