Zanimivosti
Oglas

GIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA KRANJ  (GFP) –  gimnazija, na kateri se šolajo vrhunski in perspektivni športniki

Kranj, 31. 01. 2018 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj se je možno šolati v treh gimnazijskih programih: gimnaziji, ekonomski gimnaziji in športnem oddelku ekonomske gimnazije.

Gimnazija Franceta Prešerna Kranj (GFP)
Gimnazija Franceta Prešerna Kranj (GFP) FOTO:

Med omenjenimi tremi gimnazijskimi programi je na Gimnaziji Franceta Prešerna še prav posebej zanimiv program ekonomske gimnazije – športni oddelek (EG-š), saj je to edini pravi športni oddelek v strokovnih gimnazijah v Sloveniji. Vanj vpisujejo najboljše športnike, ki so uspešni v evropskem in svetovnem merilu. V oddelku je največ 22 dijakov. Ti dijaki potrebujejo veliko usklajevanj šolskih in športnih obveznosti, ker so pogosto daljše obdobje odsotni od pouka. Poleg razrednika dijakom športnikom pomagata tudi pedagoški in športni koordinator. Pouk jim prilagajajo individualno. Vsak dijak športnik ima svoj osebni izobraževalni načrt. Omogočajo jim tudi učno pomoč in izobraževanje na daljavo, s pomočjo katerega lahko sproti opravljajo obveznosti. V športnih oddelkih imajo dijake in dijakinje iz kar 20 različnih športnih panog, od kolesarjev, plavalcev, igralcev badmintona do akrobatskih smučarjev, biatloncev, tekačev na smučeh.

Na Gimnaziji Franceta Prešerna imajo na generacijo do 70 športnikov, v vseh letnikih jih je sedaj okoli 230. Seveda vsi ne morejo biti vključeni v športni oddelek, zato imajo tudi v ostalih oddelkih veliko dijakov športnikov. Posebej v oddelke združujejo dijake, ki trenirajo skupinske športe (odbojko, košarko, rokomet, nogomet, vaterpolo, hokej …). Tako so perspektivni in vrhunski športniki razporejeni v vse programe in tudi njim prilagajajo obveznosti in jim omogočamo izobraževanje na daljavo. Vsako leto imajo vpisanih tudi od 5 do 7 dijakov, ki živijo v tujini in se izobražujejo na daljavo; npr. živijo na Danskem, kjer trenirajo badminton, šolajo pa se na Gimnaziji Franceta Prešerna.

Šolske klopi je na GFP »gulilo« ogromno dobrih športnikov in tudi danes se na Prešernovi gimnaziji šola veliko perspektivnih športnikov, ki že v najstniških letih dosegajo odlične športne uspehe. Zimskih olimpijskih iger v Sočiju se je udeležilo deset njihovih nekdanjih dijakov, osvojili so 5 od 8 olimpijskih medalj. Tudi olimpijskih iger čez nekaj dni v Pjongčangu se bo udeležilo veliko njihovih nekdanjih in sedanjih dijakov.

Nekdanji in sedanji dijaki športniki GFP
Nekdanji in sedanji dijaki športniki GFP FOTO:

Uspešni nekdanji in sedanji dijaki športniki GFP:

Peter Prevc, smučarski skakalec, olimpijske igre v Sočiju – srebrna in bronasta medalja, zmagovalec novoletne turneje v sezoni 2015/16, svetovni prvak v poletih,

dobitnik velikega kristalnega globusa 2015/16 …,

Žan Košir, deskar, olimpijske igre v Sočiju – srebrna in bronasta medalja …,

Vesna Fabjan, smučarska tekačica, olimpijske igre v Sočiju – bronasta medalja …,

Primož Roglič, zmagovalec prve slovenske etapne zmage na prestižnem Tour de France, najtežji kolesarski dirki na svetu …,

– smučarski skakalci in skakalke: Jaka Hvala, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar, Nejc Dežman, Anže Lanišek, Maja Vtič, Eva Logar, Anže Semenič, Domen Prevc, Nika Križnar, Bor Pavlovčič, Žiga Jelar …,

– Miha Hrobat, mladinski svetovni prvak v superveleslalomu, bron v kombinaciji, podprvak mladinskih olimpijskih iger 2012,

– Štefan Hadalin, srebro na mladinskem svetovnem prvenstvu v superveleslalomu …,

– smučarski tekačici: Barbara Jezeršek in Anamarija Lampič,

– nordijski kombinatorci: Marjan Jelenko, Gašper Berlot, Vid Vrhovnik,

– biatlonec: Alex Cisar,

– Rok Šmejic, srebro v telemark smučanju na svetovnem prvenstvu med mladinci,

– Peter John Stevens, plavalec, svetovni mladinski prvak, evropski in svetovni podprvak na 50 m prsno v kratkih bazenih,

– tenisač: Grega Žemlja,

– karateist: Juš Markač,

– kolesarji: Jaka Primožič, Nik Čemažar,

– Maja Povšnar: svetovna podprvakinja v jiu-jitsu,

– smučanje prostega sloga: Maj Štirn,

 … in številni drugi. 

Ponosni na Petra in Primoža, nekdanja dijaka GFP
Ponosni na Petra in Primoža, nekdanja dijaka GFP FOTO:

Še prav posebej pomembno vlogo imajo športni oddelki Gimnazije Franceta Prešerna pri formiranju enega najpopularnejših športov pri nas, smučarskih skokov. V vseh letnikih GFP  je dejavnih skoraj 50 skakalcev, skakalk in nordijskih kombinatorcev.

Pri tem ima zelo pomembno vlogo tudi Državni panožni nordijski center, ki je temelj smučarske skakalne piramide. Ob izgradnji 109-metrske skakalnice v Kranju je ta dobila ime Državni panožni nordijski center (DPNC). Danes pa je DPNC program vsestranskega razvoja mladih smučarskih skakalcev, v katerem aktivno sodelujeta Smučarska zveza Slovenije – nordijske discipline in Gimnazija Franceta Prešerna. Ta program je temelj panoge, saj po eni strani razbremenjuje klube in društva pri razvoju skakalcev v zelo občutljivem obdobju, po drugi strani pa skrbi za stalen »priliv« kakovostnih skakalcev v A in B reprezentanco (Peter in Domen Prevc, Anže Lanišek, Jurij Tepeš, Jaka Hvala, Nejc Dežman, Anže Semenič …).

Vloga Gimnazije Franceta Prešerna je ključna – omogoča nemoteno izobraževanje kljub vrhunskemu športnemu programu, organizira in financira psihološko pripravo in fizioterapijo, izvaja projekte, vezane na pomoč športnikom (študij na daljavo, tutorstvo dijakom športnikom), in nenazadnje omogoča dobre treninge v šolskih prostorih. Nad program so se že začeli navduševati tako v tujini kot tudi v drugih športnih panogah v Sloveniji.

Dijaki Gimnazije Franceta Prešerna pa niso uspešni le na športnem področju, ampak tudi na raziskovalnem, podjetniškem …, da umetnosti niti ne omenjamo. Ko stopite v prostore Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, imate občutek, da niste stopili v šolo, ampak v galerijo. Stene krasijo številne slike dijakov. Kako pomembna je za dijake likovna umetnost, so spoznali tudi slikarji Likovnega društva Kranj, pa tudi fotografi, kot je Arne Hodalič, ki so jim donirali že dve stalni razstavi. Magister likovnih umetnosti Klavdij Tutta pa jim je doniral stalno izobraževalno razstavo likovnih del, ki je prva didaktično opremljeno predstavitev umetniških del na srednji šoli.

mag. Klavdij Tutta na odprtju didaktične donacije likovnih del
mag. Klavdij Tutta na odprtju didaktične donacije likovnih del FOTO:

Vabimo vas, da v času informativnih dni, v petek, 9. februarja 2018, ob 9. in 15. uri in soboto, 10. februarja 2018, ob 9. uri obiščete Gimnazijo Franceta Prešerna na Kidričevi 65 v Kranju. Spoznali boste njihov šolski vsakdan, raznovrstno delo, dijake in učitelje.

Naročnik oglasa je Gimnazija Franceta Prešerna.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni