Slovenija

Pazljivo v gorah! Razmere so zelo zahtevne

Ljubljana, 23. 11. 2014 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi daljšega obdobja deževnega vremena so poti razmočene, v visokogorju pa je zapadlo tudi že kar nekaj snega. Obiskovalcem gora tako na PZS svetujejo, naj svoj korak usmerjajo premišljeno.

Razmere v gorskem svetu so letošnjo jesen zelo zahtevne, opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije (PZS). Za nami je daljše obdobje deževnega vremena, zaradi česar so poti razmočene, v visokogorju je zapadlo že kar nekaj snega. Zato na PZS planincem priporočajo, naj si izbirajo razmeram primerne cilje in naj bodo ustrezno opremljeni.

Vsem obiskovalcem gora na PZS svetujejo, naj razmere preverijo, še preden se odpravijo na pot. Če ugotovijo, da so razmere prezahtevne, naj si izberejo kakšen bolj enostaven cilj, je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

V visokogorju je za ture na višje vrhove že potrebna zimska oprema. Od obiskovalcev takšne razmere zahtevajo tudi določeno znanje o obiskovanju gora v zimskem času, še dodaja Planko.

Zimski seznam opreme gornika je bistveno daljši od poletnega.
Zimski seznam opreme gornika je bistveno daljši od poletnega. FOTO: Thinkstock

Od razmer v gorah je odvisen tudi seznam opreme, potrebne za varnejšo pot. Je pa ta seznam za zimsko turo bistveno daljši, kot če se v gore podajamo poleti. Kot je navedeno na spletnih straneh PZS, osnovno opremo za enodnevno lahko snežno turo med drugim sestavljajo spodnja majica z dolgimi rokavi, dolge spodnje hlače, primerne nogavice, dolge pohodniške hlače, jopa ali pulover, vetrne hlače in jakna, gamaše, kapa, rokavice iz flisa ali volne, protektorji in rezervna oblačila ter pohodni čevlji.

V zimskih vzponih seveda ne smejo manjkati dereze, cepin in drugi pripomočki, med njimi plazovna žolna, lopata in sonda. Tudi pozimi naj imajo pohodniki pri sebi prvo pomoč, čelno svetilko, zaščitna očala, kremo za sončenje, zemljevid in kompas, primerno količino malice in brezalkoholne pijače ter vrečko za smeti. V nahrbtnik sodi tudi prenosni telefon, ljubitelji fotografije pa naj ne pozabijo fotoaparata.

V zimskem času naj pohodniki preverjajo zlasti stanje snežne odeje in nevarnost plazov

Da bi se gorniki zadovoljni in zdravi vrnili v dolino, naj svoj korak usmerjajo premišljeno, svetujejo na PZS. Dokler nimajo izkušenj in znanja, naj se na poti v gore pridružijo izletom planinskih društev ali usposobljenih oseb.

Svoje poti v gore naj pohodniki načrtujejo, v načrtu pa opredelijo čas za trajanje hoje in počitka, čas za malico in za povratek. Nekaj časa naj bo vedno tudi v rezervi. Planinske cilje naj izbirajo postopno po pravilu od lažjega k težjemu.

O predvideni poti, cilju in razmerah na tej poti naj pridobijo čim več možnih podatkov, denimo o višinski razliki, o razmerah na poti, o zahtevnosti in trajanju poti ter o odprtih kočah oz. bivakih na poti. Pozorno naj prisluhnejo tudi vremenskim razmeram in napovedi. V zimskem času naj se še posebej pozanimajo o stanju snežne odeje in o stopnji nevarnosti plazov.

Če gorniki potrebujejo pomoč zase ali za koga drugega in so v bližini odprte planinske koče, naj se o nadaljnjih potrebnih korakih posvetujejo z oskrbnikom. Če to ni mogoče, pa naj podatke o težavah posredujejo na številko 112. Ob tem na PZS opozarjajo, da slovenski gorski svet ni v celoti pokrit s signalom mobilnih telefonov in radijskih postaj.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Inženir
23. 11. 2014 17.47
+0
Lahko bi vsaj povedali na katerih območjih paziti, če gremo hribolaziti. Zdej lahko jst to tako razumem, da je tud vzpon na Gorjance zahtevnejši zaradi slabih razmer karikirano gledano :P
JosipBrozDrugi
23. 11. 2014 09.42
-5
"Pazljivo v gorah! Razmere so zelo zahtevne" ... Seveda, IJ se je vrnil v parlament.
hotchilipoper
23. 11. 2014 08.52
+10
Kje so časi,ko smo lahko opazovali tako čisto,in modro nebo
Jebiga009
23. 11. 2014 08.56
-1
mhm se strinjam zdaj nam pa chemtrails to odvzemajo ;)
CandySkull
23. 11. 2014 11.16
+1
Jst ga dons opazujem povsem brez oblačka je :-) sneg imam pa malo višje. Sicer sem ga letos že imel za vzorec :-)