Slovenija

Gantar: Upam, da Pivčeva ne podcenjuje razmer v stranki; te so resne

Ljubljana, 08. 07. 2020 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
340

Kako resno se trese stolček Aleksandri Pivec na čelu stranke DeSUS? Jo svet stranke, ki ga vodi minister Gantar, lahko razreši? Kaj to pomeni za koalicijo? Gantar po očitkih pokrajinske organizacije Ljubljana, ki je predsednici Pivčevi izrekla nezaupnico, ocenjuje, da so razmere v stranki resne ter upa, da jih Pivčeva ne podcenjuje. Pogovoriti se morajo, kako naprej, je dejal Gantar in pojasnil, da so odprte vse možnosti, tudi kongres.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Nezaupnice
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Nezaupnice
  • Iz 24UR: Odziv na nezaupnico
    03:16
    Iz 24UR: Odziv na nezaupnico

 

Pokrajinska organizacija DeSUS Ljubljana je na ponedeljkovi seji, ki je potekala v prisotnosti vodstva DeSUS, izrekla nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec. Sprejeli so osem sklepov in predsedniku sveta dali pobudo, da jih uvrsti na sejo sveta. S sklepi izražajo nezadovoljstvo nad delovanjem, vodenjem, odločanjem in zastopanjem stranke.

Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar je v izjavi novinarjem po današnji seji vlade spomnil, da so se glede sklica seje sveta stranke dogovorili že na srečanju organov stranke v maju, ko so razpravljali o pogojih DeSUS za nadaljnje delo v koaliciji. Predvidoma že v četrtek se bo sestalo vodstvo stranke in tedaj se bodo dogovorili, kako naprej, tudi glede sklica seje sveta, je povedal.

Politični pritisk opozicije na vladni SMC in razklani Desus. Marjan Šarec je sporočil, da je pripravljen sodelovati v prehodni vladi, ki bi jo vodil nepolitični mandatar. Koga bi lahko dobil na svojo stran?

Po javnih kritikah pokrajinske organizacije DeSUS Ljubljana Gantar ocenjuje, da gre brez dvoma za resne razmere, ki jih morajo rešiti, da se te diskusije tako ali drugače zaključijo.

"Zato je škoda to v javnosti razpredati naprej. Prejeli ste informacijo, o kateri se je govorilo že dalj časa, torej o nezadovoljstvu. Na nas je, da to dorečemo znotraj naših krogov," je dodal.

Na vprašanje, ali se to lahko mirno reši, ali pa bo moral kdo iz stranke oditi, je odgovoril, da to težko oceni. Spomnil je, da se je javno s kritiko izrekla ena pokrajinska organizacija, čeprav pa je po njegovih besedah kritičnih več članov, tudi iz drugih pokrajinskih organizacij. Kakšne bodo odločitve, je torej odvisno tudi od drugih.

Gantarja sicer čudi prvi odziv Pivčeve, ki je zapisala, da je bila zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana. "Upam, da ne podcenjuje situacije v stranki. Gre dejansko za odraz nezadovoljstva velike skupine in v neke teorije zato ne verjamem," je povedal Gantar. Priznal je, da bi tudi njuno sodelovanje s Pivčevo lahko bilo boljše.

Pivčeva je sicer danes za Odmeve na Televiziji Slovenija izpostavila, da na nobenem od njenih obiskov devetih drugih pokrajinskih organizacij ni bilo govora o nezaupnici njej ali o izstopu DeSUS iz koalicije. Bilo je sicer nekaj kritik zaradi ideoloških vprašanj, ki še najbolj motijo članstvo, je priznala, a dodala, da jo za zdaj k delu v vladi še vedno zavezujejo legitimni sklepi organov stranke za vstop v vlado in sprejet sklep sveta stranke, da podpirajo predsednico in vodstvo pri nadaljnjem delu. Napovedala je, da bodo dogajanje spremljali in tudi na sestanku vodstva stranke preverili trdnost in stališča ostalih pokrajinskih organov.

Pivčeva je sicer na januarskem kongresu prejela močno podporo. Gantar je danes na vprašanje, kaj se torej dogaja, odgovoril, da očitkov ne bi komentiral. Povzel pa je, da je veliko kritik glede vodenja, odzivanja stranke in njene vloge v vladi. To je treba po njihovih navedbah zaključiti, saj na dolgi rok ni dobro za stranko in tudi ne za njeno vlogo v koaliciji.

Na vprašanje, ali lahko pride tudi do sklica kongresa, je odvrnil, da so vse možnosti odprte, glede na to, da je svet stranke najvišji organ med kongresoma. Predstavniki sveta stranke imajo možnost predlogov in glasovanja o nadaljnjem ravnanju. Prav tako lahko po Gantarjevih navedbah svet stranke odloči o nezaupnici predsednici stranke oziroma jo načeloma lahko tudi odstavi.

Glede na torkovo sporočilo za javnost Pokrajinske organizacije DeSUS Ljubljana je bilo na glasovanju na ponedeljkovi seji navzočih 24 predstavnikov občinskih odborov pokrajine Ljubljana, ki so večinsko podprli nezaupnico Pivčevi in predlagane sklepe, a vsaj v Mestni organizaciji DeSUS Ljubljana pravijo, da z njimi niso bili seznanjeni, prav tako da pri njihovem sprejemanju niso sodelovali, čeprav so se seje udeležili.

Kot so v današnji izjavi za javnost zapisali člani izvršilnega odbora Mestne organizacije DeSUS Ljubljana, do zaključka ponedeljkove seje pokrajinskega odbora na dnevnem redu seje namreč ni bilo predvideno kakršno koli odločanje in sprejemanje sklepov, ki naj bi bili sprejeti po informacijah iz sredstev javnega obveščanja.

"Predstavniki Mestne organizacije DeSUS Ljubljana so na seji prisostvovali do predvidenega zaključka seje po sprejetem dnevnem redu. Do takrat Pokrajinski odbor DeSUS Ljubljana ni razpravljal, sprejemal in odločal o nobenem od sklepov, o katerih poročajo sredstva javnega obveščanja. Zato je izvršilni odbor Mestne organizacije DeSUS Ljubljana sprejel sklep, da zahteva od Pokrajinskega odbora DeSUS Ljubljana zapisnik 1. redne seje pokrajinske organizacije, iz katerega bo razvidno število članov Pokrajinskega odbora DeSUS Ljubljana z glasovalno pravico, potek seje, sprejeti sklepi in izidi glasovanja," so zapisali.

Potem, ko je v stranki počilo že maja, je predsednici stranke Aleksandri Pivec največji pokrajinski odbor izglasoval zdaj še nezaupnico.
Potem, ko je v stranki počilo že maja, je predsednici stranke Aleksandri Pivec največji pokrajinski odbor izglasoval zdaj še nezaupnico. FOTO: Bobo

Gantar je enkrat  v maju sicer že potegnil ročno zavoro, jo bo tudi zdaj, ko pravi, da so razmere v stranki resne? Bi lahko na svetu, ki mu predseduje, člani odstavili Pivčevo kot predsednico? Se bodo nesoglasja sploh lahko umirila ali bo nekdo moral iti?

Predsednik sveta DeSUS je v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da je o tem govoriti preuranjeno. "Prav tako pa ne bi bilo vredu, če bi podcenjevali stališče ene pokrajine. Kljub vsemu gre za velik del članstva znotraj Desusa. Jaz si ne bi želel zdaj iskanja nekega notranjega sovražnika, ampak raje v razpravi poiskati rešitve, da DeSUS naprej lahko deluje kot stranka in tudi kot partner znotraj koalicije, ki lahko pripomore k izvajanju programov, ki smo jih želeli izpeljati."

 A tako verjetno vendarle ne bo več šlo. Zavrelo je, evidentno, čeprav predsednica stranke tega nekako ne priznava. Koliko bi morebitna rušitev predsednice Desusa zamajala koalicijo? Gantar kljub vsemu meni, da gre za dve ločeni stvari. "Eno je, da želimo v Desusu očitno delati na malo drugačen način, kar je bilo nenazadnje na kongresu tudi obljubljeno, na drugi strani pa je odgovornost in delo znotraj koalicije. Mislim, da sta to dve res ločeni vprašanji. pri delu v koaliciji želimo res izpolnjevati naš program, istočasno pa delati naprej v smislu demokratične družbe, ker to pač je tista pomembna točka, ki jo Desus vedno zagovarja," pravi Gantar.

Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videu:

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
16. 07. 2020 16.13
Murko bi moral bit ...
?rnogled
14. 07. 2020 17.52
Gantar je kot pes krvosledec zavohal priložnost,da se prebije na vrh,pa čeprav bi bilo to slabo za SLO.
borjac
09. 07. 2020 13.03
+1
Pivčeva govori sto na uro, pove pa ne nič pametnega, edino kar pove in tudi mi vidimo je da se je odločila za privilegije in denar, ki ji ga nudi njena pozicija v vladi, isto delajo DeSUS-ovi poslanci, NIKOMUR NI NIČ MAR KAJ MISLI NJIHOVA VOLILNA BAZA, edini ki izstopa je Gantar, ampak njega bosta Janša in Pivškova zamenjala in vse bo OK.
martinov
09. 07. 2020 12.48
-1
Kmetica z okolice Ptuja je menila, da jo bodo domači ptujski in ostali vzhodno štajerski in prekmurski "kmetavzarji" preseljeni v Ljubljano podprli !! Vetra ji dajejo isti priseljenci v "veliko" Ljubljano !! V tamkajšnji stranki DESUS, je velilo miselnih kmetov, doma od Celja do Hodoša in Brežic ter Libelič !!
zulj001
09. 07. 2020 12.39
-2
Gantarja spet udbo-mafija drži za jajca.....
Vojko Šarman
09. 07. 2020 12.26
+2
Kakšna predsednica pa je Pivčeva, ki nima zaupanja v članstvu ter podpira in zagovarja neonaciste??
hotchilipoper
09. 07. 2020 11.54
+8
Skrbijo v glavnem zase
brat od pepetovga brata
09. 07. 2020 10.36
+20
Postaja zelo nesimpaticna pri teh svojih izjavah. Nic vec se ne smehlja ...
majmun11223344
09. 07. 2020 09.58
+19
Bella ciao.... Bella ciao... Oj partigano....
puspan
09. 07. 2020 09.31
+7
Desus pravzaprav v slovenski politiki nima kaj iskati. Nikjer na svetu ni kaj podobnega. Ta stranka je bila ustanovljena na zavajanju in seveda so nasedli ubogi upokojenci, ki so oddali svoj glas lumpom, ki so to odlično izkoristili. Porsche Korlna je malenkost proti tistemu, kar so nagrabili on in njegovi pajdaši. Raspustite stranko, vsak pa naj gre tja, kjer mu je mesto. Pivčevi se zase res ni treba bati, stari okostnjaki rdečega legla pa so itak tik pred Matildo.
Realistt
09. 07. 2020 09.01
+33
Ta ženska bi se hudiču prodala samo da bi še naprej vlekla privilegije..in ostali poslanci..
kmkm
09. 07. 2020 09.00
+26
spet njena izjava po tej nezaupnici, da ne bo dovolila ideoloških tem mislim, da je Pivčeva ženska različica JJ.!
CIGU MIGU
09. 07. 2020 08.17
-10
nakaj je pa res,da bomo imeli zato samo dede,če se še tej deklini odrećemo
resslovenka
09. 07. 2020 09.59
+29
Jezik ji res laufa. To je pa vse. Ta deklina, kot jo imenuješ, res ne sodi v upokojensko stranko. Tudi nisem prepričana, da sploh potrebujemo upokojensko stranko. Smo volilna večina. V naših vrstah naj bi prevladala modrost, ne pa jezikanje in populizem tistih, ki pred novimi volitvami potrebujejo naš glas. Do sedaj še je bore malo storilo v našo korist. In to je dejstvo. 😎
totinori
08. 07. 2020 21.58
+20
Gospa Pivec bo kmalu popila kar je še preostalo ! Če seveda že ni?!
palmamala
08. 07. 2020 21.55
-33
Povsod, kje so močvirniki, delajo štalo in kraval. Ma, odcepite se že enkrat, pa zaživite v komunističnem raju, ostale pa pustite na miru.
Enadvatristiripet
09. 07. 2020 08.06
+12
Moram popravit, niso to komunisti ampak ljudje z progresivnim optimisticnem razmisljanjem, ne prestrasenim konzervativnim.
kmkm
09. 07. 2020 09.02
+15
očitno se mora skoraj kompleten SDS komunistov odseliti v svojo državo po tvojih besedah in tu ti dam čisto prav!
Stoti
08. 07. 2020 21.51
+21
Od.j.ebi tako ba.bo, ki samo gleda jako se ji maska barvno ujema z obleko.
puspan
08. 07. 2020 21.48
-17
Me prav zanima, kakšno strategijo bodo potegnili levaki iz rokava, ko bodo še na volitvah popušili.
kmkm
09. 07. 2020 09.03
+14
škoda bo, ko bo na volitvah samo ena stranka desna pa še ta bo imela 15% glasov, kakor spremljam dogajanje vas bo Šarec povozil!
Bolfenk2
08. 07. 2020 21.31
-39
Tajkuni in plenilske elite ne morejo preboleti, da jih je Janševa vlada spravila od korita. Zato kolesarji, plačani Galeti in Tarče, povzročanje razkola v Desus in SMC.
Ici
08. 07. 2020 21.34
-14
Natanko tako je, kot praviš. Le to s tajkuni ne drži, ker so oni svoje že pobrali. Tako ali drugače.
mackintosh
08. 07. 2020 21.36
+47
butli ki slepo verjamete janezu pa ne vidite da janez ne krade nič manj hkrati pa na debelo prodaja slovenijo podpira nacizem domobrance kler opd.
mackintosh
08. 07. 2020 21.38
+34
razkol v desusu in smc? v smc jih je že tako malo da o razkolu sploh ne moreš govoriti 🤣🤣🤣🤣🤣
komarec
08. 07. 2020 21.57
+7
resslovenka
09. 07. 2020 09.54
+9
Imamo nove plenilske elite. Prikoritile so se z desne strani. Sprajaznite se z resnico, taka pač je. 😎
Kuku456
08. 07. 2020 21.31
+14
Zgleda da imajo se vseeno prevec casa da se lahko sami s sabo ukvarjajo kljub vse problemom ki jih imajo oz. Jih imamo bolj mi kot oni
nikita50
08. 07. 2020 21.31
+35
Kaj pa če je Pivčeva nastavljena v stranki Desus s strani SDS, morate vedeti da JJ dobro pozna subverizvno vojno. Kratek opis JJ-a Po eni strani glavni junak deluje kot konservativna figura, ki svojih pogledov ne prilagaja vsakokratnim novotarijam, po drugi pa je pravzaprav subverziven lik, ki svojih etičnih načel ni pripravljen podrediti interesom pragmatične politike. (Vsak si lahko tolmači ta stavek po svoje). Vsaka stranka, ki bo sodelovala z SDS se bo zgubila pod okriljem SDS-a in za naslednje volitve je to za Desus slabo, NSi in Desus bosta postali liberalno krilo SDS-a in s takšno podrejeno politiko, dajeta vtis, da sami ne moreta delovati temveč rabita nekoga kot je sedaj SDS, da drži te dve stranki kimavcev Desus in NSijih pokonci. razmišljajo Pivčeva pa naj pogleda, kakšna je njena Desusova volilna baza in kako območne organizacije Desusa razmišljajo, ne pa, da Pivčeva razmišlja o teorijah zarote, ki bi ji naj pripravljali znotraj Desusa (SDS ima takšno razmišlanje ker v vsem vidi zaroto).