Slovenija
Oglas

Gimnazijci na Biotehniškem centru Naklo

Ljubljana, 29. 01. 2014 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Biotehniški center Naklo izobražuje dijake tudi v gimnazijskem programu, kjer v štirih letih pridobijo dobro osnovo za nadaljnji študij. Po opravljeni splošni maturi je gimnazijcem odprta pot na študij vseh univerzitetnih programov.

Vizija Srednje šole:
»Gradimo na temeljih medsebojnega spoštovanja,znanja, truda in odgovornosti do narave.Naš dijak naj spoznava, da je pomembna pot do cilja,odkriva, v čem je dober,katere talente in sposobnosti ima.«

Pouk se povezuje z naravoslovnimi tabori, krožki, kulturnimi prireditvami, mednarodnimi projekti in izmenjavami. Gimnazijci lahko svoje znanje in izkušnje širijo na številnih tekmovanjih, kjer dosegajo lepe uspehe.

Gimnazijci radi sodelujejo v mednarodnih projektih, kjer izmenjave denarno podpira Evropska unija. Dveletno sodelovanje v Comeniusovem projektu Generation S(ustainability) se je začelo v tem šolskem letu v novembru, ko so gostili dijake iz belgijske, španske in nemške šole. Skupaj so ustvarili šest filmov na temo trajnostnega razvoja. Skupina gimnazijcev iz 3. letnika se konec februarja odpravlja v belgijsko mesto Sint-Niklaas, kjer bodo predstavili svoje izkušnje z recikliranjem. Na koncu šolskega leta bo skupina dijakov spoznavala Narodni park Nockberge v Avstriji preko projekta Leonardo. Dijaki 2. letnika sodelujejo v projektu Evropske šole za živi planet, kjer bodo svoje izkušnje delili preko videokonference ter mednarodnih izmenjav. Vsako leto se lahko udeležijo tudi ekskurzije v tujino. Tako bodo dijaki letos spoznavali Berlin, lansko leto pa so potovali in kolesarili po Nizozemski.

Gimnazijci na ekskurziji po Nizozemski (foto: Mojca Logar)
Gimnazijci na ekskurziji po Nizozemski (foto: Mojca Logar) FOTO:
Skupina dijakov je med projektnimi dnevi raziskovala kvaliteto vode v Blejskem jezeru (foto: Lenka Žigon)
Skupina dijakov je med projektnimi dnevi raziskovala kvaliteto vode v Blejskem jezeru (foto: Lenka Žigon) FOTO:

Veliko gimnazijcev obiskuje tudi krožke, kjer lahko razvijajo svoja močna področja. V pevskem zboru in novinarskem krožku so aktivni kulturni navdušenci. Športniki tekmujejo na tekmovanjih ŠKL. Pri krožku akvakulture dijaki pridobijo izkušnje pri delu z akvarijem ter opravljajo poizkuse z algami. Dijaki, ki bi se radi naučili jahanja, to lahko storijo pri konjeniškem krožku. S planinskim krožkom osvajajo različne vrhove in vsako leto izvedejo tudi vzpon na Triglav.

Gimnazijci merijo parametre pri algnem preizkusu v okviru krožka Akvakulture (Foto: Borut Lazar)
Gimnazijci merijo parametre pri algnem preizkusu v okviru krožka Akvakulture (Foto: Borut Lazar) FOTO:
Pevski zbor pod vodstvom Urške Zupančič na 5. dobrodelnem večeru (Foto: Rok Markun)
Pevski zbor pod vodstvom Urške Zupančič na 5. dobrodelnem večeru (Foto: Rok Markun) FOTO:

Dijaki vsako leto organizirajo dobrodelni večer, kjer predstavijo svoje pevske, glasbene in igralske talente.
Z dobrodelnim večerom dijaki ustvarjajo in širijo dimenzijo družbene odgovornosti, socialne povezanosti ter razvijajo ključne kompetence za lasten in družbeni razvoj.Skozi štiri leta šolanja izdelujejo Karierno mapo, kjer spremljajo svoj osebni in strokovni razvoj ter načrtujejo lastno kariero.

Vabimo vas, da v informativnih dnevih, 14. februarja ob 9.00 in 15.00 ter 15. februarja ob 9.00, obiščete Biotehniški center Naklo in si pogledate, kaj zanimivega vam pripravljajo gimnazijci s svojimi mentorji.

Petra Kern je julija 2013 prejela bronasto medaljo na Mednarodni geografski olimpijadi v Kjotu na Japonskem (Foto: Arhiv BC Naklo)
Petra Kern je julija 2013 prejela bronasto medaljo na Mednarodni geografski olimpijadi v Kjotu na Japonskem (Foto: Arhiv BC Naklo) FOTO:
V laboratoriju gimnazijci povezujejo teorijo s prakso (Foto: Bernarda Božnar)
V laboratoriju gimnazijci povezujejo teorijo s prakso (Foto: Bernarda Božnar) FOTO:

Nekaj gimnazijcev nam je zaupalo, kako sami doživljajo šolo:

Sama sodelujem pri izdelavi, pisanju, urejanju in nasploh nastajanju šolskega glasila. Vesela sem, da lahko svoje znanje in veselje do pisanja, raziskovanja in oblikovanja razvijam in delim z drugimi ter si pridobivam dragocene izkušnje. Všeč mi je, da na šoli lahko najdeš pomoč in spodbudo ter možnost za razvijanje sposobnosti.

Anamarija Tušar, urednica Mladih brazd

Zahtevnejša literatura in težje naloge mi pokažejo, koliko zares zmorem. Preprosto uživam v premikanju lastnih meja in še vedno čakam trenutek, ko bom ugotovila, da sem dosegla vse, kar se doseči da. A globoko v sebi upam, da ta trenutek nikoli ne pride.

Petra Kern, 1. mesto na državnem tekmovanju v znanju geografije, bronasta medalja na Mednarodni geografski olimpijadi v Kjotu na Japonskem

BC Naklo je šola, ki športnikom omogoča veliko podporo in razumevanje. Ne glede na vse obveznosti, tekme in priprave, ki spremljajo življenje športnika, vedno pridem v šolo z veseljem. Kadar pa sama podvomim, ali bom zmogla, mi profesorji vedno znova pokažejo, da se vse da, če se hoče.

Romina Marn, članica skupine Maestro Sista’z

Navdušen sem nad spektrom različnih projektov, izmenjav, razpisov in natečajev. V lanskem šolskem letu sem se udeležil 14-dnevne izmenjave na Poljskem, v letošnjem sem gostil Jahannesa iz Nemčije. Kot predsednik dijaške skupnosti se zavzemam za dijake in jih poskušam povezovati z dejavnostmi, ki potekajo tako v šolskih kot tudi izven šolskih okvirih.

Gašper Stanonik, predsednik dijaške skupnosti

Tekmovanja in interesne dejavnosti, ki jih pri nas ne manjka, mi dajejo dodatno širino na področjih, ki me zanimajo. Sam se udeležujem tekmovanj s področja biologije, Ekošole in poznavanja sladkorne bolezni. Profesorji z veseljem priskočijo na pomoč pri pripravah na tekmovanja. Ostali profesorji, pri katerih izostanem, so pripravljeni na govorilnih urah za dijake ponovno razložiti snov.

Aljaž Mulej, zlato priznanje na tekmovanju iz znanja biologije

Treniram biatlon in kot član Mladinske reprezentance imam zelo malo prostega časa. Za vse pisne preizkuse se dogovorim vnaprej in pri tem so profesorji pripravljeni upoštevati moj urnik treningov in tekem. Seveda mi pomagajo tudi sošolci, ki mi priskrbijo zapiske.

Luka Plahuta, član mladinske Biatlonske reprezentance Slovenije
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3