Slovenija

'Delež v Ultri je moj upor'

Ljubljana, 09. 07. 2010 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./B.G./M.T.
Komentarji
566

Golobič pravi, da je njegov delež v Ultri dobil zelo veliko težo, a ne v denarju, pač pa v dimenzijah, ki jih izražamo z besedami čast, ponos, pokončnost, integriteta. ''Ta delež postaja moj upor proti zmagi podležev, hinavcev in nasilnežev,'' pravi.

Lahovnik, ki je odstopil s položaja gospodarskega ministra, je presenečen nad odzivi, ki jih je sprožil njegov odstop. Predvsem je bil presenečen nad tem, da ''vidijo problem v tistem, ki opozarja na probleme, ne pa v tistem človeku, ki te probleme povzroča''. S tem je jasno pokazal na predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, ki je eden od lastnikov podjetja Ultra, ki je kandidiralo na državnih razpisih, kar je po Lahovnikovem mnenju konflikt interesov. Na obtožbe ministra v odhodu Lahovnika se je že odzval tudi predsednik Zaresa Golobič, ki je najprej pozdravil kampanjo, ki je po njegovih besedah sramotna za slovensko medijsko in politično sceno.

Lahovnik je povedal, da zapušča politiko.
Lahovnik je povedal, da zapušča politiko. FOTO: Damjan Žibert

"To kampanjo v grafičnem smislu ponazarja tako imenovana Golobičeva hobotnica. Ta izraz naj bi razkrival lastniške in druge povezave med podjetji, slamnatimi lastniki, parkirišči itd. Težava s tako imenovano hobotnico je v tem, da kaže sliko, ki jo je samo predstavilo javno podjetje Ultra," je dejal in dodal, da se je ta slika razkrila na njegovo zahtevo. Po njegovih besedah davčni pregled Dursa za obdobje zadnjih pet let ni odkril ničesar. "Namen ponovnega prikazovanja te sheme je ustvarjanje vtisa, da je nekaj spornega in narobe," je Golobič komentiral ponovno pojavljanje strukturnih shem v medijih.

Pravi, da je njegov delež v Ultri dobil zelo veliko težo, a ne v denarju, pač pa v dimenzijah, ki jih izražamo z besedami čast, ponos, pokončnost, integriteta. "To pri meni ni naprodaj, to je stvar etike," je dodal. ''V primeru mene, podjetja in stranke gre v resnici za pohod nečesa, kar je na meji fašizma," je prepričan. ''Ta delež postaja moj upor proti zmagi podležev, hinavcev in nasilnežev. Ti se namreč z njim ukvarjajo," je povedal.

Med etiko in moralo je velika razlika. Morala je stvar oportunizma, prilagajanja, mnenja, udobja in ugodja ter stvar popularnosti in najmanjše linije upora. Etika je nasprotje temu, je vedno v manjšini. Ni naključje, da imajo protagonisti zgražanja v tej zadevi, kot sta Virant in Lahovnik, takšna stališča, kot jih imajo o izbrisanih, družinskemu zakoniku, da so toliko energije posvetili znamenitim psom. To je njihova dimenzija morale. O etiki ne vedo nič. Gregor Golobič

Golobič pravi, da je vse to zanj prava šola samoomejevanja. "Zato, ker je prvovrstna nesramnost, da se meni očita kar koli spornega, pri čemer to podjetje v vsem tem obdobju ni pridobilo niti enega evra državne pomoči ali posla v vrednosti enega evra," pravi. "Kako je mogoče, da obstajajo taki očitki ob faktičnih dejstvih? Povejte mi, kako je mogoče, da jaz, kot domnevno človek z enormnim vplivom, nagnjen k zlorabam, nisem uspel na mnogih razpisih na različnih ministrstvih in v državnih podjetjih temu podjetju zagotoviti niti evra. Kako je to mogoče?"

Pravi, da je Lahovnik v pismu zatajil dejstvo, da ga je na podjetja, ki so v povezavi z Ultro, opozoril sam. "Jaz sem njegovi sekretarki po izbruhu te afere izročil seznam podjetij povezanih z Ultro in dejal, da naj opozori ministra če najde na razpisih katero od teh podjetij. Ona je to storila, nato pa je on poklical mene," pravi in dodaja, da mu je Lahovnik dejal, da bo podjetju, kljub temu da je bilo lansko leto že izbrano s strani razpisne komisije, preprečil, da bo pridobilo ta sredstva in da želi, da Golobič pozove podjetje, da se umakne, preden on ukrepa po svoje.

"Jaz sem mu odvrnil, da na podjetje nisem vplival in da je on dolžan ravnati po zakonu in vesti. Dejal sem mu, da v kolikor sam ni pripravljen poklicati lastnika, s katerim sta sicer dobra znanca, lahko prenesem naprej in se oni odločijo sami. Tako sem tudi storil."

Za oddajo 24UR OB ENIH pa je Globič povedal, da po njegovem do te afere sploh ne bi smelo priti in ''prišlo je na povsem deplesiran način, neutemeljeno. Noben od očitkov ministra Lahovnika ne drži, če odmislimo to, da mi je še v ponedeljek trdil, da iz stranke ne izstopa iz tega razloga''.

Golobič bo še naprej kandidiral za predsednika stranke Zares.
Golobič bo še naprej kandidiral za predsednika stranke Zares. FOTO: Damjan Žibert

Golobič je povedal tudi, da je bil zakon dosledno spoštovan v vseh primerih, ustavno sodišče pa je takšno interpretacijo, kot jo navaja Lahovnik, že leta 2004 razveljavilo. ''Takšnih omejitev iz ustavnih razlogov ne sme biti, kljub temu pa podjetje v letošnjem letu ni kandidiralo na nobenem razpisu, ni prejelo niti evra sredstev državne pomoči in nima sklenjene nobene pogodbe s katerim koli podjetjem v državni lasti,'' je povedal.

Golobič še pravi, da je izsiljevanje o tem, naj proda svoj delež v Ultri zanj tako nesprejemljivo, kot je pričakovanje kogar koli, da bo Borut Pahor v Trstu pri državnih organih govoril italijansko. ''Gre za stvar načel, za vprašanje časti, za vprašanje tega, da jaz, ki sem nepodkupljiv v politiki in ki ne podkupujem nikogar, ne popuščam kljub aferam tistih, ki so očitno imeli precej težav s tem''.

Na vprašanje, ali bo umaknil kandidaturo za predsednika stranke Zares in kakšna sploh je prihodnost stranke, pa je Golobič odgovoril: ''Jaz nisem kriv nič. Kandidature ne bom umaknil, za to sem se odločil po tehtnem premisleku, po posvetovanju s kolegi, ki so vsi po vrsti izražali željo, da kandidiram naprej. Enako so me prepričali tudi lani, ostal sem samo zaradi njih. Res pa je, da imamo v stranki Zares demokracijo, celo takšno, da nimamo delegatov, ampak bodo prav vse članice in člani odločali o tem, kdo bo novi predsednik ali predsednica. O moji zaupnici se bo glasovalo v najširšem krogu znotraj stranke. To se bo dogajalo konec avgusta ali začetek septembra. In v tem smislu je Zares in njen obstoj neodvisen od tega, kdo je njen predsednik.''

Kdo bo nasledil Lahovnika?

Iskanje novega ministra bo še intenzivnejše naslednji teden. Zaresovci bodo najverjetneje Pahorju ponudili svojega kandidata, vendar pa je Pahor že včeraj dejal, da ta stranka ne bo imela izključne pravice do ministrskega stolčka. Bodo pa imeli prednostno pravico.

Pahor in Golobič sta nekaj besed o morebitnem Lahovnikovem nasledniku spregovorila že na včerajšnjem vrhu koalicije, a o imenih še nista želela govoriti. Je pa že bilo slišati govorice o morebitni kandidaturi sedanje državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo Darje Radić.

Danes pa je Slovenska tiskovna agencija STA še poročala, da so v javnosti zaokrožila tudi imena direktorja direktorata za energijo na tem ministrstvu Janeza Kopača in izvršnega direktorja za investicije v Siju Vasilija Prešerna. O novem ministru bi sicer parlament lahko glasoval že naslednji petek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (566)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izdelanc
11. 07. 2010 13.53
Ljudje neumni ste. Golob je reku da ga izvolte,da bo kradu, vi boste pa krivi. SLOVENSKA POLITIČNA TRAGIKOMEDIJA se je sprevrgla v SKORUMPIRANO TELENOVELO!!!!!!
izdelanc
11. 07. 2010 13.48
M-teorija Najbolš zate da se pridružiš Golobu. Pa pospravte za sabo,take rabimo,žalostno!
izdelanc
11. 07. 2010 13.45
Golob čas je za pred Zalarčka, pa se bo nadaljevala udbovska politična slovenska telenovela. Gnusite se mi!!!!!!!!!!!!
opore?nik
11. 07. 2010 12.25
kako moreš druge imenovati hinavce ,ko si pa sam lažnivec, pokvarjenec, pozabljivec in še vse ostalo. škoda da pahor to ne spredvidi in te pošlje v nepovrat
caps1
11. 07. 2010 11.55
M-teorija,čas je da izstopiš iz stranke Zares, ker ji ni pomoči.. Moje skromno mnenje.
M-teorija
10. 07. 2010 11.56
Pri zadevi Lahovnik in GG imata vsak svoj prav in narobe. Lahovniku dam prav, ker je vztrajal na moralnih zakonih nad pravimi zakoni. Narobe je ker ni poskušal v lastnih vrstah to razčistiti. Narobe je ker je GG pod pritiski novinarjev in za zaščito Ultre moral lagati (ni pa šlo za utajo ali kakšno drugo dejanje, ker drugače bi bil že zdavnaj v postopku). Takrat je tudi dobil od mene rumen karton, ki velja še danes. Narobe je tudi, ker bi se lahko že zdavnaj, kjub zakonskim predpisom (vsaj do sedaj) lahko rešil mlinskih kamnov okoli vrata. Vendar po drugi strani pa je od laži dalje njegov delež in vpliv na Ultro najbolj transparentno in očem (že dolgo pod drobnogledom opozicije, ki jo uporablja za protiutež Patrii) javnosti prikazovano delovanje v našem prostoru in v tem, če že vztraja pri deležu, je njegov upor razumljiv in mu dam prav. Njegov problem z deležem v Ultri ni skoraj nič drugačen od primera Barbare Brezigar, ki ima sina zaposlenega na tožilstvu (kar kjub vsem ostalim kritikam do dela BB ne kritiziram ampak ji dam prav). BB in njen sin zaradi tega še nista sporna, sporna sta lahko zaradi kaj drugega. Avtor komentarja nima delnice Ultre, niti ni nikoli glasoval zares za Zares ali za njihov satelit AS. Pri slednjih še celo na Rock Otočcu ni nikoli bil. Prizna pa, da je včasih gledal skrito kamero, zato se opravičuje za to pristranskost!
tirolec
10. 07. 2010 11.44
Ha, ha...zahinavili smo mi, volilci, ki smo tako vlado volili. V načelni drži pa so vsi isti levi, desni, beli, črni...in ne vem še kdo, saj vsi izhajajo iz enopartijskega sistema-tam niso mogli toliko krasti, lagati in uničevati delavski razred. Vladna ekipa s tajkuni vred in vsemi botri so "VZGLED" vsem državljanom/kam, zato pa vsak po svoje luknje v zakonih išče in žal v sodnih epilogih zaporna kazen doleti tiste, ki za golo preživetje "ukradejo klobaso ali kruh". Narod pa še vedno ploska vsem političnim in gospodarskim hohštaplerjem, ki so to državo pahnili v revščino. Lahovnik ima vsaj jajca, da pove kar ve in glede na kodeks ter integriteto, ki je njihovo sveto pismo, bi morali biti vsaj toliko pismeni, da le-te dokumente preberejo. Saj pišejo jih tako drugi!
M-teorija
10. 07. 2010 11.25
Igra in vlga Lahovnika je primerljiva z igro Pe dra na tekmi Španija Nemčija. Dober posameznik izjemnih kvalitet, ki pa je v nekem trenutku preveč zasoliral. V kolektivnih športih velja, da je potrbno individualne sposobnosti prilagoditi ekipni taktiki. Če mu kaj pri tej taktiki ni všeč je prav, da se pogovori s trenerjem in poskuša ta problem rešiti, ampak res rešiti in ne samo napisati neko pismo, ki je alibi, da zapusti ekipo. Če mu delo kapetana ekipe ni všeč bi moral s svojimi soigralci razčistiti in se ne samo užaljeno umakniti. V razčiščevanje, če imaš kaj kolektivnega duha je pač trba vložiti malo več energije kot pa, da namesto tega vlečeš samo- všečne poteze in driblinge za občinstvo, javnost.
12345s
10. 07. 2010 11.24
Celo s "fašizmi" operira.
M-teorija
10. 07. 2010 11.06
Očitno je bil Lahovnik naša velika sijoča zvezda, Supernova, ki je močno zasijala pred svojim ugašanjem in, ki bo posledično omogočila nastajanje novih zvezd in njihovih satelitov.
Peter Kralj 1
10. 07. 2010 11.04
express96 10.07.2010, 10:32 Prihajajo nove volitve. Znak za to vidim v odhajanjih, najprej Rupla, sedaj Lahovnika ... Mislim da jih bo kmalu še več, tudi kakšna stranka.
express96
10. 07. 2010 10.32
Stranka Zares z njihovim predsednikom na čelu je sramota in žalitev za slovenijo! Ni pa mi jasno kako je mogoče , da je Lahovnik potreboval toliko časa, da je spregledal...
stane@jesenice.net
10. 07. 2010 10.13
IZJAVA GOLUBIČA: "Jaz sem mu odvrnil, da na podjetje nisem vplival in da je on dolžan ravnati po zakonu in vesti. Dejal sem mu, da v kolikor sam ni pripravljen poklicati lastnika, s katerim sta sicer dobra znanca, lahko prenesem naprej in se oni odločijo sami. Tako sem tudi storil." In zakaj potem taka gonja proti Lahovniku ker je samo naredil tisto kar mu je SAM SVETOVAL GOLUBIČ....Zato ker so stvari prišle v javnost ..SAMO ZARASI TEGA.... še več bi moralo biti pri nas takih kot je LAHOVNIK ki se ne bojijo naglas povedati kaj vse se dogaja pri nas , kje so lovke hobotnic...res pa je. dače bi se zgodilo v času buvče Juge bi bil LAHOVNIK že pod rušo ker bi vrjetno "doživel" kakšno "prometno nesrečo"....mnogim se je kaj takega dogodilo....BRAVO LAHOVNIK....GOLUBIČ TI PA ODSTOPI....če sam nimaš toliko poguma pa je na potezi PAHOR in naj te ČIMPREJ ODSTAVI drugače bomo vedeli. da vsi pihate v isti rog...
RADO62
10. 07. 2010 10.06
zmagi podležev, hinavcev in nasilnežev...??? Kako lepo se je opisal Gregor Golobič.... V bistvu nimam kaj pripomniti.... heh
wutwut
10. 07. 2010 10.06
banda lopovska ,vse ste pokradliiiiiiiiii vseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!! kaj se boste še 100 let izgovarjali na recesijo ,vmes pa še pokradli kar je še ostalo!!!!!!!!!!
mulcon
10. 07. 2010 09.38
Prav je, da Lahovnik gre. Bil je velik hinavec in zahrbtnež, ki se je vedno skrival za nekoga hrbtom, naredil ni nič, pa še značajsko je očitno problematičen. Tip je bil neodgovoren tudi v preteklosti, ko mu je bolj ležalo slikanje pred kamerami kot delo v državnem zboru in sicer ne glede na pomembnost teme. Kaj pa je naredil na ministrstvu? Razen, da je sforsiral termoelektrarno, ki bo draga v času gradnje in v času obratovanja, okoljsko pa nesprejemljiva... Očitno je mislil, da bo ministrska funkcija le odskočna deska za Bruselj, kjer bi se pač malo šetal in imel dobro plačo.
breivik
10. 07. 2010 09.31
Pogoji "oranžnih" za novega ministra: Pokvarjen, lažniv, lopov, talent za zlorabe položaja, dobre mafijske povezave...
mulcon
10. 07. 2010 09.30
Lahovnik nikoli več! Upam, da bo končal na smetišču politične zgodovine. Za njim je ostalo pogorišče v slovenskem gospodarstvu. Temelji za njegov spomenik TEŠ 6 v Šaleški dolini so žal že postavljeni. ...
forumas
10. 07. 2010 09.24
Zanimivo, da se Lahovniku ni zdelo sporno, da njegova odvetnica sklepa posle s podjetji v njegovem resorju? Aja sem pozabil, on je svetnik in popolnoma čist, edini pošten, kajne? Pri njemu je vse že avtomatsko dobilo odvezo, preden se je začelo.
mulcon
10. 07. 2010 09.23
Gregor, ti si car!