Slovenija

Na Fursu pričakujejo več ugovorov kot običajno

Ljubljana, 31. 03. 2017 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V začetku prihodnjega tedna lahko izračune dohodnine za leto 2016 v svojih poštnih nabiralnikih pričakuje približno milijon zavezancev. Drugi paket izračunov za preostalega približno pol milijona zavezancev bodo predvidoma poslali na pošto 31. maja.

Podatke je treba preveriti.
Podatke je treba preveriti. FOTO: Thinkstock

Finančna uprava RS (Furs) je v prvem svežnju odposlala 947.550 informativnih izračunov dohodnine za lani. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila, Furs pa vsem priporoča, naj jih natančno pregledajo. Naslednji sveženj bodo odposlali 31. maja, so sporočili iz Fursa.

Rok za ugovor na danes odposlane informativne izračune dohodnine se izteče 3. maja. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na bančne račune 1. junija.

"Zavezanci naj informativne izračune natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj te podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca," svetujejo na Fursu.

Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost ugotovljena nepravilno, morajo najpozneje do 3. maja podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Letos je mogoče pričakovati več ugovorov kot običajno, saj jih bodo množično vlagali vojaki, ki se ne strinjajo, da so izplačana sredstva iz sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja obdavčena tako, kot da bi jih zaslužili v enem letu. "S podanim ugovorom bomo dosegli zamik plačila davka do šest mesecev, po prejetih odločbah od Fursa pa bomo na sodiščih izpodbijali veljavno ureditev," so sporočili iz Sindikata vojakov Slovenije.

Drugi paket izračunov za preostalega približno pol milijona zavezancev bodo predvidoma poslali na pošto 31. maja. Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Tisti zavezanci, ki do 15. junija izračuna ne bodo prejeli, bodo morali napoved vložiti sami, in sicer najpozneje do 31. julija.

Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Na Fursu so izpostavili še, da zavezancem ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra.

V prihodnjih dneh bo tako informativne izračune prejelo omenjenih 947.550 zavezancev, od tega 27,2 odstotka z doplačili, 28,5 odstotka z vračili, preostalih 44,3 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine. Vsi skupaj bodo morali doplačati 46,6 milijona evrov, vrnili pa jim bodo skupaj 61,7 milijona evrov. Povprečni znesek doplačila je 181 evrov, povprečni znesek vračila pa 228 evrov.

Informativni izračuni bodo izdani rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi. Tako kot pretekla leta so prvem svežnju predvsem tisti zavezanci, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov, niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskih dohodkov.

Tudi tokrat lahko zavezanci tudi tokrat na iTočki preverijo, ali so zanje že izdali informativni izračun dohodnine. Dostopna je na Fursovi spletni strani www.fu.gov.si. Na vprašanje bo odgovorila, če ji zavezanec sporoči davčno številko.

Od lani informativni izračun dohodnine pošiljajo vsem davčnim zavezancem z dohodki, ki se vštevajo v letno odmero dohodnine, in to ne glede na znesek. Informativni izračun so tako lani prvič prejeli tudi upokojenci in študenti, tako pa bo tudi letos.

Ta novost zavezancem, ki jim je bila med letom odtegnjena akontacija dohodnine, a zaradi nižjih bruto dohodkov od zneska splošne oz. posebne osebne olajšave doslej informativnega izračuna niso prejemali, omogoča, da jim ni treba vlagati napovedi za odmero dohodnine, da bi dosegli vračilo preveč plačanega davka.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
31. 03. 2017 18.58
+7
ja, kdo pa si zna prebrat in razumet te njihove odločbe. mislim ,da 90% slovencev NE
proofreader
31. 03. 2017 18.24
+0
Naj še dopišejo, za kaj se bodo vsi ti visoki davki porabili.
don_samo
31. 03. 2017 16.01
+11
Katastrofa, da še predno kaj naredijo že vedo da delajo slabo!!!! Polom!
123332dds
01. 04. 2017 13.47
Kollerik
31. 03. 2017 08.06
+7
komaj že čakam....
staridida
31. 03. 2017 14.18
+9
Naj vse skupaj še namalo bolj zblodijo, da bojo imeli več dela in zaposlili nove uslužbence...