Slovenija

FOTO: Gašpar Mišič kljub kritikam računa na petletni mandat

Ljubljana, 06. 09. 2013 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S predajo dovolilnice za vstop v stavbo je Gašpar Gašpar Mišič začel prevzemati posle predsednika uprave Luke Koper. A gradivo je bilo tako obsežno, da je predaja poslov trajala sedem ur. Gašpar Mišič je dejal, da so našli več nepravilnosti.

Nekdanji državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič je danes prišel v Luko Koper, da bi prevzel posle od dosedanjega predsednika uprave Bojana Branka. Gašpar Mišič je ob prihodu dejal, da si bo prizadeval za dobrobit družbe. To, kar se je dogajalo v preteklih tednih, je za Gašparja Mišiča nesprejemljivo in poziva vse, naj umirijo strasti.

Obenem vse prosi, naj mu dovolijo voditi Luko Koper toliko časa, kolikor mu bo pač namenjenega. Želi si, da bi jo lahko popeljal do boljših poslovnih rezultatov v dobro vseh deležnikov.

Kot je znano, je bil Gašpar Mišič za predsednika uprave enega najpomembnejših državnih podjetij imenovan 26. avgusta, vendar pa njegova prihodnost na čelu Luke ob načrtovani menjavi nadzornikov družbe ostaja negotova.

Ne glede na dogodke v prihodnjih dneh meni, da je tudi mesec dni dovolj časa zato, da se dokaže. "Računam pa na petletni mandat, kajti pokazal in dokazal bom, da so se mnogi motili o meni, predvsem pa tisti, ki so v vseh predhodnih primerih kadrovali in jim v primeru Luke Koper ni uspelo, so pa zato izkoristili slovensko politiko in v hipu duševne zmedenosti naredili veliko korakov ter z njimi škodovali tako slovenski politiki kot Luki Koper," je dejal Gašpar Mišič pred vstopom v upravno stavbo.

Želi si, da se politika ne bi vmešavala v vodenje Luke: "Želim si, da bi politika razmišljala drugače. Absolutno lahko trdim, da nisem bil politično nastavljen, kar se pa dogaja danes, bom lahko politično odstavljen." V tem primeru je napovedal prijavo dogajanja na OECD.

Brank in Gašpar Mišič
Brank in Gašpar Mišič FOTO: Miro Majcen

Med primopredajo že našli več nepravilnosti

Brank je Gašparju Mišiču pred vrati upravne stavbe predal izkaznico, ki jo imajo vsi uslužbenci Luke Koper, za zaprtimi vrati pa je svojemu nasledniku začel predajati posle. Po nekaj urah primopredaje je Gašpar Mišič povedal, da so našli že več nepravilnosti.

"Utemeljeni so vsi pomisleki tako javnosti kot moji osebni, da je marsikaj treba urediti, razčistiti, tako s pravnega, delovnopravnega kot tudi z moralnega vidika," je dejal novi predsednik uprave Luke Koper.

Napovedal je, da bo po nekaj tednih dela in reviziji o izsledkih obvestil nadzorni svet in javnost. Na koncu je primopredaja poslov trajala kar sedem ur.

Poslovilni pismo Branka

Brank se je v poslovilnem pismu, ki ga je poslal zaposlenim, zahvalil za dobro sodelovanje vsem sodelavcem, dotaknil pa se je tudi očitka nadzornega sveta, da ni bil sposoben tvornega sodelovanja z lokalnim okoljem.

"Naj zapišem, da tvorni monolog in prikimavanje monologu ni eno in isto. Jasno mi je, da odprt kanal komunikacije Luke Koper z Ankaranom vsem v koprskih sobanah moči ni bil všeč," je zapisal Brank.

Novemu predsedniku uprave zato svetuje, naj opravi pot "na desni breg Rižane in vzpostavi nujno potreben dialog".

Prvi nadzornik odstopil

Izjavo o odstopu je predsedniku nadzornega sveta podal tudi član uprave Marko Rems, in sicer v četrtek. Ker Remsa zavezuje pogodba o poslovodenju, ki določa odpovedni rok, bo do nadaljnjega še vedno član uprave.

Za imenovanje Gašparja Mišiča naj bi bil ključen glas Dina Klobasa, predsednika nadzornega sveta Luke Koper. Ta pa je danes s položaja odstopil. Klobas je za 24ur.com pojasnil, da se je nanj v zadnjih dneh "vsul plaz neupravičenih kritik, podtikanj in ugibanj o političnem in oportunističnem kadrovanju v družbi Luka Koper".  Poudaril je, da je bil postopek imenovanja Gašparja Mišiča voden v skladu s poslovnikom in v soglasju z drugimi člani nadzornega sveta

"Moja odločitev je bila pri tem povsem neodvisna, jasna, brez političnih ali kakršnih koli drugih škodljivih motivov. Zato imam glede postopka izbire novega predsednika uprave Luke Koper povsem čisto vest," je dodal Klobas.

Pravi, da so mediji in politika proti njemu sprožili "pravo ofenzivo". "Ker v takšnih razmerah ne morem kvalitetno opravljati funkcije predsednika in člana nadzornega sveta, sem se odločil, da nepreklicno odstopim z mesta predsednika kot tudi člana NS Luke Koper," je pojasnil Klobas.

Nadzorni svet družbe bo do imenovanja novega člana, za kar je pristojna skupščina delničarjev družbe, deloval z osmimi člani, kar še vedno zagotavlja sklepčnost organa nadzora.

Luka Koper
Luka Koper FOTO: Miro Majcen
Mestni odbor SLS Koper opozarja, da je Dino Klobas v začetku julija postal član koprske občinske volilne komisije, kar pomeni, da bo nadziral tudi prihajajoče volitve oziroma vsak oddan glas. Menijo, da je kredibilnost novoimenovane občinske volilne komisije s tem postavljena pod velik vprašaj.

Imenovanje sprožilo številne polemike

Uprava Luke Koper je na zahtevo Slovenske odškodninske družbe (Sod) za 7. oktober sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o predlogu Soda za zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta Luke Koper, ki zastopajo kapital.

Odločitev nadzornega sveta je v politiki in javnosti sprožila številne kritike in polemike, ker naj bi šlo za najbolj očiten primer političnega kadrovanja, zato so se takoj začeli vrstiti pozivi, naj Sod vendarle ukrepa.

Proti imenovanju Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper so se izrekli vsi predsedniki koalicijskih strank, tudi premierka in začasna predsednica PS Alenka Bratušek, medtem ko sta ga podprla nekdanji predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković in koprski župan Boris Popovič.

KOMENTARJI (564)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
07. 09. 2013 18.22
+3
klobas koliko si pokasiral-prasc
DarthRevan
07. 09. 2013 18.20
+3
Folk...vi se tule preklate zaradi GGM, ko je pa to gotovo samo slepilni manever. Raje se vprašajte, od česa odvračajo pozornost s tem "škandalom".
scernig
07. 09. 2013 17.36
+5
Pa je pujsek pri koritu!!!!
ecnarf
07. 09. 2013 16.32
+2
kar je na ić je zaNIČ
kratkovidni
07. 09. 2013 16.09
+5
prazna prazna glava..vreče brez dna ..kuverte
Uporabnik113189
07. 09. 2013 14.13
+7
Nedeljko je tipična lutka v rokah mafijske in tajkunske mreže. To bi že lahko vedeli. Dober direktor se z javnostjo ne ukvarja, nit s politiko. Miško pa kar naprej dela neke cirkuse. Nesposobnež za gospodarstvo prvega reda. Jankoviću ali Popoviču je popolnoma vseeno katera država, katera stranka..važno je le, da se prilepita na debelo denarnico..To pa je danes Luka Koper. Mišič bo plesal po navodilih nekoga, ki nima prav nobene zveze z vlado in Slovensko državo (ki pa je lastnik Luke Koper). Torej, lastnik ne sme biti lastnik in prevzeti vajeti v svoje roke? Zakaj že potem državo in vlado kličemo na odgovornost? Ali celo za pomoč? Tega klovna je nujno kar najhitreje odstraniti dokler ne naredi velike škode..Prepričan sem sicer, da jo že dela..Seveda danes desnica udriha po njem zaradi političnih točk, levica pa se ne zna odločiti.. Dragi moji, če je država lastnik, potem je povsem jasno kaj mora storiti. Vzeti vajeti v svoje roke, postaviti direktorja in ga poslati v zapor, če ne bo dobička. Če komu kaj ni včeč, naj ne kandidira.. Vse stranke se zgražajo nad prehodom politčnega klovna v gospodarstvo, hkrati pa nihče ne ukrepa..Ne čudim se, da smo kjer smo, pravzaprav je nenavadno da nismo še v večjem blatu..
LAKOCEMO
07. 09. 2013 14.41
+0
24vohomurckov
07. 09. 2013 16.55
+2
...kako bo gospon vrnil ...bojda ogromne kredite, če odleti??.....bo prodajal nepremičnine??
24vohomurckov
07. 09. 2013 16.55
+2
HOLAJ SLOVENIJA
07. 09. 2013 13.48
+4
Ne vem zakaj na enkrat tako nasprotovanje leve in desne politike Mišiču! Morda pa je le res, da se eni in drugi bojijo kaj vse bo Mišič našel in povedal. Verjetno je Luka Koper res zlata jama, v kateri so kopali "zlato" tisti,ki so bili na oblasti! Pustimo Mišiču nekaj mesecev,pa bomo videli,ali je prišel "filat" žepe,ali bo res dobro vodil Luko. Če ga (res?) podpira vsa lokalna skupnost, torej le ni tako slab,ali pa je nekaj narobe z našo politiko!
tonim69
07. 09. 2013 13.55
+3
Kaj ga za kak mesec pustimo tudi upravljat nuklearko? Mogoče mu pa rata.
Uporabnik113189
07. 09. 2013 14.15
+3
Mogoče pa tudi ne, ko bo pa kaj počilo itak ne bomo iskali odgovornih..
24vohomurckov
07. 09. 2013 16.54
+6
....kakopak.....že zakon je tako napisan,da nihče od tistih ,ki bi morali biti odgovorni NI ....odgovoren!!!
Neopredeljeni
07. 09. 2013 13.25
+5
Luka je delala minus, nekdanji šef je v zaporu.... kdo je že njega nastavil? Res ne vem zakaj se skoraj vsi politiki bojijo mišiča? Upam da mu uspe odkriti parazite, preden ga odstavijo...
24vohomurckov
07. 09. 2013 11.46
+2
....TOREJ KVAKALO NI POVEDAL NIČ KONKRETNEGA??....NIMA POJMA KDAJ BO INŠPEKCIRAL POSLOVANJE LUKE,KDO BO TO IZVAJAL,NA KAKŠEN NAČIN???....POJMA NIMA!!....všečno,umirjeno nadudlano(a ga jeretič podoučuje),trobi o tem,da se je izkazalo za resnično ,kar trdi ves čas in,da so na luko res prisesani....prisesanci!!....kdo to so??...jah,kdo bi le vedel??....oziroma;a mislite,da bo povedal???!...ka si ti nor???
liskub
07. 09. 2013 11.44
+7
Mišič vzami me da ti nosim torbo da se ne utrudiš preveč kajti čaka te naporno delo.Zadovoljen sem s plaćo 500 evrov privilegiji mi pa tako pripadajo.
Ata_Smrk
07. 09. 2013 10.12
+0
Pravi lepotec!
botjabotja
07. 09. 2013 10.04
-3
Gašpar Gašpar računa? hahaha Seštevanje mu ne gre-dokazljivo
tonim69
07. 09. 2013 12.13
-2
kratkovidni
07. 09. 2013 16.11
I G N O R A N T
07. 09. 2013 09.17
+4
Zdaj bo imel pripravnistvo?
kameltrajbar
07. 09. 2013 09.30
-1
POŠTENO JEBENO
07. 09. 2013 09.06
-1
A se že ve kako odpravnina ga čaka????!!!!!
Ata_Smrk
07. 09. 2013 09.57
+2
kratkovidni
07. 09. 2013 16.14
+2
moj želodec je tok prazen, d ne vem če bom živu 5 min še
nevica
07. 09. 2013 05.55
+12
Saj uspeh se bo dal izmeriti, neuspeh pa običajno nikogar ne moti, razen tistih, ki morajo ostati brez službe. Managerske plače bi morale biti odvisne od uspeha, sicer pa zelo blizu ceni dela za srednji management. Slabo nam gre tudi zato, ker je fakturirana prodaja označena kot prihodek in osnova za DDV in ne tisto, kar je dejansko plačano. V začetku nam je DDV sesul drobno gopodarstvo in zatrl podjetništvo, sedaj omogoča največjim prirejanje uspeha, izplačevanje nagrad takorekoč za fiktivne posle, kot je bilo financiranje prevzemov, kjer so bili krediti dani, vrnjeni pa ne bodo nikoli, za uspešno dane kredite, pa so si izplačevali nagrade. Naše banke so pravzaprav oderuške tudi do najbolj običajnih vlagateljev. Daš jim denar, da z njim služijo, potem jim moraš pa za to še plačati veliko več kot ti dajo obresti. Vsaj pri likvidnih vlogah je tako, ampak likvidne vloge tudi niso tak riziko za banko, prav dobro se da ocenjevati koliko jih povprečno je. Pa tudi to je svinjarija, da človek ne more dobiti plače v gotovini, če noče poslovati preko banke. Vem, da je tako lažje nadzirati dohodnino, vseeno, pa mislim, da bi človek moral imeti pravico, da ne posluje z banko in bi mu morala ta ponuditi kakšno ugodnost za to, da bi. Tudi takemu, ki ne najema kredita, ki mu ga potem "kakor pocenijo" zato, ker je komitent.
Uporabnik113189
07. 09. 2013 14.22
+2
Se strinjam da so banke oderuške. Pri pravici do izplačila plač v kuvertah so banke sodelovale in lobirale proti. Če bi bil sam bankir bi počel isto..Se pa strinjam da gre za omejevanje svobode in da ni pošteno. To je eden od razlogov, da se naše gospodarstvo ne more pobrati..Gospodarska zbornica, obrtna, svet potrošnikov so zatajili..Banke in država pa so se prilepili na denarni tok in kot monopolisti v resnici ubijajo slovesko ekonomijo..
carvo
07. 09. 2013 00.49
+6
če mu daš provizijo te ne bo zatožil
carvo
07. 09. 2013 00.48
+6
sedaj bo raziskal kdo je služil -potem pa bo v zameno da jih ne zatoži dobival -kasiral podkupnine
lepota in zdravje
07. 09. 2013 07.55
+6
carvo
07. 09. 2013 00.38
+5
vikend vikend predsednik uprave luke koper-gašpar gašpar mišić-zakaj ima gašpar gašpar-dva v ena,tri v ena je wc račka
sirio
06. 09. 2013 22.48
-3
bravo,končno ste nekateri dojeli pomen GGM-a,ostali pa kar naprej ščitite svoje lopove politikantske-VSTALA PRIMORSKA
hrast66
06. 09. 2013 23.04
+11
Kdo bo plačal škodo delovanja GGM v Luki. ? Ali boš ti sirio kaj prispeval za škodo, če do tega pride, glede tega, da je ta človek brez ustreznih izkušenj.
tonim69
06. 09. 2013 23.08
+3
Freeeedom
06. 09. 2013 22.08
+10
kruha in iger narodu, pa bodo Miškovići lahko harali na polno.