Slovenija

Gantar: Težko je s prstom pokazati le na eno osebo

Ljubljana, 01. 08. 2012 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Gantar je ob prvem obisku onkološkega inštituta dejal, da je dogajanje okoli gradnje in sanacije vodovoda šolski primer načina, kako se ne bi smelo delati. S sanacijo bi lahko začeli prihodnje leto.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: Dare Čekeliš

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes prvič v svojem mandatu obiskal Onkološki inštitut Ljubljana. Z vodstvom je govoril o sanaciji vodovodnega omrežja na inštitutu in tudi o drugih perečih vprašanjih inštituta, med drugim o možnosti zagotavljanja dodatnih sredstev za inštitut ob vse večji obravnavi bolnikov z rakom.

Gantar je po obisku povedal, da je dogajanje okoli gradnje in sanacije vodovoda na onkološkem inštitutu šolski primer načina, kako se ne bi smelo delati. A minister pravi, da je težko okriviti in s prstom pokazati le na eno osebo. "Napak je bilo veliko narejenih s strani vseh; od projektantov, do nadzornikov, do sprememb projektov," je dejal.

Sanacija prihodnje leto

S sanacijo bi tako lahko po njegovih besedah začeli prihodnje leto. Predvidoma letos bo namreč pripravljena projektna naloga izvedbe sanacije in nato revizija tega dela, potem pa bodo šli v razpis za izbor izvajalca sanacije. Minister sicer upa, da v vmesnem času ne bo prišlo do težav v vodovodu, če pa bo do njih prišlo, jih bo treba tekoče reševati.

Kot pravi, mu še vedno zagotavljajo, da bodo bančne garancije zadostovale za financiranje celotne sanacije vodovoda. Še letos pa morajo zaradi izteka roka unovčiti približno 1,5 milijona bančnih garancij.

Generalna direktorica onkološkega inštituta Ana Žličar pa je dejala, da bi bila najbolj zadovoljna, če bi lahko o sanaciji vodovoda govorili v preteklem času. Sicer pa jo veseli dejstvo, da je bila podpisana pogodba za projektiranje vodovoda.

Kot pravi, bodo na inštitutu zagotavljali maksimalno pomoč pri sanaciji. Sicer pa je treba zamenjati celoten vodovod, to pomeni 15.000 metrov cevi, od katerih je 80 odstotkov napeljanih nad ometom. A brez motenj pri delu v inštitutu gotovo ne bo šlo, opozarja Žličarjeva. Ob tem je poudarila, da so pripravljeni delati sobote in nedelje ter proste dneve, ko je na inštitutu manj bolnikov, to pa zahtevajo tudi od izvajalca del.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: Dare Čekeliš

Vedno večje število onkoloških bolnikov

Med današnjim srečanjem so govorili tudi o možnostih nadaljnjega razvoja inštituta, o vse večjih obremenitvah in vedno večjem številu onkoloških bolnikov. Žličarjeva je opozorila, da je rak bolezen, ki narašča, in je tako iluzorno pričakovati, da se bo vedno obvladoval z enakim finančnim fondom.

Žličarjeva se zaveda, da danes niso časi, ko bi lahko razmišljali o kakšnem širjenju programa, "ampak si prizadevamo, da bi bolnike, ki jih obravnavamo na onkološkem inštitutu, še naprej obravnavali na strokovno sprejemljiv način".

Gantar je dejal, da se bodo o dodatnem financiranju morali pogovoriti z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, verjame pa, da bodo glede vse večje število onkoloških bolnikov morali zagotoviti dodatna sredstva.

S širjenjem presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka, predvsem presejalnega programa odkrivanja raka na dojki, se namreč veča število bolnic, ki morajo biti operirane. Ozko grlo pa nastaja predvsem pri operativnem delu, saj primanjkuje kirurgov, ki bi se s tem ukvarjali.

Žličarjeva pravi, da si ne želijo delati konec tedna, ampak da je delo treba opraviti. "Če to pomeni, da bomo delali za vikend, bomo takrat delali," je dejala in dodala, da so za to potrebna dodatna sredstva.

Onkološki inštitut je sicer v prvi polovici leta izpolnil načrtovan obseg dela pri izvajanju programa, z izjemo preiskav PET CT. V prvem polletju je inštitut ustvaril 78.000 evrov primanjkljaja, pojasnjuje generalna direktorica. Žličarjeva je glede na razmere z rezultatom zadovoljna. Tudi Gantar je to označil kot dober rezultat glede na celotne prihodke inštituta.

Sicer pa je minister tudi povedal, da je bil danes podpis pogodbe z izvajalcem za obnovo hematološkega oddelka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Dela se bodo tako po njegovih napovedih začela septembra.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
02. 08. 2012 21.58
+4
"Gantar: Težko je s prstom pokazati le na eno osebo" Naj pokaže s prstom na deset krivcev. Davkoplačevalci bomo z veseljem plačali prizidek na Dobu, če zmanjka prostora.
marathonc
02. 08. 2012 09.13
-4
Take cevi imajo vsi objekti, ki so starejši od 10 let. Do legionele pa je prišlo, ker so posamezni deli napeljave prišli v uporabo več let po izgradnji. Objekt se je zaradi pomanjkanja denarja gradil 10 let, fazno po nadstropjih, tudi po prevzemih posameznih oddelkov pa niso bili v uporabi vsi predvideni priključki (in nekateri nikoli ne bojo, ker so zdravniki projekt spreminjali !). Ko se je bakterija enkrat razmnožila, pa se je OI lotil razkuževanja z agresivnimi sredstvi, ki so uničila cevi (žal neuspešno). No, junaki, kdo je sedaj kriv?
cirus
02. 08. 2012 09.24
+3
A si eden od tistih, na katere je prepovedano kazati prstom? Pozabljaš, da tudi pred 10 leti je bilo že 21. stoletje in ne 18.
marathonc
02. 08. 2012 09.43
-4
Pred 10 leti drugačnih cevi ni (skoraj) ni bilo oz. so bila nepreizkušena. Bi pa bila ista situacija, kot s pocinkanimi: s toplotnimi in kemičnimi šoki bi jih uničili. Glede krivcev pa po moje velja: krivi so zdravniki (spreminjanje, kaj bo stalo v laboratorijih,..) in pomanjkanje denarja (gradnja 10 let).
cirus
02. 08. 2012 10.55
+2
Ne strinjam se. Že pred več kot 20 leti so se uporabljale plastične cevi, ki so bile zadovoljive kakovosti. Toplinski šoki in drugi sanacijski ukrepi sploh ne bi bili potrebni, če bi se voda v napeljavi klorirala saj v času, ko ni bila v redni uporabi. Tudi toplotna izolacija ni izum zadnjih par let in kljub temu so zgradili Izolsko bolnišnico brez le te. Kakšne veze pa imajo zdravniki z diletantskim projektom? Uveljavljena praksa pri gradnji zdravstvenih objektov je ta, da se ne upoštevajo uvelavljeni svetovni standardi in da se prepreči, da bi zdravstveno osebje (ne le zdravniki) imelo vpliv pa projekt. Tudi, ko se gradnja že prične, se nobene pripombe ne upoštevajo, dokler ni neumnost realizirana. Šele takrat, ko je jasno, da je objekt nefunkcionalen, se prične s spremembami. Seveda izvajalec prenese odgovornost na zdravnike, ker drugače bi moral končati v zaporu. Očitno znano mizarsko pravilo "Dvakrat meri, enkrat reži" pri gradni bolnišnic ne velja.
cirus
02. 08. 2012 11.06
+2
Težave z legionelo so bile tudi v drugih ustanovah in so tam izvajali tudi toplotne in kemijske šoke.. Ni mi pa znano, da bi se tam, v tako kratkem času, napeljava uničila.
cirus
02. 08. 2012 11.22
+1
Zdaj še pričakujem, da napišete, da se pred 10 leti ni znalo za legionelo in nevarnost, da kolonizira ne
marathonc
02. 08. 2012 11.49
-2
Seveda so imeli zdravniki veze. Če bi pripombe dajali na projekte, bi bilo OK. Tako pa so se napeljave spreminjale, ko so bile že narejene. Ker pa je bilo tega preveč, je očitno kakšna cev ostala neuporabljena. In ta je danes vir okužbe, ki je ne morejo odpraviti. Ampak za to ni kriv izvajalec, on je delal glede na projekt in 20 sprememb le tega. Čas je, da svoj del odgovornosti prevzame enkrat tudi naročnik (in nadzor, ki ga je najel)
cirus
02. 08. 2012 12.32
+3
V glavnem se z vami strinjam, da so najmanj krivi izvajalci, saj delajo po načrtih, ki jih je naredil nekdo drug. Glede zdravnikov vztrajam. Nikoli jih nihče ni vprašal. Oziroma projektant se je pogovarjal le z izbranimi osebki ki so zbrani tako, da ne bodo dajali pripomb. Zdravnike, ki potem v objektu delajo, NIKOLI NIČ NEVPRAŠAJO. Če pa imajo pripombe v fazi načrtov, jih hitro nadrejeni ali celo projektant utišajo. To so moje več desetletne izkušnje. Še se spomnim izjave enaga arhitekta "tega si ne dozvolim, da se mi mešate v moje delo." Tako vaše "če bi pripombe dali na projekte" sicer drži. Problem je, da tega niso smeli.
resslovenka
02. 08. 2012 09.09
+4
Če je težko s prstom pokazati na eno osebo, naj se vse osebe postavi v vrsto,pa pokaže na njih. Jasno,da je vpleten cel bataljon ljudi, ki so za svoje "usluge" prejeli nadomestilo nagrade v taki ali drugačni obliki. Pa b morali sedaj kazensko odgovarjati! In to vsi, brez izjeme.
comment123
02. 08. 2012 11.07
comment123
02. 08. 2012 08.34
+3
Gantar: Težko je s prstom pokazati le na eno osebo To ste dobro povedali, jih je kot v mrežnem marketingu....
Peter Kralj 1
02. 08. 2012 01.36
+0
Vrana vrani oči ne izkljuje
M_teorija
01. 08. 2012 23.52
+5
Važno, da so se guncali!?
rdecimak
01. 08. 2012 23.06
+8
Težko je pokazat na enega!!!??? Ja,pol se pa pomatrej in razkrinkaj vse krivce!! Ne zavajaj folka!!
tantadruj1
01. 08. 2012 20.49
+3
ma dej dej, kako sploh lahko to dopuščamo, meni res ni jasno. folk bo spet po vsem tem šel lepo na volišča, obkrožil najmanjše zlo, da bi pa kdaj kakšne podpise zbirali, da bi se te stvari z zakonom začele sankcionirat. ali da ne bi volili nobenega vzgojno. to pa ne... ah, saj ne pomaga, ma kaj boš... in take. no prav, pa naj bo tko.
Huey
01. 08. 2012 20.38
-2
Pol surferjev iz JS odpustit, pa smo druga švica! Če pa še zapremo tajkune.smo pa prva švica!
Uporabnik565636
01. 08. 2012 20.16
+4
V bistvu bo spet nekdo lepo zasluzil na racun davkoplacevalcev. Ce se malo znizamo penzije, spustimo davcno lestvico in odpustimo pol javnega sektorja, si lahko taksno obnovo privoscimo vsakih nekaj let. Bo gospodarstvo cvetelo.
tantadruj1
01. 08. 2012 18.53
+10
sam kako je zdaj to: doma vsi vgrajujemo plastične cevi, na onkološkem pa take k lahko ruznejo???
Uporabnik565636
01. 08. 2012 20.16
+2
Ej ce bi bile plasticne, ne bi zdaj zasluzila projektant in izvajalec del.
tantadruj1
01. 08. 2012 20.48
+2
sorry. jaz razmišljam normalno in pošteno, pa mi nikoli ni nič jasno.
Huey
01. 08. 2012 18.34
+17
Upam da bo kmal kalašnikov pokazal na odgovornega...!!
Huey
01. 08. 2012 18.35
+7
platon26
01. 08. 2012 18.22
+8
Na odgovornega je težko pokazat na plačnika pa ni problem če živimo v državi hlapcev!
Uporabnik565636
01. 08. 2012 20.17
+3
Odgovornost je beseda, ki ne obstaja vec v slovarju.
Petak Renato
01. 08. 2012 18.06
+1
Ppinc teme prihaja po vas????
cirus
01. 08. 2012 18.04
+12
Naslov je trebal biti: "Ne sme se s prstom pokazati na nobeno osebo."
Uporabnik565636
01. 08. 2012 20.18
+4
blondinka70
01. 08. 2012 17.24
+19
Sedaj bo še mali palček tomažek pristavil svoj lonček, pa bo šla ta zgodba še naprej in naprej in naprej........Je že skoraj bankrotiral izolsko bolnišnico, nato piransko občino, sedaj je na vrsti še onkološka.lepo.Pa zmeraj se gleda kako bo padlo kaj pod mizo in cela druščina je vesela in nasmejana.Boga naša država z takimi mandelci in sramota da jih malo ne pometejo v kak arest.No sicer pa ne manjka dosti, pa bo počasi jezna raja vzela pravico v svoje roke in jih par pribila na križ.če ne gre drugače...
illy2
02. 08. 2012 04.26
+2
ne mi prosim pozabiti povedati, rade volje pridem pomagat...
illy2
01. 08. 2012 17.14
+13
Težko je s prstom pokazati le na eno osebo :):):):):):) saj smo že navajeni , nič novega, odgovornega ni, o plačali, o plačali pa bomo seveda mi!!!! hvala vam, res lepo od vas samo odnesti je potrebno te pogodbe, v katerokoli osnovno šolo in prvošolčki vam bodo v pol ure povedali imena odgovornih !!!!
illy2
01. 08. 2012 17.19
+7
Uporabnik565636
01. 08. 2012 20.19
+4
Odgovornost se razprsi, potem pa nihce ni odgovoren.
marathonc
02. 08. 2012 10.10
Pogodb (sestavni del pogodb so tudi npr. projekti) je za eno sobo - dobesedno. Potem je tukaj še par 100 zapisnikov itd. Tvoji osnovnošolci cele dokumentacije ne preberejo v nekaj letih. Za pavšalno sodbo je pa tudi pol ure preveč
illy2
02. 08. 2012 14.37
no še eden, ki je v primežu političnih strank, prinesi mi te pogodbe, pa mi daj en dan , daj ne bluzi ,mi s takimi, to poslušam, že dvajset let , take idiotije, ti pa še kar verjameš v te pravljice, pa bomo videli, kodo bo odgovarjal na koncu mi državljani, mi bomo odgovarjali......
illy2
02. 08. 2012 14.40
seveda naši po sranci rabijo leta in leta in leta , da to preberejo..... seveda , le redki so hodili v šolo, a ne........
illy2
02. 08. 2012 15.03
našemu vodilnemu kadru so besede humanost, etika, poštenost, zelo tuje, na žalost, pa jim še prevelik del slovenije slepo sledi, zato tudi vsi ti nosijo soodgovornost za to štalo, ki jo imamo v državi... pa pejte volilci dokapitalizirat nlb, zakaj to breme nosimo vsi državljani, pejte pametnjakoviči in še bolj vzklikajte njihova imena, pa si dajajte njihove slike v denarnico, pa na stene v sobah...... spodaj pa napis GROBARJI SLOVENSKE DRŽAVE veste, že dolgo nazaj so znotraj glave poimenovali strukturo, ki se ji reče možgani.... samo v vednost z njimi je možno tudi razmišljati, ne pa da glavo uporabljate za nošenje očal ali klobuka,..... kakšan žalost če sem kakšnega volilca prizadel , se ne bom opravičil, kajti tudi meni se ni nihče, ko ste sprejemali koda reforme
AFNA-1A
01. 08. 2012 17.07
+5
CITIRAM: "Minister Gantar je ob prvem obisku Onkološkega inštituta dejal,".... Prvič je obiskal onkološki inštitut??? Zanimivo! Zelo zanimivo!
Uporabnik565636
01. 08. 2012 20.19
+1
Majda Božnar
01. 08. 2012 16.57
+2
S prstom se na krivce ne da pokazati - lahko pa bi jih pokazali pod sojem žarometov, če bi se krivce za našo situacijo strpali na stadion Stožice!
Huey
01. 08. 2012 16.53
+6
Vi pa s takšno neznosno lahkoto kažete na vaše sužnje, delavce ki proizvajajo dodano vrednost in s svojimi krvavimi davki plačujejo vaš luksuz? Eee moja drgaga (veliko predraga javna uprava, elita nad elitami, politiki, sodstvo, tožilstvo, polranci itd itd...) ste kdaj pomislili da boste enkrat ostranjeni? Kolaps se bliža...