Slovenija

Gorenje Tiki: 'Praktično sami pripravljajo svoj pogreb'

Ljubljana, 07. 05. 2010 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikat SKEI v imenu zaposlenih premierja Pahorja poziva, naj prepreči selitev dela proizvodnje v Srbijo, ker je tam delovna sila cenejša. Prepričani so, da bi moral Pahor v krizi pomagati tudi njim.

19. aprila je v ljubljanskem obratu Gorenja Tiki zagorelo.
19. aprila je v ljubljanskem obratu Gorenja Tiki zagorelo. FOTO: Urban Z.

Zaposleni v Gorenju Tiki so na premierja Boruta Pahorja naslovili pismo, v katerem ga opozarjajo, da bo proizvodnja grelnikov vode iz Slovenije preseljena v Srbijo, samo zato, ker je tam cenejša delovna sila. V pismu dodajajo, da je v Ljubljani zaradi te napovedi že kar nekaj podjetij na robu obupa, podobno pa naj bi bilo tudi v Gorenju Tiki.

"Delavci nimajo več veliko izgubiti, saj je danes pošteno delo za pošteno plačilo na voljo le še redkim, pa še to predvsem starejšim delavcem, pa tudi njim kaže slabo," so zapisali. Dodali so še, da Slovenija izhoda iz krize s selitvijo tovarn v Srbijo ne bo dosegla, zato so predložili tudi peticijo zoper selitve njihovega obrata. Pod njo se je podpisalo 330 zaposlenih v Gorenju Tiki.

Pismo Pahorju je v imenu članov sindikata in tudi večine zaposlenih v Gorenju Tiki spisal Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI), premierja pa so pozvali, naj zastavi svoj vpliv in ustavi "selitev slovenske akumulacije v Srbijo" in tako omogoči, ne le delodajalcem, temveč tudi delavcem, da krizo preživijo.

Za delo se bojijo vsi

Zlatko Herenčič iz sindikata SKEI nam je po telefonu pojasnil, da so delavci na robu obupa, ker so postopki za selitev že stekli, v njih pa morajo sodelovati tudi sami, tako da si "praktično sami pripravljajo svoj pogreb." Zato so se zganili in poslali premierju takšno pismo. Povedal je, da je pod peticijo podpisanih okoli 78 odstotkov zaposlenih v podjetju, od tega je okoli 200 članov sindikata, za svoje delovno mesto pa se bojijo praktično vsi zaposleni v podjetju.

Razlog za selitev v Srbijo naj bi po neuradnih a zelo verjetnih podatkih bila nižja cena delovne sile, hujši pa je prav tako neuradni podatek, da uprava Gorenja v Velenju nima prave rešitve za delavce v Gorenju Tiki. To je tudi razlog za zaskrbljenost zaposlenih, ki pričakujejo, da bodo kmalu ostali brez dela.

Selitev napovedali že marca

Podjetje Gorenje Tiki je marca letos napovedalo, da bo del proizvodnje grelnikov vode iz Ljubljane preselilo v srbsko Staro Pazovo, kjer je novo tovarno zgradilo pred tremi leti. Ta selitev naj po zagotovilih vodstva družbe na zaposlene v Ljubljani ne bi vplivala, saj je njen namen predvsem zniževanje stroškov in povečanje dobičkonosnosti, ki zagotavlja nadaljnji razvoj Gorenja.

Podjetje je tako že pričelo seliti del proizvodnje malolitražnih, 5-, 10- in 15-litrskih, tlačnih električnih grelnikov vode iz Ljubljane v Staro Pazovo, do sredine leta pa bodo preselili še 5- in 10-litrske netlačne grelnike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

semperfidelis
08. 05. 2010 00.56
Mislim,da bodo Bobincu spet v kratkem ,,ukradli telefon,,.!!!!
saintjozef
07. 05. 2010 22.12
Že 30 let delajo enake bojlerje in to "vžge" le še na jugu. V razvoj niso dali nič, vsa "strokovna in menadžerska" elita je spala in se redila, zdaj pa ne gre več pa bodo šli ven, da tukaj poberejo kar je še ostalo. Tako je to pri nas....Delavci pa, ko jih j....
srebrnibreg
07. 05. 2010 19.57
Proizvode naj tudi tam tržijo, sicer pa naš delavec ne bo imel plače in itak ne bo mogel nič kupiti. Kdaj bo kapnilo kapitalistom, da brez plače ljudje ne morejo kupovati in po takem nimajo komu proizvajat in se krog zapre.
car
07. 05. 2010 19.47
tajkuni so se nakrali zdaj lahko selijo in zapiraji tovarne ki so nekoč bile v samem vrhu !!! zaraddi dakiih norcev je nastala recesija vsvetu ! samo žalsno je da so tej norci vsi šolani (mgisteri,dogtorati itd)!
Tone Anžlovar
07. 05. 2010 17.52
Če so sindikalisti fer, naj zahtevajo še ukinitev proizvodnje v Revozu in selitev tovarne nazaj v Francijo, da bodo po njihovi logiki francoski delavci vstali spet iz groba. Tem ljudem res ne bo nikoli jasno, da na srečo ne živimo več v diktaturi proletariata.
brejakuzla
07. 05. 2010 16.39
seveda slovenski tajkuni pripravljajo pogreb slovenskih podjetij! še kdaj ga niso!
friderik1st
07. 05. 2010 15.59
Nekoc sem bil delodajalec. Sedaj sem delavec. Razumem ene in druge. Vecina na tem forumu pa ne. Niti enim niti drugim v teh casih ni lahko, se posebej ce samo eni druge kritiziramo.
periot
07. 05. 2010 14.18
Kaj ko bi kar vso Slovenijo selili v Srbijo?Darepart kaj pa misliš kakšen uspeh je bil pri dvigu minimalne plače samo pesek v oči.
Bilba105
07. 05. 2010 14.17
Ravno kupila aparat od Gorenja. Na njem piše Made in China.
Jure Kacicnik
07. 05. 2010 14.12
Pa kdaj bo že tem delavcem jasno, da oni sploh niso noben faktor - tovarna bo šla in tam jo bo še laže pokrast, tak da veselo na borzo fantje in dekleta
AndrejPaTo
07. 05. 2010 13.59
Čestitke hrabrim sindikatom, ki jim je uspelo s prisilnim dvigom minimalne plače pospešit selitev prozivodnje. Bolje manj zaposlenih za večjo plačo kot pa več zaposlenih za manj denarja... Še enkrat čestitke.
LujXV
07. 05. 2010 13.56
Kaj ko bi se bobi odselil v Srbijo...saj je nezaželen v svojih tovarnah v Sloveniji..
berlonso
07. 05. 2010 13.55
pa kaj se jezite prot Grčiji! sami ste izvolili vstop v Evropsko Unijo! lajajo lahko tisti ki so bili striktno proti in še to ne na Pahorja in vlado. vsaj glede tega ne. glede dotične zadeve pa je tako, vedno se stremi k nižanju stroškov in to samo stroškov proizvodnje in logistike; stroški žirije, nekaj ekonomistov in posrednikov pa bodo ostale iste. tukaj je ogromna rezerva in ni prav da je nedotaknjena. za primer žarometa avtomobila: proizvodnja stane slabih 8 eur, kupimo v trgovini (servisu) pa za 250eur. žal to ni tiskarska napaka.
Audy
07. 05. 2010 13.51
OpenMinded, problem je v preveliki, zajamčeni plači. Ni stimulacije, njemu je vseeno kaj se dogaja, važno da dobi plačo. Izgubili so moralni kompas, zdravo pamet in stik z navadnimi ljudmi.
saso999
07. 05. 2010 13.31
hahah ta je dobra kateremu podjetju pa je do sedaj že pahor pomagal??!
hansola
07. 05. 2010 13.23
Torej je GOrenje v teh časih namesto stavilo na kvaliteto več dalo na ceno izdelkov. Zelo zelo pametno, kitajčkom se že rit smeji, ko bodo lahko z isto kvaliteto po pol manjši ceni naredli pa adijo firma. Pol pa se sprašuje zakaj bomo čez par let vsi mogli znat kitajščno.
chb
07. 05. 2010 13.22
-1
Država živi od gospodastva, jst ne razumem pa kaj oni mislijo da se denar obrača. Sej njim je itak vseeno ker so si že doolj nakradli, jih ne skrbi če držaa propade. Imam idejo, kaj če naredimo tedensko stavko vsi delavci, ki delajo v gospodarstu ne gredo v trgovino, pa bodo videli kako bo, ko slovenski delavec ne bo imel denarja. Kdo bo plačeval davke da bodo polnili njihove žepe. l.p.
PREKLETO
07. 05. 2010 13.05
-1
no, lepo po vrsti; najprej grčijo poštimat, pol pa slovenijo!!!
MarkoKnez
07. 05. 2010 13.01
-1
Veliki "sanator" nemško francoskih špekulativnih bank v Grčiji, verjetno nima časa, da bi se ukvarjal z ubogimi slovenskimi parami...
noire
07. 05. 2010 12.53
Pahor je javnim uslužbencem obljubil, da ne bodo nikogar odpustil. Sedaj pa naj isto obljubi tudi njim.