Slovenija

SDMS: 'Pričakovati, da bomo govorili o imenih, je za lase privlečeno, saj vsi vemo, da na odločbi piše davčna tajnost'

Maribor, 13. 09. 2016 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Davčna zavezanka je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Njegov sestavni del, na osnovi katerega naj bi naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5.000 evrov. Nasprotno. Pripadlo ji je celo vračilo dohodnine," se je na očitke Sindikata delavcev migrantov Slovenije odzval Furs. V sindikatu pa pravijo, da jih takšno "sprenevedanje" sploh ne preseneča.

Potem ko je Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora v soboto v Mariboru priredil shod, na katerem so udeleženci polagali cvetje v spomin na davčno zavezanko, ki naj bi ob prejetju položnice s strani Finančne uprave RS (Furs) storila samomor, so se danes na očitke odzvali na Fursu.

Kot pravijo, so vse od nastanka omenjenega sindikata deležni številnih javnih obtoževanj in očitkov glede obdavčitve čezmejnih delavcev migrantov. "Doslej se na njihove javne očitke nismo odzivali, saj spoštujemo njihov boj za svoje pravice. Zadnji očitek, da naj bi bila Finančna uprava RS kriva za smrt posameznika, pa je po našem mnenju prešel mero dobrega okusa, zato smo se odločili, da tokrat izjemoma javno odreagiramo," so zapisali.

V soboto se je v Mariboru na shodu zbralo okoli 500 delavcev migrantov. Glavno sporočilo shoda je bilo, da ne želijo privilegijev, zahtevajo pa enakost. Zaradi mačehovskega odnosa države in izživljanja dacarjev so velikokrat na robu obupa.
V soboto se je v Mariboru na shodu zbralo okoli 500 delavcev migrantov. Glavno sporočilo shoda je bilo, da ne želijo privilegijev, zahtevajo pa enakost. Zaradi mačehovskega odnosa države in izživljanja dacarjev so velikokrat na robu obupa. FOTO: POP TV

Po besedah podpredsednice SDMS naj bi pokojna zavezanka od Fursa prejela položnico za 5.000 evrov davka in zaradi tega naredila samomor. "Polaganje cvetja pred vrata finančnega urada v njen spomin nedvomno nakazuje, koga SDMS krivi za njeno smrt," so zapisali.

Od SDMS so želeli pridobiti ime pokojnice, a sindikat njene identitete ni želel razkriti. "Kljub temu nam je na podlagi številnih neformalnih virov, tudi nekaterih medijev, uspelo ugotoviti, za katero osebo gre. Zavezanka je v začetku aprila prejela informativni izračun dohodnine za leto 2015. Sestavni del tega informativnega izračuna, na osnovi katerega naj bi po mnenju SDMS naredila samomor, pa ni bila položnica v višini 5.000 evrov. Omenjeni informativni izračun dohodnine sploh ni vseboval nobene položnice. Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine," opozarjajo na Fursu.

Dodali so še, da ne morejo in ne želijo soditi, zakaj so se v SDMS odločili za tako neutemeljene očitke zoper Finančno upravo RS. "Upamo zgolj, da se v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več posluževali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Finančno upravo RS," so še dodali.

SDMS: Sprenevedanje Fursa nas niti malo ne preseneča

Za odziv oz. pojasnilo smo prosili tudi SDMS, od koder so danes sporočili, da jih obtožbe in sprenevedanja Fursa sploh ne presenečajo. "Pričakovati, da bomo govorili o imenih, je prav za lase privlečeno, saj vsak zavezanec za plačilo davka ve, da na vrhu vsake davčne odločbe na veliko piše DAVČNA TAJNOST".

Kot navajajo, so že včeraj Fursu pojasnili, da so jih svojci pokojne prosili, naj ne operirajo več z imenom, ker so bili bojda šikanirani s strani uradnih organov, bojda tudi s strani Fursovih inšpektorjev. "Očitkov Fursa, da gre za zlorabo žrtev za doseganje ciljev, sploh ne bomo komentirali. Zelo pa smo veseli, da na Fursu zadevo raziskujejo, ker so se do zdaj vedno izključno izgovarjali na zakonodajo in okrožnice, torej so posredno priznali, da delajo napake," so zapisali.

Na Fursu se po besedah SDMS vedno izgovarjajo, da so samo izvajalci veljavne zakonodaje. "Očitno temu ni tako, saj vemo, da delavke na Fursu pišejo odločbe na osnovi okrožnic, ki nimajo nobene pravne podlage."

V odgovor na Fursovo izjavo pa v sindikatu dodajajo še, da je pri vsakem informativnem izračunu zraven položnica. "Navedba, da naj bi zavezanki po informativnem izračunu pripadalo celo vračilo dohodnine, v nobenem primeru ne drži, saj pri informativnih izračunih niso upoštevane še nobene olajšave. V izjavi navajajo, da spoštujejo naš boj za svoje pravice, kar ne drži, mi se borimo tudi proti njihovem protizakonitem delu, ki pa je zagotovo posledica slabe slovenske davčne zakonodaje."

Obenem pa sindikat Fursu sporoča še, da njihovo delo ni preseglo mej dobrega okusa, pač pa to delajo oni z astronomskimi odločbami s položnicami, ki nekatere krepko  presegajo od 5.000 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (658)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

march76
14. 09. 2016 16.49
+4
Lahko prevzamete Avstrijsko državljanstvo in ostane gor pa mi je vseeno kolk plačate dohodnine lahko je tudi nič Dokler pa živite v Sloveniji vozite otroke v Slovenske šole...Do takrat pa boste plačali dohodnine toliko kot jaz...Meni se nič ne smilite...
ivan.z Doba
14. 09. 2016 16.26
+3
Če bi se borili, da se vsem zmanjša dohodnina, DDV, bi jih človek še podprl. Tako pa hočejo priviligiran položaj. Ne gre.
janezpotreben
14. 09. 2016 08.04
+1
Daj cesarju, kar je cesarjevega.
silberblack
14. 09. 2016 09.20
-3
Cesarjevega ni nič.Ker ga ni več. Državi,kar se dogovorimo, da ji pripada. Ampak zdaj gre za državo v državi in jo je treba podreti. Ne dela za nas, le za nekaj ljudi in Merklovo.
Skunk Works
13. 09. 2016 21.03
-1
Ker je naša država utemeljna na laži prevari in kraji in zločinu pred 70 leti, je treba vse kar se dogaja pri nas gledati v tej optiki, tej luči...Torej vse obrniti za 180 stopinj, pa stvari počasi dobijo smisel. Potem dobimo takšnole situacijo. ZA delavca so boljši desničarji, kot levičarji, že v jugi jim je bilo bolje zunaj pri kapitalistih, kot doma pri socialistih, ....javni sektor ni javni servis, ampak parazit realnega sektorja itd...itd...in tako počasi pri vseh stareh, tudi z zlagano zgodovino vred...potem stvari počasi dobijo svoj smisel...saj veste laž je nesmtrna duša....
ivan.z Doba
13. 09. 2016 22.46
+3
BildiTheEmperor
13. 09. 2016 20.34
+1
V državi ki se razvija, raste,... je lepo živet saj se pojavi veliko priložnosti (poslovnih in drugačnih) za vse. V državi ki so jo zadušili javni paraziti je življenje prej ali slej kot v peklu. Ti ki delajo v tujini bodo prej ali slej morali prekinit vse vezi s to državo. Žal.
marocanac
13. 09. 2016 19.35
+7
Pa kaj vam je ljudje???Vam je prav,da nas lupijo na vsakem koraku.Zakaj ne čujem,da majo delavci migranti prav?Zakaj ne čujem drugih sindikatov,da so delavci v slo premalo plačani???Zakaj ne stopite skupaj in zahtevate,da se nam vrne to kaj so nam pokradli??Nekateri v sloveniji kradejo pri vseh koncih in samo pumpajo reveže.sramota me je kaki narod smo!!!! tiho smo in se kregamo za davek oni pa nam kradejo pri belem dnevu in se smejijo.ZREsnite se no.
BildiTheEmperor
13. 09. 2016 19.57
-1
Zakaj ne čuješ? Zato ker ni prave desnice v tej državi, sicer bi slišal tudi glas za delavca in reveža. S strani javnikov ne moreš pričakovat zdrave pameti in poštenja. Tole kar sedaj imamo so samo raze frakcije LDS oziroma frakcije javnega sektorja,
LLLEPI
13. 09. 2016 20.56
+1
Za slovenca je najpomebneje da olupijo soseda se bol pa ce tudi da gate dol.Saj so soseda se bolj
deathbite
14. 09. 2016 15.08
+3
Desnice? Desnica je vedno v službi kapitala!
xyxyxyxyxyxyxy
13. 09. 2016 19.15
-8
Pa kaj ti gastarbajtarji sploh hočejo. Naj plačajo davke kot vsii drugi in naj ne jokajo.
LazniviZares
13. 09. 2016 19.17
+2
Ne pisi ker sibzaplankan in ne razumes za kaj se sploh gre
marocanac
13. 09. 2016 19.37
+1
kaj hočemo???mogoče pravično plačilo in koriščenje vseh pravic tako ti!nič nam ne pripada,plačat pa bi morali.je to prav???
LLLEPI
13. 09. 2016 20.53
+2
Gasterbajterji naj gredo lepo na zavod za zaposlovanje in zahtevajo pomoc od drzave in naj lepo lezijo doma bo xy malo pokril stroske lezanja
FesterAdams
13. 09. 2016 18.55
-1
A-ha, zbrisan komentar. Tudi v redu, če si moramo pred resnico zatiskati oči.
LLLEPI
13. 09. 2016 18.30
+1
Davek je denar za politike in politicne stranke in nima nobene zveze z razvojem ali vlaganjem v bolso bodocnost.To je denar za osebno rabo politicne mafije.Ljudje koliko casa mislite se finansirat te lenobe tatove in izdajalce Slovenije
xyxyxyxyxyxyxy
13. 09. 2016 19.16
+2
ti si pa res pametnjakovič. od kod se plačuje šolstvo i.t.d.
xyxyxyxyxyxyxy
13. 09. 2016 19.19
+1
pametnajkovič, od kod pa se plačuje šolstvo, kultura, tudi zdravstvi i.t.d.
LLLEPI
13. 09. 2016 20.46
+2
Solstvo placujejo studentje redni in izredni,zDRAVSTVO placujejo ljudje ki niso bili ze 20 let pri zdravniku ali se vec.Kltura pa ci bi bila res prava kultura se lahko finansira sama Vcasih se je placevala desetina.Danes pa placas od zasluzenega takoj ali v naprej 50 % Nato se ob vakem nakupu se najman 20% Nato pa se letni proracuun dohodnina tu so pa se dxavki na premicnine in nepremicnine.Torej ce imas sreeco in zelo pazis ti ostane 15% od zasluzenega pametnjakovic
LLLEPI
13. 09. 2016 20.51
+2
Zobarja si placujem sam pri dohtarju pa nisem bil ze tridest let zaradi mene ne potrebujemo nobenega zdravstva
deathbite
14. 09. 2016 15.12
+1
gggrdi, upam, da nikoli ne zboliš, da n bo šlo iz mojega žepa. Bog ne daj, da bi ti hiša gorela, ali da ti kdo vlomi. Pa otroci naj ne hodijo v šolo. Učitelje je treba plačati. In ko boš rabil dokumente, npr. za delo v tujini, si jih sam napiši......Da ne omenjam vojske, železnice....
Praškovarit
13. 09. 2016 18.22
-7
še enkrat uprašam, ker ste me zbrisali: kakšno delovno mesto je o, da dobiš 5.000 € davka nazaj? da se prijavim, zdaj je delovno mesto itak prosto
Verbena
13. 09. 2016 18.50
+7
...DURS ni izpolnjeval svojih nalog....zgleda, da pobirajo za nazaj....sem pa na enem forumu brala, res je to bilo leta 2012, da je delavka šla vprašat na našo davčno kako je s plačilom davka...pa so ji rekli, da ga že tako plačuje v Avstriji, kjer dela....mislim, da je v tej zgodbi precej kriva tudi država, oz. njene službe....
LazniviZares
13. 09. 2016 19.18
+1
xyxyxyxyxyxyxy
13. 09. 2016 19.20
-3
če se kar par let izogibaš plačevanju, se ti nabere kar lep dolg
ivan.z Doba
13. 09. 2016 22.50
+3
Vsak ima možnost plačevati akontacijo dohodnine.
srebrinibreg
13. 09. 2016 18.16
-1
Ni večjih hlapcev od Slovencev. Ne da bi zahtevali višje plače in nižje davke, Slovenci zahtevajo enako nizke plače z vse :)))
srebrinibreg
13. 09. 2016 18.16
+2
Ni čudno da mladina beži. Kdo pa bo podpiral to parazitsko družbo.
xyxyxyxyxyxyxy
13. 09. 2016 19.21
+0
LLLEPI
13. 09. 2016 20.49
-1
LLLEPI
13. 09. 2016 20.58
+0
Hlapci si sami rihtajo minimalca pa se ta jim je prevelik
ivan.z Doba
13. 09. 2016 22.51
+1
Multipratik
13. 09. 2016 18.08
+15
Dajte ljudem spodobno delo pri nas, jih človeško obdavčite in jim nudite kakovostne javne storitve, pa bo problem odpadel. Tako pa so se za preživetje prisiljeni udinjati pri tujcih, kjer dobivajo za naše razmere normalne plače, so normalno obdavčeni, javne storitve pa poleg zavarovanja itak morajo doplačevati povsod. Pa naj mi samo kdo poskusi omeniti naše brezplačno šolstvo in zdravstvo!
I G N O R A N T
13. 09. 2016 18.10
+3
FesterAdams
13. 09. 2016 18.26
+6
Brezplačno šolamo kader, ki nas potem čez nekaj let yebe iz raznih uradov. Nikoli mi ne bo jasno, na kateri stopnji študija so jim vcepili v mozeg, da so na svetu zato, da bremzajo v breg...
faganel
13. 09. 2016 17.58
+2
Davke je treba plačati tam, kjer se koristi "javni servis" ... zakaj pa na Avstrijce ne pritisnete naj vam ukinejo davke in jih boste le v Sloveniji plačevali... pa saj ne živite tam in ne koristite njihovega šolstva, zdravstva.... To pa ne bi ... ali kaj?
I G N O R A N T
13. 09. 2016 18.01
+1
Bilo bi zanimivo narediti to analizo koliko cega koristijo ti takoimenovani migranti
darlok
13. 09. 2016 18.01
+3
Faganel, menim, da bi se ti migranti strinjali s tvojim predlogom. Zdravstvo, šolstvo, pokojnino.... bi koristili v A, pri nas pa bi doplačali, če bi le-to želeli tudi pri nas. Lahko pa da se motim. V njihovi "koži" bi se strinjal s tem.
Migrant
13. 09. 2016 18.15
+1
Faganel,ne bluzi,če ne poznaš našega položaja...Pa menda ja ne misliš,da hodim k zdravniku v Slo in čakam po par mesecev na vrsto????Pokojnino bom prejemal iz A,pa še to bom imel obdavčeno!!Zakaj,lepo prosim???
LLLEPI
13. 09. 2016 18.32
+0
Fanagel A ti sploh ves za kaj se porabijo davki ?
xyxyxyxyxyxyxy
13. 09. 2016 19.26
+5
Migrant in drugi. Kje pa imate otroke in žene, če ne v SLO, ne imejte nas tu živeče za take da ne vemo v čem je finta. Faganel je čisto prav napisal, ste vi pisci tu in vaš "sindikat" veliki bleferji.
LLLEPI
13. 09. 2016 20.48
+1
Pejd malo delat pa ne uganjaj fovsije sem v slo in za slo ne pa na tak nacin
darlok
13. 09. 2016 17.58
+12
Ko berem komentarje in gledam minuse in pluse, imam občutek, da imamo v Sloveniji dvoje ljudi: 1) tisti, ki se strinjajo (vsaj deloma) z migranti in bolj ali manj argumentirajo strinjanje in 2) tisti, ki se ne strinjajo in argumentirajo na podlagi :"če je meni krava poginila, naj še sosedu". Sam imam rad argumentiranje in vesel bi bil, če bi oboji argumentirali stališča, kjer bi se lahko razvila konstruktivna debata in ne "debata" v smislu :"levosučni to", "desnosučni ono"....
dr.dare
13. 09. 2016 18.02
+2
darlok
13. 09. 2016 18.04
-1
grim3
13. 09. 2016 18.09
+3
darlok, na strani kjer se zbira večinoma poden od podna slovenske družbe boš težko imel konstruktivno debato.
darlok
13. 09. 2016 19.03
+2
grim3, očitno res. Upanje umre zadnje. :)
LLLEPI
13. 09. 2016 21.01
+1
V Sloveniji imamo samo fovsljivce na nacin naj mi crknejo dve kravi ce bo sosedu ena
FoglofffTunekkk
13. 09. 2016 17.50
+2
To še napišem, te pa grem v gorico bubik šmarnice gledat...kak se lepo zorijo !!!.... Na Škofjeloškem divji prašiči že od pomladi pofzročajo nevšečnosti lokalnim kmetom.... No, na tem forumu je isto...samo, da to delajo desnosučni komentatorji !!!... Adijo zaenkrat !!!
iq_dropping_since
13. 09. 2016 17.48
+0
a tu je pa lelelelegalno komentiranje?
ivan.z Doba
13. 09. 2016 17.48
+8
Akt: Zakon o dohodnini (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 24/12, 30/12, 75/12 in 94/12) (ZDoh), 5. odst. 113. čl. Izrek: Peti odstavek 113. člena Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št. 13/11 – uradno prečiščeno besedilo, 24/12, 30/12, 75/12 in 94/12) je v neskladju z Ustavo. Državni zbor mora ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Do odprave ugotovljene protiustavnosti se v postopkih odmere dohodnine uporablja peti odstavek 113. člena Zakona o dohodnini. Evidenčni stavek: Čezmejni delovni migranti so glede na načelo obdavčitve svetovnega dohodka rezidentov Slovenije in upoštevajoč metodo omejenega odbitka za odpravo dvojnega obdavčenja v enakem položaju kot drugi zavezanci za plačilo dohodnine.
dr.dare
13. 09. 2016 17.46
+1
a se je sindikat že opraviču družini umrle?
srebrinibreg
13. 09. 2016 18.14
+1
Le zakaj ? Zaradi Furs rubežnikov ? Ki žene državnega sekretarja Cerarjeve vlade ne rubijo?
LLLEPI
13. 09. 2016 21.05
+0
cerar si bo izplacal dodatek za uspesen rubez revezev
ivan.z Doba
13. 09. 2016 17.46
-1
"Janševa vlada je zato kot enega varčevalnih ukrepov predlagala ukinitev olajšave, vendar se je predlog, ob zvokih rožljanja apaških verig, izgubil nekje v labirintih koalicijskega usklajevanja. Kot se pri nas pogosto zgodi, je politično neodločnost presekalo šele ustavno sodišče, ki je posebno olajšavo za dnevne migrante razglasilo za neskladno z ustavo. Zato letos te olajšave ni več in zato imamo zdaj spet protestne shode.".....
deathbite
14. 09. 2016 15.14
+1
sagesse
13. 09. 2016 17.39
+15
avstrijci imajo mnogo manjše davke kot pri nas,so 100 X bogatejši od nas imajo popolnoma urejen sodni sistem in javno upravo.Ko prideš urejati,dokumentacijo,,ali za razširitev proizvodnje ali kaj drugega je javni uslužbenec nenormalno prijazen s teboj,ker če ni in napišeš upravičeno pritožbo ga v 90 % vržejo iz službe,ker avstrijski javni sektor se krepko zaveda,kdo jim plačuje plačo.... no pri nas smo v tem primeru na pol v socializmu in napol v brezvladju.Imam podjetje v avstriji in že pred leti sem se tudi preselil tja zaradi nenormalne birokracije in korupcije v sloveniji..Te delavce migrante razumem,ker v bitu delajo v avstriji,tam plačujejo davke,toda nimajo srca se preseliti tja,,,, toda prijateljski nasvet,, preselite se čimprej,,vam bo mnogo mnogo lažje v življenju nasploh.Imajo tako slovenske osnovne šole,kot slovenske gimnazije, na mnogo višjem nivoju kot slovenske,,pa čeprav imajo slovenski učitelji in zdravniki o sebi nenormalno visoko mnenje,,,popolnoma brez osnove....
dr.dare
13. 09. 2016 17.40
-5
ja sam tam ni službe za nedoločen čas... tega pa vi ne bi!
sagesse
13. 09. 2016 17.43
+9
dr,dare/// Kaj imate raje,,službo za nedoločen čas in 800 eu plače , ali sigurno službo za določen čas,delaš v istem podjetju 20 let in imaš 3500 eu plače...... 25 let je slovenija samostojna v glavah folka pa socializem živi bolj kot leta 1990,,saj ne moreš verjet.....
I G N O R A N T
13. 09. 2016 17.48
+5
Ja kje pa so v šlo službe za nedoločen čas?
dr.dare
13. 09. 2016 17.53
+1
jaz vem kaj imam jaz raje.. slovenski hlapci pa imajo najraje nedoločen čas in minimalno plačo... ter jamranje kako je drugje drugače
Uporabnik1110355
13. 09. 2016 18.09
+1
V Avstriji imajo 100x boljše plače in 100x slabše avtožobile
LazniviZares
13. 09. 2016 19.24
+1
Dr dare celo popoldne kvasis neumnosti. Vsi ze vemo da imas tezave na podstresju. Vzemi se en helex in se umakni od tod.