Slovenija

Gantar: Konec stavke je razumna odločitev

Ljubljana, 11. 07. 2012 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Mislim, da sta obe strani pokazali določeno mero razuma predvsem v korist bolnikov," je minister za zdravje komentiral dogovor stavkajočih medicinskih sester in vodstva ljubljanskega kliničnega centra,

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar FOTO: Miro Majcen

Minister za zdravje Tomaž Gantar torkov zaključek stavke dela srednjih medicinskih sester v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana ocenjuje kot razumno odločitev. Rešitev, na podlagi katere so sestre končale stavko, se mu zdi dobra, saj bo odločitev inšpektorata glede dopustnosti izplačevanja napredovanj potem zavezujoča za obe strani.

Stavka verjetno ni bila tako potrebna, kot se jo je prikazovalo v tem trenutku, ocenjuje minister Gantar. Vseeno pa meni, da je bila rešitev, ki so jo sprejeli v torkovih pogajanjih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) dobra, glede na to, da sta se obe pogajalski strani zavezali, da počakajo na ugotovitev inšpekcijskega nadzora in da bo tista odločitev potem merodajna in sprejemljiva za obe strani.

Kot je dejal minister, je predvsem zagovarjal rešitev v okviru UKC in da ne bi bilo potrebe po odpiranju plačnega sistema za to področje. "V enem mesecu bo znana odločitev inšpekcijske službe, ali je bila odločitev pravilna ali ni bila," pravi minister. "Mislim, da sta obe strani pokazali določeno mero razuma predvsem v korist bolnikov," je še dejal.

Medicinske sestre ne stavkajo več.
Medicinske sestre ne stavkajo več. FOTO: Thinkstock

Medicinske sestre v enotah intenzivne terapije III UKC Ljubljana so v torek končale stavko, ki so jo začele v ponedeljek. Vodstvo UKC je namreč sestram ponudilo, da jim do odločitve upravnega inšpektorata, ki preučuje legalnost izplačevanja napredovanj tem sestram, poplača vsa napredovanja. Za stavko so se odločile tiste srednje medicinske sestre, ki na teh oddelkih opravljajo tudi dela diplomiranih sester.

Za stavko so se odločile zato, ker jim vodstvo UKC nekaj mesecev ne izplačuje več napredovanj za delo diplomirane sestre. Ker si vprašanje priznanja napredovanj sindikati in vodstvo UKC interpretirajo vsak po svoje, so na pomoč poklicali upravni inšpektorat. Ta naj bi odločitev sprejel in sporočil predvidoma še ta mesec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.