Slovenija

Gasilci s svojimi zahtevami na protestnem shodu pred vlado 5. oktobra

Ljubljana, 25. 09. 2017 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po neuspelih pogajanjih glede plače gasilci napovedujejo protestni shod pred vlado, ki bo 5. oktobra. Predstavniki vlade bodo tam na ulici morda lahko slišali argumente, ki jim očitno niso bili dovolj jasni, je dejal sekretar sindikata.

Gasilci se bodo s svojimi zahtevami po neuspelih pogajanjih glede plače zbrali na protestnem shodu pred vlado, so napovedali po današnji razširjeni seji predsedstva Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije. "Žalostni smo in jezni, kaj takega se v naši državi še ni dogajalo," meni predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

Po Ogrizkovih besedah ima država zanje posluh samo takrat, ko jih potrebuje.

Kot je novinarjem pojasnil sekretar sindikata David Švarc, kljub večmesečnemu trudu v pogajanjih z vlado in pristojnim ministrstvom za obrambo, sindikat ni uspel skleniti dogovora. V sindikatu namreč zahtevajo dvig plačnih razredov za vse gasilce in dvig za tri plačne razrede za dve delovni mesti, ki sta anomaliji v sedanjem plačnem sistemu, na kar pa vladna stran ne želi pristati. Zaradi tega gasilci tudi niso podpisali aneksa h kolektivni pogodbi po koncu pogajanj poleti.

Švarc je navedel še, da se po predlogu ob začetku pogajanj za delovna mesta nad 26. plačnim razredom, prav tako predlaga tudi dvig za tri razrede. Prav tako se je vlada odločila odpirati nova delovna, pri čemer v oči bode, da se za odprtje delovnega mesta vrhunski protokolarni slaščičar in natakar na Brdu, za kar je zahtevana 5. stopnja izobrazbe, predvideva 28. oziroma 30. plačni razred, gasilec z enako stopnjo izobrazbe pa je v 23. plačnem razredu, je pojasnil Švarc.

Za vodjo gasilske izmene s 7. stopnjo izobrazbe gasilci zahtevajo dvig iz 31. v 30. plačni razred, kar je za vlado preveč, hkrati pa odpira delovno mesto vodje recepcije na Brdu, ki je umeščeno v 34. razred, je dodal Švarc in poudaril, da vodja izmene vodi intervencije in celotne akcije v gasilstvu.

Gasilci bodo svoje nezadovoljstvo izrazili s protestnim shodom 5. oktobra.
Gasilci bodo svoje nezadovoljstvo izrazili s protestnim shodom 5. oktobra. FOTO: iStock

Protestni shod bo 5. oktobra

Svoje nezadovoljstvo bodo izrazili s protestnim shodom 5. oktobra ob 11. uri na Gregorčičevi ulici v Ljubljani pred sedežem vlade. Predstavniki vlade bodo tam na ulici morda lahko slišali argumente, ki jim očitno niso bili dovolj jasni, je dejal Švarc in pojasnil, da se njihovi predlogi z vladnimi razlikujejo za okoli 150.000 evrov na letni ravni.

Na shodu po Švarčevih besedah pričakujejo udeležbo gasilcev vseh poklicnih enot, ki tisti četrtek dopoldne ne bodo imeli svojih delovnih obveznosti, svoj poziv pa so poslali tudi kolegom industrijskih in letaliških poklicnih enot, ki so vključeni v sindikat.

Kot je dejal Švarc, verjamejo, da bodo predstavniki vlade, ki se problematiki poklicnega gasilstva doslej niso posvetili, tudi njen predsednik Miro Cerar, sporočilo shoda dojeli, in sicer da so zahteve argumentirane in da od njih ne morejo odstopiti. "Vse, kar bi bilo drugače od tega, bi bila le ena velika krivica in povzročene še dodatne anomalije," je poudaril.

Če s protestnim shodom ne bodo uslišani, bodo z aktivnostmi nadaljevali, ne izključujejo niti možnosti stavke, je dejal Švarc. Ob tem je dejal, da je vse v rokah tistih, ki imajo moč.

Sindikalni predstavniki edino poklicnim gasilcem niso omogočili napredovanj.
Sindikalni predstavniki edino poklicnim gasilcem niso omogočili napredovanj. FOTO: iStock

Sindikat po mnenju MJU dela tudi moralno škodo gasilcem

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so ob napovedanem shodu gasilcev pojasnili, da se ne morejo znebiti občutka, da vodstvo sindikata na račun izredno spoštovane poklicne skupine išče načine za zaviranje pogajanj in diskreditacijo vladnih predlogov. S tem po mnenju vladne strani delajo tudi moralno škodo gasilcem, so prepričani. Kot so v odzivu navedli na MJU, so pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja v teku, gasilski sindikati pa so ves čas prisotni na sejah in imajo tudi ves čas možnost, da se v pogajanja aktivno vključujejo, kar se tudi dogaja.

Dejstvo pa je, da sindikalni predstavniki edino poklicnim gasilcem niso omogočili napredovanj. "Ker niso podpisali s pogajanji usklajenega dogovora, je bilo z njimi opravljenih več razgovorov in ponujenih jim je bilo več rešitev, vendar so jih sindikalni vodje žal zavrnili," so pojasnili na MJU, ki je vodilo pogajanja.

Vladna stran je po njihovih navedbah začudena nad zavračanjem ustreznih rešitev s strani vodstva sindikata, "saj so povsem primerljive z ostalimi uniformiranimi poklici in tudi vsebinsko odgovarjajo na zahteve gasilcev (tudi za področje nagrajevanja vodij je vladna stran ponudila ustrezne rešitve)".

"Ne moremo se znebiti občutka, da na račun izredno spoštovane poklicne skupine vodstvo sindikata išče načine za zaviranje pogajanj in diskreditacijo vladnih predlogov. Po mnenju vladne strani s tem delajo tudi moralno škodo gasilcem, ki v svojem plemenitem poslanstvu ne oklevajo, kadar je treba reševati naša življenja ali premoženje," so zapisali na MJU.

Stališče MJU delijo tudi na ministrstvu za obrambo (Mors). Kot so na tem ministrstvu poudarili za STA, so pogajanja z gasilci potekala v okviru vladnih pogajanj in tako se je tudi Mors pogajal v okvirjih, ki jih je določila vlada.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
25. 09. 2017 19.50
+3
Cmerar in SMC, SRAM VAS NAJ BO! Gasilcem odrekate ta dva razreda ki dnevno raskirajo zivljenje, zdravje. Clovek sploh ne more verjeti kaj so to zaeni ljudje na oblasti??
ArkaMast
26. 09. 2017 12.04
Kar se reskiranja tiče je pa tako. Mnogo je takih ki po službi še bolj riskirajo življenje. Namreč, vsedejo se na motor ali avto v diru domov. Divje po cesti, kot bi se na smrt mudilo. ... Namreč, več gasilcev je umrlo v osebnih prometnih nesrečah, zaradi osebne napake, kakor pa med požarom ali podobno. Preverjljivo dejstvo. Samo sam poznam 2 primera. ... Si pa definitivno zaslužijo višjo plačo. Ni dvoma. A niso edini. ... Če čistilka v domu starejših ne čisti tako kot je treba, se bakterije in virusi tako zelo razširijo, da so nevarni za ljudi, da zbole. samo npr. Ni pa čistilka tako junaško delo kot biti gasilec. Pa je dnevno izpostavljena najrazličnejšim bacilom, bakterijam. Gasilec je opevan v pesmih, junaki v risankah, videospotih, imajo svoje veselice..... Npr, biti čistilka je čisto drugače. Garajo za minimalca, pa še vedno nič vredna, brez kakršne slave, veselic, verzov,...
kvajezdejpolživijo
25. 09. 2017 17.03
+2
Ne morem verjeti,da Cerar tvega konflikt s poklicem,ki mu Slovenci najbolj zaupamo...Če prav razumem,so policaji,vojaki,medicinske sestre,pomočnice vzgojiteljic oz.primerljivi poklici vsi že dobili povišanje plač za dva plačna razreda...Le gasilci NE !?!? Ljudje božji,gre za poklicne gasilce,s katerimi so se do zdaj vsi politiki slikali,ko je šlo za njihove riti in poceni PR. Politiki v Vladi RS,lahko vas je sram! Gre za drobiž,če gledamo proračun kot celoto.. Je pa poteza Vlade odraz prioritet.In gasilcev očitno ni na tej listi. Nisem sigurna,da, Katićeva sploh ve zakaj se tu gre...in slepo sledi Koprivnikarju,ki ga je strah lastne sence...Ajajaj,tole se ne bo dobro končalo in najbolj žalostno je,da mora priti do protesta,da bo tudi Cerar dojel svojo napako...
igel
25. 09. 2017 19.28
+1
Je pac CMERAR ,VAZNO DA JE SEL POKVARIT ENKRATNO VZDUSJE V ISTAMBUL ,PA SE TO IZ DAVKOPLACEVALSKIM DENARJEM ,DA GA NI SRAM.
ArkaMast
26. 09. 2017 12.15
Cerar je proti tebi zmaga :))) ... verjetno si en luzer in si besen na Mira, ker se vam ne pusti tako zmendrat, kakor ste Pahorja, ko je bil premier.
nikhrast
25. 09. 2017 16.49
-1
Plačni razred, nehajte s tem ostankom socializma, sindikat se pogaja, pa si pridobi najboljšo pogodbo, kako so pa ostali plačani, kot učitelji, policaji..., se pa naj zanima njihov sindikat. Ravno tako, plačan prevoz, pa plačana malica, pa kaj še, vse to se ukine, pomembna je dobra plača. Koliko pa dobiš na uro, to je vprašanje
FC Chelsea2
25. 09. 2017 16.07
+10
A bo premier spet brcnil v temo in bil prav glasen tako kot v primeru policistov in rekel, da je to neupravičeno? Bo spet pokazal kakšna je njegova etika, da nekdo ki ponoči bere maile ima upravičeno dodatke za pripravljenost nekdo, ki pa po dnevi in ponoči rešuje življenja pa niti dostojne plače kaj šele kakšnega dodatka.
cirenij
25. 09. 2017 16.04
+9
Namesto tega brezveznega referenduma včeraj, bi jim lahko dali nekaj dodatka. Zakaj ne plačajo referenduma tisti, ki ga zahtevajo samo za to, da neupravičeno kontrirajo?
caspera1
25. 09. 2017 15.54
-4
Jaz se ne mislim vtikat v to, ali imajo prenizke plače ali ne. Pa še na te plačilne razrede se ne spoznam. Mi je pa povišala pritisk tista grožnja s stavko. Še eni, ki lahko v imenu denarja vzamejo za talce državljane, ki jih tisti hip potrebujejo.
vdolinitihi
25. 09. 2017 17.44
+1
Plačni sistem v javnem sektorju pozna 65 plačnih razredov
vdolinitihi
25. 09. 2017 17.46
+1
23. PR je cca 1000 evrov bruto, 65. pa 5.500 bruto.
piko112
25. 09. 2017 19.19
+1
Tudi če štrajkajo bodo prišli gasiti hišo. Tako da ne vem kako bo njihova stavka videti.
CastrumFF
25. 09. 2017 15.27
-9
Visje place???? Manj po gostilnah in vec delat!!!!
nikhrast
25. 09. 2017 16.50
-3
PošteniSlovenec
25. 09. 2017 14.10
+3
Jaz ne razumem ali ti gasilci ne vedo da živimo v pravni državi z visokimi etičnimi normami? Naj jim Dr. Cerar to na svoj akademski način razloži če pa ne razumejo naj jih nažene na etičen način.
fljfo
25. 09. 2017 14.04
+2
A prejemajo dodatke za pripravljenost?
caspera1
25. 09. 2017 15.59
+2
Sigurno je to poklic, kjer bi bilo to upravičeno. Kot na primer piloti. Odkar so darovali ne vem koliko tovornjakov gasilske opreme sosedom, so pa kar naenkrat nehali jamrati zaradi podhranjenosti, ki se nanaša na opremo.
FC Chelsea2
25. 09. 2017 13.58
+16
se popolnoma strinjam z njimi zadnji čas, da so se zbunili.
dr.dare
25. 09. 2017 13.35
+1
Resno jih jemljem edino če bodo prišli s cisternami gnojnice in parlament zalili vse ostalo je smešenje samega sebe
general99
25. 09. 2017 13.22
-30
Gasilci? Sej nc ne delajo....poznam enga sam praskajo se po riti v gasilskem domu vmes kak zabojnik za smece pogasijo
FC Chelsea2
25. 09. 2017 14.00
+19
ok ko ti bo gorelo kaj ne klicat gasilcev, ker oni nič ne delajo.
general99
25. 09. 2017 14.01
-10
Dolli19
25. 09. 2017 15.05
+18
''Gasilci? Saj nič ne delajo...'' Dragi general99, ko/če boš ( srčno upam da NIKOLI ) ukleščen v kakšnem avtomobilu ali pa bo kdo od tvojih dragih potreboval hitro medicinsko pomoč - beri PROSTOVOLJNEGA gasilca BOLNIČARJA...ne vrti 112 ipd. številk =) Podpora vsem poklicnim gasilcem! Skrajni čas za upor in da zahtevate kar si zaslužite!!
piko112
25. 09. 2017 15.13
+9
Najbolje je ko gasilci nimajo nič dela. Kje si bil ko je gorel KEMIS? Veš kje so bili ti ki se praskajo
TOX6
25. 09. 2017 13.16
+17
Gasilcem-PROSTOVOLNJIM obvezno ugoditi v vseh zahtevah. Tudi ko posredujejo bi morali delodajalcu plačat odsotnost+kolateralno škodo. So edini ki delajo v vseh razmerah in pogojih. 50% jnepotrebne avne uprave nagnat domov pa bo denarja dost za vse