Slovenija

FOTO&VIDEO: Ljudje nočejo zapustiti svojih domov

Ljubljana, 20. 09. 2010 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./P.J./U.Z.
Komentarji
188

Prebivalci poplavljenih hiš na Barju ne želijo zapustiti svojih domov. K svojim sorodnikom ali prijateljem jih je odšlo le nekaj. Kdor se bo odločil, da bo od doma vendarle odšel, ima v Logatcu zagotovljeno prenočišče in topel obrok.

Zaradi naraščanja vode ob Ižanski cesti so danes nameravali evakuirati okoli 450 ljudi, a do tega še ni prišlo. Kot je povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite MOL Robert Kus, niti ni šlo za evakuacijo, pač pa so nameravali izseliti le tiste, ki bi si tega želeli. Teh pa ni bilo veliko.

Poplave v Ljubljani - nedelja - 9
Poplave v Ljubljani - nedelja - 9 FOTO: Aljoša Kravanja

Po besedah obrambne ministrice Ljubice Jelušič se je le pet oseb odločilo, da bo noč preživelo pri prijateljih in sorodnikih. Na zbirni center za vojne veterane v Logatcu, kamor so nameravali namestiti prebivalce prizadetih območij, sta tako prišli le dve osebi. Za njuno namestitev bo poskrbel center za socialno delo, saj civilna zaščita za nameščanje ljudi skrbi, ko je število evakuirancev večje. Center je tako zaenkrat še prazen, vendar, dodaja ministrica, v pripravljenosti. Dejala je tudi, da razume ljudi, ki nočejo zapustiti svojih hiš, če to ni nujno potrebno, a opozorila, da voda še ne bo tako hitro upadla.

Vodna gladina na ljubljanskem barju je namreč danes naraščala. Prav zato je ministrica zagotovila, da bodo v nenehnem stiku z ljudmi. "Čakali bomo, da nas pokličejo takrat, ko bo voda toliko visoka, da ne bodo mogli več biti tam in bodo morali zapustiti domove. Priporočamo pa jim, da imajo vsaj toliko zalog hrane, da bodo lahko zdržali čez noč,“ je ob tem povedal podpoveljnik GZL Mitja Rudel.

Na Ljubljanskem barju so prostovoljci Rdečega križa, ki so ujetim prebivalcem prinesli hrano in vodo, območje je prav tako obiskal ljubljanski župan Zoran Janković.

Reševalci bodo tako na kraju dogodka dežurali celo noč, če si bo slučajno kdo premislil in bo želel oditi. To je po Kusovih besedah precej možno, saj se obeta hladna noč, tamkajšnji prebivalci pa so ostali brez vode in elektrike. Ponoči bo sicer na ljubljanskem območju dežuralo okoli 120 gasilcev, je za oddajo 24UR ZVEČER povedal Kus.

Kot je povedal, opazujejo tudi druga območja na Barju, kjer bodo – v primeru, da bo to potrebno – izvedli evakuacijo. Prebivalcem svetujejo, naj vrednejše predmete pospravijo v višja nadstropja in počakajo, da se gladina vode zniža, saj črpanje vode iz objektov še ni možno, dokler nivo vode zunaj ne pade.

Reka Ljubljanica ima trenutno pretok okoli 310 m3/s in zelo počasi upada. Kljub temu se gladine poplavnih voda zaradi dotoka zalednih voda in visoke podtalne vode zadržujejo na območju južnega dela Ljubljane, Galjevice, Rudnika in Črne vasi. Takšno stanje se bo nadaljevalo še preko celega dne in predvidoma še v noči na torek, dokler ne bo Ljubljanica dovolj upadla, da bo zmožna odvajati vodo s poplavljenih površin.

Gasilci so sicer vodo že izčrpali na Vrhovcih, Kozarjih, na Kosovem polju, Viču, v Murglah, Gameljnah, Zavogljah in v Rožni dolini. Poplave pa so še na območju Barja na Peruzzijevi ulici, ob Ižanski cesti in v Črni vasi. V Zalogu je poplavljenih okoli deset objektov. Tam so bile ekipe gasilcev in civilne zaščite, ki so ugotovile, da je voda še previsoka, da bi jo lahko črpali, zato bodo s sanacijo še malo počakali.

Evakuacija na Barju.
Evakuacija na Barju. FOTO: Blaž Garbajs

Vojska pomaga na Viču in v Črni vasi

Na širšem območju Barja in Viča so na pomoč poleg gasilcev priskočili tudi vojaki, tako da je iz večine kleti na Viču voda že izčrpana. Svojim ljubljanskim kolegom so pomagali tako gasilci s Krasa kot s Štajerske, ves čas je bilo na terenu med 500 in 600 gasilcev.

Najprej so bili večinoma zaposleni s prečrpavanjem vode, po besedah poveljnika ljubljanske gasilske brigade Tomaža Kučiča pa so jim kasneje težave povzročala tudi razlitja kurilnega olja. Bilo jih je več, vendar je šlo za manjša razlitja. Kučič je dejal, da jim je najbolj težko, ker bi radi situacijo umirili, pa je ne morejo, ker voda ne odteka, na Barju pa je tudi nimajo kam prečrpavati.

Na območju Viča zaprti trije vrtci

Zaradi poplav bodo v Ljubljani do nadaljnjega zaprte tri enote vrtca Viški gaj na Viču. Enoti Kozarje in Bonifacija sta poplavljeni, zato bo sanacija trajala dalj časa. Vrtec Zarja pa ni poplavljen, temveč je dostop do njega zaradi poplave povsem onemogočen, zato bo odprt takoj, ko bo voda odtekla.

Z Mol so sporočili, da bodo enoto Zarja odprli že v torek, Bonifacija in Kozarje pa bosta do nadaljnjega še zaprta.

Za vse otroke so poskrbeli z nadomestnimi začasnimi lokacijami v bližnjih vrtcih in šolah, starše pa pozivajo, da če lahko zagotovijo domače varstvo, naj nekaj naslednjih dni otrok ne vozijo v vrtec.

Ostali so brez elektrike

Na območju Ljubljane pa so ponekod ostali tudi brez elektrike. Elektro Ljubljana je na poziv odjemalcev in gasilskih enot preventivno izklopil nizkonapetostne izvode in transformatorske postaje.

Na Elektro Ljubljana so ocenili, da je na njihovi infrastrukturi brez elektrike še okoli 200 odjemalcev. Na območju Viča v Ljubljani so že očistili in osušili transformatorske postaje in priklopili odjemalce. Nepriklopljeni pa so ostali le posamezni nizkonapetostni izvodi, kjer so električne naprave še vedno delno zalite z vodo, pravijo v Elektru Ljubljana.

Trenutno ima Elektro Ljubljana zaprtih še sedem transformatorskih postaj, od tega jih je šest v Kočevju in ena na območju Vrhnike.

Več o stanju v Ljubljani si lahko preberete na spletni strani civilne zaščite.

Narasla voda na Igu
Narasla voda na Igu FOTO: Občina Ig

Na Igu je prizadetih 365 stanovanjskih hiš

Reka Iška je v naselju Iška prestopila breg, voda pa je zalila kletne prostore hiš v tem predelu. Do danes zjutraj pa je gladina vode že padla za 1,5 metra, so še sporočili z iške občine.

Voda je zalila tudi hiše v Strahomerju, hiše v predelu Vrbljena in v naselju Tomišelj. Včeraj je bila neprevozna tudi cesta do Tomišlja. Pod vodo je še vedno lokalna cesta do Bresta, lokalna cesta Matena–Ljubljana pa je zaprta. Cesta Ig–Ljubljana (Ižanska) je poškodovana, vožnja pa je lahko nevarna. Prav tako je poškodovano vozišče oz. bankine v naselju Tomišelj–Podkraj ter v Brestu, sanacija te ceste je nujna, saj je zaradi poškodovanih bankin vožnja lahko nevarna.

Zaradi zalitja zajetja je motena oskrba z vodo na območju vodovodnega sistema Golo–Zapotok. Za vodo iz vodarne Breste za naselja Vrbljene, Tomišelj, Strahomer Podkraj, Matena, Iška Loka, Ig, Kot in Staje pa je zaradi visokih poplavnih voda razglašen ukrep prekuhavanja pitne vode, ki bo veljal do preklica.

Razmere v občini se sicer normalizirajo, so še sporočili z občine Ig.

Prizadetim lahko pomagate tudi vi.

V spodnji galeriji pa si lahko pogledate včerajšnje stanje po poplavah v Ljubljani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (188)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ježko
21. 09. 2010 23.43
Nabralo se je dosti komentarjev - takšnih in drugačnih. Kljub temu da v teh poplavah nismo bili prizadeti, vidim, da se mnogi trudijo odpravljati posledice in pomagati ljudem na prizadetih območjih - tako gasilci, civilna zaščita, reševalci, vojska in ostali. Zelo so me zmotili komentarji glede vojske. Ne vem, kako lahko pričakujete, da bo vojska med prvimi pomagala na prizadetih območjih, če so za takšne naravne nesreče posebej izurjeni gasilci in civilna zaščita. Zaradi takšnih in drugačnih situacij hodijo na usposabljanja, da vedo, kako ravnati, ko do določene naravne nesreče pride. Če sami niso dovolj za pomoč ljudem, zaprosijo za pomoč tudi vojsko. Vojska verjetno ne bo šla sama in se vtikovala v njihove zadeve. Tudi pek verjetno ne bo šel pomagati kovaču, razen če ga kovač prosi za pomoč... Vsi skupaj pomagajo ljudem, prizadetim v poplavah - vsak po svojih močeh. Ne vem, zakaj je potrebno toliko pljuvanja po določenih poklicih. Bodimo hvaležni, da tako eni kot drugi sodelujejo pri odstranjevanju posledic in oskrbi prizadetih območij.
boooa
21. 09. 2010 21.07
sem prečekirala ta trenutek še enkrat vse te posnetke , ki jih imate pri tem članku. Prvo kot prvo, po ogledu posnetka 24ur zvečer mi je postalo slabo. Draga voditeljica, ni vse tako črnogledo in niso za vse krivi na civilni zaščiti, osebe ki so dajale izjave niso kritizirala njihovega dela, veretjno tako kot je dejal Kus, je marsikateri v afektu marsikatero neželjeno izjavo podal, katere sigurno ne bi še enkrat rekel, če bi malo premislil, ampak ne mediji napihnete in podpihujete na vsako vam pristno besedo, to se mi ne zdi fer do medijev, kajti lahko bi bili človeški in bi sami lahko pripomogli in oznanjali dobro besedo o požrtvovalnih ljudeh,ki nesebično pomagajo ljudem, res pa je, da na enkrat ob istem času ni mogoče vsem pomagati, treba je pač počakati in ne misliti samo na svojo rit. Še enkrat bom povedala, najprej si je treba sam pomagati, vsak sam lahko v tem času veliko naredi, ne pa da človek samo sedi in čaka kaj mu pade z neba. POHVALE GASILCEM!! POHVALE CIVILNI ZAŠČITI!! POHVALE VOJSKI!! POHVALE REŠEVALCEM!! POHVALE NESEBIČNIM LJUDEM!!
meskozvan
21. 09. 2010 19.20
vsaka čast gasilcem in prostovoljcem,ki pomagajo ljudem. Vsem tistim,ki pa ...gasilce in prostovoljce pa imejte že enkkrat.... in povejte že enkrat odgovornim pa naši lepi vladi, ki vsak dan jejo kosilo za 3.75eur na dan in se smejejoi v kamero dej že enkrat naradte kaej ne da sam šalabajzate
edy123
21. 09. 2010 13.27
ceu dan se lahko nasteva katera gasilska drusta obstajajo....eno lahko samo recem vs dnar k ga folk zbere nemore pomagat prebivalcem barja,ki so jim domovi uniceni katere so leta in leta gradili.uso premozenje ulozil v hise in sedaj cez noc jim je to skoraj use uniceno.kaj lahko na to recemo?ni besed za to..koliko je samo prebivalcev ki so podnajemniki v tem barju,kaj bodo sele oni ki nimajo zdej km...to je zalostno..ni zalostno kdo je vec rt dvignu da pomaga folku temvec kok otrok bo na cesti spalo ko bomo mi brauci lepo doma sedel pa mislil na jih....misli ne pomagajo....zahvalte se bogu da vas ta katastrofa ni zadela pa da vas neskrbi kako reci otroku nimamo vec doma....tisti ki ste u blizini zberite odvecna oblacila pohistvo itd..hrano..vse tem nesrecnikom pride prau........
tacamaca
21. 09. 2010 08.09
Obstajajo tudi PGD Brezovica,Notranje Gorice in Vnanje Gorice.Ti morajo svojo opremo in vreče s peskom vozitl,po poplavljeni zaprti cesti od Notranjih Goric pa do Podpeči.Vse je treba pohvalit.Celo župana in podžupana,ki tudi sama pomagata na terenu fizično.Uslužbence komunale Preserje,sosede,kmete.....vsi se trudijo in pomgajo.HVALA VAM.
icecube
21. 09. 2010 07.52
Sem iz obrobja Ljubljane, natančneje iz občine Brezovica in sem že več dni priča nesebični pomoči gasilcev iz PGD: Podpeč, Jezero, Kamnik, Preserje, Goričica-Prevalje, Brezovici pod Krimom,(se opravičujem, če sem koga izpustila)... in bi povedala samo eno: FANTJE, VSAKA VAM ČAST, DA STE PRIPRAVLJENI CELE DNEVE IN CELE NOČI POMAGATI LJUDEM ZGOLJ IZ PROSTOVOLJSTVA! Hvala bogu, nisem žrtev poplav, a skušam razumeti ljudi, ki jim voda uničuje premoženje in življenja. A naj tudi ti ljudje razumejo, da so tudi gasilci ljudje, ki se utrudijo in da ima vsako PGD samo 1 črpalko in da s to eno črpalko ne morejo delati čudežev. Zato: pamet v roke, jezik za zobe in malo več hvaležnosti... in ne bit preveč sebični, pomislite, da je nekje nekdo, ki pomoč potrrebuje bolj kot vi.
kwa.dugaja
21. 09. 2010 07.28
@ježek najbolj pravilna slovenščina se govori na celjskem in ne v ljubljani.vem da je to že dolgo nazaj, v petem razredu, ko so nas to učili, tako da nisi tako pameten kot misliš. fauš pa vam ljubljančanom pač ne moremo biti nič, saj stadiona kjer spušča garažna hiša, premalo parkirišč, nesposobnih poslancev & zokija pač ne potrebujemo ;)
edy123
21. 09. 2010 06.08
nikoli se neve kaj nam lahko dan in noc prineseta zato nedajimo komentarje ampak socestvujmo z ljudmi ki so prizadete neglede na to kaj so.ker to lahko usakega doleti.tezko je gledati da se negdo se posmehuje stem..kapo dol vsem ki prostovoljno pomagajo!
brihtol
21. 09. 2010 01.58
Marshall a misliš da "žabarji" nismo gasilci, pripadniki cz-ja res pa je da je tebi lahko komentirati pa modrovati ko si 4 dni spremljal situacijo iz fotelja. osebno jaz sem prvič po 4 dneh prišel do prostegačasa in sem šokiran kaj pišete. mislim pač vsak ki preveč tipka naj kaj energije da v lopato kjerkoli v slo... pa bo veliko manj "*****"
brihtol
21. 09. 2010 01.50
joj kako je lahko čez vse govorit!!! na terenu sem od petka 13.16 in sem vsak dan na terenu, dejstvo je da je poplavljenih več kot 2000 objektov v MOL in enostavno ne pridejo vsi naenkrat na vrsto. ljudje se pritožujejo pa gasilci ne moremo izčrpati vseh objektov naekrat, ker se le malokdo zaveda koliko stane vsa tehnika in predvsem da ljudje koristijo svoj dopust da pomagajo. vsak lahko kritizira dokler ni do "jajc" v vodi in ne pumpa vode 18 ur skupaj. vsi ki imate kaj čez gasilce in druge službe za kritizirat vas pozivam da sami probate kako je delati BREZPLAČNO za ljudi ki jih ne poznaš pa jim pomagaš kolikor zmorejo roke!!! pa čeprav sem "žabar" sem tudi drugje že pomagal (za ljufi ki so polni samih sebe)
rokman20
21. 09. 2010 00.42
Mal sem prebral komentarje, ki ste jih vsi zapisali. Sem Ljubljančan, sicer iz neprizadetega dela. Morm rečt da mi ni vseeno, da je narava tako udarila in prizadela ljudi, AMPAK me je po drugi strani sram da s(m)o Ljubljančani taki butli, ki gledamo samo na lastno tazadno in se za pomoč na koncu niti ne zahvalimo! Vsem hvala za pomoč in požrtvovalnost!
socoljub
21. 09. 2010 00.30
No pa je le udarilo tudi po tistih občinah ki majo denar. Hvala bogu da so tu volitve, pa bo Jankovič malo odprl pipico, pa bo uspeh zagotovljen. Sicer pa globoko sočustvovanje prizadetim, v Posočju smo takih reči vajeni...je pa res da nekateri se bodo fajn opomogli ja, tavečjim siromakom bojo pa s5 ostale le predvolilne obljube. ŽAL!
janez.kranjski
20. 09. 2010 23.23
čuden naslov članka. vsekakor noben normalen ne bo zapustil svojega doma, če je v njem en meter vode. življenjsko s tem ni ogrožen, je pa ogroženo njegovo premoženje, če gre. ker je v sloveniji vsaj 10-20.000 takih, ki komaj čakajo, da se kaj takega zgodi. in potem plenijo po hišah. to so tisti, ki prebirajo osmrtnice in četitke za poroke, da vedo, kdaj bo katera hiša prazna. za njih je takale katastrofa dar z neba! za povrhu: če si doma, lahko asistiraš, ko voda upade, ko pridejo izčrpat vodo iz kleti. če bodo naleteli na zaklenjena vrata, bodo šli naprej.
soola
20. 09. 2010 23.15
No, pa je pred mano že tretja noč dežuranja.....
pravicnez@gmail.com
20. 09. 2010 23.10
Gasilcem vsa čast. Tisti, ki niste vedeli, da se vode ne splača črpati iz hiše, če je gladina vode zunaj enako visoka, zdaj veste. Razen, če hiša ni dobro zatesnjena.
Tupo 3
20. 09. 2010 22.42
LJUDJE!!!! KOT GASILEC SEM V AKCIJI ŽE OD PETKA OD 15.30 URE IN ŠE DELAMO SAMO DEJTE SI DOPOVEDAT TUDI DA ČE JE VODA TAKO VISOKA NIMAMO KAM PUMPATI KER TA VODA KI BI JO SPUMPALI TEČE NAZAJ. PA NE MISLT DA NE DELAMO NM SKOS GROZJO Z NOŽI PIŠTOLAMI MI SMO PA PROSTOVOLCI PA SAM SKUŠAMO ČIM BOLJ POMAGAT PROBITE POMISLT NA VSE NE MISLT SAM NASE K POL NEBOTE NČ NRDIL. ČE PA GASILCEV NI KLIČTE 112 DOKLER NE PRIDEJO, PA BOMO PRŠLI MOTE PA VEDT DA NISTE POD VODO SAMO VI AMPAK CELO BARJE IN VIČ KJER SMO MI ZAČEL ŽE V PETEK OB POL ŠTIRIH POPOVDNE. LAHKO JE BIT GASILC 5 UR NI PA LAHKO BIT GASILC 5 DNI !!!!!!!!
ochi
20. 09. 2010 22.15
gasilci prostovoljci, ne ženite si ljubljančanov preveč k srcu, ker v mestu je pač tako, da se sosedje, ki živimo skupaj že več 10 let, pogovarjamo šele ob katastrofah, da bi pa govorili z ljudmi, ki nam pomagajo, bi nas pa že preveč sleklo. v imenu vseh sramežljivih se vam iskreno zahvaljujem za pomoč, hkrati pa se opravičujem tistim mladim dežurnim, ki so v čaj dobili malo močnejšo dozo šnopca. žal sam tega ne pijem, pa nimam dobre mere, pa brez zamere.
kraljica-KK
20. 09. 2010 22.02
Namest d se tuki kregate, pejte raj pomagat!
MOSSAD001
20. 09. 2010 21.58
VECTRA16 20.09.2010, 21:54 Se mi zdi da malo pretiravaš!! Brez zamere
VECTRA16
20. 09. 2010 21.54
sosed9 Popolnoma se strinjam tudi sam sem bil oz. smo bili na Viču in popolnoma ista zgodba sprehajajo se (lastniki objektov)okrog tebe v čeveljčkih pa ti govori še en cm vode tu pa cm tam pa dajte še to obrisat itd sam pa niti kozarca vode ni prelil je pa res da smo mu mi ponudili pit našo kajti od njih nismo dobili niti hvala kaj šele kaj več...Sem gasilec po duši prostovoljec itaq ampak vse ima svoje meje.. v prihodnje moj dopust za LJ mislim da .....bom razmislil