Slovenija

Gantar ostaja predsednik DZ

Ljubljana, 21. 06. 2011 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pavel Gantar bo kljub izstopu stranke Zares iz koalicije za zdaj še naprej opravljal funkcijo predsednika DZ, saj je "to zelo pomembna funkcija, s katere, tudi če bi želel, ne more odkorakati kar tako". Pahor se mu je za potezo zahvalil.

"Svojo funkcijo predsednika državnega zbora opravljam tako, kot da bi jo opravljal do konca mandata," je po izstopu stranke Zares iz koalicije dejal predsednik DZ Pavel Gantar, sicer član te stranke. Če pa bo prišlo do kakšnih sprememb glede njegove pripravljenosti do vodenja DZ, bodo, kot pravi, te spremembe zagotovo usklajene z vsemi dejavniki in političnimi strankami v parlamentu, posebej z največjo stranko.

Gantar namreč noče, da bi s kakšno morebiti nepremišljeno potezo tudi sam povzročil krizo slovenskega parlamenta. Ne more napovedati, kdaj bi se te morebitne spremembe lahko zgodile, "ker lahko to samo po sebi slabi funkcijo predsednika DZ".

Gantar ostaja na svojem položaju.
Gantar ostaja na svojem položaju. FOTO: Aljoša Kravanja

Premier Borut Pahor je Gantarjevo odločitev pozdravil. Kot je poudaril, je funkcija predsednika DZ "ta hip najbolj odgovorna in najbolj vplivna politična funkcija v Sloveniji", zato se mu zdi odločitev državotvorna, ker ohranja potrebne politične vzvode, da to politično negotovost premagamo. To, da je stranka predsednika DZ sedaj v opoziciji, Pahorja "niti najmanj ne vznemirja, niti najmanj ne moti". Poudarja, da je Gantar politična osebnost z visoko integriteto, zato je popolnoma prepričan, da bo Gantar vodil DZ po svojih najboljših močeh in tako, kot ga mora.

Poslanci SD v sredo ne bodo podprli Gantarjeve razrešnice, napoveduje njihov vodja Dušan Kumer. Kot pravi, je funkcija predsednika DZ "ena najpomembnejših institucij v državi, s katero se ne gre tako igrati, kot to počne SDS". Slednja namreč skupaj s poslanci SNS zahteva Gantarjevo razrešitev. Gantar sicer ocenjuje, da bo glasovanje "dobil", saj meni, da so razlogi za razrešitev smešni in neresni, zato ne pričakuje večjih težav.

Če bi se Gantar odločil za odstop, bi se namreč politična kriza po mnenju premiera začela ta hip. Kot je še dejal, bo Gantarjeva odločitev, da še ostane predsednik DZ, pripomogla k temu, da se bo Slovenja v času politične negotovosti lažje, brez velikih političnih, gospodarskih in socialnih stroškov premaknila bližje k izhodu iz negotovosti. Izhod bo po njegovih besedah verjetno pomenilo glasovanje o zaupnici manjšinski vladi. Če bo to zaupanje dobil, potem se bo odločil bržkone tudi za rekonstrukcijo vlade, ki bo ožja, napoveduje premier.

Premier si pa tudi zelo želi, da bi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, ki je Gantarjeva strankarska kolegica, "do zadnjega trenutka tako predano delala, kot je doslej". Sicer pa od nje ne more zahtevati ali pričakovati, da bi še naprej, kljub izstopu Zares iz koalicije, vodila ta resor, pravi. Dodaja, da je na tem mestu dala od sebe vse, kar je lahko, in da jo bo pogrešal. Obenem pa ve, da je Pavlinič Krebsova tudi zelo lojalen človek in da bo ravnala tako, kot se je stranka odločila, kar Pahor označuje kot razumljivo.

Dejal je še, da ne pričakuje, da bi katera koli od opozicijskih strank sredi mandata vstopila v koalicijo, niti si za to ne bo prizadeval. Dejal pa je, da si bo prizadeval za to, da bi ohranil dobre odnose z opozicijskimi strankami, da bi lahko potisnil skozi parlament kakšnega od reformnih ukrepov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muhabc
27. 06. 2011 08.14
Preveč se je prislinil na stolček. Vsa ta koalicija ima preveč dolgov med sabo zato morajo čimdalje zdržati. Edino pretres uboboženega naroda jih bo premaknil v pokoj. Saj so že dozoreli.
cyklon
21. 06. 2011 23.14
Spoštovani g.Gantar je zelo pomemben funkcionar.Brez njega, njegovih ljubkih ušesc in prijetnega sesljanja parlament ne bi bil to kar je. :-)
major1
21. 06. 2011 18.24
Komunajzarski dohtar se oklepa položaja, ki ga opravlja v posmeh celotnemu paralamentu.
zajebant2
21. 06. 2011 16.43
saj pa ve,da ni tistega,ki bi ga zaposlil takih imajo vsepovsod dovol
gaspi007
21. 06. 2011 16.41
Zakaj Gantar ni izstopil...? zaradi dobre plače,seveda....
JanezNovakJohn
21. 06. 2011 16.38
Ta parlament ne zasluži ime parlament. To je skupek ljudi, ki smo jih izvolili da vladajo, oni pa iskljucno skrbijo za svoje privilegije in žepe.
simevlado
21. 06. 2011 16.32
v teh hudih časih se je zelo težko odlepit od stolčka ki prinaša €€.€€€,€€ :)
usi-glih
21. 06. 2011 16.25
.GremoNaVolitve.si Od nove vlade pričakujemo: - da bo upravljala državo strokovno in etično, v interesu državljanov in preprečila plenjenje ter bogatenje na naš račun, - da se v zunanjih odnosih zlasti do sosednjih držav ne bo vedla hlapčevsko, temveč bo odločneje zagovarjala naše vitalne nacionalne interese, - da bo dosledneje uresničevala našo deklarirano in zgodovinsko pogojeno pomorsko usmeritev, - da bo s trdo roko udarila po gospodarskemu kriminalu in korupciji, - da bo preganjala in sankcionirala zlorabe prava, ki so pogosto hujše kot eklatantne kršitve prava, - da se bo umaknila iz gospodarstva, tam, kjer obstaja strateški interes za državno lastnino, pa na vodstvena mesta nastavila odgovorne profesionalce in ne strankarskih vojščakov, - da bo pospešeno odpravljala birokratske ovire za gospodarski in vsesplošni družbeni razvoj, - da bo zmanjšala število državnih institucij in racionalizirala javni sektor, - da bo zagotovila rešitev vsake sodne zadeve najkasneje v štirih mesecih, - da se ne bo petelinila v prestižnih bojih med »našimi« in »vašimi«, temveč iskala širše soglasje za svoje projekte in upoštevala tudi koristne predloge opozicije, - da bo spoštovala dialog in poslušala strokovnjake, - da se bo vseskozi zavedala, da smo jo na oblast postavili državljani, da je v naši službi, da jo plačujemo iz svojih žepov in da si mora vsak dan znova zaslužiti naše spoštovanje.
pipi77
21. 06. 2011 16.10
PA SAJ MISLIMO NE ZA DOLGO KMALU JIM BO POTEKEL ROK KO BODO MORALI PAKAT!!!!
pipi77
21. 06. 2011 16.09
IN SPET NAPREJ JECLANJE PO PARLAMENTU O BOGI MI SLOVENČKI
puj
21. 06. 2011 16.05
kdo ga bo zaposlil??
MOSSAD001
21. 06. 2011 15.21
K....,pa taka zvestoba ha ha ha ah Klop je Klop
usi-glih
21. 06. 2011 15.13
ha ha ha ha ha ha ha ha Teli se pa oklepajo položajev ko pijanec plota in če hočemo, da bodo zaresovci zapustili predobro plačana mesta jih bomo očitno morali lastnoročno odnesti iz parlamenta.
mamilko01
21. 06. 2011 15.12
...ko bi se tako držal še drugih principov.
stadion
21. 06. 2011 15.11
Oh vse se da če se hoče. Tam kjer je volja je pot. Ti izgovori da je prevelika kriza da se nebi smel lopovi menjat so že preveč znucani.
wsharky
21. 06. 2011 15.03
... ja seveda ostaja ta lump predsednik DZ-ja, ko pa ima lepo placo za nic dela ...