Slovenija

Goršek predal posle: 'Odhajam s ponosom'

Ljubljana, 28. 09. 2012 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Generalni direktor policije Janko Goršek je predal posle svojemu namestniku Karolu Turku, ki bo kot v. d. policijo vodil do imenovanja novega direktorja. Goršek ni izključil možnosti, da bo policijsko kariero nadaljeval v tujini.

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes, na zadnji delovni dan pred odstopom, predal posle svojemu namestniku Karolu Turku. Ta bo policijo kot vršilec dolžnosti vodil do imenovanja novega generalnega direktorja, vendar največ šest mesecev.

Goršek s čela policije odhaja s ponosom, prepričan je, da so na nekaterih področjih, denimo pri delovanju kriminalistične policije, storili kar velik preboj. Zato se vsem svojim sodelavcem, tudi tistim na terenu, zahvaljuje za sodelovanje. Sporoča jim, naj bodo pogumni in vztrajni.

Karol Turk in Janko Goršek
Karol Turk in Janko Goršek FOTO: Policija

Turku je zaželel veliko sreče, saj da vse preostalo, torej znanje in izkušnje, že ima. Turk je poudaril, da je pred njimi precej izzivov in imajo zastavljeno strategijo dela, ki ji bodo sledili. Ključno se mu zdi, da imajo policisti na terenu elan in voljo do dela. Goršek je tukaj izrazil prepričanje, da bo delo tudi v prihodnje potekalo, kot bi moralo. Prav tako bo tudi preiskava v zvezi s projektom Stožice, ne glede na menjavo generalnih direktorjev, tekla dalje, je dodal.

Bo Goršek poklicno pot nadaljeval v tujini?

Goršek je 8. avgusta napovedal, da 1. oktobra odstopa s položaja generalnega direktorja policije. Tako se je odločil zaradi različnih pogledov, ki jih imata z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom na prihodnje vodenje policije, je pojasnil ob napovedi odstopa. Konkretneje o vzrokih za odhod ni želel govoriti.

Po Gorškovi napovedi odstopa so se pojavila ugibanja, da odhaja na mesto policijskega atašeja v Sarajevo, česar pa Goršek ni potrdil, prav tako pa danes ni izključil možnosti, da bo policijsko kariero nadaljeval v tujini. Na četrtkovi seji je vlada tudi odobrila napotitev policijskega atašeja v Bosno in Hercegovino, kjer bo zastopal interese ministrstva za notranje zadeve.

Odhajajoči prvi mož policije si bo v ponedeljek vzel prost dan, nato pa res odhaja v tujino na krajšo službeno pot, je pojasnil. Več o njegovem morebitnem delu v tujini pa bo znano prihodnji teden, je še dodal. "Izkušnje, ki sem si jih nabral v teh treh letih in pol svojega mandata, so resnično izjemno bogate in jih bom lahko zelo koristno uporabil tudi pri nadaljnjem delu. Kot sem povedal na začetku mandata, govorim tudi danes, jutri in pojutrišnjem – moja nadaljnja karierna pot se bo nadaljevala v policiji. Začel sem v policiji in svojo poklicno kariero želim tudi zaključiti v policiji," je dejal. Dodal je, da mu nikoli ne bo žal, da je sprejel svojo funkcijo.

Janko Goršek in Karol Turk
Janko Goršek in Karol Turk FOTO: Policija

Gorenak predlagal Venigerja

Goršek je sicer kot v. d. direktorja vodenje policije prevzel februarja 2009, s polnim mandatom pa je nastopil funkcijo julija isto leto. Kmalu po Gorškovi napovedi odstopa je ministrstvo za notranje zadeve objavilo javni poziv za vložitev kandidatur za novega generalnega direktorja policije. Na javni poziv se je prijavilo šest kandidatov, med njimi tudi Turk.

Vendar pa je Gorenak posebni komisiji za podajo mnenja o ustreznosti kandidata prejšnji teden predlagal Stanislava Venigerja. Ta komisija mora zdaj z Venigerjem opraviti razgovor, v roku 30 dni od prejema zaprosila pa tudi podati mnenje. Mnenje mora minister priložiti predlogu vladi za imenovanje generalnega direktorja, pri čemer ne more predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da ni ustrezen. Generalni direktor policije se imenuje za dobo petih let z možnostjo enkratnega vnovičnega imenovanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huey
30. 09. 2012 08.38
+2
...pa fajn plačo vlečt za nič dela. Narod na minimalcu....dvigni se!!
setisfekšn
30. 09. 2012 01.39
+3
Mene samo zanima kdo bo tega policajskega atašeja plačeval?
setisfekšn
30. 09. 2012 01.37
+4
Na četrtkovi seji je vlada tudi odobrila napotitev policijskega atašeja v Bosno in Hercegovino, kjer bo zastopal interese ministrstva za notranje zadeve.Človek ne more verjet!Ne vem a se norca delajo iz ljudi al kaj!!!
setisfekšn
30. 09. 2012 01.34
+2
Tle v sloveniji moraš umret od smeha ali pa od žalosti nad njihovim bednim početjem!!!
blue33
29. 09. 2012 23.33
+0
hvala ker nisi nič naredil za navadnega policaja
Jullia
28. 09. 2012 18.40
+12
Gorsek , pokoncni moz odhaja, razloga pa ne pove, da se ne bi zameril hijenam:(!
EricCartman
28. 09. 2012 17.38
+9
Revež se je moral na silo smejat
jez_jezen
28. 09. 2012 15.43
+6
"Odhajajoči prvi mož policije si bo v ponedeljek vzel prost dan, nato pa res odhaja v tujino na krajšo službeno pot" Ne razumem, če bo do 1.Oktobra odstopil odhaja na službeno pot...potem ima že drugo službo???
Prophet
28. 09. 2012 15.22
+10
Goršek predal posle...Zokiju že trkajo na vrata hehe-farsa.
Jimi1
28. 09. 2012 15.17
+4
Zoki in Milan sta to že med prvimi občutila....
MsPikapiki
28. 09. 2012 15.09
+17
Srečno Goršek v nadaljnem življenju.
Flux55
28. 09. 2012 14.53
+18
Zacetki policijske drzave. Juhej!
Jimi1
28. 09. 2012 15.28
-6
Policijsko državo je že KK ustoličili, oz napaka to je bila kar njej politično podrejena milica !
Brus123
28. 09. 2012 14.48
+19
kjerkoli je boljš kot v tej gnili SLO!! kamorkoli se obrneš - tudi v Policiji!!