Slovenija

Gorše: To ni moj podpis

Ljubljana, 21. 01. 2013 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Suspendirani stečajni upravitelj Gorše, ki mu očitajo zlorabo položaja in oškodovanje upnikov, nasprotuje izvedenskemu mnenju grafologa, da je podpis ene izmed spornih pogodb njegov. Moj podpis se končuje navzdol, vztraja.

Brane Gorše
Brane Gorše FOTO: POP TV

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje suspendiranemu stečajnemu upravitelju Branetu Goršetu, ki ga obtožnica bremeni, da je v stečaju HKS Sicure storil kaznivo dejanje zlorabe položaja in oškodoval upnike. Gorše je danes nasprotoval izvedenskemu mnenju grafologa, da je podpis ene izmed spornih pogodb njegov.

Danes predstavljeno izvedensko mnenje ugotavlja, da Gorše ni podpisal vseh predloženih pogodb, pri nekaterih izmed analiziranih pogodb pa so bile fotokopije preslabe, da bi se dalo ugotavljati istovetnost podpisov. Kljub temu izvedenec ugotavlja, da je eden od podpisov spornih pogodb Goršetov, čeprav je ta to danes zanikal.

Dejal je, da se vsi njegovi podpisi "končujejo navzdol", ugotovitve sodnega izvedenca pa po njegovem mnenju niso pravilne. Zaradi nejasnosti glede analiziranih podpisov, na katere so opozorili zagovorniki obtoženih, bo spet opravljena grafološka analiza.

Na sodišču je danes pričala tudi Ivica Žlogar, nekdanja Goršetova tajnica, ki na večino vprašanj ni znala odgovoriti, saj je od prodaje terjatev minilo že več let. Zanikala pa je Goršetove navedbe, da naj bi kot tajnica interesentom podajala informacije o prodaji terjatev.

Obtožnica Goršeta bremeni kaznivega dejanja zlorabe položaja pri vodenju stečaja Hranilno-kreditna službe (HKS) Sicura, Jožeta Šušteršiča, ki je kupil terjatve HKS Sicure, pa obtožnica bremeni napeljevanja k zlorabi položaja.

Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto zatem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, a tega ni storila. V začetku leta 2004 je Gorše terjatve, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200.000 evrov, za 34.400 evrov prodal Šušteršiču. Ta je nato leto pozneje z njihovo prodajo iztržil 228.000 evrov.

HKS Sicura je septembra 2002 sprejela sklep o likvidaciji, oktobra istega leta je bil nad njo z odločbo Banke Slovenije začet postopek prisilne likvidacije zaradi oviranja nadzora po zakonu o bančništvu, še istega leta pa je šlo podjetje v stečaj. V stečajnem postopku, ki je potekal deset let, je bilo prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev, upniki pa so jih dobili poplačanih 1,9 milijona evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foen
21. 01. 2013 13.58
+20
glej no glej, spet noben ni kriv v tej sloveniji. kamorkoli pogledaš, same goljufije, pa nobenega goljufa.
Ementalc
22. 01. 2013 08.33
nina1994
21. 01. 2013 13.33
+20
seveda da ni , v šoli še niso jemali črko g....