Slovenija

Goršek: Nima smisla vztrajati, če ni prave stopnje zaupanja

Ljubljana, 08. 08. 2012 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./G.G./M.M.
Komentarji
891

Janko Goršek pravi, da je odločitev o odstopu sprejel sam, potem ko sta z ministrom Gorenakom ugotovila, da so med njima prevelike razlike v pogledih na vodenje policije. Oba pa sta zanikala, da bi na odstop vplival primer Vodušek ali druge operativne naloge.

Janko Goršek
Janko Goršek FOTO: Policija.si
Sem policist in vedno bom to ostal. Ne bom trkal na politična vrata. Janko Goršek, generalni direktor policije v odstopu

Z mesta prvega policista v državi je odstopil Janko Goršek. Kot je povedal na tiskovni konferenci, je odločitev sprejel sam, potem ko sta v pogovoru z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom ugotovila, da se njuni pogledi na vodenje policije razlikujejo. Goršek bo na položaju generalnega direktorja policije ostal še do 1. oktobra, potem pa bo, kot je dejal, njegovo delo kot vršilec dolžnosti nadaljeval njegov dozdajšnji namestnik Karol Turk. Minister Gorenak pa je razložil, da bo do 25. septembra sporočil svojo odločitev glede novega (v.d.) direktorja policije. Izbiral bo tako najverjetneje med dvema namestnikoma direktorja, torej med Karolom Turkom in Tatjano Bobnar.

Tako Goršek kot Gorenak sta odločno zavrnila namigovanja, da je Turk zaupnik premierja Janeza Janše. Minister Gorenak pa je še dodal, da se Turk z Janšo ni nikoli osebno videl ali srečal, "razen na neki prireditvi v Tacnu v času, ko je Janša kot predsednik vlade sprejel skupino policistov". "Zdi se mi kar neverjetno, da se taka ugibanja sploh pojavljajo," je dejal Gorenak.

Če smo profesionalci, potem bodimo profesionalci do konca. Janko Goršek je s temi besedami zaključil tiskovno konferenco, na kateri je sporočil, da odstopa s p

Goršek in Gorenak sicer nočeta javno razkriti podrobnosti o odstopu, je pa Goršek dejal, da "nima smisla vztrajati, če ni prave stopnje zaupanja, saj se tako le izgublja energija, kar pa občutijo tudi zaposleni".

Minister Gorenak se je Goršku zahvalil za opravljeno delo in dodal, da primer Vodušek ni vplival na Gorškovo odločitev. V tem kontekstu je tudi Goršek dejal, da se razhajanja niso nanašala na operativne naloge, ampak na vprašanje vodenja in strateškega menedžmenta.

Goršek je še dejal, da mu ni žal, da je sprejel funkcijo direktorja. Pravi, da je ponosen na svoje delo in delo policistov, ter dodaja, da bodo do 1. oktobra policisti še opravili kakšno veliko akcijo, zagotovo pa tudi po njegovem odhodu.

Klonil pod političnimi pritiski ali zgolj prehitel Gorenaka?

Janko Goršek in Vinko Gorenak
Janko Goršek in Vinko Gorenak FOTO: 24ur.com

Janka Gorška je na položaj generalnega direktorja policije z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja imenovala še vlada Boruta Pahorja na predlog takratne notranje ministrice Katarine Kresal, in sicer potem ko je bil na predlog Kresalove spremenjen zakon o policiji, tako da za imenovanje direktorja ni bil več obvezen javni razpis, je pa morala imenovanje potrditi posebna komisija.

Vse od oblikovanja Janševe vlade pa se pojavljajo neuradne informacije o tem, da naj bi ga notranji minister Gorenak nameraval zamenjati, govorice o pravem vzroku za zamenjavo pa so nadaljujejo tudi danes.

Govorice so postale še posebej glasne, ko sta se začela pripravljati dva policijska zakona, jeseni pa naj bi se spremenil postopek imenovanja oziroma razrešitve šefa policije.

Janko Goršek je sicer že pred nekaj časa namignil, da je tarča političnih pritiskov, v intervjuju za Delo pa je dejal, da ga v zadnjem času vse bolj poskušajo diskreditirati. Pritiski naj bi izhajali iz policijskih preiskav, ki so se dogajale v zadnjem času.

Za katere preiskave naj bi šlo, sicer ni nikoli razkril, a je večina domnevala, da gre za medijsko razvpito aretacijo Vladimirja Voduška, ko naj bi za to domnevno prej izvedela Katarina Kresal kot aktualni minister. Vendar če verjamemo povedanemu na tiskovni konferenci, Voduškova aretacija ni razlog za odstop.

Tudi Gorenak je pozneje zanikal, da bi bil zaradi slabega toka informacij nezadovoljen premier Janša, ki je še dan prej gostoval v Voduškovi oddaji.

Mnogi so se tako spraševal, ali je Goršek s svojo odločitvijo le prehitel Gorenaka, ki naj bi ga tako ali tako želel zamenjati. Po drugi strani so se tudi na današnji tiskovni konferenci potrdile Gorškove besede, da z Gorenakom nista kompatibilna, saj imata na vodenje policije različne poglede. To naj bi škodovalo policiji, saj naj projekti policije, če njen prvi mož nima podpore ministra, ne bi uživali potrebne podpore.

Meni, da je uspešen

Goršek je sicer večkrat poudaril, da se rad drži čim dlje od politike ter da kljub nekaterim drugim informacijam ni politično opredeljen. Ob svojem imenovanju je dejal, da je očiten dokaz, da se da določene položaje dobiti tudi brez političnih povezav.

Čeprav je Goršek pred nekaj časa dejal, da vprašanje morebitne razrešitve ni v njegovi moči, je vseeno svoj mandat ocenil kot uspešen. Dodal je, da sta na rezultate dela slovenske policije lahko ponosna tako on kot minister Gorenak. Med drugim je izpostavil razkritje roparjev banke SKB in najdbo koroške deklice.

Poleg tega je policija pod njegovim vodstvom pred nekaj meseci izvedla najobsežnejšo policijsko akcijo v samostojni Sloveniji, v kateri je okoli 350 policistov izvedlo hišne preiskave v zvezi s posedovanjem mamil in orožja, sodelovali so tudi kriminalisti iz tujine. Prijeli so več kot 50 oseb in zasegli veliko drog in orožja, med drugim tudi bombe. Takrat je delo policije pohvalil tudi minister Gorenak.

Vmes tudi kakšen škandal ...

Gorškov mandat sicer ni potekal brez odmevne afere. Še najbolj znana je najbrž tista, ko so Goršku in policiji mnogi očitali, da je policija na željo takratne ministrice Katarine Kresal iz vrst LDS poskušala pod preprogo pomesti preiskavo v zvezi z afero bulmastifi.

Goršek je pozneje dejal, da policija v tej preiskavi ni prikrivala dejstev, tudi ni namerno ali nenamerno izgubila dokazov in ni delovala pod vplivom ministrice, ampak povsem avtonomno.

Policiji zvest že več kot dve desetletji

Janko Goršek je policijsko kariero začel graditi po končani kadetski šoli leta 1984. Po diplomi se je zaposlil v Upravi za notranje zadeve Celje v oddelku za zatiranje kriminalitete in kot kriminalist deset let delal v skupini za krvne in seksualne delikte. Pozneje je vodil tudi oddelek za organizirani kriminal.

Leta 2008 je postal direktor Policijske uprave Celje, 23. julija 2009 pa ga je vlada, potem ko je bil nekaj mesecev vršilec dolžnosti, imenovala za generalnega direktorja policije.
Leta 1965 rojeni Goršek je sicer tudi veteran vojne za Slovenijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (891)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ce.ce.
09. 08. 2012 06.07
+2
Logik78
09. 08. 2012 00.26
+8
Dokler je Policija in Sodstvo podrejeno določeni politični stranki vse skupaj nima smisla. Država naj da NPU ustavno zagotovilo neodvisnosti in neoporečnosti pa bo situacija v Sloveniji veliko boljša. Boriti se z mlini na veter je nemogoče!!!! Lahovnik je to že zdavnaj pogruntal....
snifff
09. 08. 2012 01.21
+4
A ni zanimivo, kaj vse bi moralo biti itd...? Vse skupaj je le ena kamuflaža! Pa me dejansko ne zanima če verjamete ali ne, ker tako al tako vas dnevno preigrajo že v enem samem dnevniku. Najhuje in alarmantno je pa to, da nas vsak dan pokradejo za par desetin milijonov € pa očitno to spet ne skrbi nikogar, dokler ne pride v javnost kaka debela zgodba. Katastrofa ste, dragi sorojaki.
Logik78
09. 08. 2012 15.13
+1
Pa lih v tem je problem, da tudi če pride v javnost debela zgodba se ne zgodi nič. Ker logično je, ko človek ima sodstvo in Policijo v roki lahko krade po mili volji. To je vse ena velika banda pokvarjena!! Sej grdo je reči, ampak tko je!!!
adamus
08. 08. 2012 22.53
-1
ko vidim tega gorška..se takoj spomnim na kresalko....ojoj.*
snifff
08. 08. 2012 22.27
+10
No jaz bom rekel samo to, Goršek je tak za pojdi v tri krasne, ker res je da Baričevič afera ni imela treh čistih. Kar se tiče pa vsega ostalega, bi rekel pa tako, vse kar se danes dogaja, je totalna mahinacija, ker JJ vlada je prišla na prestol samo zato, da se vse zamenja, potem pa gre vse dalje po istem kopitu. Če tega še niste opazili, vam ne pomaga niti prva pomoč.
marialuisa
08. 08. 2012 23.43
-1
Torej trdiš, da bo šlo vse po "komunajzarskem kopitu", ko bi po tvoje naj šlo po istem........
snifff
09. 08. 2012 01.05
+3
ja vsekakor po komunajzerskem, saj stvar je v temu da mamo ene ovce, ki verjamejo iz levo desno, kar politiki neverjetno dobro uspeva, ljudje so pa nočem reči kaj so... Ko rečem poo komunajzersko, bodite prepričani, da JJ ni niti malo boljši, zadeva jje popolnoma enaka, le v obratni smeri se dogaja. Ljudje spokajte jih in ene in druge, pa bo vsem veliko lepše. Čas bi že bil da sprožijo lastne regulatorje v svoji glavi, če pa tega ni..... pol pa tak najbolje, da zapustim to deželo, da ne bom zaveden v masi slaboumnežev, ker če napišem kaj druga, bom cenzurian iz strani najbolj poštenih administratorjev.
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.43
+3
Še enkrat čestitke NK MARIBORU na zmagi. Diši po Ligi prvakov, vam rečem
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.45
+1
Important notice
08. 08. 2012 20.37
-4
A so mu strici naročili naj odstopi?
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.29
-2
Kako bodo levaki veseli, ker me 4 dni ne bo sem gor.... Eden bi me iz kože dal, no mogoče ne samo eden, a zanj sem prepričan. Še dobro, da sem vedno na preži.
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.35
+1
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.37
-1
Laško club rad pijem, čaki a nisi ti Ljubljančan, pa piješ laško?
_KissMyAss
08. 08. 2012 20.38
-2
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.40
+0
Ne odkrivam ip jev, sem računalniško slab, šele 2 leti uporabljam računalnik
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.42
+2
No kot otrok sem imel commodore 64, ampak samo za igrice
_KissMyAss
08. 08. 2012 20.42
+0
95 % ljubljančanov reče v petek : Domov grem!
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.44
+2
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.27
-5
Janša dela natanko tako, kot je to napovedal VOY, a iskreno povedano nisem bil prepričan, v težo njegovih besed. Očitno je imel prav, ko je rekel, da bo Janša kible filal. BRAVO JANŠA
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.27
-6
MISTERIJMISTERIJ
08. 08. 2012 20.22
-5
Bil sem volilec, sem volilec in večno bom volilec Ivana Janeza Janše. Leta minevajo, zvestoba ostaja......
prognostik
08. 08. 2012 21.36
+2
Tonček Balonček
08. 08. 2012 22.04
+3
A ti si ag volil še ko je kandidiral za člana predsedstva SZDL in Zveze socialistične mladine?
skljoc
09. 08. 2012 11.59
SLObunkeljn
08. 08. 2012 19.54
+19
Pametni odnehajo ... bedakii ostajajo!
izdajalecivan
08. 08. 2012 20.05
+7
če pogledaš politike najbolj neumni izgledajo tisti ki so plešasti stari rek se pa glasi;pametni lasje zapustijo neumno glavo
_KissMyAss
08. 08. 2012 19.45
+14
Ne vem zakaj vsakokrat, ko vidim Korenjaka pomislim na to, da spada v skupino nevretenčarjev, sluzavcev...
hellbastard666
08. 08. 2012 19.47
+3
izdajalecivan
08. 08. 2012 20.03
+3
MERDE-AVE-MERDE
08. 08. 2012 20.07
+0
23345
14. 08. 2012 09.06
KO IMAŠ VSE POD OBLASTI- BERI JANEZ JANŠA, JE PAĆ TAKO. NESPOSOBNE LJUDI BO NASTAVIL NA POMEMBNE POLOŽAJE, POKRADEL, OGOLJUFAL VSE, KAJTI NIČ SE NE BO ZGODILO IN POTEM ADIJO SLOVENIJA. ALI LJUDJE ŠE NISTE UGOTOVILI GDO JE JANEZ JANŠA?
papaaa!
08. 08. 2012 19.44
+12
le še predsednika türka zamenjajo in...... smo že v nemčiji leta 1934, ali po domače: naprej v preteklost.....
Mr.JanHara
08. 08. 2012 19.54
-3
In po tem je Nemčija neverjetno napredovala !!!! Kdo si upa oporekati? In ne mi sedaj njihovih lumparij, o gospodarstvu, razvoju in blaginji lepo prosim, če imate kaj.
srebrnibreg
08. 08. 2012 19.56
+7
Tako je. Po par letih so začeli uničevati Evropo in moriti.
MERDE-AVE-MERDE
08. 08. 2012 19.57
+5
in Nemčija je najbolj zadolžena država v EU
Tonček Balonček
08. 08. 2012 22.06
-2
Tudi Slovenija ej "neverjetno napredovaal, toliko, da se bo zdaj razpočila!
marialuisa
09. 08. 2012 00.01
+1
srebrni breg, tvoji revolucionarni - zločinski komunisti, pa ni so le "po nekaj letih začeli uničevati Evropo in moriti" , po celem svetu, kjer so se uspeli priplaziti z lažjo, zvijačo in umori na oblast, ampak so začeli z umori - zločinsko dejavnostjo že 41 leta, ko so še le sanjali o prevladi nad zdravo pametjo ter o železni zločinski roki, ki je "kosila" tudi po Sloveniji in pomorila vsaj 100.000 poštenih Slovencev (medtem, ko so po celem svetu komunisti pridelali 150.000.000 žrtev zločinskega sistema, in številke še zvišujejo...) ,ter nas po uspešnem obdobju, ko smo bili ob boku nemčije, avstrije in drugih najbolj razvitih držav v Evropi, po 45 letu spravili med najbolj nerazvite in obubožane na stari celini in balknu! Toliko o tvojih idolih , ki niso bili in še vedno niso sposobni drugega, kot mafijskih dejavnosti, ki obsegajo teror nad ljudstvom, ubijanje, plenjenje (ter nošenje denarja na ciper....) ter porivanje Slovenije iz EU in ponovno zasužnjevanje pod balkan!
primc81
08. 08. 2012 19.43
+8
Sicer je eden tole že omenil: PU CELJE je najbolj skorumpirana uprava v celi sloveniji....Če se te kdo oškoduje nekdo na celjskem ni šans, da bo storilec sploh kdaj za kaj odgovarjal, če je le malce večja riba...mafija....
primc81
08. 08. 2012 19.47
+3
Mr.JanHara
08. 08. 2012 19.39
-4
A so moral Kresalko vprašat, če lahko aretirajo Voduška? Se je pa Janša res vpletaval v delo policije.
antraks
08. 08. 2012 19.38
+9
Še čudn da ga pleško ni prej zamenju.
Torja
08. 08. 2012 19.40
+6
Prej mu glava ni napovedal odpovedi, zdaj z Voduškom bi letel še pleško.
marialuisa
09. 08. 2012 00.05
-1
troja, mislim da imaš pravšnje ime (prevedeno v italianščino)!
MERDE-AVE-MERDE
08. 08. 2012 19.37
+20
Janšizem nam je vsem v pogubo !!
nogomet12
08. 08. 2012 19.45
+3
To se vam samo zdi. Sedaj se pa ja cedita med in mleko, samo ne vem kje:)
MERDE-AVE-MERDE
08. 08. 2012 19.46
+4
V janšizmu ne, oz. za janšota inm ekipo - Da
marialuisa
09. 08. 2012 00.06
+0
potem ko ste požrli vse, nas zapufali za nadaljnje generacije, v samih 3 letih, bi pa radi, da vam Janez Janša pričara, da bi se vam še naprej cedila med in mleko (kot nagrada za vaše pobalinsko in zločinsko delo?)
SNS
08. 08. 2012 19.36
+15
Skoda, eden izmed redkih postenih ljudi, pa mora it zaradi nesposobnega ministra, ki o stroki nima pojma!
zek
08. 08. 2012 19.39
-8
primc81
08. 08. 2012 19.40
+15
sem imel lastne izkušnje z Gorškom in vam povem da je eden redkih v policiji, ki je še pošten in upošteva 'navadnega' človeka....
Mr.JanHara
08. 08. 2012 19.44
+0
Pošten in zvest tistemu, ki ga je postavil na to mesto, of koz, kok pa !
Mr.JanHara
08. 08. 2012 19.46
+0
primc81, čemu ti služijo izkušnje s policijo? Nekateri jih sploh nimamo.
primc81
08. 08. 2012 19.50
+5
kriminalisit PU Celje so me oškodovali za par tisočakov in niso hoteli priznati svoje napake...po pogovoru z.... se je zadeva v enem tednu uredila....
marialuisa
09. 08. 2012 00.09
+0
"o poštenosti policije" vemo vsi pošteni državljani Slovenije veliko, žal ne pozitivnega! O tem zmazku pa raje molči, ko se še vsi, z dobrim spominom, dobro spominjamo njegove lojalnosti do svoje gospodarice.....
23345
09. 08. 2012 09.04
+0
BANDIT JANŠEVSKI MORA ZAMENJATI PAMETNEJŠE ODD SEBE, DA LAHKO PERE GLAVE NESPOSOBNIM
srebrnibreg
08. 08. 2012 19.36
+6
Verjetno bo Barbara prva policistka, ker je ona zelo lojalna oseba.
rci2950
08. 08. 2012 19.31
+0
G. Goršek, a se je splačlo še vztrajat ta čas? Ker med stavko policistov ste klonili politiki. Javno ste izjavili, da si policisti ne morejo v teh časih prvoščiti štrajka in zahtevat še vedno isto plačo za svoje delo, kot jim pripada. Menim, da je prav to, da se ni prav nič spremenilo za policiste, kvečjemu je zadnja plača povedala vsakemu policistu, kolko se ceni trud, pogum in poštenost. A se je res splačalo??? Za teh par dni??? Klima med policisti ( pripadnost, zavzetost za delo in to je na dnu) ter pogledi na delo v policiji je takšno, da me je groza, kaj se bo začelo dogajati. Davkoplačevalci plačujejo - plačujemo še vedno iste davke, torej so upravičeni do iste stopnje varnosti, mar ne? Škoda, ne glede na to, da ste res policist št. 1, vsi vam priznavajo vse uspehe in vrline, ampak za policiste se je kvečjemu položaj še poslabšal, zato ker niste zagovarjali stroke in vztrajali, da se ne jemle policistom, ki se iz leto v leto spopadajo z vse večjim obsegom dela in vedno večjim nevarnostim...... res škoda, da niste. Prepričan sem, da bi se ob zadostni volji, predvsem z strokovno podkovanimi argumenti tudi vlada odločila drugače. Če JJ skrbi ugled Slovenije, da si ne more privoščiti krčiti sredstev na račun misij, menim da je prav mačehovsko ravnanje, da se pa lahko ignorira policiste, se jim tako da na znanje, kolko je vreden trud in izpostavljanje nevarnostim. Sploh v tem času, ko se vedno več tujcev nahaja ali le potujejo skozi Slovenijo in izvršujejo kazniva dejanja, dvomim, da jih bo gdo imel interes ekstra zavzeto lovit, če se delo policista ne spoštuje in plača še majn...... Tiste drobtinice za povečan obseg dela in ostale obljube verjemite ne prepričajo več.........nažalost.
abracadabra
08. 08. 2012 19.34
+6
tako je in naj se pazijo, da se ne bo policijski kordon ob demonstracijah obrnil proti parlamentu - do tega je samo še korak!
Infadel_no1
08. 08. 2012 19.54
+2
Infadel_no1
08. 08. 2012 19.55
+2
Po zakonu pa javni uslužbenci sploh nebi smeli štrajkat, tako da izostanejo od dela!
Infadel_no1
08. 08. 2012 19.55
+0
Ne more nekdo ki je prisegel državi, potem nasprotovati, temu se reče izdaja!
rci2950
08. 08. 2012 20.02
-2
Ne more negdo od policistov zahtevati, kaj šele pričakovati, da delajo, če je takrat, ko so se odločili za ta poklic, le ta bil ovrednoten, sedaj so pa policisti tisti, ki so v neugodnem položaju.....Res naivno od vsakega posameznika, ki misli, da je varnost sama po sebi umevna, nič ni zastonj.....
WikiX
08. 08. 2012 22.38
+1
Ja, prihaja Italijanska mafija, iz Milana, boste že videli...
fhtretzghjk
08. 08. 2012 19.27
+11
naj minister počisti Celjsko policisko postajo NUJNO............vse informacije pridejo do lopovov..........verjetno najbolj mafiska postaja v Sloveniji je Celjska
primc81
08. 08. 2012 19.35
+7
iz lastnih izkušenj se popolnoma strinjam s teboj....