Slovenija

Ginekološka stroka miri, a napake se dogajajo: potrebujemo drugačen odškodninski sistem

Ljubljana, 21. 04. 2016 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so zaupanje v porodništvo zamajali nedavni primeri, ginekološka stroka miri, da so porodi v Sloveniji varni. Zdravništvo se sicer zavzema za uvedbo sistema nekrivdnih odškodnin v primeru zdravstvenih zapletov. Odškodnino bi dobile tudi ženske, pri katerih je prišlo zgolj do zapleta in ne do strokovne napake.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Porod v Sloveniji
    03:53
    Iz SVETA: Porod v Sloveniji
  • Iz 24UR: Stroka miri - porodi so varni
    02:27
    Iz 24UR: Stroka miri - porodi so varni
Rojstvo otroka
Rojstvo otroka FOTO: Thinkstock

Zdravniška stroka se zavzema za uvedbo sistema nekrivdnih odškodnin za primere, ko pride do zapletov pri zdravljenju. K podobni rešitvi je pred dnevi pozval že direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo ob nedavni ponovni odškodninski razsodbi sodišča zaradi zapletov med porodom.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavniki porodničarske stroke predstavili statistiko področja porodništva v Sloveniji, povedal, da želijo najti način, dati neko zadoščenje bolnikom, ki so oškodovani ob zdravstvenih zapletih, v bolj redkih primerih tudi strokovnih napakah. V Sloveniji je namreč po njegovih besedah v veljavi klasičen odškodninski sistem, ko mora bolnik zdravniku dokazati krivdo, če želi dobiti odškodnino.

Slovenska perinatologija dosega izjemne rezultate

O predlogu nekrivdnih odškodnin so se po Možinovih besedah odločili spregovoriti po nedavnih dogodkih v porodničarstvu, izpostavil je dosojeno odškodnino za zaplet pri porodu v Postojni. Na trenutke se je dalo razbrati, da rojevanje v Sloveniji ni v redu in da je morda rojevanje v Sloveniji celo nevarno, je dejal Možina. A poudaril je, da slovenska perinatologija dosega izjemne rezultate.

Zdravništvo po njegovih besedah politiki že desetletje predlaga uvedbo nekrivdnih odškodnin. A gre za proces, ki zahteva širši družbeni konsenz. "Nekrivdno zavarovanje je bolj humano, do odškodnin pridejo tudi tisti, ki utrpijo škodo zaradi zdravstvenih zapletov, in to brez pravdanj oz. sodišč. To je najboljša pot, da se obvarujemo pred defenzivno medicino, ki je draga in ne najbolj varna," je poudaril Možina.

Do odškodnine tudi tiste ženske, pri katerih je prišlo zgolj do zapleta in ne do strokovne napake

Tak sistem je uveljavljen zlasti v Skandinavskih državah, s katerimi smo si sicer po rezultatih na področju porodništva precej podobni, je navedel Možina. Priznal je, da bo taka rešitev na začetku morda pomenila nekoliko več stroškov za zdravstveni proračun, vendar je bolj humana. S takim sistemom bi namreč do odškodnine prišle tudi ženske, pri katerih je prišlo zgolj do zapleta in ne do strokovne napake. To bi bil po prepričanju Možine velik korak naprej.

Možina je danes pojasnil, da bo doseči tako spremembo velik izziv, saj morajo soglasje poiskati pri ministrstvu za zdravje in zavarovalnicah. V državah, kjer tako rešitev poznajo, imajo večinoma v okviru državne blagajne in ministrstva za zdravje oblikovane posebne sklade za odškodnine. Gre za nacionalni sklad, ki skuša hitro poravnati, je dodal.

Možina je izpostavil, da je porodništvo ena najbolj tveganih disciplin v medicini. Po njegovih besedah v svetu na tem področju zaznavajo najvišje zavarovalne premije, ogromno je število tožb, velik je tudi beg zdravnikov iz poklica. Zaradi vsega naštetega je v porodništvu v svetu močan pojav defenzivne medicine, ki pa ni najbolj varna in je tudi najdražja. Po opozorilih Možine trend defenzivne medicine že zaznavajo tudi pri nas.

Rojstvo otroka
Rojstvo otroka FOTO: Thinkstock

Kaj je prednost sistema nekrivdnih odškodnin?

Kot v pravnem mnenju, ki so ga danes predstavili na zbornici, ugotavlja pravnik zbornice Peter Renčelj, sistem nekrivdnih odškodnin ne nadomešča odškodninske odgovornosti zdravnika v primeru strokovne napake, ampak zgolj razširja finančno kritje za bolnike tudi na primere, ko pride do nekaterih zapletov pri zdravljenju. V tujini imajo večinoma sestavljen katalog zapletov pri zdravljenju in kritje je omejeno zgolj na te, kritje je tudi omejeno glede na težo zapletov, določen je najvišji možni znesek kritja, prav tako so določene jasne omejitve kritja po vrstah izplačane škode.

Glavna prednost sistema nekrivdnih odškodnin bi bila zmanjšanje napetosti med bolnikom in zdravnikom, ko pride do nastanka neugodnega izida zdravljenja, je navedeno v pravnem mnenju. Postopek uveljavljanja odškodnine za bolnika bi bil bolj enostaven, vse to pa bi po prepričanju zdravniške zbornice privedlo tudi do zmanjšanja škodljivih finančnih učinkov defenzivne medicine.

Za uvedbo sistema nekrivdnih odškodnin bi po navedbah iz pravnega mnenja morali vzpostaviti ustrezno financiranje za delovanje takih "kompenzacijskih shem", kar da je vrsta socialnih zavarovanj. Renčelj je navedel tri različne možnosti financiranja takega sklada: iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, iz sredstev izvajalcev zdravstvenih storitev, ki bi jih ti vplačevali komercialnim zavarovalnicam, ali pa iz državnega proračuna.

Pravno mnenje opozarja tudi na minimalne zavarovalne vsote, za katere so slovenski delodajalci dolžni zavarovati zaposlene zdravnike. Ta znesek, ki ga določa zdravniška zbornica, trenutno znaša manj kot 15.000 evrov. To po oceni Renčlja predstavlja popolnoma neprimerno zaščito za zaposlene zdravnike. V primeru, ko je dosojena odškodnina višja od zavarovalne vsote, jim namreč grozi izterjava celotnega presežka teh 15.000 evrov, je navedel v pravnem mnenju.

Ob tem pravno mnenje še opozarja, da dokler zbornica ne bo določila višjega zneska, javni zavodih svojih zavarovalnih vsot niso dolžni dvigniti. Nižja zavarovalna vsota namreč zanje pomeni nižjo premijo in torej nižje stroške zavarovanja. "Takšna ureditev omogoča javnim zavodom varčevanje na škodo oz. rizik zaposlenih zdravnikov, ki nosijo končno tveganje nekakovostnih zavarovanj, čeprav na to nimajo nikakršnega vpliva," še opozarja pravno mnenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 04. 2016 08.59
+3
Dostikrat se intuicija bodoče mamice izkaže še za kako upoštevanja vredno. Ampak se zanemari, češ vse bo v redu, ker zdravniki pač "vse" vedo, mame pa paničarijo. Ko pride do tragedije pa.... Sem za striktno odškodninsko odgovornost, sem zato da mami ki želi, da se otrok rodi s carskim rezom ta izvede brez bomo najprej poizkusili po naravni poti, da se mami sproži porod če ne dobi popadkov, ko je otrok zrel. Narava tudi tu mnogokrat zataji. Otrok je zrel že v 36. Tednu. Podaljševanje v dobro otroka (ploda) se mnogokrat konča z "nepojasnjenim" zastojem srčka. Kljub vsem ultrazvokom, pregledom ... Mama preprosto ve. In nihče na tem svetu je nima pravice prikrajšati za to veselje. Če vsevedni menijo drugače, naj pri morebitnih zapletih in smrtih otrok, odgovarjajo.
Tina2016
22. 04. 2016 12.21
popolnoma se strinjam z vami..do zadnje besede
rolica
22. 04. 2016 08.25
No g.merlo bo postal častni občan...Zelo lepo
Nikiiy
21. 04. 2016 21.22
+9
V Kliničnem centru so jih ubijali z injekcijo v Šempetru pa kar z plinom....?? Odstopil, zaprt obešen nihče....KRADEJO ORGANE PA VSE POUSOD..
Tina2016
21. 04. 2016 21.04
+2
Kaj jim pa ni jasn!?! Oni bi radi zascitl zdravnike...nardil napako...al pa ne...vzel zivljenje...nima veze...starsem placat d bojo tiho pa dalje. Ja halo?!?! A ste normalni...nekdo, ki naredi tako napako...da nedolzni otroci umirajo...da nedolzni otroxi zarad njih trpijo celo zivljenje...taki nimajo vec kej iskat na delovnem mestu!!! Noben denar ne more odplacati nedolznih zivljenj!!! Kazen...odgovornost..prevzem odgovornosti..ne pa scitenje in denar da bi utisali ljudi...mene denar NE bo utisal!!!! Noben denar ne more nadomestiti mojih dveh sinov, ki ne bi smela umreti! In gnusi se mi, da oseba, ki je odgovorna za to, svoje delo opravlja dalje, ne, to ni pravično, to ne bi smelo biti tako!!! Ne denar ampak PRAVICA!!!!
resslovenka
22. 04. 2016 09.13
+2
Pri nas se je mnogokaj zanemarilo. To vemo sedaj. Od prometne nesreče naprej. Pravica je slep pojem. Želim si, da ne bi imela prav. Našim otrokom je odvzeta prihodnost in to je dejstvo. Vztrajaj v imenu svojih otrok. Do konca. Starši otrok ne bodo več tiho , prepričana sem.
Tina2016
22. 04. 2016 12.20
upam, da nam še kdo stopi ob bok..nekdo, ki ima nažalost podobno izkušnjo, potem bo naša pot lažja, vsekakor pa bom vztrajala, ne za denar!! ampak za pravico!
xmp125
21. 04. 2016 20.32
+17
Kaksne odskodnine? Nehajte forsirati vaginalne porode takrat, ko to ni upraviceno! Nehajte se hvaliti, kako nizek delez carskih rezov imamo! To ni noben dosezek ob razrtrganih zenskah in prizadetih otrocih. Tega je vec, kot si javnost predstavlja. Dobro da se je zacelo to razkrivati.
Tina2016
21. 04. 2016 21.13
+5
varčevanje na denarju=žrtvovanje življenj....
pikam_dopust
21. 04. 2016 20.29
+5
Ne podpiram. Potem bo kup "mesarjev" nosečnicam metalo v obraz "kaj jamrajo, saj bodo dobile plačano". Vem, da se kruto sliši, ampak ni malo takih, ki so resnično moteni (v glavi).
tedo9GWTSmedo
21. 04. 2016 19.33
+11
Jasno, zdravniška stroka reče, da je zdravstvo dobro, učiteljska stroka reče, da so šole in vrtci dobri.... Vsi usranci ščitijo riti drug drugemu. Jasno je, da bodo v praksi ukinili odškodnine, država ve, da je zdravstvo vse slabše, tako bi šlo iz proračune vse več denarja za odškodnine.
Kajetan
21. 04. 2016 19.19
+0
Zopet zavajanje, pri nas je tudi uveljavljen sistem nekrivdnih odškodnin a le tako dolgo dokler se obe stranki sporazumno dogovorita o odškodnini. Ko pa začne bolnišnica vsepovprek zavračat odgovornost pa se stvari drastično spremenijo iz nekrivdne postane krivdna, Sedaj bi radi na zelo umazan način preprečili odgovornost in s tem še otežili dostop do odškodnin. Laganje o tem da bi potem dobile odškodnino tudi ženke pri katerih je prišlo do zapletov je čista laž. S tem hočejo tudi odškodnine zmanjšat na par evrov.
mertseger
21. 04. 2016 18.55
+15
Zdravniki boste morali enkrat pogledat v SSKJ in se naučiti kaj je napaka in kaj malomarnost. To da zdravnik v Gorici ni odkril da pacient vdihava napačen plin bi bila napaka, to da je nekdo narobe zvezal cevi je pa malomarnost. Isto velja za Postonjski primer porodnice in desetine drugih podobnih. Še premalo je sodnik dosodil, edini problem pri vsem je ker bom sedaj jaz kot davkoplačevalec njegovo malomarnost plačeval on pa iz svojega žepa ne bo niti centa.
xmp125
21. 04. 2016 20.37
+3
Tako je, odskodnine za napake komot pokrije zavarovalnica, zato ker je statistika napak znana. Odskodnin za malomarnost pa ne bo krila nobena zavarovalnica in prav je tako. Malomarnosti ne sme biti. V Postojni je bila v nebo vpijoca malomarnost, ne napaka!
Tina2016
21. 04. 2016 21.15
+6
malomarnosti je preveč, a ljudje so tiho, ker se bojijo, mi ne bomo tiho...nam je "malomarnost"....vzela dva sinčka, dva sinčka, ki st amorala umreti, da sta se rodila.....noben denar ju ne bo povrnil a pravica in kazen mora biti!! ne denar..pravica!!
Mr.
21. 04. 2016 18.50
+12
Vsak naj odgovarja za svoje delo in strokovnost!!! Naj vsak svoje delo in morebitne napake in rizike zavaruje prek zavarovalnice... Zavarovalnice bodo osebe, ki ne obvladajo svoje delo hitro izločile, če ga "prijatelji" (bolje rečeno stanovski kolegi!) iz stroke nočejo!!!
piu
21. 04. 2016 18.07
+7
Napaka, ki je dokazana kot taka na sodišču, ni navadna napaka......
piu
21. 04. 2016 18.08
+7
Ko sodišče potrdi zdravniško napako je preveč enostavno temu reči samo napaka..... se zgodi...