Slovenija

Gantar: DL v ospredju lastni interesi, ne pa dobrobit vseh bolnikov

Ljubljana, 06. 09. 2013 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odločitev DL, da ne podpre interventnega zakona o zdravstvu, po mnenju ministra za zdravje povzroča škodo slovenskemu bolniku. V DL odgovarjajo, da ne morejo podpreti predloga, ki ne bo odpravil vzrokov za stanje, ki trenutno vlada v zdravstvu.

Na torkovem sestanku med ministrom Tomažem Gantarjem in predstavniki DL, na katerem so skušali poiskati kompromise glede odprtih vprašanj v interventnem zakonu, so se dogovorili, da bodo stvari premislili in da bo DL do konca tedna ministru sporočil odločitev, ali bodo takšen zakon podprli ali ne.

Minister Tomaž Gantar je prepričan, da DL s svojim nasprotovanjem zakonu škoduje slovenskemu bolniku.
Minister Tomaž Gantar je prepričan, da DL s svojim nasprotovanjem zakonu škoduje slovenskemu bolniku. FOTO: Damjan Žibert

Gantar je danes pred sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dejal, da se zgodovina očitno ponavlja. Znova je poudaril, da je namen zakona povečati solidarnost pri vplačevanju prispevkov. Odločitev DL, da ne podpre interventnega zakona, je Gantar komentiral z izjavo: "Očitno so pri nekaterih interesne skupine pomembnejše kot pa dobrobit vseh."

V Državljanski listi zavračajo očitke, da se zaradi njihovih stališč povzroča škoda slovenskim bolnikom. Kot poudarjajo, s predlagano novelo ne soglašajo predvsem zato, ker po njihovem mnenju v ničemer ne odpravlja vzrokov za stanje, ki ga je treba interventno reševati.

"Samo z dvigom prispevnih stopenj ne bomo skrajšali čakalnih dob, ne bomo dosegli nižjih stroškov zdravil in materiala in ne bomo zmanjšali korupcijskih tveganj. Dejstvo je, da v slovenskem zdravstvu niz procesov poteka skrajno neučinkovito in da bi prihranki morali izvirati predvsem iz optimizacije delovanja v sistemu in ne iz dolivanja dodatnega denarja v sistem, ki ima toliko lukenj," so zapisali v DL.

Predvidoma v prihodnjem tednu bo ministrstvo poslalo novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oz. t. i. interventni zakon v vladno obravnavo. Mudi se jim namreč s prenosom evropske direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu v slovenski pravni red, kar interventni zakon tudi zajema.

Zadnji predlog ministrstva predvideva, da bi se najnižja prispevna stopnja za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki jo morajo vplačati samostojni podjetniki, dvignila s sedanjih 105 evrov na 132 evrov. Prispevke bi plačevali tudi od avtorskih in podjemnih pogodb. Dobrih šest odstotkov od prihodkov bi v zdravstveno blagajno po predlogu plačevali tudi neprofesionalni župani. Takšen odstotek bi se v obvezno zdravstveno zavarovanje stekel tudi od sejnin, nagrad nadzornim svetom in izplačil sodnim izvedencem. Prav tako bi dobrih šest odstotkov prispevali tudi od zaslužka z najemninami in dividendami. Finančni izkupiček takšnega zakona bi znašal 70 milijonov evrov.

DL pa se ne strinja z uvedbe prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje na dividende in prihodke od najemnin ter z dvigom prispevne stopnje za samostojne podjetnike. Predvidoma bodo v parlamentarno razpravo poslali tiste določbe zakona, ki so usklajene tudi z DL.

Od ministra smo pričakovali predlog, v okviru katerega bi se prihranki generirali predvsem z zniževanjem nezdravstvenega oz. administrativnega kadra, saj na ta način ne bi trpela kakovost in dostopnost storitve za uporabnika. Prostora za optimizacijo je nedvomno dovolj, zato zviševanje prispevkov nikakor ni primerna pot reševanja. DL

Sindikati: Zaščititi je treba zavarovance

Na današnji seji ESS so nadaljevali tudi razpravo o zaostrovanju razmer v zdravstvu. Zdravstveni blagajni se namreč v prihodnjem letu obeta 84 milijonov evrov minusa, z interventnim zakonom so želeli nekoliko sanirati situacijo. Po razpravi o zaostrovanju razmer pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja niso sprejeli nobenega sklepa, so pa vsi razpravo pozdravili.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je pred sejo dejal, da je treba narediti vse za preprečitev črtanja pravic za zavarovance. Tako se zavzemajo za enakomernejše vplačevanje prispevkov v zdravstveno blagajno, kar je predvideno z interventnim zakonom, ter sistemske ukrepe.

ZZZS: Če se bo trend nadaljeval, bo prišlo tudi do krčenja pravic

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin pa je pred sejo ocenil, da do krčenja pravic ne bo prišlo, ker zavarovanci tega ne bodo dovolili. A če bi se takšen trend zmanjševanja denarja v zdravstveni blagajni nadaljeval – v prihodnjem letu pričakujejo 140 milijonov evrov minusa –, lahko pride tudi do krčenja pravic. Po njegovih navedbah bodo najprej na udaru izvajalci zdravstvenih storitev, potem pa se bodo začeli pogovarjati o pravicah.

V DL opozarjajo, da je prav, da se v plačevanje prispevkov zajamejo vse kategorije, vendar pa se po njihovem mnenju gospodarstva ne sme tako obremeniti kot v prvotnem predlogu. Še vedno so kategorije, ki niso ustrezno obremenjene s plačevanjem prispevkov (na primer kmetje in študenti), vendar pa posegi v to ureditev presegajo interventni zakon.
V DL opozarjajo, da je prav, da se v plačevanje prispevkov zajamejo vse kategorije, vendar pa se po njihovem mnenju gospodarstva ne sme tako obremeniti kot v prvotnem predlogu. Še vedno so kategorije, ki niso ustrezno obremenjene s plačevanjem prispevkov (na primer kmetje in študenti), vendar pa posegi v to ureditev presegajo interventni zakon. FOTO: Thinkstock

Fakin zato predlaga sprejetje interventnega zakona ter ukrepe za stabilno poslovanje javnih zavodov. Prav tako meni, da bi morali očistiti košarico pravic vseh storitev, ki ne sodijo v zdravstvene storitve. Med možnostmi so tudi uvedba trošarin na sladke pijače ter povišanje trošarin na cigarete. "Ukrepov je dovolj, politična volja je tista, ki je napoto," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
07. 09. 2013 18.14
Biofanatik
07. 09. 2013 18.14
So zbrisal: Beli lopovi , ne bogovi
odpisan2x
07. 09. 2013 17.22
+1
odpisan2x
07. 09. 2013 17.21
eu naj ustanovi kreditibilno zdravstveno zavarovalnico-potem pa ne bo nobenih težav več
24vohomurckov
07. 09. 2013 14.34
+2
....DL pleše zadnji ples....a gregi to ve....najbrž da....zato pa menda tako pospešeno poskuša ustanavljati novo stranko....a misli,da bi z njo prišel v parlament??...ja,pa ja de!!
sinhron
07. 09. 2013 13.50
+5
V Sloveniji so štiri glavne skupine skorumpirancev , ki so uničili SLOVENIJO : POLITIKA , CERKEV , ZDRAVSTVO IN TAJKUNI !
tantadruj1
07. 09. 2013 12.55
+3
dej gantar ne bluzi. mal manj krast, pa na drugi strani hipohondrike odpisat. v zdravstvu je toliko potrate da glava peče. kdor je pa res bolan pa naj dobi vrhunsko oskrbo.
tantadruj1
07. 09. 2013 12.57
+4
a je za vas JAVNO zdravstvo, da mora s.p. plačati 135€ na mesec istočasno pa si 30dni bolniške krije sam? kaj to pomeni: da gripe, ureznine, zlome itd krije sam.. če ga pa avtobus povozi pa lahko koristi kar plačuje. malo razmislite kdaj rabite zdravnika. in koliko.
antirepresija
07. 09. 2013 12.34
+5
Politično tajkunski lopovi so izropali Slovenijo. Zdravstvo je ena izmed glavnih vej korupcije. Tukaj "legalno" izginja stotine milijonov evrov. Na zdravstven sistem je prisesanih toliko nenasitnih pijavk, ki si želijo vedno več in več, da ne bo pomagala nobena reforma, dokler se ne rešimo KORUPCIJE!! Gledat jih vec ne morem, kako zavajajo narod preko TV. Če se rešimo korupcije oz. lepše povedano "lobijev" ,ki ropajo našo blagajno, potem bo denarja preko dovolj še za novo opremo in še kakšno novo bolnico. Res jih bo treba ven zmetat enega po enega iz parlamenta.
rde? in ?rn cinik
07. 09. 2013 12.17
-1
zakaj tako pregrešno drage arhitekturne packe. za vsa okolja standardna bolnica optimalna po materialih in izgledu. zakaj ne ukinit dodatnega zavarovanja in zvišat prispevno stopnjo za 7 proc. to je pri minimalni plači ravno tistih 30 eur, tisti z večjimi prihodki pa bi seveda solidarnostno plačevali več. Če je problem zaradi dohodnine pa naj ga v tistem zakonu odpravijo. seveda pa dodatna zavarovanja za nadstandard in podobno lahkoostanejo
pmx
07. 09. 2013 11.52
+4
Kot vidim, je Virantu izključno pri srcu ZZZS, torej zavarovalnica, kjer pa - glej ga zlomka - še nisem naletel na en sam samcat članek, kako pa oni optimizirajo svoje delovanje, ker tudi sami pokurijo za svoje administriranje en kup denarja, imajo zgrajene cele palače marsikje ... in ne ustvarjajo nič. Niso proizvodnja in niso koristni za zdravje državljanov, da bi ti učinkovito lahko delali, če imajo dobro zdravstvo. In spet zanimivo, kar vem, je Gantar hotel stopiti na tace predvsem tudi farmacevtskim lobijem, pa so ga tudi tam onemogočili. Se je za vprašat ali res niso imeli do sedaj pojma vsi ministri skupaj za zdravstvo, ali pa je problem kje drugje.
24vohomurckov
07. 09. 2013 11.15
-1
.....DL brani pravice priviligiran ,s poceni floskulo ,da je sistem treba popraviti od temeljev in ne malo tam in malo tukaj....seveda pri tem ne omeni,da niso prvič v vladni koaliciji,da so imeli škarje in platno,a je zmeraj ostalo samo pri predvolilnih obljubah ,na koncu pa od vsega skupaj polno praznega.....gantar in vsi prejšnji ostali zdravstveni ministri pa so bili boje z mlini na veter alias lobiji,ki jim tako stanje....kaos v zdravstvu...nosi dobičke.....edini možni popravki so skratka tako možni samo na ta način,ki ga predlaga gantar,vse ostalo bo že v kali zatrto...pa ta njegov predlog očitno tudi.......in ja....minister ima prav...tisti,ki imajo najmanj,bodo pošteno plačevali tudi za tiste,ki se delajo ,da nimajo.........za primerjavo poglejte samo tabelo,koliko v blagajno vplačujejo posamezni sektorji....na netu imate podatkov,kolikor hočete!!!
24vohomurckov
07. 09. 2013 11.53
+2
...v premislek: tisti upokojenci,ki imajo najnižjo pokojnino plačujejo prav toliko kot tisti,ki je imajo 2 jurja!!!
mackon08
07. 09. 2013 09.44
+10
Naj se preneha vsa lopovščina ki je prisotna v zdravstvu pa bo denarja še viška. Med temi je največja lopovščina cena zdravil in zdravniški lobij.
cirus
07. 09. 2013 09.26
+10
A se kdo sploh vpraša, zakaj rabi Fakin v svojem zasebnem podjetju ZZZS 1000 zaposlenih?
Al3n1
07. 09. 2013 08.26
+8
Da bi nekdo pred 10-imi leti rekel, da nas čaka takšno stanje v zdravstvu. Bi si mislil, da ni normalen.
Volfek
07. 09. 2013 07.58
+3
Bilo bi dobro,če bi pristojne službe tudi preverile,kdo vse dobi od teh naših burekov mastno provizijo,da se pri nam lahko prodajajo zdravila po taki nenormalno visoki ceni.
Volfek
07. 09. 2013 07.55
+3
Saj imajo v DL prav.Ta GANTAR JE RES ŠE EN PAJAC v službi kapitala.Za rešitev zdravstva bi on kar zviševal prispevno stopnjo,da bi še več lahko pokradli iz blagajne. Ja,tako si nekateri delajo denar.Poskrbi naj raje,da bo imel srednji razred v zdravstvo pravične plače in naj se reši vseh pijavk,ki visijo na zdravstveni blagajni(tu mislim na administracijo v zdravstvu,ki se je nenormalno razpasla),ne pa da grozi,da bo prišlo do krčenja pravic pacientov.Še malo naj bluzi take klanfe,pa bo tudi on moral nekomu polagati račune.
devote
06. 09. 2013 19.34
+9
dokler bodo cene nekaterih zdravil po desetkrat dražje, kot v nekaterih državah v EU, se nimamo kaj za pogovarjati. ko boš tukaj naredil red se pa le oglasi kaj Gantar. pa upam, da se kmalu slišimo .
klldmoll
06. 09. 2013 19.04
+6
>> Med možnostmi so tudi uvedba trošarin na sladke pijače ter povišanje trošarin na cigarete. "Ukrepov je dovolj, politična volja je tista, ki je napoto," << čuj fakin, kaj pa trošarine na krofe in svinjske krače ... ?? :-))
Mladi? Plasto
06. 09. 2013 16.17
+14
dr.ERIK BRECELJ pravi,da je v zdravstveni blagajni 500 milionov eurov pokradenih vsako leto!!!!! GANTAR naj raje razmisli kako ne bi kratil pravic zavarovancev in naj naredi nekaj za zmanjšanje obsega korupcije.....če je za to NESPOSOBEN NAJ ODSTOPI !!!!
klldmoll
06. 09. 2013 19.07
+7
vprašajte faliranega zdravnika FAKINA, če je v zdravstveno blagajno že vrnjen ves denar, ki so ga naokoli "posojali" za ustanavljanje časopisov, itd., ipd. ...
cirenij
06. 09. 2013 15.23
+17
Pa naj že enkrat naredijo red pri dobavah opreme, zdravil in ostalega materiala in nabavljajo direktno in ne cele vrste posrednikov in agentov. In zahtevajo znižanje cen zdravil, ki so najvišje v EU. Pa se bo ogromno, ogromno prišparalo.