Slovenija

Globa za kršitve je od 120 do 1.200 evrov

Ljubljana, 23. 03. 2012 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Le še do polnoči imajo organizatorji referendumske kampanje čas, da vas prepričajo v svoj prav. Tudi kandidati za župane bodo morali do takrat povedati svoje. Nato bo nastopil volilni molk, kršitve pa vas lahko stanejo od 120 do 1.200 evrov.

V nedeljo bomo glasovali o družinskem zakoniku.
V nedeljo bomo glasovali o družinskem zakoniku. FOTO: Thinkstock
Globe za kršitev volilnega molka: – od 800 do 1.200 evrov za organizatorja volilne kampanje,
– od 150 do 300 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje,
– od 120 do 200 evrov za posameznika.

Kampanja pred referendumom o družinskem zakoniku ter nadomestnimi županskimi volitvami v nekaterih občinah se izteka in le še do polnoči je dovoljeno nagovarjati volivce. S soboto nastopi volilni molk, ki bo veljal do zaprtja volišč v nedeljo.

V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce nagovarjala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za volilno kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev. To so, denimo, propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino ter pozivanje volivcev, kako naj glasujejo.

Na referendumu o družinskem zakoniku je predčasno glasovalo 15.752 volivk in volivcev oziroma slab odstotek.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. Od sobote od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. Preko dneva, torej v soboto in nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3