Slovenija

Gantar: To ni nezaupnica vodstvu UKC

Ljubljana, 07. 03. 2012 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker zaradi nekaterih spornih zadev nista v skladu z zakonom, je minister za zdravje Tomaž Gantar razveljavil oba postopka razpisa za izvedbo Diagnostično terapevtsko servisnega objekta UKC Ljubljana. Opravili bodo revizijo celotnega projekta in razpisa ponovili.

Razveljavljena razpisa se nanašata na izvedbo gradbeno-obrtniških del in na izvedbo strojnih in elektro instalacij z instalacijsko opremo. Skupna vrednost obeh naročil je okoli 60 milijonov evrov.

Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja razpisa vključujeta sporne vsebinske spremembe, zaradi katerih je že bila zahtevana revizija. Kot je dejal, je revizija po mnenju ministrstva upravičena in so tako zahtevi že ugodili. Druga sporna zadeva je ugotovljena lastniška povezava med člani strokovne komisije in enim od ponudnikov. Kot so pojasnili na ministrstvu, je bila lastniška povezava ugotovljena med ponudnikom, podjetjem Graditelj Kamnik, ter nekaterimi člani v strokovni komisiji, ki so predstavniki svetovalnega inženirja in vodje projekta IMOS.

Gantar je ob tem še dejal, da bodo opravili revizijo celotnega projekta. Izrazil je prepričanje, da se lahko celoten projekt gradnje novega urgentnega bloka UKC Ljubljana izpelje veliko bolj racionalno, zato bodo razpisa na ministrstvu za zdravje ponovili. Po Gantarjevih besedah pa bi ju bilo smiselno združiti v en razpis.

Univerzitetni klinični center Ljubljana
Univerzitetni klinični center Ljubljana FOTO: Dare Čekeliš

Vrhunec: Na pomanjkljivosti smo opozarjali

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je dejal, da UKC Ljubljana ne vodi nobenega večjega investicijskega projekta, temveč da so vsi projekti in z njimi povezanimi razpisi pripravljeni na ministrstvu. To velja tudi za omenjena razpisa, je poudaril in dodal, da je UKC v preteklosti že večkrat opozarjal na to, da so razpisi slabo pripravljeni.

Kot je dejal Vrhunec, je nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič pred kratkim pooblastil UKC, da začne sam voditi investicije. Kot je izpostavil, v UKC niso razpisali še nobenega razpisa na to temo, so pa začeli na novo organizirati investicijsko službo UKC. Dejal je tudi, da so najeli zunanje svetovalce, ki so pregledali dokumentacijo in ugotovili nekatere nepravilnosti, na katere so že opozorili ministrstvo.

Simon Vrhunec
Simon Vrhunec FOTO: Aljoša Kravanja

Po Vrhunčevih besedah sta svetovalca med drugim opozorila, da razpis gradbeno-obrtniških del predvideva 20 milijonov evrov za celoten Diagnostično terapevtsko servisni objekt. Kot je Vrhunec dejal, lahko to pomeni, da bo čez pet let, ko bodo objekt opremljali z opremo, ta naprednejša od izvedenih gradbenih del. Hipotetično bi morali prvi razpis ponoviti, saj bi bilo treba prenoviti zgrajeno. Po Vrhunčevih besedah so ministrstvu za zdravje sicer že predlagali, da bi bilo bolje razveljaviti razpisa, kot pa nadaljevati z izvedbo.

Sicer pa z razveljavitvijo razpisa na ministrstvu preklicujejo tudi vsa pooblastila za vodenje investicij s strani UKC Ljubljana. "To ni nezaupnica vodstvu UKC," je poudaril Gantar, a obenem takšne izbire in načina vodenja investicije ministrstvo ne odobrava, je dodal.

Vrhunec pa je na vprašanje, ali bodo razpis za storitve inženirskega svetovanja ustavili, dejal, da uradno še vedno imajo pooblastila ministrstva. Ko pa bodo preklic pooblastila tudi uradno prejeli, pa se bodo na UKC temu prilagodili. "Ne glede na to, kakšni so očitki, imamo več prijav, ki izpolnjujejo pogoje," je še poudaril.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
07. 03. 2012 19.33
-1
ma gantar je nesposoben. poglejte občino piran. 3 promenade in vse 3 so v škodo javnega interesa. provizija pa je baje bila izjemno lepa. promenada ob cesti v portorožu je nesmisel ker je zdaj nemogoče kje parkirat ko je poleti sezona pa še kolesarji se vozijo po cesti ki je široka komaj za avto. promenada na plaži... sploh nikjer na svetu nimajo promenade na plaži ampak mi jo imamo!!!! visoka je tako da se otroci ne morejo igrat in je plaža sekundarnega pomena zaradi same promenade. in promenada pri ribiču zaradi katere se zdaj ne organizira več dan mladosti in je bil edini primeren kraj za koncert na prostem. gantar pa še sam govorit ne zna rabi nekoga da pove namesto njega oz rabi textopisca
SamiIdioti
07. 03. 2012 19.31
POLITIKI VI PA VEN KRAVCE PAST
SamiIdioti
07. 03. 2012 19.29
+1
ZA PENZIJO PUSTITE MLADE NA POVRŠJE.MLADIH KADROV JE XXXXLLLL SAM STARA ELITA NE DOPUŠČATE TEGA SRAMOTA
SamiIdioti
07. 03. 2012 19.23
+0
G.Gantar GO HOME SVEET HOME.EDINA POZITIVNA VARIANTA.PA LEPO DOMA KDOR GA IMA
Comster
07. 03. 2012 18.05
+0
To vlada, tako se dela šparat je treba. 60 M€ smo že, samo še 740M€. Opa, pa cestninjenje, pa tu pa tam in v enem tednu 100M€. Lepo, Ivan samo tako naprej, le doklej? Samo, da mi ne bo poleti ali jeseni kdo klical na 113, ko bomo na ulici (ulica nori), mu telefon pojem z baterijo vred;-)