Slovenija

Glavni argument: v pogodbi ni bilo določeno, koliko nalepk bi prodali

Ljubljana, 17. 06. 2013 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Virant meni, da Mirage ne bi smel dobiti 8,3 milijona evrov odškodnine, saj je nalepke za vetrobransko steklo ukinil zakon in je tako težko govoriti o izgubljenem dobičku. Primeru se bo nekoliko bolj pozorno kot pred leti posvetila tudi policija.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Reuters

Potem ko je državno pravobranilstvo v četrtek pri vrhovnem sodišču vložilo revizijo na sodbo višjega sodišča v zadevi Mirage, je minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant danes komentiral, da podjetju odškodnina v višini 8,3 milijona evrov ne pripada. Slovenija mora ta znesek podjetju plačati zaradi enostranske prekinitve posla, vezanega na registracijske nalepke za motorna vozila.

V reviziji je glavni argument to, da pogodba podjetja Mirage z državo ni jamčila točno določene količine nalepk, ki bi se prodale vsako leto. Tudi če tedanji minister Dragutin Mate ne bi razdrl pogodbe, pa Mirage ne bi mogel več prodajati nalepk za vetrobransko steklo, ker jih je ukinil zakon, je povedal Virant.

"Nalepk preprosto ni bilo več, zato je težko govoriti o tako visokem izgubljenem dobičku," je prepričan. Po njegovem mnenju gre za bistveno nižji znesek, ki bi ga bilo treba plačati podjetju, morda za "zaloge, ki so jih takrat še imeli, ne pa za izgubljeni dobiček".

Podjetju Mirage je do zadnje stopnje uspevalo na sodišču, Virant pa pravi, da bi lahko v dosedanjih postopkih uveljavljali tudi kakšne druge argumente. Nekatera vprašanja namreč še niso bila odprta, je pojasnil minister.

Ocenil je, da so bile nalepke za vetrobransko steklo primer velike birokratske neumnosti. Po ministrovih besedah pa je čisto mogoče, da so dober primer sistemske korupcije, in sicer v smislu, da "se predvidi neka zakonska obveza, zato da bi nekdo dobro zaslužil". Da je ta primer vrh ledene gore sodne korupcije, je pred dnevi ocenil prvak SDS Janez Janša.

Virant je napovedal, da se bo v primeru spora države z Mirageom, ki da je v več pogledih problematičen, nekoliko bolj pozorno kot pred leti posvetila tudi policija. Na podlagi vložene revizije bo država predlagala tudi odlog izvršbe, saj je Mirage že vložil predlog zanjo. Država torej določene odškodnine ne bo še plačala, temveč bo počakala na izid revizije na vrhovnem sodišču.

Kot je dejal Virant, je celotno zadevo preučil in strokovno ocenil, da ima država dobre možnosti, od 70- do 80-odstotne, za uspeh na vrhovnem sodišču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
18. 06. 2013 12.17
+1
Gospod Virant, bodite pazljivi, da ne bomo vsi skupaj še naprej plačevali obresti in kazni. Razmislite in temeljito pravno preglejte pogodbe in ne govorite le politično všečno. V kolikor je zadeva zares protizakonita se raje dogovorite in ne zganjajte populizem. Bili ste v vladi, ki je enkrat že zakuhala te nalepke. Sedaj govoriti, da je bil zakon o nalepkah namenjen koruptivnim zaslužkom ne spremeni dejstva, da ste nekomu naročili nalepke in ga z prekinitvijo pogodbe oškodovali. Tu so pravne pogodbe in ne politične točke. Če boste delali napake in nas futrali z vašimi lažmi bomo kot pri izbrisanih dobili porcijo iz Strasburga
Kwaj
18. 06. 2013 07.45
+2
Virant ritolizec še enkrat ti napišem:Sam si odredil pred leti vse priboljške v javnem sektorju zdaj pa sam žri kaj si skuhal!!!!!Ste pa Gotofi saj delavskega razreda več ni in v kratkem bo kolaps na vsej liniji v slo!!!!Dva v javnem sektorju zaslužita lepo čez 2000 eur medtem dva delavca niti jurja ne dobita!!!!Naredite anketo kam gre kdo na dopust letos..........delavec na rdeči križ sektor na lepi dopust!!!!!
Tonček Balonček
18. 06. 2013 00.58
+5
PA pravijo d agospodarstvo financira javno upravo, zdaj pa vidimo, d aje ravno obratno, pol našega gospodastva del za državo. In to z visokimi dobički!
Terezinka
18. 06. 2013 12.18
+2
In nesporno imajo od takih poslov dobiček tudi razni politiki. Politik pravi, da je bil zakon baje namenjen koruptivnemu poslu. To govori politik, ki je v tej politiki ves čas
est
17. 06. 2013 21.57
+9
Iz fotokopirnice zraste v dveh letih imperij vreden nekaj miljonov. Boter Bandelj je pa pomagal.
božjavolja
17. 06. 2013 21.28
+5
Tako je prav-ne plačat. Sodišče pa kar ja, ja
OrodniK
17. 06. 2013 21.43
+3
V delo sodišč se politika ne sme vmešavati! Tako je bilo govora pred kakim tednom ob nekem odmevnem procesu? A sedaj pa sodišče ni več inštitucija, ki jo je treba ob pravnomočnosti upoštevati in braniti njeno neodvisnost? Ljudje bojo počasi že spregledali, da sodišče, ki sodi po nareku političnih lobijev pač ne more biti neodvisno in zaupanja vredno.
Terezinka
18. 06. 2013 12.21
Sodišče je gledalo pogodbo in prekinitev pogodbe ter nastalo škodo zaradi prekinitve. To, da je za to pogodba korupcija in škoda, ki je s korupcijo narejena govori gospod Virant in še kdo, nisem pa slišala, da se je o tem vodil kakšen proces na sodišču
transs
17. 06. 2013 20.23
+4
Takrat so veselo vsi kradli,ker je bila malha polna... Sedaj ko je prazna in ne morejo toliko pokrasti bo pa sledila revizija????
Jožajoža
17. 06. 2013 19.01
+4
zakaj se ubadate s tako nepomebno stvarjo. vemo, katera vlada,kateri premijer in kateri minister je to zakuhal. zato se naj začne postopek o odškodninski odgovornosti. pa tukaj ne bo problema. ti so tako bogati, da bodo z obrestmi poplačali barabijo, ki so jo naprtili davkoplačevalcem.
krtaksn
17. 06. 2013 18.08
+2
\"Primeru se bo nekoliko bolj pozorno kot pred leti posvetila tudi policija.\" WTF, pa kaj oni se hecajo? A so se takrat hecali? V TEJ DRŽAVI SAM ŠE DELAVCI DELAJO, VSE OSTALO JE V
Tok..Tok..EU Trojka..pa to
17. 06. 2013 17.23
+6
Ni mi jasn zakaj ta pogodba nima Protikorupcijske klauzule...pa to ... Pa TEŠ-6 jo tut nima...pa to ... ************ Sam PATRIJA jo ima...JJ...je poštenjak...se je kr sam ujel...sam že priznat more...heeeee ...
godhead
18. 06. 2013 08.40
kako da je nima, si ti kak vohun ali interni pri komisiji? ali samo jasnovidec?
ssecnik
17. 06. 2013 16.55
+10
prej ali slej bodo letele glave, in to dobesedno
Roman Hren
17. 06. 2013 16.51
+6
Zdaj bodo delali revizijo za nazaj? Kaj so pa delali do sedaj? "Zadevi se bodo bolj podrobno, kot pred leti, posvetili..."? Je imel kdo interes, da se takrat niso bolj podrobno posvetili preiskavi? Je kaj padlo v kak žep?!
Peter Gašpari?
17. 06. 2013 16.41
+21
Jah....v času sklenjenega posla je bil minister Mirko Bandelj tudi pravni svetovalec v podjetju, ki zdaj zahteva odškodnino od države! Lepo so si oni to zamislili in na koncu bi si še podelili par milijončkov med seboj.... mi pa bomo to gledali jih prenašali in na koncu spet plačali, tako, kot takrat, ko si bil prisiljen kupit nalepko, če si se želel vozit.... Banda MAFIJA
windmaster
17. 06. 2013 16.12
+22
Če ne bi primer prišel v javost, bi odškodnino tiho plačali in barabe med Mirage in sodnijo bi si denar razdelile!
joze drugi
17. 06. 2013 16.10
+17
Ja bravo Slovenija. Gremo, še s tega primera jih nekaj zapremo pa bo že morda kdo imel upanje v boljšo državo. Pa ne pozabit, da je treba ves nakraden denar vrnat z obrestmi.