Slovenija

FOTO: Na uradnem odprtju EPK kljub mrazu več tisoč ljudi

Maribor, 14. 01. 2012 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Mariboru se je na uradnem odprtju projekta Evropska prestolnica kulture 2012 zbralo več tisoč ljudi. Predsednik Türk je dogajaje označil kot trenutek, s katerim Maribor vstopa v novo fazo svojega razvoja.

Z otvoritveno slovesnostjo na trgu Leona Štuklja se je v Mariboru tudi uradno začela Evropska prestolnica kulture (EPK) 2012. Rdeča nit prireditve, ki je potekala pod sloganom Zavrtimo skupaj, je bilo potovanje otroka in svetlobe skozi partnerska mesta. Potovanje je doseglo vrhunec z otrokovim prihodom v Maribor.

Predsednik Türk.
Predsednik Türk. FOTO: Mia Media

Slavnostni govornik na prireditvi, predsednik države Danilo Türk, je Maribor označil kot evropsko in slovensko prestolnico kulture, kot mesto, od koder se kulturna sporočila širijo po vsej državi in po vsej Evropi. Nocojšnji večer pa je označil kot trenutek, s katerim Maribor vstopa v novo fazo svojega razvoja.

V nagovoru je Türk spomnil na misel slovenskega pisatelja Luisa Adamiča, da je kultura najmočnejša industrija slovenskega naroda. "Tako je bilo nekoč, tako je danes in tako bo tudi v prihodnje, kajti naš razvoj ni samo razvoj materialnih možnosti, ampak je tudi in zlasti razvoj naše kultiviranosti," je dejal. Po njegovih besedah se je tudi potrebno zavedati, da sta naša današnja in prihodnja identiteta odvisni od kulture, kar še posebej velja za sedanji krizni čas, ko je vsa Evropa v krizi in ko vsa Evropa išče odgovore, kot jih iščemo tudi sami.

Odgovore pa bomo po njegovih besedah veliko lažje našli, če bomo v iskanje vključili vsa kulturna sporočila, ki smo jih zmožni, zato sta nam Evropska prestolnica kulture in Maribor prav v teh časih še posebej dragocena.

Kljub nizkim temperaturam se je na prireditvi zbralo več tisoč ljudi, med njimi tudi številni znani obrazi, kot so Janez Potočnik, ministra za kulturo Črne gore in Hrvaške Branislav Mićunović in Anreia Zlatar Violić ter Zoran Janković.

Danes smo navajeni govoriti zlasti o finančnih in ekonomskih težavah, vendar je potrebno vedeti, da odgovori, pomembni za naš prihodnji razvoj in usodo, niso odvisni samo od finančnih in ekonomskih rešitev, zato moramo biti po njegovih besedah zadovoljni in optimistični spričo dejstva, da Maribor postaja prav v teh težkih časih evropska prestolnica kulture.

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Andrula Vasiliu pa je odprtje EPK označila kot vrhunec večletnih priprav in trdega dela. Kot je dejala, bodo Maribor in partnerska mesta v naslednjih 12 mesecih ponudila vrsto umetniških dogodkov, ki bodo izpostavili tudi bogato dediščino teh mest in kreativnost njihovih prebivalcev.

Evropska prestolnica kulture velja za največji kulturni projekt v zgodovini samostojne Slovenije. V prihodnjih 350 dneh se bo v Mariboru in partnerskih mestih zvrstilo več tisoč dogodkov s ciljem kulturnega in duhovnega preporoda regije.

Kangler: Maribor mesto, v katerem so bili vedno v zgodovini uporni

Mariborski župan Franc Kangler pa je poudaril, da današnji dan ni pomemben le za Maribor in Slovenijo, ampak predvsem za vse tiste, "ki želijo boljšo prihodnost Maribora in Slovenije, pa tudi Evrope". Maribor je označil kot mesto, v katerem so bili vedno v zgodovini uporni, in so še danes. Spomnil je, da je bil prav Maribor pred štirimi desetletji prvo in edino mesto, kjer so opazili zamejskega pisatelja Borisa Pahorja, prav tako so bili prvi in edini, ki so mu stopili v bran in natisnili njegovo knjigo Nekropola, ki je do danes obšla ves svet.

Na slovesnosti, ki jo je režiral Matej Filipčič, je sodelovalo okrog 100 nastopajočih. Otroka sta na njegovi poti skozi partnerska mesta z odra spremljala dramska igralca Polona Juh in Marko Mandič. Prireditev je povezoval igralec Tadej Toš. Otvoritveni slovesnosti je sledil koncert rock skupine Dan D.

Otvoritev EPK v Mariboru - 12
Otvoritev EPK v Mariboru - 12 FOTO: Mia Media

Verjamejo v uspeh projekta

Glavni odgovorni za program EPK Mitja Čander si je pri nizanju dogodkov na koledar med glavnimi cilji zadal reanimacijo mesta in njegovega prebivalstva. "Prebudili smo se v čudovit, sončen dan, ki smo ga vsi nestrpno, včasih s strahom, a vedno z upanjem, pričakovali," je pred uradno slovesnostjo dejal Čander. Po njegovih besedah so Maribor in partnerska mesta na EPK dobro pripravljeni in javnosti ne bodo razočarali.

Po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer ima Maribor velik potencial, ki ga bo v času EPK tudi pokazal. "Imamo velike in majhne zgodbe, ki smo jih povezali v mozaik," je dejala. Priznala je, da so se pri pripravi projekta soočali s številnimi težavami, a verjame, da so jih uspešno prebrodili. "Vse EPK imajo težave, in to je najverjetneje tudi njihova edina skupna točka."

V uspeh projekta verjame tudi podžupan Mestne občine Maribor Janez Ujčič, ki se nadeja, da bo EPK v Maribor in partnerska mesta pripeljala milijon novih turistov. Ob tem je priznal, da investicijski načrti za EPK niso uresničeni. "A to ne pomeni, da ne bomo imeli Maksa, nove umetnostne galerije, nove knjižnice in urejenega nabrežja Drave," je poudaril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HLAPCI.HLAPCI
16. 01. 2012 16.20
-1
Lepoooo se je videla. pač - slišala - kultura janshistov
mužik
16. 01. 2012 11.27
+4
pa ste šli od KULTURE v POLITIKO kllko berem te vaše komentarje
Saloreich
16. 01. 2012 18.59
+3
Kakšna kultura pa je, ko predsednik D. Turk označi zločine proti človeštvu - povojne poboje za drugorazredno temo?
BlaBlaGluposti
16. 01. 2012 11.13
+0
Še pri članku o kulturi se ne znate obnašat. Sram naj vas bo! In vi bi meli nako boljšo Slovenijo? Zaradi takih kot ste vi, ki pišete neokusne komentarje smo tu kjer smo! Ovce, ki ne razmišljate s svojo glavo! Vsi so en in isti *
aojz
16. 01. 2012 09.50
+4
Ampak vse se ujema. Modro nebo in sonce rumeno. Samo Turk ima še rdečo ruto prek oči.
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 21.58
+12
Tuerk naj bo lepo tiho, in naj dela svoj posel, zato je bil izvoljen in je plačan. Zoran je imel 2 šansi, pa so ga zavrnili, tako, da je zdaj Janša na vrsti. Mislim, da nihče ne more ugovarjati argumentirano temu, kar sem napisal, ker 44 podpisov koalicija že ima, zdaj pa naj še DESUS in SD pokažeta, da obravnavata obe strani enako, ter naj se pridružita desni koaliciji. Kot levičar priznam, da je levica bila poražena, saj je smo SD prišla v parlament. Če SD blokira Slovenijo, in ne vstopi v koalicijo, ki jo nujno rabimo, ker smo pred potopom, potem se ve, da so strici iz ozadja zopet zagrozili, tako kot so leta 45 pobili nedolžne, leta 91 pa izdali Slovenijo. Slovenija potrebuje moderno levico, ne pa stare impotentne UDBOVCE, ki sploh ne vejo, kaj je to več strankarski sistem.
joke11
15. 01. 2012 22.06
-4
Ti si levičar, ker pišeš z levo roko ane?
zek
15. 01. 2012 21.08
+16
Ja zakaj ni posnetka kjer folk skandira Janša Janša? --- Aja saj res to je bilo nekulturno izražanje morali bi vzklikati ZOKI ZOKI ali pa MILAN MILAN potem pa bi bilo kulturno izražanje in posnetek bi se vrtel na vseh portalih.
imenik
15. 01. 2012 21.59
+8
Se strinjam! Če bi vzkilkali Zoki, Zoki bi samo pomahal in se sladko nasmihal.
HLAPCI.HLAPCI
16. 01. 2012 08.53
-2
folk skandira janša janša? En model, provokator, se je drl janša janša, kultura na dnu
J.Poto?nik
15. 01. 2012 21.04
+11
Škoda, da na otvoritvi EPK ni nastopila še naša "velika umetnica" Svetlana Makarović s svojo tezo o kulturnih Slovencih: »Slovencelj je beseda za butastega Slovenca. Butelj se ne more imeti za butlja, ker sploh ne ve, kaj to pomeni, ker je pač butelj. Torej je Slovencelj. Balkanska kultura je mnogo višja od slovenske kulture. Vsak Bosanec ve, kaj je sevdah. Koliko Slovencev sploh pozna kakšno ljudsko balado? Ne poznajo, poznajo samo gojzarsko muziko.« Si lahko predstavljate, da za to prejema doživljensko penzijo.
joke11
15. 01. 2012 21.29
-4
J.Poto?nik
15. 01. 2012 21.31
+5
Zrkizz
15. 01. 2012 20.27
-16
Na kulturni prireditvi, ki ze tako ali tako ni bila vredna ogleda, se pojavi se ena skupina z povsem nevmesnimi vlozki. Res poden od drzave, pardon, samo dolocenih ljudi, drzava ni nic kriva. gremo -
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 20.48
+11
Boj za demokracijo je dolžnost vsakega izmed nas. Tuerk je dokazal, da ni demokrat niti predsednik vseh državljanov. Dobil je porcijo, kmalu pa bo dobil še večjo, če ne da Janši sanso, da sestavi vlado. Skrajni čas je, da se neha zafrkavat in pesnit, država je pred propadom, on pa drži štango Kučanu
playback
15. 01. 2012 20.11
+15
JANŠA, JANŠA, JANŠA, JANŠA, JANŠA.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Žiga Cigoj
15. 01. 2012 20.12
-4
john gotti
15. 01. 2012 20.26
-6
a vedno se jih najde eno par ... al kako gre ze tist komad ...večni otroc
unja1.m
15. 01. 2012 20.10
-9
maribor,epk,hehehehe..
janiijanii
15. 01. 2012 19.53
+2
pa še nekaj ON-topic sploh se nanašam na prispevek in optimistične obiskovalce epkja ... sej prav, da so bili optimistični, ampak vseeno dragi maribor, najbolj zaspano mesto na svetu ... itak da je v soboto dogajalo ... ampak naslednji tedni, meseci bo pa ena velika tuga, mrtvilo ... pomnite, da se celotno mestno jedro zapre ob 19:00 in nato postane mesto duhov - ljudje se pa odpravijo v nakupovalne centre, saj vlada VSE DNI V LETU (tudi ob sobotah) grozna tuga, žalost, praznina, nikjer žive duše ... žal EPK ne bo ničesar spremenil, samo več raznih kvazi umetniških predstav bo znotraj gledališč in tu pa tam kakšna na prostem - zbiram predloge, kako popestriti mesto NASPLOH !! (mimogrede, ljubljana je proti mariboru zelo živo mesto, tako kot se spodobi)
janiijanii
15. 01. 2012 19.49
+16
tole, da so vzklikali Janša, Janša, naj bi bil nekulturni izpad?! to naj bi bil škandal?! se vidi, da je še vedno vsa medijska in komunajzerska mašinerija uperjena proti Janši (tako imenovani notranji sovražnik številka ena) ... sramota, saj ima PRAVICO IZRAŽANJA VSAK (pa četudi prekine wannabe kralja turškega) !!
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 19.56
+14
Moral bi vzklikai IVAN MAČEK MATIJA. Bi ta naš udbovski predsednik, kar solzn ratal, bi jih še priporočil Milančku, kot preverjen kader za zaposlitev
janiijanii
15. 01. 2012 19.57
+8
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 19.58
+5
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 19.59
+11
Admin ne ve kdo je IVAN MAČEK MATIJA, zato me še ni zbrisal
janiijanii
15. 01. 2012 20.02
+5
hehe dobra ... ej admin stari ejga čuješ, zakaj ne gre linkov gor lepit na komentarje, sem ti/vam lih hotel od gugla dati, da pomagam
playback
15. 01. 2012 20.06
+8
KDO JE HLAPEC, TISTI, KI JE (MORA BITI) ZMERAJ TIHO ALI TISTI, KI IZRAŽA SVOJE MNENJE??? STREZNITE SE KOMUNAJZARJI. GOSPOD PREDSEDNIK VI PA PREDLAGATE ZA MANDATARJA JANEZA JANŠO, ČE IMATE ŠE VSAJ MALO VESTI IN KREDIBILNOSTI!!!
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 20.08
+12
Tuerk sram me je, da sem te volil. Podpiraš samo 15 procentov državljanov, Zoki je imel dve šansi, in je dvakrat pogorel v parlamentu, bo treba dati tudi Janši šanso, on vsaj ima koalicijsko pogodbo, Zoran pa samo meko curo
pkorosec
15. 01. 2012 20.14
-6
v kateri evropski državi se je do sedaj ob otvoritvi EPK-ja zgodilo, da je kdo prekinil govor predsednika s skandiranjem priimka političnega liderja ene stranke? Se je to že kje zgodilo? Po celi Evropi imaš vlade in opozicijo, ampak tudi neki bonton obnašanja. V Sloveniji pa imamo balkansko kulturo. Smešno je to, da tisti, ki tako nasprotujejo Jankoviču le zato, ker je srbskega porekla, da sami s svojim zgledom najbolj spominjajo na tiste srbe, ki so Miloševiča postavle na oblast. In za takratne srbe se spomnimo, da niso bili sposobni pogledati se v ogledalo ali z njimi racionalno razpravljati. Zdaj pa talajte minuse, če me admin za neprijetno resnico ne bo kaznoval s izbrisom.
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 20.22
+10
Mene ne moti, da je Srb, sem tudi socialist, volilec SD ja, ampak raje volim NSI kot pa PS. Vsak razumen človek ve zakaj, tako da ne rabim pojasnevati
Danica Krajnc
15. 01. 2012 18.39
+13
Gledala sem uradno otvoritev projekta Evropska prestolnica mesta Maribor,.... predstavitev je bila nekaj posebnega, všeč mi je bila, pa tudi to, da so vsi gostje bolj malo govorili. Do izraza je res prišla predstava, upam, da bodo tako tudi nadaljevali - povezovalno. Vse dobro Mariboru in vsem ostalim mestom v tem letu. Lepo je, da se človek malo spočije ob lepi glasbi, recitalih,......prav prijetno sem se počutila.. SREČNO organizatorjem vseh mest !
Veyron95
15. 01. 2012 18.05
+5
To je bil kulturni dogodek. Če bi prebral komentarje pred novico, bi si mislil da so zopet naše kokoške v parlamentu kej nardile. Tak bedno se mi zdi da se kregamo pa razdvajamo. VSI so isti. Mogl bi stopit skupi, pa vse vržt dol. Vse od Kučana do Janše, pa napolnat parlament z mlado generacijo, ki si res želi kaj storiti za državo, ne pa da mamo notr stare prdce, ki si filajo že tak prenapolnjene žepe. Ja, tudi jaz sem zašel iz poti. Vsaka čast Mariboru
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 16.34
+18
91 leta bi lahko puško vzel v roke, ne pa da zdaj pametuje o hlapcih. Ljudje mu pa še ploskajo, ko bomo pa prosili za kredite v Evropi, bomo pa Stanovnika poslal, Zoki bo pa prevajalec, bo z rokami se sporazumeval. Primat....
hawk99
15. 01. 2012 16.46
+11
da ga sploh še ni sram pokazat se v javnosti...
playback
15. 01. 2012 20.07
+5
PA TABLIČNI RAČUNALNIK BO IMEL. TAKŠNEGA KOT SO IMELI NAŠI PRADEDKI IN PRABABICE, KO ŠE NISO POZNALI ZVEZKOV!!!
King_of_Gonzo
15. 01. 2012 16.13
+15
Informacije o razorožitvi so namenoma prikrivali Ukaz se je za Stanovnik lagal, da so se uprli Kadijeviću; soodgovorni so za razorožitev TO RS JLA in odhajajoči partijski reži je bil odgovoren za razorožitev. čel izvrševati na dan prisege in dan pred prevzemom dolžnosti Demosove vlade 17. maja 1990, rok za izvršitev pa je bil 19. maj. Alarmantne informacije o razoroževanju TO in upravnih enot za obrambo so v času volitev nove vlade prihajale od vsepovsod. Novi predsednik skupščine France Bučar je takoj po prisegi nove vlade 16. maja popoldne sklical krizni sestanek. Predsednik predsedstva RS Milan Kučan je na njem dejal, da o razorožitvi nima nobenih informacij. V poročilu, ki ga je predsedstvo RS 14. junija 1990 poslalo skupščini RS, pa je zapisano, da je bil ta organ o razorožitvi obveščen 15. maja. V drugem poročili, ki ga je predsedstvo RS znova julija istega leta prav tako poslalo skupščini RS, pa je v nasprotju z ugotovljenimi dejstvi in prvotnim poročilom zapisano, da je bilo predsedstvo o razorožitvi obveščeno šele 17. maja 1990. Zaradi prekrivanja dejstev in namernih prepoznih reakcij odgovornih funkcionarjev je bila slovenska TO dobro leto pred agresijo JLA na Slovenijo skoraj popolnoma razorožena. Demosova oblast in Janša vsaj nekaj orožja reši Novi republiški sekretar za ljudsko obrambo Janez Janša je že prvi dan po prevzemu dolžnosti Demosove vlade Stanovnik lagal, da so se uprli Kadijeviću; soodgovorni so za razorožitev TO RS Demosova vlada maja 1990 v republiški skupščini (arhiv Demokracije) prepovedal razoroževanje upravnih organov za obrambo. Predsedstvo RS je podoben sklep za orožje TO sprejelo šele več kot 24 ur kasneje, 18. maja 1990 popoldne. Ta sklep so poslali podrejenim štabom TO po šifriranih zvezah JLA, tako da so ga podrejeni dobili šele pozno zvečer ali celo naslednji dan. Več območnih štabov TO je oddalo orožje, medtem ko so vpoklicali vojaške obveznike – šifrante za dešifriranje ukaza. Večina orožja TO je bila do takrat že odpeljana v objekte pod nadzorom JLA. Nekaj pokrajinskih in občinskih štabov TO pa je orožje oddalo celo po prejemu prepovedi predsedstva RS. Od več kot 100.000 kosov orožja, s katerim je slovenska TO razpolagala v začetku leta 1990, je po razorožitvi maja 1990 zaradi upora pogumnih posameznikov ostalo na razpolago približno 12.000 pušk, avtomatskih in lahkih strojnic, skoraj nič protiletalskega in protioklepnega orožja in zelo malo streliva. Približno 2.000 kosov orožja so do junija 1991 pogumni posamezniki pretihotapili iz skladišč JLA pod različnimi pretvezami. Sloveniji je do 25. junija z velikimi težavami in tveganjem uspelo kupiti 7.000 novih avtomatskih pušk in 2.000 lahkih ročnih protioklepnih minometov. Vojno je pričakala s petino ognjene moči v primerjavi s stanjem v začetku leta 1990 pred razorožitvijo.
playback
15. 01. 2012 20.15
+8
Točno to se je dogajalo!!! Lahko osebno potrdim.
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 20.24
+9
King_of_Gonzo
15. 01. 2012 16.03
+22
kok je lohk Turk častni gost v mariboru????
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 16.34
+11
Ljubljanski Snob
15. 01. 2012 16.35
+9
joke11
15. 01. 2012 21.44
-4
Res je. Jaz na njegovem mestu ne bi gor hodu.
.nash.fido.
15. 01. 2012 15.58
+20
Janša je tudi videl, da je bolje živeti na Štajerskem kot pa v Ljubljani. Smo Štajerci bolj prijazni.
joke11
15. 01. 2012 21.36
-1
Je vedu kje bo dobil ovce na svojo stran ja. K nam na primorsko res ne bo prišu.
GJCezar
15. 01. 2012 14.06
+12
admin, zakaj si izbrisal post o protestu na grajskem trgu??
povemvsem
15. 01. 2012 14.06
-16
štajerci se ne zavedajo da v vsaki kapitalistični skupnosti obstaja jo izkoriščevalci in izkoriščani,zakaj se oni počutijo za izkoriščane se morajo vprašati izkjučno sami sebe.in pri vsem tem še ognevito zagovarjao prav tiste kateri imajo največje apetite po izkoriščanju-zo je rkc in desna opcija!levi pa kradejo iz preprostega razloga,prej so,ozirima ostali so pri koritu,in ne pustijo janšistom,da bi počeli isto ali celo še hujše!človek z odprimi očmi pač vidi da se pred kratko vladavino janše ni govorilo o tajkunih.le ti so se pojavili (pa ne glede iz katerega tabora so),po akrobacijah janše v mercatorju!pred tem so izčrpavali podjetja in jih poceni kupovali,kar je še vedno bolje kot pa janševa doktrina-privatizirati največja podjetja s krediti pa če tudi brez pokritja,zato ker v prvem primeru ostanejo delavci samo brez službe,v drugem morajo pa še pokrivati tisti manjko v bankah!
GJCezar
15. 01. 2012 14.07
+10
polenovka, v špegl se poglej .. kdo te bo pa resno jemal no