Slovenija

Gango vlekli za ušesa! Mučenje ali nedolžno vodenje?

Ljubljana, 26. 08. 2011 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
30

Obiskovalec ljubljanskega ZOO je v objektiv ujel, kako slonico Gango domnevno grobo vlečejo za ušesa. Če je to res, gre za nedopustno ravnanje z živaljo. A v živalskem vrtu mučenje zanikajo, veterinarji pa nikoli niso opazili kakšnih poškodb.

Obiskovalec ljubljanskega ZOO je v objektiv ujel, kako slonico Gango domnevno grobo vlečejo za ušesa. Če je to res, gre za nedopustno ravnanje z živaljo. A v živalskem vrtu mučenje zanikajo, veterinarji pa nikoli niso opazili kakšnih poškodb.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Neža Vižintin
27. 08. 2011 12.48
+1
Ne verjamem, da je bila slonica dejansko mučena. Mislim, da v našem živalskem vrtu kar lepo ravnajo z živalmi. Ni pa res, da se slonov ne da zlorabljati, saj jih v veliko živalskih vrtovih (še v prispevku so bile omenjene krute palice s kavlji) in v cirkusih zelo grdo trpinčijo. Sloni so nežne živali in ponavadi prenesejo ogromno zlorab predno se uprejo. Tudi ni treba zagnati celo gonjo proti nam, ki se potegujemo za pravice živali. Vsak sum je vedno potrebno prijavit in se nikoli "brigati zase". Ravno obračanje stran je glavni problem v sloveniji, saj se mučenje živali ponavadi prijavi šele, ko je žival komaj pri življenju. Pogosto pa se še takrat nič ne ukrene. Če nismo prepričani je bolje prijavit, da zadevo raziščejo strokovnjaki, kot ne prijavit in tvegati, da se z živaljo ne ravna pravilno.
slosap@yahoo.de
27. 08. 2011 10.40
+1
a je zmanjkalo tem?
dobrilovec
27. 08. 2011 10.19
+1
Kakšen naslov jojoj "Gango vlekli za ušesa" to zame ni bila vleka če jo je le držal za uho. Na tak način se pravilno vodijo sloni!!
googreen
27. 08. 2011 10.12
Baphomet dej pejd pa se mal izobrazi !!! Pa ne čvekaj tle takih bedarij, da se ti vsi smejejo. Pa mogoče bi bilo najbolje, če sam sebe uspavaš. Tudi jaz mislim, da ZOO pač ni idealna stvar za živali. Vendar, a se takoimenovani ljubitelji živali zavedajo, da je ZOO postal banka za živalske vrste ? Koliko živali bi do sedaj že izginilo z obličja zemlje, če ne bi bilo živalskih vrtov? in koliko živali so po zaslugi živalskih vrtov uspešno ponovno naselili v naravi ? Groza mi je, ker se je naravovarstvena miselnost čist izrodila! kaj naj si človek misli, če nekdo trdi, da je bolje žival usmrtiti, kot da živi mirno življenje v živalskem vrtu ? Delal sem v ZOO kar nekaj let in ravno Ganga je bila ena od mojih oskrbovank. in jo dobro poznam. In tisti butlni, ki misdlijop, da vse vejo, naj se mal ( še enkrat ) izobrazijo pšreden govorijo bedarije.
Ofca1A
27. 08. 2011 09.57
pasajnires27.08.2011, 09:08: se čist strinjam s tabo!
pasajnires
27. 08. 2011 09.08
opažam, da se izvaja terorizem živalovarstvenikov, v dveh dneh dve popolnoma napihnjeni živalovarstveni zgodbi v medijih. Se ne strinjam z živalskimi vrtovi v vsaki obliki, ampak tiste živali, ki tam že so, pa najbolje da jih spustimo ali kaj? ali še bolje, vrnimo jih v naravo, da bodo umrle naravno v mukah od lakote in žeje, ali pa jih bodo živali njihove vrste ubile. V bistvu imam en zelo dober predlog...spustimo vse živali iz zoo-jev, vse domače živali, tudi mi odvržimo civilizacijo in gremo nazaj v gozdove. Kako bomo tam preživeli, pa bomo že kasneje razmišljali, tako kot nekatere skupine živalovarstvenikov ne znajo razmišljat, ko izpuščajo tuje živali v imenu svobode. Pa to že presega vse meje nekega razuma, pa sem velika ljubiteljica živali, ampak...
freexgirl.
27. 08. 2011 09.07
Ofca1A med mravljo in komarjem v primerjavi s slonom je velika razlika. med slonom in človekom pa zelo majhna- oboji mislimo in čustvujemo... torej smo oboji visoko razvita bitja
Ofca1A
27. 08. 2011 08.43
pa sej to nemorš vrjet,....očitn še komarjev pa mravel nebom smel potolčt,....... življenje živali več vredno kot življenje človeka,...glede tega se ne strinjam! Ne delajte bau bau v tri pm. Sramota
rakasam
27. 08. 2011 08.38
hehe slon ne bo prteku če boš žvižgu pa klicu.. pa verjemte da se zna taka žival upret... Večji problemso ljudje ki kršijo pravila živalskega vrta in prezajo čez ograjico npr pri slonu in se stegujejo do slona čez jarek... kaj bi se zgodilo če bi slon padel čez jarek ali človek... tožba ... ljudej po pameti... in če so vas v 1 razredu naučili brat... vas niso za brezveze...
HaPPy_Me
27. 08. 2011 07.52
A dejte no, ljudje! Isto kot pes more met tud slon eno komando! Če bi bla pa Ganga agresivna, bi pa vsi pisal "kakršni oskrbniki, takšen slon", al kaj? Žal povodci za slone ne obstajajo. A ko se kdo konja za grivo drži pa nč ne jokcate, da ga to boli pa cuka?Gangi ne manjka nič, res jo majo radi in skrbijo da ji kljub njenemu majhnjemu življenjskemu prostoru zagotovijo vse potrebno. Aja, pa kukr študentka sem tam delala, tko da je preverejno iz prve roke, ne govorim kar na pamet.
Hmeljko
27. 08. 2011 07.40
Pojdite v kakšen cirkus, pol bote pa videli mučenje.
Baphomet.
27. 08. 2011 05.47
vser kar lahko storijo za to slonico je to, da koncajo to njeno agonijo in jo uspavajo. zasluzi si svoj pocitek in mir. dokler bo ziva ga ne bo dobila.
Baphomet.
27. 08. 2011 05.46
nevica dvomim da se gre pri tej ubogi zivali za to kaksen okus ima - kdo ji je vsec in kdo ne. uboga zival je depresivna in popolnoma psihicno unicena. dej da tebe zapremo v kletko kjer bos 15 ur na dan, vsak dan izpostavljena ljudem ki te bodo hodili gledat, slikat, bodo vpili okol tebe in te hranili z neprimerno hrano... me zanima kok minut bos zdrzala. tale uboga slonica pa more ze celo zivljenje to prenasat, poleg tega ima pa se neke bedake skos okoli sebe ki jo "vodijo" okoli (zakaj jo majo za vodit?a ni dost da so jo zaprli v kletko ??) pa se to... ja, sloni definitivno so inteligentni. njim (oz.na splosno zivalim) ne mores kar tako nekej vsilit. se strinjam s tem kar si napisala. ampak ljudje pa nismo inteligentni. cloveku v minuti operes mozgane in ga prepricas v popolnoma vse. prosim ne primerjaj zivali s clovekom. ne zali zivali ker so zivali za razliko od cloveka inteligentne.
Baphomet.
27. 08. 2011 05.40
popravek: ljudje ki hodijo v zivalski vrt, zagotovo NISO ljubitelji zivali. radi majo sami sebe, so egoisticni in skrbijo za to da se majo oni dobro ob gledanju levov, tigrov in slonov v zivo, potem pa se malo opice nahranijo z smokiji in cipsom, parkrat plunejo na zelve in ribice v vodi, s flashom poslikajo zivali, trkajo po terarijih in dovolijo da njihovi otroci vrescijo ob kletkah. ljubitelj zivali nebi nikoli podpiral zapiranja divljih zivali v veliko premajhne kletke. sloni in levi spadajo v afriko, v savane kjer se lahko prosto gibajo in zivijo svoje divje zivljenje. te zivali ne spadajo v 5x5m velike kletke sredi slovenije. ni mucenje samo to da se slona vlece za usesa. mucenje je ze to da je slon zaprt v kletki. kdaj boste nehal bit tako egoisticni in to dojeli?
nevica
27. 08. 2011 05.36
Tole na posnetku ni bilo videti kot mučenje, ampak točno kot to, kar je bilo - vodenje živali . Vendar je bralec, ki jo je pofotografiral in posnetke dal tudi drugim medijem napisal: »Gango so grdo vlekli za ušesa, zaradi česar je glasno stokala. Slonica se je grobemu prijemu vidno upirala, potem pa je obupala,« je povedal bralec. Ganga ima v primerjavi z afriškim slonom izredno tanke in občutljive uhlje, zato je gotovo občutila neznosne bolečine." Ob tem pa že nisem več sigurna, da so bili prijazni z njo, ker na normalno ravnanje in normalno vedenje slona pa nek obiskovalec Ljuljbanskega zoo že ne bi kar tako takole reagiral in zadevo posredoval medijem. Tudi fotografije v drugih medijih so drugačne in je jasno videti, da slonico vlečejo precej na silo.
nevica
27. 08. 2011 05.25
Mislim, da bi se morali bolj potruditi in iskati primerno držbo slonici - poiskusiti z več slonicami, da bi videli, če bi se ujela - najbrž bi bilo nekoliko dražje - a vseeno, sloni živijo dolgo, ni prijetno živeti tako osamljeno -morda pa to ni nujno slonica, kljub temu, da v naravi živijo samice z mladiči v ločenem tropu od slonov. Svet pozna cele vrste presenetljivih prijateljstev z nosorogi, celo zebrami in podobno. Stara 34 let, gotovo ima svoj okus, kaj ji je všeč in kaj ne - to je posledica inteligence - tudi ljudem je težko vsiliti neustrezno družbo.
revolucija_mb
27. 08. 2011 04.11
Pozanimat se je treba kako do zdaj poznamo načine za učenje teh živali in razmislit kako živet z njimi ne da bi jim pri tem morali vcepljat našo destruktivno mentaliteto. Živali so pametnejše, je jasno, in dlje bi preživele kot mi.....
revolucija_mb
27. 08. 2011 04.08
Kaj te poroča z slonom za sabo, če ga je strah, pa je totalno smešno in nesmiselno.
York
27. 08. 2011 03.13
Mislim, da bi težko kdo tako močno vlekel slonico za uhelj, da bi jo to bolelo. Oziroma, bi lahko to storil samo enkrat, drugič ne bi imel več možnosti, ker bi končal na travmi.
Irena Mlakar
27. 08. 2011 01.13
kok ste hecni...