Slovenija

53 dni po volitvah lista kandidatov že v DZ

Ljubljana, 13. 11. 2008 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Mandatar za sestavo vlade Borut Pahor je predsedniku DZ Pavlu Gantarju še pred zakonsko določenim rokom predal listo ministrskih kandidatov. Poslanci bodo o novi vladi odločali prihodnji petek.

Po podpisu sporazuma med SD, Zares, DeSUS in LDS o sodelovanju v vladi v mandatu 2008–2012 je mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor v državni zbor vložil listo kandidatov za ministre in ministrice v novi vladi. Ob tem je dejal, da listo vlaga pred zakonsko določenim rokom, saj se zaveda, da se mora nova vlada čim prej spopasti s posledicami, ki jih prinaša svetovna gospodarska kriza.

Pahor, ki upa, da bo vlada v DZ potrjena, je izrazil zavedanje, da skupaj s predlaganimi kandidatkami in kandidati prevzema odgovornost za vodenje države v zelo zahtevnih časih. Še enkrat je ponovil, da se v celoti odreka stotim dnem miru, ki naj bi jo novi vladi dala opozicija. "Tega luksuza si vlada v časih, v katerih smo, ne samo, da ne more, ampak si ga tudi ne sme privoščiti."

Lista, ki jo je vložil v DZ, je po besedah mandatarja takšna, da se bo sposobna soočiti z izzivi, ki jo čakajo.
Lista, ki jo je vložil v DZ, je po besedah mandatarja takšna, da se bo sposobna soočiti z izzivi, ki jo čakajo. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik DZ Pavel Gantar je ob predaji liste kandidatov izrazil prepričanje, da so na listi imena ministric in ministrov, ki se bodo znali soočiti z izzivi "v časih, ki niso prijetni in lahki". "Prepričan sem, da ste izbrali ljudi za aktivno vlado, ki bo zbujala zaupanje z ukrepi, ki jih bo predlagala sama ali jih bo poslala v DZ," je dejal.

Z uradno vložitvijo liste kandidatov so začeli teči uradni roki za zaslišanje kandidatov pred matičnimi delovnimi telesi in končno potrditev vlade. Kot je znano, je na Pahorjevi ministrski listi 18 imen.

SD, DeSUS, LDS in Zares enotne

Pahor je napovedal, da bo prva seja vlade že v soboto, predsednika Türka pa bo zaprosil, da novo vlado sprejme v nedeljo, s čimer bi 'protokolarne stvari' opravili čim prej. Prihodnji ponedeljek pa vlado že čaka vrsta odločitev, ki so potrebne za njeno hitro konsolidiranje.

Vstop v koalicijo so že v sredo potrdili v LDS, danes pa so se ji pridružile še preostale tri stranke. Pahor je ob tem izrazil zadovoljstvo. Vsi, ki so podpisali pogodbo, se po njegovem mnenju popolnoma zavedajo odgovornosti, ki jih čakajo, zato je prepričan, da bodo nalogo dobro opravili.

Spopad z recesijo

Po tem ko je SD potrdila vstop v koalicijo, je Pahor kot ključno vprašanje, ki zadeva novo vlado, navedel spopad z bližajočo se recesijo. "Vse naše ravnanje bo podrejeno temu, da ekipiramo najprej vlado in vse, ki upravljajo te procese, da so se sposobni soočiti s tem. Če sam ne bi verjel v sposobnost te vlade, da se sooči s problemi, ki nas čakajo, ne bi prevzel odgovornosti zanjo," je dejal.

Pahor trdi, da o razdelitvi mest državnih sekretarjev med koalicijske stranke še ne razmišlja. "Diskusija o državnih sekretarjih je zadnja diskusija o delitvi političnega plena. Vsaj kar se mene kot predsednika vlade tiče je tu potegnjena črta. V direktorate, urade in druge institucije, ki jih sicer imenuje država, politika ne bo posegala, razen, če bi se sčasoma izkazalo, da ljudje, ki delajo na teh položajih, delajo slabo."

Z uradno vložitvijo kandidatov za nove ministre in ministrice začnejo teči tudi uradni roki, ko mora DZ glasovati o novi vladi.
Z uradno vložitvijo kandidatov za nove ministre in ministrice začnejo teči tudi uradni roki, ko mora DZ glasovati o novi vladi. FOTO: Dare Čekeliš

Dodaja, da je treba vsem dati možnost, da se izkažejo. "Zdaj potrebujemo eden drugega. Zdaj potrebujemo vse, ki so sposobni pomagati, da se rešimo iz težav."

'Močna in trdna vlada'

Svet stranke DeSUS je po petih urah (ne)mirne razprave potrdil odločitev o vstopu stranke v vladno koalicijo. Kot je po seji pojasnil predsednik Karl Erjavec, sta tako izvršni odbor kot svet stranke potrdila vse tri kandidate za ministre, ki bodo v novi vladi zastopali kvoto DeSUS. S kadrovskim izborom so po njegovih besedah zadovoljni, saj bo DeSUS v novi vladi glede na volilni rezultat zastopana ustrezno.

Erjavec pričakuje, da bo vlada, ki jo bo sestavila koalicija, močna in trdna. Pri tem bo, kot je podaril, DeSUS trden člen koalicije. Izrazil je tudi prepričanje, da stranka ne bo razočarala tistih, ki so jim zaupali glas. "Delali bomo po najboljših močeh in poskušali izboljšati položaj države."

Ekipa z optimizmom

Tudi svet stranke Zares je soglasno sprejel odločitev o vstopu v koalicijo. Predsednik Zaresa Gregor Golobič je ob tem dejal: "To ni presenečenje," in dodal, da so si v stranki vse od njene ustanovitve prizadevali, da bi vrednote in cilji nove politike "pustili močnejši pečat" na delu slovenske vlade.

Rezultat koalicijskih pogajanj je, tako Golobič, prinesel ekipo, "ki nas lahko navdaja z optimizmom". Zanj je podpis koalicijske pogodbe pika na i "neki odločitvi, ki je v stranki zorela dolgo časa, praktično od ustanovitve naprej".

Zadovoljni tudi v LDS

LDS je že v sredo potrdila svoj vstop v koalicijo.
LDS je že v sredo potrdila svoj vstop v koalicijo. FOTO: Dare Čekeliš

LDS se je o vstopu v koalicijo oziroma koalicijskem sporazumu izrekla že na sredini seji strankinega sveta in ga potrdila. Z izkupičkom koalicijskih pogajanj smo zadovoljni, je dejala predsednica LDS Katarina Kresal.

Razprava na seji sveta stranke je bila po njenih besedah zelo pozitivna, je pa odgovorila na očitke, da se je vlada sestavljala dolgo: "Doseči soglasje o tem, kako Slovenijo najbolje voditi naslednja štiri leta, ni lahka stvar, še posebej, kadar so mnenja različna. To soglasje smo zdaj našli, in ker je šlo skozi tako dolgo proceduro, bo toliko bolj trdno."

Bralci o ministrski ekipi

Na vprašanje, ali so zadovoljni s predlagano ministrsko ekipo, je več kot 59 odstotkov anketirancev naše spletne strani 24ur.com odgovorilo ne, 31 odstotkov je zadovoljnih z ekipo, medtem ko je 10 odstotkov anketirancev menilo, da ne vedo oziroma jih ta tematika ne zanima.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

indiana
14. 11. 2008 16.14
Mandatar ima res dobre zivce! Poslusati taksne hudobne neumnosti od strani SDS in ne reagirati, to je prava znanost.
kurcina
14. 11. 2008 14.36
manjakranjc a ti me nimaš rada?ha ,dobro !
manjakranjc@hotmail.com
14. 11. 2008 14.16
Da je SDS danes krivec(za vse) povprečnežu, ki je volil SD in izvolil sedanjo koalicijo, je sila enostavno razumeti saj ima stranka v imenu demokratično, kar marsikoga spominja na enakopravno, to pa je že kletvica za povprečneža, ki ga je vzgojila social-komunistična »knjiga«.
Bojzi
14. 11. 2008 14.02
Dovolj je, da si Slovenc in živiš v Sloveniji od rojstva in da si starejši od samostojne Slovenije in že lahko opaziš in čutiš, kakšno je trenutno stanje in kakšno je bilo zadnje 4 leta, pred tem in pred 18 in več leti. Trenutno stanje je v pričakovanju nove vlade, ki se že ve, da bo samo sranje z vsemi ministri zraven. Konec je 4 letnega lepega življenja vsaj za navadnega Slovenca, kar pa ne morem reči za tajkune , sodnike, učitelje, zdravnike in ne vem koga še iz negospodarstva. Delavci v gospodarstvu, vsaj kdo je hotel delat ni slabo živel. Pred 4 in več leti so se ustvarjali tajkuni, saj so Drnovšek , Kućan drugi predstavniki namerno ustvarjali tajkune, saj tu so potem dobili kapital za svoje lažne predvolilne spletke. Stara Jugoslavija je tako bila samo ena beda komunizma in priseljevanje volilcev levice. Zato tako dobre vlade, kot smo jo imeli z Janezem Janšo in SDS, NSi in SLS Slovenija dolgo ne bo imela. Kućan in Golubić pa tako namerno uničujeta Slovenijo ob pomoči mogotcev ala Janković in Šrot.
manjakranjc@hotmail.com
14. 11. 2008 13.35
Prašek Hvala za komplimente v smislu sarkazma-verjamem da govorijo v prid tistemu, ki jih je zapisal.. Jah škoda, samo malo-odprtega razumskega razmišljanja bi bilo potrebno, pa se obzorja kar odpirajo in se hribi med katerimi živimo manjšajo.
realnost
14. 11. 2008 12.59
Janšisti kot kaže vas je vaša obsedenost z oblastjo in ob izgubi le te, pripeljalo v pravi delirij,res ste ubogi v tem svojem jokajočem in skrajno negativnem odnosu do vsega kar ne smrdi po Janši.Spomnil bi vas , da do onemoglosti sledi svojemu gospodarju pač samo tako imenovani človekov najbolši prijatelj (iz živalskega sveta), ki pač samostojno ne uporablja miselnih procesov in vi ste žal v svojih izjavah kar precej podobni temu.
Ales Prost
14. 11. 2008 12.49
spet bo golobić sranje delu v sloveniji tako kot ga je v Drnovškovi vladi pa še ZARES misli
Ranunculus
14. 11. 2008 12.49
kriss714 Škoda, da nisi napisal metode, s katero bi leta 91 počistili. To bi mi povedalo, če podpiraš iste metode, kot se jih je za čiščenje posluževal komunistični režim.
RADO62
14. 11. 2008 12.27
tapravslovenc14.11.2008, 12:06... skratka to je komunistična golazen od katere niti najbolj optimitstični primerki ne pričakujejo ničesar, razen sestankovanja in blebetanja v prazno......
tapravslovenc
14. 11. 2008 12.06
mene besede kot so : -trudili se bomo...... -poskusili bomo..... -upamo, da....... -po vsej verjetnosti.... -mislimo, da bi mogoče...... in še veliko takih, ki so slišane iz ust mandatarja in njegove ekipe, napeljujejo na to, da zelo pazijo že pri besedah, da v bistvu ne obljubijo prav nič konkretnega in jih kasneje pač ne bo mogel nihče držati za besedo.
tapravslovenc
14. 11. 2008 12.01
te vlade ne odobravam, bi se mi morali možgani skisat za kaj takega
manjakranjc@hotmail.com
14. 11. 2008 11.37
NinjaRus, Sabina in ostali: Heh, veliko osebkov vključno s tabo, me spravi do krohota. Kritika titoističnim malikovcem je namenjena izmenjavi mnenj, v katerih jaz uživam. Očitno pa ti ne nujno, ampak vsekakor »aktivno« Lahko, da se ne strinjaš z mojo oceno, da slovenska politika pluje v postkomunističnih vodah-enostavno to argumentiram z lastniki rdeče knjižice komunistične partije Jugoslavije v politiki in krieranju javnega mnnja v medijih v katerih so na vodilnih položjih ljudje iz CK; to so pač dejstva, kar pa še ne pomeni, da nisi sposoben/a, po moji oceni, čisto \"zabavnega\" dialoga, daleč od nemoči argumentiranega mnenja človeka s sliko Pahorja-samodršca, ki misli, da občuti, ko se ga dotakne nekakšen kult Pahorjevih nebuloz, v maniri dobre titoistične kučinske vzgoje, po vzorcu foruma pop24-sd. Res je zabavno, ko izmenjava modrosti, niti najmanj zabavno pa ni početje Slovenske klientelistične, netransparentne in koruptivne politike ne glede na njeno barvo!- jasno prednjači psevdo leva-zopet dokazljivo!
tovarišinajuriš
14. 11. 2008 11.28
Pa lepo pozdravljeni.Smrt fašizmu !
zalag
14. 11. 2008 11.25
NinjaRus- se strinjam glede otroštva, kriss714 pa samo dokazuje da je to res... haha...
Ranunculus
14. 11. 2008 11.19
kriss714 Glede na to, da je nad prostorčkom za komentiranje v velelniku zapisano POŠLJI SVOJ KOMENTAR, smo vsi pozvani h komentiranju, ni pa opredeljeno, kaj naj komentiramo, članek lai druge komentarje.
tovarišinajuriš
14. 11. 2008 11.19
kris714: a tebe pa je kdo vprašal za tvoje veleumne pogruntavščine?Sicer pa :če stopiš mački na rep-zamjavka.Pa še to-nisi opazil,da imamo v Sloveniji pravico do svojega mnenja?Nisem cvikal gobec stegovat v prejšnjem sistemu,pa bogami ne boš me utišal niti ti.Te je pa premalo v hlačah,hehehe.
sabina40
14. 11. 2008 11.09
manjakranjc ti mene ne moreš prepričat zato, ker si si za prepričevanje izbrala napačno temo................ nikoli nisem bila komunist, nikoli jih nisem marala (tako kot ne cerkve), da pa ne maram, oziroma sovražim pa take, ki bi radi obrnili zgodovino na glavo, da bomo kmalu v učbenikih brali, da so domobranci zmagovalci, da so se domobranci boril proti Nemcem ..................... Janšo pa ne maram zaradi tega, ker je za vse, kar se karkoli slabega zgodi ali naredi, kriv nekdo drug..................sile iz ozadja....................
Ranunculus
14. 11. 2008 11.04
Klasik No, njegova politika je bila pred recesijo, tako da je bil čas primeren. Problem je v spremembi pogojev. V tvojem primeru bi bila to prezgodnja zima.
tovarišinajuriš
14. 11. 2008 10.59
kriss714: ti,pa koširjev,pa manja,blanka,radek...,ste morali biti res nesrečni otroc-posledice čutite še danes-se ni hotel nihče igrati z vami,zato razumete in podpirate Velikega Luzerja,dr. svetilničarstva ?
Uporabnik113189
14. 11. 2008 10.57
res je Kriss, imaš prav vlada ni padla, to pa zaradi preproste kalkukacije. cena bi bila previsoka, če bi jo predčasno rušili. Prihranili smo vsaj ene izredne volitve, pa tudi naš ugled v EU bi šel po zlu, ko bi med predsedovanjem delali izgrede. Janša je imel srečo, da se te vlade kljub škodi NI SPLAČALO rušiti, ker bi bila sicer škoda še večja.