Slovenija
Oglas

Gimnazijci na Biotehniškem centru Naklo

Naklo, 01. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Biotehniški center Naklo izobražuje dijake tudi v gimnazijskem programu, kjer v štirih letih pridobijo kvalitetno osnovo za nadaljnji študij. Po opravljeni splošni maturi je gimnazijcem odprta pot na študij vseh univerzitetnih programov.

Pouk se povezuje z laboratorijskim delom, naravoslovnimi tabori, krožki, kulturnimi prireditvami, mednarodnimi projekti in izmenjavami. Gimnazijci lahko svoje znanje in izkušnje širijo na številnih tekmovanjih, kjer dosegajo lepe uspehe.

Osebnostni in karierni razvoj mladostnika

Nagrajeni maturanti so se izkazali z izjemnim znanjem in raziskovanjem
Nagrajeni maturanti so se izkazali z izjemnim znanjem in raziskovanjem FOTO: Biotehniški

Skozi štiri leta šolanja gimnazijci izdelujejo Karierno mapo, kjer spremljajo svoj osebni in strokovni razvoj ter načrtujejo lastno kariero. Skupaj z učitelji razvijajo svoja močna področja. Nadarjeni se udeležujejo različnih tekmovanj, kjer pokažejo svoje znanje in športne veščine. Lahko se vključijo v mednarodni program MEPI, vodijo različne šolske prireditve in spoznavajo evropske vrstnike.

Priprava na izbrani študij

Gimnazijci na koncu četrtega letnika pristopajo k Splošni maturi iz petih predmetov. Splošna matura je sestavljena iz treh obveznih predmetov, slovenščine, tujega jezika in matematike, slednja lahko gimnazijci izberejo tudi na višjem nivoju. V izbirnem delu Splošne mature izberejo dva predmeta. Izbirajo med biologijo, kemijo, fiziko, biotehnologijo, zgodovino, sociologijo, geografijo, psihologijo in nemškim jezikom. Po opravljeni splošni maturi jim je odprta pot na študij vseh univerzitetnih programov in enovitih magistrskih študijev.

Luka Plahuta, član slovenske biatlonske reprezentance, ima status športnika
Luka Plahuta, član slovenske biatlonske reprezentance, ima status športnika FOTO: Biotehniški
Vizija Srednje šole:"Gradimo na temeljih medsebojnega spoštovanja,znanja, truda in odgovornosti do narave.Naš dijak naj spoznava, da je pomembna pot do cilja,odkriva, v čem je dober,katere talente in sposobnosti ima."

Gimnazijci svoje znanje in sposobnosti gradijo tudi z udeležbo na različnih mednarodnih natečajih. Tako so Katarina Kunčič in Ajda Troha ter prijatelj Miha Mitič skupaj ustvarili video za natečaj »GREEEN Storytelling«. Njihov video z naslovom »Greener future« je mednarodna komisija uvrstila med deset najboljših, z všečkanjem na fb so si prislužili šesto mesto. Mladi so razmišljali o boljši in zeleni prihodnosti našega planeta.

Katja Palovšnik in Urša Humar sta prejeli priznanje za sodelovanje na mednarodnem literarnem natečaju
Katja Palovšnik in Urša Humar sta prejeli priznanje za sodelovanje na mednarodnem literarnem natečaju FOTO: Biotehniški

Mednarodno sodelovanje

Gimnazijci radi sodelujejo v mednarodnih projektih, kjer izmenjave denarno podpira Evropska unija. V Narodnem parku Biosphärenpark Nockberge v Avstriji so se junija 2015 odpravili na že tradicionalno prakso.  V aprilu se bo 24 gimnazijcev v okviru projekta Esamus+  "Pejmo na Poljsko" udeležilo 13-dnevnega praktičnega izobraževanja. Na jesenskih projektnih dnevih so se na potovanje v tujino že vsebinsko pripravili in izdelali interni vodnik. Vsako leto se gimnazijci lahko udeležijo tudi izbirnih ekskurzij v tujino, na kateri vsak udeleženec predstavi poljubno temo. Lansko leto je zelo odmevala ekskurzija po Provansi in Kataloniji, letos se zavzeto pripravljajo na ekskurzijo v London. Tudi nagradni izleti so nekaj posebnega. Udeležijo se jih dijaki, ki so se izkazali na tekmovanjih, natečajih in v dobrodelnosti. Zadnji tak izlet je bila štiridnevna ekskurzija v Luksemburg, Strasburg in Bruselj, kjer so spoznavali evropske institucije.

Tudi šolska knjižnica ponuja spodbudno učno okolje
Tudi šolska knjižnica ponuja spodbudno učno okolje FOTO: Biotehniški

Pester nabor izbirnih vsebin

Izbirna ekskurzija v Provanso in Katalonijo
Izbirna ekskurzija v Provanso in Katalonijo FOTO: Biotehniški

Gimnazijski razredi se udeležujejo naravoslovno-športnih taborov in izbirajo med različnimi športnimi in kulturnimi aktivnostmi. Obiskuje tudi krožke, kjer lahko razvijajo svoja močna področja. V pevskem zboru in novinarskem krožku so aktivni kulturni navdušenci. Vsako leto izide več številk šolskega glasila Mlade brazde, izhaja pa tudi glasilo v tujem jeziku The sky is the limit. Dijaki, ki bi se radi naučili jahanja, to lahko storijo v konjeniškem krožku. S planinskim krožkom osvajajo različne vrhove in vsako leto izvedejo tudi vzpon na Triglav. Dijaki vsako leto organizirajo dobrodelni večer, kjer predstavijo svoje pevske, glasbene in igralske talente.

Laboratorijsko, terensko in raziskovalno delo

Naravoslovno-športni tabor
Naravoslovno-športni tabor FOTO: Biotehniški

Posebnost naše gimnazije je predmet biotehnologija, ki združuje področja biologije, kemije in tehnologije. Biotehnologija je tudi izbirni maturitetni predmet, pri katerem v zaključnem letniku izdelajo raziskovalno nalogoLaboratorijske vaje potekajo v 2., 3. in 4. letniku v manjših skupinah v sodobno opremljenih laboratorijih. Gimnazijci se na koncu usposobijo za samostojno delo v laboratoriju. Aljaž Mulej, Anja Šivic in Petra Kern so raziskali antibiotične učinke eteričnih olj na rast patogenih kožnih bakterij in za svoje raziskovalno delo prejeli Krkino nagrado.

Vabimo vas, da v informativnih dnevih, 12. februarja ob 9.00 in 15.00 ter 13. februarja ob 9.00,  obiščete Biotehniški center Naklo in si pogledate, kaj zanimivega vam pripravljajo gimnazijci s svojimi mentorji. 

Aljaž Mulej in Anja Šivic z mentorico Marjetko Kastelic Švab na podelitvi 45. Krkinih nagrad (Foto: arhiv Krka d. o. o.)
Aljaž Mulej in Anja Šivic z mentorico Marjetko Kastelic Švab na podelitvi 45. Krkinih nagrad (Foto: arhiv Krka d. o. o.) FOTO: Biotehniški

Nekaj gimnazijcev nam je zaupalo, kako sami doživljajo šolo:

"Dijaška skupnost je pomemben del šole, saj lahko vsak gimnazijec stopi do nas. Organiziramo kulturni sprejem prvih letnikov, predajo ključa in še marsikaj zanimivega."

Ana Marija Hanžek Plementaš, predsednica Šolske dijaške skupnosti

"Narodni park Nockberge – to je bilo za nas nepozabno doživetje gostoljubnosti ljudi in lepote narave. Večere smo si krajšali s petjem in igrami. Obnavljali smo stopnice za planince in lesene ograde za živino, ogledali smo si visokogorske kmetije in doživeli njihovo turistično ponudbo. Posebno doživetje je bilo življenje v gorski koči brez elektrike."

Zala Filipič in Luka Jemec

"Seveda so bile dolge ure dela v laboratoriju in na računalnikih nemalokrat naporne, a se je vse izplačalo, ko smo v rokah držali prvi izvod končane raziskovalne naloge. Za nas je to zagotovo odlična spodbuda in dobra popotnica za naše izobraževanje na fakultetah."

Kulturen sprejem prvih letnikov poteka v šolski telovadnici
Kulturen sprejem prvih letnikov poteka v šolski telovadnici FOTO: Biotehniški

Petra Kern, zlata maturantka in državna prvakinja na geografskem tekmovanju

"Veliko časa preživim z ekipo na treningih na Pokljuki in na tekmovanjih. Udeležil sem se mladinskih svetovnih prvenstev v Avstriji, ZDA in Belorusiji. Kljub številnim izostankom od pouka zelo dobro opravljam šolske obveznosti."

Luka Plahuta, član slovenske biatlonske reprezentance

"Pevski zbor pomeni zame dve dodatni uri smeha in veselja. Vaje potekajo v sproščenem vzdušju učenja modernih pesmi."

Žiga Česen

Nagradna ekskurzija, kjer smo obiskali evropske institucije
Nagradna ekskurzija, kjer smo obiskali evropske institucije FOTO: Biotehniški
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni