Slovenija

FOTO: Kandidat za pravosodnega ministra želi nazaj tožilstvo

Ljubljana, 09. 02. 2012 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarnima odboroma sta se predstavila kandidata za vodenje zdravstvenega in pravosodnega ministrstva in dobila tudi enotno podporo poslancev. Pličanič, ki naj bi vodil pravosodje, pravi, da je treba povečati ugled sodišč in zaupanje v pravno državo.

Medtem ko sta Andrej Vizjak in Aleš Hojs že dopoldne prestala zaslišanje pred parlamentarnimi odbori, sta bila pozneje na vrsti tudi kandidata za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič (Lista Virant) ter za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS). Trenutno se pred pristojnima odboroma državnega zbora predstavljata še predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki je kandidat za zunanjega ministra, in kandidat za finančnega ministra Janez Šušteršič (Lista Virant).

Oglejte si galerijo predstavitve Tomaža Gantarja

Gantar, nekdanji direktor bolnišnice v Izoli in bivši piranski župan, je poslancem v predstavitvi dejal, da če bi obstajal idealen zdravstveni sistem, bi ga prepisal. A pravi, da žal ni tako, in dodaja, da je slovenski zdravstveni sistem preobremenjen. Zato je treba po njegovih besedah najti čim bolj racionalno in učinkovito rešitev, pri tem pa upoštevati veliko dejavnikov.

Pomembna se mu zdi promocija zdravega življenja, s čimer lahko preprečimo večje število kroničnih bolezni. Glede čakalnih dob je dejal, da je bilo veliko že narejenega, saj so se že zelo znižale. Pojasnil je še, da obstajajo izračuni, ki kažejo, da bi za krajšanje čakalnih dob na operacije potrebovali dodatnih 60 milijonov evrov, za skrajšanje dob za specialiste še deset milijonov, a tega denarja ni.

Gantar tudi meni, da bi bilo treba nadaljevati z nekaterimi projekti, ki jih je že začel sedanji minister Dorjan Marušič. Tako je kot dobre projekte in vredne nadaljevanja označil povezovanje urgentne službe, projekt učnih ambulant ter referenčnih ambulant ter poudarek na preventivi.

Na bolnišnični ravni zdravstvenega varstva je po njegovih ocenah še za med 100 in 200 milijonov evrov letno prihrankov. A je treba te prihranke iskati korak za korakom in ne preko noči, saj da je "zdravstvo tanker, ne moreš ga na hitro obrniti". Poudarja tudi potrebo po sprejetju normativov zdravniškega dela, saj da prihaja do visokih razlik po produktivnosti znotraj zdravstvenih ustanov. Te so v povprečju 50-odstotne, ponekod celo 70-odstotne. Poleg tega bi bilo po njegovem mnenju treba tudi v zdravstvu vzpostaviti variabilni del plače.

Kasneje so člani odbora za zdravstvo glasovali o primernosti kandidata in prav vsi so njegovo predstavitev ocenili za ustrezno.

Pličanič bi povečal zaupanje ljudi

Pličanič si je kot glavno nalogo zadal povečanje ugleda pravosodja in javnega sektorja. Meni, da zdaj med ljudmi uživata nizek ugled, zaradi česar tudi ni zaupanja v pravno državo. Sam pa se bo zavzel tudi za prenos tožilstva nazaj pod pravosodno ministrstvo. Poudaril je tudi potrebo po sodelovanju opozicije, koalicije in samega ministrstva s sodišči in upravnimi enotami. Pri tem je obljubil posvetovanje s sindikati in strokovno javnostjo.

Zavzel se bo za učinkovite instrumente, s katerimi bo mogoče nagraditi uspešne sodnike in uradnike ter sankcionirati tiste, ki to niso. Želi si tudi, da sodniki ne bi več reševali rutinskih zadev in bi jih prevzeli strokovni sodelavci, sodniki pa bi se posvetili zgolj vsebinskim vprašanjem.

Pri notariatu si bo prizadeval, da notarji prevzamejo določene zadeve sodišč, denimo zapuščinske razprave, a se bo na drugi strani zavzel za "prenovo notarske tarife" in prenos nekaterih notarskih nalog na upravne enote, denimo overitev podpisov. Glede zaporov pa ocenjuje, da so razmere najbolj kritične v zaporu na Povšetovi v Ljubljani in v zaporu v Celju, zato se bo zavzel, da se prenovita po sistemu zasebno-javnega partnerstva.

Zavzel se bo tudi za to, da se pomanjkljivosti, ki so se pokazale pri delovanju plačnega sistema, odpravijo, in napovedal enako obravnavo vseh sindikatov. Napovedal je tudi posodobitev statusne ureditve javnih zavodov.

Tudi odbor za pravosodje je soglasno Pličaničevo predstavitev označil za ustrezno. Za je glasovalo 16 članov odbora.

Poglejte tudi fotografije s Pličaničeve predstavitve

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (106)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
10. 02. 2012 11.16
+1
VLADA SMRDI PA ŠE PREŠVICALA NI DOBRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
beri66
10. 02. 2012 11.11
+2
v vsaki vladi mora bit kak odvisnik...to je pogoj, kaže.
hrast66
10. 02. 2012 10.57
+2
Ali se bo proces PATRIJA nadaljeval ali zamrznil. Bomo videli kaj bo naredil novi minister? Sledi ocena.
Vance
10. 02. 2012 08.48
+3
Pličanič je pravi novi obraz.In kot tak zgleda,da skuša delat v dobro Slovenije,neobremenjen s preteklo politiko. Kako mu bo uspelo v gnezdu rušiteljev vsega,kar je dobrega,bomo še videli.Zanima me tudi,kako se bo vskladil s starostjo pravosodja v SDS,Malteškim vitezom Šturmom.
santamaura
10. 02. 2012 10.57
+2
Malteškemu vitezu Šturmu bo lahko čistil čevlje in opral avto.
Peter Kralj 1
09. 02. 2012 23.03
+2
Kako je že Smrketa prepevala? Ti dam, it dam, ti dam....
beri66
09. 02. 2012 21.20
+4
zakaj bi nova vlada bila brez odvisnikov? če so bili že v Pahorjevi.
Torja
09. 02. 2012 20.44
+3
Na konkurenčni tv je vrli JJ, dragi moji sodržavljani, če on ni sramota od sramote te države jaz res ne vem kaj je, koga on laže o podreditvi tožilstva pod mnz, v NOBENI skandinavski državi niti na Norveškem, ki ni članica Eu nima take ureditve, lažnjivec vseh lažnjivcev in pokvarjenec vseh pokvarjencev!!!!! Samo in le njegov interes veje iz njega. Pa še to, takemu kot je on bi bilo res izpod časti, da mu čestita predsednik države. O njegovem vojskovanju v osvoboditveni vojni bi se tudi dalo razpravljati. Nimam besed, kakšna sramota je da je to naš mandatar!!!
M_teorija
09. 02. 2012 20.50
+6
Mogoče so bili pa očitki na Žigata neosnovani. Morda pa le ni prihajalo od njega!?
beri66
09. 02. 2012 21.21
+1
Tajda Kosem
09. 02. 2012 22.04
-6
torja sramota za državo si ti ,ki tlačiš to slovensko zemljo!!!!!
M_teorija
09. 02. 2012 20.32
+6
Pri večini je kar zadovoljil z odgovori. Edino pri koalicijskih partnerjih, pa ne bo dobil preveč plusov, ker je preveč hvalil dosedanje Zalarjevo dobro delo!?
M_teorija
09. 02. 2012 20.18
+4
Ampak na vprašanje za miljon dolarjev, pa ni znal odgovoriti!?
gizadlinka
09. 02. 2012 20.07
+7
ravno sem čula, da so v javni upravi v zadnjih 3 letih zaposlili dodatnih 5.600 javnih uslužbencev. Kolikor vem so pa storitve javne uprave vse slabše. Potem tukaj nekaj ne štima.
Sandra Skubic
10. 02. 2012 11.08
žal jih zaposlujejo v pisarne kjer mamo na tone ventilatorjev kradejo pa davkoplačevalski denar
M_teorija
09. 02. 2012 19.50
+5
Pri odlični predstavitvi Pličaniča lahko le upamo, da bo v realizaciji blizu zastavljenih, dobrih ciljev. Pohvale za osebno zalaganje, glede tožilstava, da pride nazaj na svoje mesto! Je pa bila predstavitev lep primer in prikaz delovanje SDS-ovih poslancev, še posebej opazke Irglove (provokativno cinične), da ne omenjamo Gorenaka, ki je izval plaz pritožb na njegove izjave. Res lep prikaz, vse dokler se ni zgodil Gorenakov cinizem, politikanstvo ter podcenjevalen in ponižujoč odnos do ostalih kolegov v odboru je hiring potekal na visokem nivoju. Tako, da se je Han upravičeno spraševal, da glede na to, da bo Gorenak minister, bi bil že čas, da si zamenja opozicijski čip. Pa zgleda, da bi to veljalo tudi za ostale člane SDS-sa. Sicer, pa je njihov veliki vodja že izdal ttak ukaz, o sodelovanju, konstrukrivnosti, državotvornosti..., pa zgleda, da je navada res preveč železna srajca.
M_teorija
09. 02. 2012 19.52
+2
ps Admin, čip je mišljen figurativno, zato ne briši več!
orehek
09. 02. 2012 19.11
+3
Je kdo bral spodnje: Skupina Pravica za Slovenijo09.02.2012 Smo skupina zgroženih slovenskih pravnikov in drugih razumnikov, naša groza je namenjena predlogu za imenovanje Senka Pličaniča za ministra za pravosodje in javno upravo. Naslednji stavki niso klevete, to so življenjska dejstva o liku in osebnosti gospoda Pličaniča, ki ni nikakor primeren kandidat za visoko javno funkcijo, sploh pa ne za pravosodje. Gospod Pličanić je oseba z nizko osebno integriteto, zasvojenec in povzročitelj nasilja v družini. Svoje naklonjenosti do alkohola in drog niti ni nikoli skrival, s tem se je celo hvalil, tudi v prisotnosti mladoletnih oseb. Do žensk izkazuje izrazito zasužnjevalni odnos, kar je tudi uresničeval s svojo partnerko - poleg fizičnega nasilja jo je tudi zasužnjeval. Razumemo, da pripada ustrezni strankarski opciji, da je bil kandidat za poslanca v Državnem zboru in da je osebni prijatelj gospoda Viranta. Vendar ta dejstva v povezavi z osebnostjo gospoda Pličaniča niso garancija, da bo Slovenija dobila ustreznega ministra za pravosodje. Sploh na področju, kjer je ravno nasilje v družini in zloraba drog ena izmed izpostavljenih problematik naše družbe. Poslance Državnega zbora pozivamo, da se o teh dejstvih o osebni integriteti gospoda Senka Pličaniča seznanite pred svojo odločitvijo. Pred vas prihaja oseba brez morale in brez osebne integritete, povsem neprimerna za položaj. V primeru, da bo kandidat izbran za ministra, bomo slovensko javnost seznanili z vsemi dejstvi, kar bi pomenilo že v začetku močen udarec za novo vlado in seveda odstop neprimernega ministra. Premier Janez Janša, naše pisanje vzemite dobronamerno, odvisnika in družinskega nasilneža v svojih vrstah ne potrebujete, sploh pa ne na področju pravosodja. Komentar najbrž ni potreben?
Sandra Skubic
10. 02. 2012 11.11
+1
a ta pa naj bi bil Slovenec z priimkom na IĆ
beri66
10. 02. 2012 11.12
+1
Tonček Balonček
09. 02. 2012 18.30
+0
A zdaj bo simbol Minstrstva za pravsodje šahovnica? A se je že asimiliral ali nam bo še kar naprej prodajal tartufe?
HIPOKRATKA
09. 02. 2012 18.19
+2
NI PRAVI ZA TO MESTO!
RONDO25
09. 02. 2012 18.18
+1
FOTO: Več padcev kot vzponov Pahorjeve vlade .
mhm_mhm
09. 02. 2012 18.15
+5
Ne nam bučk prodajat. Ugled si lahko pridobijo samo z bolj resnim delom!!
gizadlinka
09. 02. 2012 18.14
+10
jaz poznam primer iz javne uprave, ko je uslužbenka non stop na bolniški, pa se je povsod sprehajala in delala doma. Potem je pa ustanova dobila detektiva, da je to na terenu ugotovil, je pa ustanova morala plačati kazen, ker so ji poslali kontrolo brez napovedi, pa še 5 inšpekcij so dobili, uslužbenka pa še veselo vleče plačo.
Tonček Balonček
09. 02. 2012 18.31
-1
az poznam a tak primer iz gospodarstva, bivšega združenega dela, to je iz mesta, kjers e ustvarja nova vrednsot!
gizadlinka
09. 02. 2012 18.10
+7
sem ravno tega ministra poslušala, ko je rekel, da v kolikor javni uslužbenec ali sodnik ne bo dosegal t.i. norme oz. učinkovitosti, bo višek. Kaj pa tisti,ki so stalno na bolniški, porodniški ipd., kaj bo pa s tistimi, ki so po 5 do 10 let odsotni in so le na plačilni listi, pa še solidarnostno pomoč dobijo vsako leto, torej več kot tisti, ko delajo.
matevz_grahou
09. 02. 2012 17.55
+7
hahahahaha pravna drzava?...pa vi nas za....te. pa ka se pr ns dela to ni res....upam da vam bo lekarna postala menza.
gizadlinka
09. 02. 2012 17.37
-4
če janša ne bo naredil reda ga ne bo nihče, potem bo pa evropa delala reze kot jih v grčiji. Samo narod pač tega še ne ve.
usi-glih
09. 02. 2012 17.40
-8
triglav52
09. 02. 2012 18.11
+2
zdaj ko bo Janezek na oblasti, se bo cedil med ::))))))))
Elvir Lovi?
09. 02. 2012 18.55
+6
Ne vem če mu bo kaj uspelo.Ko gledam te nove ministre se mi rahlo zapirajo rolete pred očmi.
Sandra Skubic
10. 02. 2012 11.12
ja pri čebelarjih se že nekaj cajta sedi, pri vladanju JJ pa hvalabogu bomo trpeli vsi ne samo mi ki ga ne maramo