Slovenija

Golobič svojega naslednika ne bo predlagal

Ljubljana, 15. 06. 2011 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister v odhodu Gregor Golobič je na svoji zadnji novinarski konferenci izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom. Spet je tudi zatrdil, da svojega naslednika ne bo predlagal.

Gregor Golobič - 2
Gregor Golobič - 2 FOTO: Miro Majcen

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v odstopu Gregor Golobič je na svoji zadnji novinarski konferenci spet zatrdil, da svojega naslednika ne bo predlagal. Na Pahorjevo vprašanje, kako si predstavlja rekonstrukcijo vlade, pa so po Golobičevih navedbah odgovorili, da to vlogo pripoznavajo stranki SD in njenemu predsedniku.

DZ se bo z Golobičevim odstopom seznanil v četrtek. V desetih dneh po prenehanju funkcije mora premier Borut Pahor predlagati novega ministra ali pa obvestiti DZ, da bo to funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Do takrat bo Golobič opravljal tekoče posle, potem pa se bo vrnil v poslanske klopi.

Kot pravi Golobič, vidi možnost združevanja visokošolskega ministrstva z ministrstvom za šolstvo in šport, a združiti je treba več resorjev.

Golobič zadovoljen z opravljenim delom

Golobič je tudi izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom. Izpostavil je povečanje javnih sredstev, namenjenih znanosti, tehnološkemu razvoju in visokemu šolstvu ter sprejetje strateških dokumentov na področju visokega šolstva in raziskovanja.

Prvo leto mandata, ki ga je začel konec leta 2008, je bilo po Golobičevih besedah v znamenju soočanja s krizo. Kot pravi, so uspeli kolege v vladi prepričati, da gre za strateško izjemno pomembno področje, ki si zasluži podporo tudi oziroma še posebej v kriznih časih. Sredstva so po njegovih navedbah s 490 milijonov evrov leta 2008 narasla na okoli 600 milijonov evrov, kolikor jih predvideva rebalans letošnjega proračuna, ki se pripravlja v teh dneh.

Pri oblikovanju Nacionalnega programa visokega šolstva 2011–2020 ter Raziskovalne in inovacijske strategije Slovenije 2011–2020 pa je Golobič poudaril visoko stopnjo strinjanja vseh, ki so sodelovali. Ti dokumenti po njegovih besedah ministrstvu nalagajo veliko nalog, kot so nov zakon o raziskovalni dejavnosti in nekaj zakonov na področju visokega šolstva. Kot pravi, bo svojemu nasledniku ob primopredaji tudi poudaril, da je zelo pomembna in aktualna bitka za pridobitev dodatnih evropskih sredstev.

Golobič je med drugim omenil ustanovitev nacionalne agencije za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu in uredbo o javnem financiranju visokošolskih zavodov, po kateri financiranje ne temelji več na številu študentov. Prav tako so v tem času pripravili novo shemo sofinanciranja doktorskega študija. Da bi spodbudili partnerstvo med gospodarstvom in akademsko sfero, so izvedli razpis za razvoj centrov odličnosti. Prav tako so spodbujali raziskovalne projekte, kreativnost in inovativnost v podjetjih ter poskrbeli za nove kapacitete v študentskih domovih, je dejal Golobič.

V sedanjem mandatu je bil eden večjih projektov tudi prehod iz analognega na digitalno oddajanje TV-signalov decembra lani. Zakon o digitalni radiofuziji, ki bo šel v medresorsko usklajevanje v prihodnjih tednih, pa bi, kot napoveduje Golobič, DZ lahko obravnaval jeseni.

Med večjimi investicijami je gradnja medicinske fakultete v Mariboru, ki se bo začela letos, kmalu pa bo objavljen nov arhitekturni natečaj za NUK II. Velik izziv ostajajo tudi umetniške akademije, je dejal minister v odstopu.

'O neuspehih nehvaležno govoriti'

O neuspehih je po njegovem mnenju nehvaležno govoriti, za to so poklicani kritiki in teh, kot pravi, ni manjkalo. Ob tem dodaja, da je bil cilj te vlade, da bo namenila en odstotek BDP za raziskave in razvoj, trenutno dosega dobrih 0,9 odstotka, cilj pa bi lahko dosegli prihodnje leto. "Morda je neuspeh, da mi to še ni uspelo," je dejal.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Redfire08
16. 06. 2011 09.09
Hm, dva zaporedno, ki piseta z velikimi crkami.... Nakljucje ali samo prikaz dejstva, kako je en jansist prijavljen z vec imeni na forumu, tako da zgleda, kot da veliko ljudi podpira svojega generala? Jansi ni potrebno nicesar obesit, si je sam ze dovolj navesil okrog vratu. Oz. ne dovolj, zato pa mora prit se na oblast, ker mu prvic ni uspel dost nakrast! To bi mu lahko preprecil samo Golobic, saj drugih ni dovolj v hlacah, zato pa se je tako potrudil, da ga unici!
Frane Šajn
16. 06. 2011 07.17
SAJ JE BOLJE DA GA NE, BI MU BIL LAHKO ENAK V POKVARJENEM SMISLU!!
Buena Vita
16. 06. 2011 07.07
USPEŠEN,USPEŠEN USPELO MU JE UNIČITI TELČEKOMUNIKACIJE IN JIH ZADOLŽITI DO MAXIMUMA IN SEVEDA LEKTROGOSPODARSTVO SPRAVITI V ROKE TOČNO DOLOČENIM TIPOM, KO BODO KARTE NA MIZI,KO BODO IMENA RAZKRITA,,POTEM BOSTE KRIVILI JANŠO,ZNAN SCENARIJ LEVI POKRADEJO,KRAJE OBESIJO JANŠI
Buena Vita
16. 06. 2011 00.04
mac4_m
15. 06. 2011 23.52
mac4_m
15. 06. 2011 23.51
M-teorija15.06.2011, 20:422 Golobič je od osamosvojitve od vseh misnistrov največ naredil dobrega za resor, ki ga je pokrival! Lahko le upamo, da bo naslednik znal nadaljevati na temeljih, ki jih je postavil! misliš za ultro? Pa kredit, pa reprogram, pa zanikanje obojega, pa kopač, pa monopol nad prodajo 'nesestavljenih' računalnikov, golobičev davek pri urbani, oz. da vsak, ki se vozi z lpp (in tudi z bicikli) plača tudi v njegov žep...pripojitev telekomunikacij (kjer ultra deluje) pod ministrstvo za visoko šolstvo, obenem pa še diploma... Res je veliko delal...
Zvonka Pavlic
15. 06. 2011 21.46
Golobic je bil na ministrstvu sicer uspesen, vendar pa je parlament pogresal politika kot je on, tako, da je prav,da se tja vraca. Upam samo, da bo Pahor videl preko svojega ponosa, in naredil rekonstrukcijo vlade, saj je to edina pot. Najmanj kar rabimo v tem trenutku so namrec Jansizmi na vladi!
M-teorija
15. 06. 2011 21.04
~whitewalker15.06.2011, 15:31-36 Golobič je še edini politik, ki ostaja realen in si ne nabiral političnih točk s populizmi.~ Ti si tud realen. Se pa vidi po odzivu kako je, če nisi populist in poveš resnico, za splošno dobro. To je zato, ker resnica in dobronamernost vedno delujeta z zakasnitvijo.
M-teorija
15. 06. 2011 20.42
Golobič je od osamosvojitve od vseh misnistrov največ naredil dobrega za resor, ki ga je pokrival! Lahko le upamo, da bo naslednik znal nadaljevati na temeljih, ki jih je postavil!
Buena Vita
15. 06. 2011 19.11
HEHEHEHEHEHEHE
loden
15. 06. 2011 18.45
Koga še sploh zanima...
JozaFric
15. 06. 2011 18.34
Čestitam ministru Golobiču, enemu temeljev stabilne vlade premiera Pahorja za dosežene uspehe.
alterego
15. 06. 2011 18.27
edino "uspešno" je nastavil Kopača in Radičko...
SamiIdioti
15. 06. 2011 16.13
kaj ga sploh ima
Jimi1
15. 06. 2011 16.06
Upam, da bo njegovo naslednje politično zborovanje V ZAPORU !
samuelka
15. 06. 2011 15.42
ja, nabira točke za naslednje bitke. pameten je samo toliko, da zna poskrbeti zase in vidi, kdaj ni več izhoda. sicer pa - gliha vkup štiha
Golosek
15. 06. 2011 15.41
Golobič že od nekdaj kadruje, plod njegovega kadrovanja je tudi ta vlada. Zdaj bo, upajmo, nekaj časa mir. Je realen, ko gre za njegove politične in ostale interese, in je populist pod krinko, ko jih je treba izpeljati.
whitewalker
15. 06. 2011 15.31
Golobič je še edini politik, ki ostaja realen in si ne nabiral političnih točk s populizmi.