Slovenija

Golobič poceni do stanovanja

Ljubljana, 28. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da visoki predstavniki slovenske oblasti poceni odkupujejo državna stanovanja, ni nič novega. Tokrat je polemike sprožil predsednik sveta LDS Gregor Golobič, ki namerava za 29 milijonov tolarjev odkupiti približno sto kvadratnih metrov veliko vladno stanovanje v središči Ljubljane.

Golobič bi lahko s prodajo stanovanja na prostem trgu zaslužil kar 19 milijonov
Golobič bi lahko s prodajo stanovanja na prostem trgu zaslužil kar 19 milijonov FOTO: Dare Čekeliš

V samem središču prestolnice, natančneje na Kotnikovi 22, stanuje Gregor Golobič. Prej najemnik, bo najverjetneje postal tudi lastnik stanovanja, saj je edini, ki ga zanima javna dražba za vladno stanovanje, v katerem biva že enajst let. Golobič pred kamero ni želel, nam pa je po telefonu povedal, da je službeno stanovanje dobil kot zaposleni delegat takratne skupščine in z vlado sklenil najemno pogodbo za nedoločen čas. Na mesec je doslej plačeval približno osemdeset tisočakov neprofitne najemnine.

Morebitni novi kupec Golobiča, tako določa stanovanjski zakon, ne bi smel vreči iz stanovanja, prav tako mu ne bi smel zvišati najemnine. In to je tudi razlog, da stanovanje z Golobičem vred ne zanima nikogar, razen seveda Golobiča samega.

Stanovanjski bloki na Kotnikovi ulici v središču Ljubljane
Stanovanjski bloki na Kotnikovi ulici v središču Ljubljane FOTO: POP TV

S servisa vladnih služb so nam poslali pisno sporočilo, v katerem navajajo, da so se za prodajo stanovanja odločili, ker je glede na sklenjeno najemno razmerje, za njihove potrebe, dolgoročno nezanimivo. Na vladi so še zapisali, da se stanovanje prodaja v skladu s sprejeto zakonodajo po predvideni tržni ceni, ki jo je določil sodni cenilec izbran po določilih javnega naročanja.

Golobič bi lahko, če se bi tako odločil, stanovanje na trgu prodal za kar 48 milijonov tolarjev, kar pomeni, da bi z nakupom in prodajo zaslužil približno 19 milijonov, so nam še povedali v ABC nepremičninah.

Golobičev sosed je generalni direktor policije Marko Pogorevc
Golobičev sosed je generalni direktor policije Marko Pogorevc FOTO:

Golobičev sosed je med drugimi tudi generalni direktor policije Marko Pogorevc, ki je imel pred dvema letoma in pol zaradi nakupa stanovanja notranjega ministrstva hude težave. Prvotno določena odkupna cena je bila prav smešno nizka, kar je potrdila tudi proračunska inšpekcija. Stanovanjska afera pa je nenazadnje stolček spodnesla nekdanjima pravosodnemu ministru Mihi Kozincu in obrambnemu ministru Alojzu Krapežu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3