Slovenija

Gazprom: Dogovor z Avstrijo ne pomeni prekinitev del v Sloveniji

Ljubljana, 08. 05. 2014 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
7

V ruskem Gazpromu pravijo, da memorandum o nameri za izvedbo plinovoda Južni tok z avstrijskim OMV ne pomeni prekinitev del na slovenskem delu plinovoda. Končna izbira partnerja je odvisna od aktivnosti za pravočasno izvedbo projekta, dodajajo.

V Gazpromu glede projekta Južni tok pravijo, da se dogovorjenih partnerskih pogodb in dogovorov med družbami ter vladami dosledno držijo. Končna izbira partnerja je odvisna od aktivnosti za pravočasno in uspešno izvedbo projekta, so dodali.

Po Gazpromovih pojasnilih memorandum o nameri za izvedbo projekta Južnega toka na ozemlju Avstrije ne pomeni prekinitev del na slovenskem delu plinovoda. Spomnili so še, da so z avstrijskim partnerjem že leta 2010 ustanovili skupno projektno družbo za gradnjo Južnega toka po avstrijskem ozemlju, ki je temeljila na medvladnem sporazumu med Rusijo in Avstrijo; ta je bil podpisan leta 2010.

Gazprom pravi, da je končna izbira partnerja za Južni tok odvisna od aktivnosti za pravočasno izvedbo projekta.
Gazprom pravi, da je končna izbira partnerja za Južni tok odvisna od aktivnosti za pravočasno izvedbo projekta. FOTO: Thinkstock

Gazprom in OMV sta memorandum podpisala 29. aprila, podpis pa je odprl vprašanje, ali in kako bo to vplivalo na izvedbo projekta v Sloveniji.

Predstavniki ministrstva za infrastrukturo in prostor, ki je pooblaščeno za izvajanje sporazuma o Južnem toku, ter družbe Plinovodi, ki je slovenski partner Gazproma pri projektu, so na sredinem srečanju ugotovili, da je Slovenija do Rusije izpolnila vse zahtevane pogoje in da dela na projektu tečejo nemoteno, prepričani so tudi, da Južni tok ni ogrožen.

V Sloveniji naj bi se po načrtih Južni tok raztezal na dolžini 266 kilometrov, projekt pa je ocenjen na okoli milijardo evrov.

Pod točko razno je o Južnem toku danes govorila tudi vlada. Minister Samo Omerzel jo je seznanil s stanjem oz. z dejstvi in argumenti, ki so bili večinoma že pojasnjeni. "Še vedno sem prepričan, da slovenska stran korektno pelje ta projekt, da so bile izpolnjene res vse zaveze z naše strani, da v resnici delamo, kot je potrebno - umeščanje v prostor in vse, kar gre v smeri realizacije Južnega toka. Kar se tiče samega izvajanja projekta, tudi rokov, sem prepričan, da bo Slovenija svoje obveze lahko izpolnila," je dejal Omerzel.

Glavni direktor Plinovodov Marjan Eberlin pa pravi, da na operativni ravni vse aktivnosti potekajo skladno s terminskimi načrti, dogovorjenimi med Gazpromom in Plinovodi.

Trenutno se izvajajo intenzivne aktivnosti na področju umeščanja v prostor. Po pričakovanjih bo konec leta prva trasa plinovoda med Lendavo in Kidričevim zaključena, pogoji za gradnjo pa ustvarjeni prihodnje leto. Glede na začrtano terminsko dinamiko bi moral plinovod v Sloveniji začeti obratovati leta 2018, je dejal Eberlinc.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
08. 05. 2014 18.16
Nam se je mogoče sanjalo kaj ponoči v plinskim vodu Avstrici imajo verjetno že vse urejeno a naši enodrugmu lažejo da mi drževljani nevemo prav nobene resnice............lp
Explainator
08. 05. 2014 14.12
+5
hehe..."končna izbira partnerja je odvisna od aktivnosti za pravočasno izvedbo projekta" ...torej bodo slavili Avstrijci
hondica
08. 05. 2014 12.54
+17
Naj raje direktno povedo, da je problem v slovenski birokraciji, to je nekaj najhujšega, kar se človeku lahko zgodi. Ti birokrati, za katere je bratuškova najela milijardne kredite, da jih plačuje...
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
08. 05. 2014 12.20
+19
naši bodo spet vse zavozil pa en druzga krivil!!
Transformerji
08. 05. 2014 13.20
+1
Naši - moji niso dosedanji levi in desni!
Transformerji
08. 05. 2014 12.17
+12
Saj je vse povedano: končna izbira partnerja je odvisna od aktivnosti za pravočasno izvedbo projekta! TOREJ POTREBUJEMO ČISTO NOVO VLADO. Dosedanje so se ukvarjale s samo sabo in zgodovino.
BlokiranZaradi24urFašizma
08. 05. 2014 12.16
+17
Rusi so pač previdni. Še sami se zgražajo nad levim talibanizmom v Sloveniji in vedo kam to pelje.