Slovenija

Golobič edini ponudnik

Ljubljana, 05. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
E.Ž./STA
Komentarji
0

Vlada je na javni dražbi za 29 milijonov tolarjev vendarle prodala stanovanje v središču Ljubljane, v katerem kot najemnik biva Gregor Golobič, eden najvplivnejših funkcionarjev LDS. Dražitelj je bil, po pričakovanjih, en sam: Gregor Golobič. Medtem pa urad za preprečevanje korupcije zbira dokumentacijo o primeru.

Franci Kodela, predsednik komisije, ki je vodila dražbo, ni imel zahtevnega dela pri licitaciji: Ponudnik je bil tako in tako samo eden
Franci Kodela, predsednik komisije, ki je vodila dražbo, ni imel zahtevnega dela pri licitaciji: Ponudnik je bil tako in tako samo eden FOTO: POP TV

Od ponudnikov, v resnici je bil en sam - Gregor Golobič, na javni dražbi ni bilo nikogar. Razen seveda petih članov vladne komisije in zapisnikarice. Nekaj stolov so zasedli še posamezni novinarji. Dražiteljem niti ni bilo treba priti, saj je dražba pisna. Njihove ponudbe so morale na vlado prispeti do danes.

"Na našo prijavo je prišla ena ponudba, in sicer ponudba, ki je prispela 4.6. 2003, ki jo je podal gospod Gregor Golobič, Kotnikova 22, Ljubljana. Komisija bo ponudbo odprla in ugotavljala dejstva," je na začetku dražbe povedal predsednik komisije Franci Kodela z vladnega servisa skupnih služb.

In dejstva so bila: Golobič je za stanovanje ponudil izklicno ceno - 29 milijonov tolarjev. Plačal je tudi kavcijo - deset odstotkov vrednosti stanovanja.

Komisija je ugotovila, da so pogoji iz objave izpolnjeni in se ponudba ponudnika sprejme kot pravilna.Torej prodano! Golobič bo še naprej bival na sto kvadratnih metrih v tretjem nadstropju bloka v središču prestolnice. Trajni najemnik državnega stanovanja je postal pred enajstimi leti, ko je bil delegat takratne skupščine. In čeprav je imel možnost, da bi stanovanje po Jazbinškovem zakonu izjemno ugodno odkupil, tega ni storil, ker je bil, kot nam je povedal po telefonu, "neumen". Izjave za 24ur tudi tokrat ni želel dati, saj "se ne želi javno izpostavljati".

Za navadnega smrtnika nedosegljivo: Dvorišče elitne vladne soseske, kjer so na dražbi zelo ugodno prodali vladno stanovanje funkcionarju LDS, ki ni bil nikoli uslužbenec vlade (Foto:POPTV)
Za navadnega smrtnika nedosegljivo: Dvorišče elitne vladne soseske, kjer so na dražbi zelo ugodno prodali vladno stanovanje funkcionarju LDS, ki ni bil nikoli uslužbenec vlade (Foto:POPTV) FOTO: POP TV

Ta primer je za vlado končan - Golobič mora pogodbo skleniti v petnajstih dneh. Ni znano, koliko dela bodo imeli v prihodnje, vlada ima namreč na zalogi še 134 stanovanj z doživljenjskimi najemniki, ki jih želi prodati. Na uradu za preprečevanje korupcije pa z delom šele začenjajo, saj jih čaka kup dokumentov, ki jih bodo natančno preučili.

Predsednik sveta LDS naj bi se za nakup stanovanja na Kotnikovi ulici odločil, ker se namerava nekoč umakniti iz političnega življenja, stanovanje naj bi tudi potreboval, zato ne razmišlja o morebitni prodaji.

Golobič bo za vladno stanovanje, veliko 103 m2, odštel 28,9 milijona tolarjev, torej okoli 280.000 tolarjev za kvadratni meter brez davka in stroškov prepisa. Sporno je predvsem, da se stanovanje ni prodajalo po tržnih cenah, in da Golobič ni bil nikoli vladni uslužbenec.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou