Slovenija

Gensko spremenjena živila tudi pri nas

Ljubljana, 11. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Testiranje živilskih izdelkov na prisotnost gensko spremenjene hrane je pokazalo, da imamo takšne izdelke tudi v Sloveniji. Predpisa, ki bi to področje urejal, pa ni.

gensko spremenjena pšenica
gensko spremenjena pšenica FOTO: POP TV

Gensko spremenjene organizme (GSO) pa vsebujejo tudi izdelki proizvajalcev, ki na embalaži zagotavljajo ravno nasprotno, kar je kršitev dveh osnovnih potrošnikovih pravic, pravice do informiranosti in pravice do izbire, je na današnji novinarski konferenci Zveze potrošnikov Slovenije in Umanotere, slovenske fundacije za trajnostni razvoj, povedala predsednica zveze Breda Kutin.

Zveza potrošnikov je skupaj s Umanotero sodelovala v mednarodnem projektu, kjer so testirali 232 izdelkov, ki so vsebovali koruzo ali sojo, saj sta ti dve rastlini najpogosteje podvrženi genskim spremembam. Med vsemi testiranimi izdelki je bilo 71 takih, ki vsebujejo GSO, in sicer gre večinoma za izdelke, ki vsebujejo sojo. Trije izdelki so, kljub temu, da niso bili ustrezno označeni, vsebovali več kot en odstotek GSO. Po predpisih EU je to meja, nad katero morajo biti z oznako GSO označeni vsi izdelki.

V projektu, ki ga je sofinancirala Evropska komisija, je poleg Slovenije sodelovalo še pet evropskih držav, in sicer Avstrija, Francija, Islandija, Poljska in Nemčija. Slovenija je sodelovala z 20 izdelki, kupljenimi v slovenskih trgovinah. Raziskava je pokazala, da jih osem oziroma 40 odstotkov vsebuje gensko spremenjeno koruzo ali sojo. Med njimi so štirje izdelki domačih proizvajalcev in štirje tujih, so povedala današnje sogovornice.

Breda Kutin
Breda Kutin FOTO: Dare Čekeliš

Kot je poudarila Kutinova, v svojih aktivnostih ne želijo nasprotovati gensko spremenjenim živilom, ampak opozoriti na pomanjkanje sistemske ureditve, ki bi zagotavljala varstvo potrošnikovih pravic. Po njenih pričakovanjih naj bi bila ustrezna zakonodaja pripravljena do konca leta, saj je za to že skrajni čas. Pri tem je pomembno predvsem, da se določi način in izvajanje nadzora ter se kršitelje nato tudi ustrezno sankcionira, je še dodala predsednica zveze potrošnikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou