Slovenija

FOTO: Gederjeva strategija: ciljev, ki jih je Osterman zasledoval, tudi v prihodnje ne bodo zanemarjali

Ljubljana, 26. 02. 2018 06.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dosedanji načelnik generalštaba SV Andrej Osterman je posle predal svojemu nasledniku Alanu Gederju, ki je prevzel bojno zastavo SV. Gederjeva dopolnjena strategija je naravnana v smer "dostojnega obravnavanja SV in vseh njenih pripadnikov, vrnitve ugleda vojaškemu poklicu in poštenega nagrajevanja".

Dosedanji načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajor Andrej Osterman je danes posle predal svojemu nasledniku, generalmajorju Alanu Gederju, ki je prevzel bojno zastavo SV. "Trdno sem prepričan v uspeh, če bomo pripadniki SV delali trdo, pošteno in predvsem etično in če bomo imeli politično podporo," je dejal Geder.

Osterman in Geder sta pred poslopjem ministrstva za obrambo po prihodu ministrice Andreje Katič skupaj pregledala postrojene praporščake, gardo in orkester, nato pa je Osterman Gederju predal bojno zastavo SV. Po predaji prapora sta javno podpisala še primopredajni zapisnik, ki ga je Katičeva tudi overila.

Na predaji so bili praporščaki z bojnimi zastavami enot SV, garda, orkester, vodstvena in poveljniška struktura SV ter vabljeni gostje, med njimi predsednik odbora DZ za obrambo Žan Mahnič in svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Uroš Krek.

Geder se je v izjavi za medije po primopredaji prijatelju, kot ga je imenoval, zahvalil za dolgoletno sodelovanje ter napovedal, da ciljev, ki jih je Osterman zasledoval, tudi v prihodnje ne bodo zanemarjali. "Pripadniki SV so tudi moja širša družina že več kot 30 let, nikoli jih ne bom pustil na cedilu," je zatrdil.

Gederjeva dopolnjena strategija je naravnana v smer "dostojnega obravnavanja SV in vseh njenih pripadnikov, vrnitve ugleda vojaškemu poklicu in poštenega nagrajevanja". "To pomeni dodaten denar, za kar si si tudi sam prizadeval. Brez tega in brez izdatne politične podpore ne bo šlo," je Geder tudi Ostermanu priznal zavzemanje za izboljšanje položaja SV.

Kot je pojasnil, optimistično upa na politično podporo, saj da so vsi predstavniki velikih koalicijskih in opozicijskih političnih strank nedavno v neki televizijski oddaji odgovorili, da Slovenija potrebuje vojsko, in to glede na svetovne razmere danes bolj kot kdajkoli.

Napovedal je, da bodo v kratkem pripravili predlog, kako zagotoviti prav takšno vojsko. "Prepričan sem, da sprejetje teh predlogov pomeni stopiti na pot ozdravitve SV, ki pa se ne bo zgodila čez noč," je dejal Geder in dodal, da je svoje poslanstvo odločen izpeljati do konca ne glede na osebne posledice. "Vsem pa ponujam roko 'fair-playa'," je še dodal.

Na predaji so bili praporščaki z bojnimi zastavami enot SV.
Na predaji so bili praporščaki z bojnimi zastavami enot SV. FOTO: Gregor Ravnik

Adreja Ostermana je vlada razrešila

Ostermana je vlada minuli teden razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti, kar bi lahko preprečilo njen načrtovan odhod na misije v tujini. Na njegovo mesto pa imenovala dosedanjega namestnika načelnika generalštaba Gederja.

Premierja Adreja Ostermana je vlada razrešila je poročilo o pripravljenosti SV zaskrbelo. Presenečen je tudi, da se je SV sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. "Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno," je dejal premier.

Po primopredaji je Osterman ostro zavrnil obtožbe, da so odgovorni za namerno samoponižanje SV in vojakov. "Sleherni dan sleherni vojak daje od sebe tisto najboljše, kar ima," je prepričan nekdanji načelnik. Žal pa se po njegovih besedah kaže, da "enostavno ni več dovolj kadrovskih in materialnih virov, zdaj so na potezi drugi".

Glede svoje poti na čelu generalštaba SV je dejal, da si je pred skoraj štirimi leti zadal poglaviten cilj, da bo odgovoren za dobrobit in razvoj pripadnikov in pripadnic SV, ki da so najpomembnejši. "Danes sem ponosen, da smo slovenski družbi uspeli pojasniti, da za delovanje SV potrebujemo kader in ustrezno opremo in oborožitev," je dejal Osterman in izrazil prepričanje, da bodo odgovorni v obrambnem resorju še naprej stremeli k napredku oziroma razvoju SV. "Upam, da bo v letih, ki prihajajo, vojaški napredek v očeh naključnega opazovalca takoj viden in tudi prepoznaven. Skrbi pa me, ali bomo imeli za uresničitev vseh zadanih nalog dovolj vojakov," je dodal.

Osterman je prepričan, da so le skupaj lahko uspešni. "Z iskrenimi nameni in dobrim delom nadaljujemo tudi jutri in vsak naslednji dan posebej, zato si želim, da bodo naša naslednja srečanja prijetna, predvsem pa polna razprav, kaj še lahko storimo za SV," je dejal. Zahvalil se je tudi svojemu dosedanjemu namestniku Gederju, ki ga je nazival s prijateljem, in mu zaželel uspešno delo.

Ministrica se je zahvalila Ostermanu za njegovo dosedanje delo ter čestitala in se zahvalila Gederju, da je sprejel izziv. "Delo, ki nas čaka v prihodnosti, ne bo lahko," je dejala in dodala, da se zaveda, da je do konca njenega mandata le še nekaj mesecev, a da so pred njimi zahtevni izzivi, ki so se jih že lotili. "Verjamem, da bomo lahko skupaj enotni začrtali razvoj Slovenske vojske v tisto pravo smer," je povedala. Medije je pozvala, da pošteno poročajo o dogajanju v SV in na ministrstvu za obrambo, saj da zaradi mednarodnega in domačega dogajanja "SV potrebuje vso našo podporo".

 

 

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik981904
07. 03. 2018 18.53
iz vojske in denarja so naredili drek. Torej dajte jim naslednji mandat.
Adolph
27. 02. 2018 10.01
+2
Placane vojske niso nic vredne.Poglejtesamo malo okrog,Nemcija,Italija,Grcija,in iz druge strani Izrael,Turcija,Srbija,vojske ki imajo tezo . . . . . .
kolbek460
27. 02. 2018 15.22
+3
Naborniški sistem je zakon ,,Vsi mladi fantje v vojsko ,možnost ugovora vesti,ti pa v ustanove pomagat hendikepiranim ,,
core1
27. 02. 2018 09.34
+8
Jaz pa mislim ,da sta oba generala dosti strokovno podkovana , sam proti vetru scat je klinac V Sloveniji bi moralo biti tako, da ne moreš biti prej kakšna druga uniformirana oseba dokler nimaš odslužen vojaški rok. To je bilo včasih bolje .Pred sprejemov v bilo kero službo so zahtevali za fante odslužen vojaški rok in B kategorijo OSNOVA. Tudi v policijo nisi moral iti naknadno brez vojaškega roka razen kadeti ki so šli od 1- 4 letnika na Rocensko v internat. Vlada bo morala že zaradi pritiskov tujine obvezno povečati stroške za policijo, vojsko in druge represivne aparate tudi pravosodje, državna varnost ipd, ker se varnostna politika močno spreminja in ji ne bomo več kos in nam lahko začnejo uhajati stvari izpod nadzora. Zakon o obrambi bi morali že zdavnaj sprejet ne vem kaj čakajo. Policist in vojak sta v službi države in plačajte jih pošteno , ker nosijo glave na pladnju za vaše riti!!!
kolbek460
27. 02. 2018 08.53
+0
Na Trstenjakovi bodo sedaj naprej imeli še generala na plačilni listi ,spet bodo morali v Bosno po kredit ,,
staridida
27. 02. 2018 11.02
+1
Kaj te tako boli kredit?-kredit je treba vrnit, ukradenega denarja pa ni treba....vsaj levakom ne...
kolbek460
27. 02. 2018 15.14
-1
Iz nkbm ,patrije,,orožja ,tajkunske zgodbe ,inter evrope ,,,,,,,,,,
ONniON
26. 02. 2018 21.25
+3
češka je zgled sloveniji, poglejte vse mednarodno primerjalne lestvice pa boste videli ! zamislite se kdo vas vodi zadnjih 10 let in koga ste / so večinsko izvolili da tako stagniramo
Uporabnik113089
26. 02. 2018 21.27
+2
Brakedirt
26. 02. 2018 21.33
+1
kolbek460
27. 02. 2018 15.23
+1
kameltrajbar
26. 02. 2018 21.24
+6
naj ministrica po terenu preverja vojaško obutev,ali je to naloga mastno plačanih generalov?...-))))
Uporabnik113089
26. 02. 2018 21.12
+2
Katićeva se je dokaj elegantno losala Ostermana. Zdaj bodo končno slovenski vojaki dobili nove šubare in šajkače. Najnižji podčastniški čin v slovenski vojski bo četnik začetnik....Z današnjim dnem je Geder končno postal vojvoda od Gederovaca....
kameltrajbar
26. 02. 2018 21.25
-1
Uporabnik113089
26. 02. 2018 20.44
+2
Borili smo se zato da spodimo srbsko vojsko in ne zato da nam srbijanke uničujejo slovensko vojsko...
komarec
26. 02. 2018 20.53
+3
Ne, ne, borili smo se za to ker smo hoteli samostojnost, žal so nas pa nekateri politiki prevarali, ko so nam obljubljali drugo švico. Za sebe so poskrbeli.
Uporabnik113089
26. 02. 2018 21.30
-1
Zelo globokomiselno. Torej, borili smo se za samostojnost in za to da srbska vojska še naprej lomasti po Sloveniji!?
Uporabnik113089
26. 02. 2018 20.24
+4
Kaj bi pa pričakovali od stranke, ki je za vodjo svoje poslanske skupine imenovala kar trgovskega pomočnika Matjaža Hana? On je filal police v domači trgovini, Katićeva pa police v arhivu upravne enote Velenje. Če so člani SMC znani kot vrhunski paštetarji, so člani SD znani kot poličarji.....
korintos23
26. 02. 2018 20.28
-2
Nimaš ti več kaj za pričakovati, svoje ste naredili, več slabega kot dobrega, sedaj pa pride Šarec da vam mero vzame. Janša ga ima rad.
Brakedirt
26. 02. 2018 20.29
-1
predsednik SĐS in bivsi predsednik vlade je pa stazist...
Brakedirt
26. 02. 2018 20.30
-3
kori,sploh ne vedo vec po komu naj pljuvajo,sedaj to pocnejo vsepovprek, kakor da jim bo to kaj pomagalo,cisto nic se ne naucijo.
komarec
26. 02. 2018 20.58
-1
Brake res so težko učljivi, ne da samo ponavljajo ene in iste napake ampak jih še stopnjujejo. Neko ne pisano pravilo pravi, če nekomu daš klofuto pričakuj dve nazaj. Njim to še ni jasno, saj pri njih dela samo še trma, sanje ostajajo pa vsak dan bolj mokre.
Uporabnik113089
26. 02. 2018 20.08
+9
Še dva meseca pa bo Katićka šla nazaj v arhiv upravne enote Velenje. Pokončni in pošteni so kar konkretno razčefukali slovensko vojsko. Posledice "strokovnosti" te kreature bodo vidne še vsaj pol stoletja....Še đeneral Aksentijević bi naredil precej manj škode.....Janša je v 14 dneh spodil jugoarmado v južne kraje, pod Katićko pa je v 14 dneh zmrznilo tri četrt vojakov in podčastnikov slovenske vojske...
korintos23
26. 02. 2018 20.28
-1
Tudi SDS je čisto blizu arhivu zavoženih strank.
komarec
26. 02. 2018 21.02
-2
Sklad majer je 14 dni trepetal v kleteh CD, ne pa spodil jugoarmado, ni imel niti j+c da bi se šel pogajat, to kar so imeli Kučan in pokojni Dr. Drnovšek.
komarec
26. 02. 2018 19.47
-3
Katičeva je pokazala, da zna in zmore zadeve porihtat.
najvsivedo
26. 02. 2018 20.01
+8
komarec
26. 02. 2018 20.05
-5
Uporabnik113089
26. 02. 2018 20.16
+5
Kdo je koga leta 2014 postavil za načelnika generalštaba, je vprašanje zdaj?
korintos23
26. 02. 2018 20.30
-4
Slonček, še večje surle boste dobili, samo na volitve je treba počakati!
komarec
26. 02. 2018 21.03
-5
kolbek460
27. 02. 2018 15.18
+1
Odgovor na vprašanje je zelo enostaven ,,vsi so vedeli da general močno spihan v desno ,in za božjega miru na desni sprejeli to odločitev ,,,Gnilih kompromisov je kr nekaj ,,v to je močno upleten naš sončni kralj,,
NajboljsiBoguniverzuma
26. 02. 2018 19.41
+6
Smejali smo se bratuskuri, ampak sedaj imamo se vecji "brilijant", Katicko!! Zenska ni sposobna ene konference speljat, kaj sele voditi ministrstva za obrambo. Cesarkoli se levaki dotaknejo iz tega naredijo sranje. Murgle vsaka 4 leta lansirajo novo instant juhico. Ampak odlicno pa poskrbijo za svoje. Bodisi so kaki ministri, generali, sekretarji, dekani, svetovalci, direktorji itd... Najvecji zmagovalec je pa vedno Ehjavec. Kupi penzionerje z dvema kapucinoma in evo ti...
komarec
26. 02. 2018 19.49
-3
Štefek saj tvoji pa nič ne znajo, že 27 let se učijo kako priti na oblast, pa vedno manj znajo. Kaj češ s temi?
Uporabnik113089
26. 02. 2018 20.46
+5
Točno tako Joža! Vi nid no mani, vi nid cipele, bre!
komarec
26. 02. 2018 19.29
+2
Kaj ima z komentirati stanje v vojski ta mahkič, ki mu še brada ni zrasla.
korintos23
26. 02. 2018 19.36
+1
komarec
26. 02. 2018 19.38
+2
iGURT
26. 02. 2018 19.47
+0
pipaneleze, čudno vprašanje, to je ja vendar sds-ov strokovni FDV kader, ta, mahnič
komarec
26. 02. 2018 19.51
+1
iGURT bog ne daj, da se je taki "znalica" znašel takrat z nami v vojski, ki je nekaj pomenila.
iGURT
26. 02. 2018 19.52
-2
selector
26. 02. 2018 20.43
-1
FesterAdams
26. 02. 2018 19.26
+4
Najprej bi morali odstraniti Katičevo. Ne more se ena smrklja igrati z usodami takih ljudi, kot sta Osterman in Geder. Logično, da ji nobeden od njiju ni hotel dati roke. Če ji že bi, bi jo moral plasirati za vuho...
korintos23
26. 02. 2018 18.16
+3
Komaj čakam da pride Serpentinšek in toti SDS odstrani iz političnega parketa, direkt na odpad.
NajboljsiBoguniverzuma
26. 02. 2018 18.44
+1
Bravo korintos!! A ti dejansko mislis, da bodo tuji drzavniki padali na tistih par zlajnanih, primitivnih for na zenske??
žlikrofi
26. 02. 2018 18.58
+1
korintos miljon nas je enakih misli bravo +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
komarec
26. 02. 2018 19.54
-2
žlikrofi, mislim pa, da vseeno več kot milijon, milijon pa pol.
korintos23
26. 02. 2018 18.15
+9
Spodaj berem da je Katičeva dvem trem fajn štrene pomešala! SDS-ovci še vedno mislijo da mora minister odstopiti če si vojak škornje zamenja, če pozimi letne salonarje nosi.
ivan.z Doba
26. 02. 2018 18.12
+8
Načelnik generalštaba je osebno odgovoren za stanje v slovenski vojski. Prelaganje odgovornosti na ministra-ico je zgolj in samo politični manever. Za strgano, pokvarjeno opremo so odgovorni vsi od vojaka, preko prvega predpostavljenega navzgor. Sektašem je ostal samo še ajznpon. Upam, da to leglo kmalu dobi lastnika, ki bo napravil red.
ivan.z Doba
26. 02. 2018 18.14
+13
Največji problem je, da je v slovenski vojski več birokratov kot vojakov.
korintos23
26. 02. 2018 18.15
+1
Radoveden
26. 02. 2018 17.59
+1
Obraz si je v javnosti kao umila, karavana gre naprej, psi pa ne lajajo več.Mora met dobre čevlje, ko hodi po stalinističnih proslavah.
komarec
26. 02. 2018 19.33
+0
Lajajo kako, da ne, mahkič se nekaj repenči.
Radoveden
26. 02. 2018 17.38
+2
Kdo bo novi načelnik vojske? Tega bodo tudi žrtvovali čez dva meseca.
korintos23
26. 02. 2018 18.13
+2
Jaz samo vem da je SDS več ne bo nadzirala, nikoli.
01xxy
26. 02. 2018 17.04
+1
Za Titom Tito. Drvimo navzdol, kot da bi se peljali v bobu.
korintos23
26. 02. 2018 18.13
+8
Za časa Tita si vojak ni pozimi pomotoma letnih čevljev obul.