Slovenija

General bo diplomat

Ljubljana, 28. 04. 2006 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jani Muhič
Komentarji
0

Obrambni minister Erjavec se je očitno odločil zamenjati tudi prvega vojaka v državi.

Med ministrom in poveljnikom generalštaba naj bi prihajalo do trenj, ker Lipič ni podprl ministrovega stališča do napotitve vojakov v Irak
Med ministrom in poveljnikom generalštaba naj bi prihajalo do trenj, ker Lipič ni podprl ministrovega stališča do napotitve vojakov v Irak FOTO: Dare Čekeliš

Po naših podatkih je med obrambnim ministrom in generalmajorjem Ladislavom Lipičem prihajalo do trenj že ob Erjavčevem nastopu mandata. Minister naj bi Lipiču zameril predvsem to, da se v medijski vojni za napotitev vojakov v Irak ni zavzel za ministrovo stališče.

V generalštabu Slovenske vojske so nam potrdili le, da se je načelnik odločil še letos, torej predčasno, zapustiti mesto načelnika. Sicer so se ugibanja o njegovem odhodu pojavila že lansko jesen. Sicer pa je že dalj časa jasno, da se prvi vojak in obrambni minister ne ujameta. Lipič ni imel enakih stališč kot minister, predvsem o napotitvi štirih inštruktorjev v Irak, minister pa je večkrat tudi prehitel vojsko s svojimi odločitvami, da je generalštab nato moral ubogati ministrove izjave za javnost.

Naši viri so potrdili informacijo, da naj bi Lipič še letos, morda že poleti, postal slovenski veleposlanik na Madžarskem.

Za Lipičevega naslednika pa omenjajo direktorja njegovega štaba, brigadirja Alojza Šteinerja, ki je lani končal šolanje v ZDA, pa tudi kapitana Renata Petriča, zdaj poveljnika poveljstva sil in janševega človeka, brigadirja Toneta Krkoviča.

"Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Ladislav Lipič je že večkrat poudaril, da je dolžnost prvega poveljnika vojske tako delovno intenziven položaj, da je na tej dolžnosti potrebno po določenem času tudi razmišljati o spremembah," so zapisali na spletnih straneh obrambnega ministrstva, ki je objavilo vest o tem, da general Lipič letos zaključuje kariero načelnika generalštaba.

"V Slovenski vojski so bili v preteklem obdobju, pod vodstvom generalmajorja Lipiča, izpolnjeni temeljni pogoji za kakovosten prehod v poklicno in profesionalno vojsko. V omenjenem obdobju je Slovenija postala članica severnoatlantskega zavezništva in EU, Slovenska vojska pa je izpolnila večino ciljev za uspešno transformacijo v vojaške strukture Nato in EU. S tem so bili izpolnjeni cilji, ki si jih je generalmajor Lipič osebno zadal leta 2001 ob imenovanju na dolžnost načelnika. Ocenil je, da je za Slovensko vojsko in zanj osebno v letošnjem letu ustrezno, da zaključi kariero načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Z namero je pred dnevi seznanil tudi ministra za obrambo Karla Erjavca," je še zapisano na spletnih straneh MORS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.