Slovenija

Furs bo prežal nad delodajalci, ki ne obračunavajo prispevkov: kazni za kršitelje visoke, možen celo zapor

Ljubljana, 05. 09. 2017 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Finančna uprava bo v drugi polovici septembra poostreno preverjala delodajalce, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost oziroma t. i. REK obrazcev in tako za njih ne plačujejo prispevkov. Globe za neoddajo obrazcov so visoke, možna je celo zaporna kazen. Če delodajalec za zaposlenega ob izplačilu plače ne predloži REK obrazca, se za to obdobje zaposlitve v evidencah Furs obračun prispevkov ne evidentira.

Finančna uprava RS (Furs) bo v drugi polovici septembra izvajala poostrene aktivnosti nadzora pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost (REK obrazci) in tako za njih ne plačujejo prispevkov. Izvedeni nadzori v zadnjih letih so bistveno pripomogli k večjemu številu oddanih REK obrazcev, so sporočili s Fursa, nepredlagateljev je bilo v tem letu namreč za 15 odstotkov manj kot leto pred tem. 

Ker gre za občutljivo področje kršenja temeljnih pravic delavcev in pereč problem vsakega posameznika, ki se v takšni situaciji znajde, bo Furs izvedel še dodatne nadzorne aktivnosti, so dodali na finančni upravi.

Davčnim zavezancem (delodajalcem), ki za pretekle mesece ob izplačilu plač niso predlagali REK obrazcev, na podlagi katerih Furs evidentira obveznost plačila prispevkov, priporočajo, da to storijo čim prej. V drugi polovici septembra bodo namreč uslužbenci Fursovih mobilnih enot izvajali obsežne aktivnosti nadzora na tem področju. V okviru teh aktivnosti načrtujejo več sto nadzorov po vsej Sloveniji. 

Mobilne enote bodo na terenu preverjale ali delodajalci, ki REK obrazcev niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač. Če bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da so zaposleni prejeli plače oziroma druga izplačila, ki dejansko predstavljajo plačo, prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bo finančna uprava zoper te delodajalce uvedla ustrezne postopke.

Če pa bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da plače dejansko niso bile izplačane in obveznost predložitev REK obrazca ni nastala, bo Furs informacije o neizplačilu plač posredoval Inšpektoratu za delo, ki je pristojen za ukrepanje zoper delodajalce, so sporočili s Fursa.

Furs bo preverjal izplačevanje plač in prispevkov.
Furs bo preverjal izplačevanje plač in prispevkov. FOTO: Kanal A

Zagrožžena je visoka globa ali celo zaporna kazen

Predvidene globe za neoddajo REK obrazcev ob izplačilu dohodka so od 800 do 30.000 evrov za delodajalca in od 600 do 4.000 evrov za odgovorno osebo. 

Neplačevanje prispevkov za socialno varnost pa lahko predstavlja kršitev temeljnih pravic delavcev in se obravnava kot kaznivo dejanje v skladu s 196. členom Kazenskega zakonika. Za to kaznivo dejanje je za odgovorno osebo delodajalca zagrožžena zaporna kazen do treh let.

Furs sicer nad delodajalci izvaja stalen nadzor v zvezi z obračunavanjem prispevkov za zaposlene. Od 1. januarja 2015 do 30. junija 2017 je bilo v 2086 nadzorih ugotovljenih za več kot 40 milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti. Z namenom spodbuditi prostovoljno izpolnjevanje obveznosti iz naslova prispevkov, pa Furs tudi redno mesečno objavlja seznam delodajalcev, ki ne predlagajo REK obrazca za izplačilo plač, kar poleg nadzora vpliva na zmanjševanje števila delodajalcev, ki prispevkov ne obračunavajo na predpisan način. Od prve javne objave nepredlagateljev leta 2013 pa do danes se je njihovo število zmanjšalo za 23,4 odstotkov.

Posledice za zaposlene in njihova vloga pri ugotavljanju nepravilnosti

Kljub nizkemu odstotku zaposlenih (manj kot 1,5 odstotka vseh zaposlenih v letošnjem letu), za katere delodajalec ni oddal REK obrazca, gre za pojav, ki je nesprejemljiv, so jasni na Fursu. Temeljna pravica vsakega zaposlenega je, da mu delodajalec za njegovo delo izplača plačo in obračuna ter plača akontacijo dohodnine in prispevke. 

Če delodajalec za zaposlenega ob izplačilu plače ne predloži REK obrazca, se za to obdobje zaposlitve v evidencah Furs obračun prispevkov ne evidentira. Od leta 2017 dalje se podatki o pokojninski osnovi, ki jo za zaposlene tvori mesečno povprečje plač za posamezno leto, zbirajo izključno na podlagi oddanih REK obrazcev.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije podatke pridobiva od Fursa, pravijo na upravi. To pomeni, da ko je plača izplačana, pa hkrati delodajalec REK obrazca ne predložži, se prispevki iz naslova izplačane plače delavcu ne vštevajo v pokojninsko osnovo, niti se mu to obdobje ne všteva v pokojninsko dobo.

Kadar zaposleni sumijo na nepravilnosti svojega delodajalca v zvezi s plačevanjem obveznih prispevkov (primeroma izplačilo plače v gotovini, neprejemanje plačilnih list itd.), jih na Fursu pozivajo, da nepravilnosti prijavijo na finančno upravo čim prej, saj pravočasno obveščanje poveča možnost za hitro in učinkovito ukrepanje, prav tako tudi na dejansko poplačilo vseh obveznih prispevkov. V nasprotnem primeru namreč lahko delodajalci in njihove odgovorne osebe ostanejo brez premoženja, iz katerega bi bilo mogoče izterjati obveznosti, opozarjajo na Fursu.

Prijava suma nepravilnosti mora vsebovati dovolj podatkov o nepravilnostih in kršitelju, da lahko FURS navedbe preveri in ustrezno ukrepa. To je še posebej pomembno, če zaposleni žželi, da njegova prijava ostane anonimna. Prijave se lahko pošljejo na elektronski naslov prijave.fu@gov.si, podrobneje o tem, katere podatke mora prijava nepravilnosti vsebovati, so objavljene tudi na spletni strani Fursa.

Zaposleni lahko sicer kadarkoli preverijo, ali imajo obračunane in plačane prispevke, in sicer prek sistema eDavki. Za to potrebujejo digitalno potrdilo ali pa pooblastijo nekoga, ki ima digitalno potrdilo oziroma pri pristojnem finančnem uradu, in sicer tako, da oddajo vlogo, dostopno tudi na spletni strani Fursa.

Podrobne informacije o dopolnjeni pokojninski dobi in pokojninski osnovi pa lahko delavci dobijo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tbrumec
06. 09. 2017 18.52
Upam, da bodo zaprli in/ali tiste odgovorne v državnih podjetjih, ala Steklarska Nova.
Firedancer
05. 09. 2017 18.35
+8
Samo nakladanje politikov in nič drugega (tudi nič novega). Jaz že 4 leta čakam na denar bivšega delodajalca, ki mi ni plačeval prispevkov, dolguje pa mi tudi nekaj plač... Ko prideš k inšpektorju, ti itak reče, da bo preveril, ampak da nima pristojnosti in vse kar lahko naredi je, da mu napiše kazen - se pravi poskrbi samo za priliv državi... Tožilstva in sodišča pa delajo s tako "hitrostjo", da je škoda vsakih besed. Ti isti še najbolj preprostih primerov niso sposobni rešiti v doglednem času.
Tomvojo
05. 09. 2017 18.30
+13
Neki podobnega kot da bi kolo odkril, SDK je imel to pošlihtano z levo roko.
Fifi 24
05. 09. 2017 21.04
+12
SDk so ukinil da so lahko pokradli in zabrisali sledi ....v času SDK to ni bilo možno
flum
05. 09. 2017 17.54
+5
Spet en sam bla-bla. V Sloveniji nobena inštitucija ne opravlja svojga dela !
FC Chelsea2
05. 09. 2017 17.36
+3
In so že kaznoval podjetje Jeklo, ki ni plačevalo prispevke delavcem in je pop tv že kar nekajkrat pisal o tem . Predvidevam, da je odgovor ne, ker državna podjetja lahko počnejo kar hočejo in ker imajo na svoji strani še politiko zopet se boste spravili torej na male obrtnike in mala podjetja kajne smo že navajeni.
jonbonslon
05. 09. 2017 17.21
+1
še eno vprašanje za furs,kdaj bo furs pregledal oz popisal vse nepremičnine Slovenskih državljanov na kroaškem,ki služijo z oddajanjem nepremičnin oz parcel sorodnikom,prijateljem in neznancem na črno?...hvala za odgovor...
Aldebaran1
05. 09. 2017 15.28
+13
Jaz imam podjetje 6 zaposlenih, 3 mio prometa letno. Vse plačujemo na datum valute. Če bi vsi bili tako pošteni, bi zadeva tekla normalno! Tako,pa lahko imaš 10 firm registriranih na isti naslov, pa kradeš na veliko, pa je vse OK. Država bi morala poskrbeti prvo za finančno disciplino! Tisti ki ne plača računa, ga takoj kaznovat in zapret! Ne pa da drugo,tretjo firmo odpre na isti naslov, pa naprej dela! Po eni strani država sama dovoli,da se ne plačuje prispevkov in davkov....
jonbonslon
05. 09. 2017 15.37
-8
jonbonslon
05. 09. 2017 16.27
-1
jonbonslon
05. 09. 2017 16.28
-6
sprašujem aldebarana,če je kdaj delal na ćrno,oz brez računa...
a.kralj1994
05. 09. 2017 14.44
+15
a za to ste rabil 25 let???? omg...smo pa res banana republika
yurife
05. 09. 2017 14.39
+6
ne vem zakaj se morate napovedat....
User792410
05. 09. 2017 14.01
+15
Malo sem iskal, da bi našel, kdo je bil takrat l.94 proti ukinitvi SDK in našel samo tole zabeležbo: // Čas: 15.6.1994 16:25:00 Kategorija: Slovensko gospodarstvo / Ljubljana, 15. junija (STA) - NEODVISNOST/KNSS/DRNOVŠEK Neodvisnost-Konfederacija novih sindikatov Slovenije je na premiera Janeza Drnovška danes naslovila pismo, v katerem ga opominja, da bi ukinitev Službe družbenega knjigovodstva (SDK) v času družbene tranzicije in njena zamenjava z Računskim sodiščem bila nadvse neprimerna in škodljiva za interese delavcev. / V Neodvisnosti-KNSS menijo, da je SDK edina od ustanov, ki je z neizpodbitnimi dokazi opozorila na "izreden obseg bega družbenega kapitala v inozemstvo in na ogromno oškodovanje družbene lastnine in s tem delavcev v domovini". / Trdijo, da bi lahko z nezakonito olastninjeno družbeno lastnino, ki naj bi po napovedih znašala okoli milijardo mark, dokapitalizirali potrebna obratna sredstva v mnogih podjetjih z obetavnimi proizvodnimi programi in zagotovili ohranitev vsaj 40.000 delovanih mest. V podjetjih, ki životarijo, pa bi z delom teh sredstev zagotovili izplačilo plač po kolektivni pogodbi. / V sindikatu menijo, da je treba povečati pristojnosti SDK, tako da bi ta služba večkrat letno pripravila poročila o opravljenih revizijah, ki naj bi jih obvezno obravnaval parlament. Ta naj bi potem tudi ustrezno zaščitil družbeno premoženje. Po njihovem je nedopustno v času lastninskega preoblikovanja ukiniti SDK oz. jo zamenjati z Računskim sodiščem. Predpostavka uspešnega delovanja slednjega je nadzor lastnikov nad poslovanjem podjetij, ki pa ga bomo v Slovenijij imeli šele čez pet let. / Od premiera Drnovška zato zahtevajo, da še ta mesec pošlje v parlament spremembo zakona o deviznem poslovanju v smislu odprave sporne določbe, ki ne omogoča deviznim inšpektorjem in davčnim organom sprotnega nadzora odlivov in prilivov kapitala oz. blaga. // Avtor: STA
Morana7
05. 09. 2017 14.33
+9
Ja to je bil en največjih zaj.. v novejši zgodovini politike RS. Zanimivo je Drnovšek ostal mnogim v dobrem spominu, češ kako fejst je bil...
a.kralj1994
05. 09. 2017 14.47
+1
ja to je zahteval pridružitveni sporazum v EU in NATO...demokracija pač...globalizacija...divja privatizacija in kapitalizem na kupu...takle mamo
jonbonslon
05. 09. 2017 13.19
-2
moderatorji...hvala...
oježeš
05. 09. 2017 13.16
+9
Nekega dne je učitelj pripravil učencem nenapovedan test. Kakšna groza, so si mislili učenci! Razdelil je liste po klopeh, ko je imel vsak svoj test, jim je dovolil, da ga obrnejo. Na njihovo presenečenja, na drugi strani lista ni bilo vprašanja, le črna pika na sredini lista. Profesor jim je rekel, naj napišejo, kar vidijo. Malce zmedeni učenci so pričeli pisati.... Na koncu je na glas prebral vse rešene teste. Vsi, brez izjeme, so opisovali majhno črno piko na sredini lista, obrazložili njeno pozicijo in podobno. Ko je prebral vse, jim je razložil namen naloge. "Ne bom vas ocenil, želim pa, da razmislite o tej nalogi. Nihče izmed vas ni pisal o belem papirju, vsi ste se osredotočili le na tisto črno piko sredi papirja. Podobno se dogaja v življenju. Vedno se osredotočamo na slabo, na tiste majhne črne pike. Življenje je dar, ki ga moramo vsak dan praznovati. Če se bomo osredotočali le na slabo: pomanjkanje denarja, bolezni, težave v odnosih, razočaranja, bomo pozabili, da obstaja okrog nas svetloba... Temne pike so zelo majhne v primerjavi z vsem, kar imamo dobrega v življenju. A prav te onesnažijo naš um. Obrnite pogled stran od črne pike, osredotočite se na svetlo stran papirja."
kekec_pokec
05. 09. 2017 12.45
+19
Ja bravo sej ste samo 10 let v zamudi. Kaj pa je s kršitvami ki jih je počel recimo Vegrad in njemu podobni
Boštjan Zavnik
05. 09. 2017 12.43
+12
Imam mikro podjetje, ki je bilo ustanovljeno v letošnjem letu. Plačujem v naprej akontacijo dohodnine na dobiček za pravne osebe...( na kakšni podlagi so izračunali, da bom imel dobiček? :D). V primeru, da mi meni moj kupec ne plača velikega računa, nebo niti za plače, kaj šele za prispevke aja davek pa seveda tudi v naprej plačati.. Dejmo država, začnite živet v resničnem svetu. Odpret proizvodna podjetja in zaposlit 50 tisoč javnih uslužbencev v le ta( to bi bila dodana vrednost v državi in ne uradniki, ki zavirajo in ovirajo poslovanje podjetij). Plačilna disciplina v naši državi na naj višjem nivoju je adijo pamet. Dokler bo tako, smo daleč za kačami... In da ne govorim v primeru Magna, kako lahko eni birokrati vršijo tak pritisk na investitorja in hkratu odličnega delodajalca... Naj gre Magna drugam in naj naravovarstniki zrihtajo službe!
Finfer
05. 09. 2017 12.40
+9
Razno razzni tajkuni lopovski s svojimi odvetniki in davčnimi svetovalci bodo kljub temu še naprej kradli in rropali državni denar in ga skrivali v davčne oaze !!
jonbonslon
05. 09. 2017 12.18
+7
zakaj tako hitro umaknete tako senzacijonalne članke?ljudje imajo kar nekaj za dodat.....,kaj je severna koreja bolj pomembna?
proofreader
05. 09. 2017 12.03
+21
Pri vseh milijardah, ki so jih pokradli, se vedno spravijo na mala podjetja. Velika podjetja, tudi v lastni države, po več let niso plačevala.
valkiria
05. 09. 2017 11.56
+7
najboljši so tile:doma imajo s.p.,zaposlena pa dva delavca,ki potem delata za vse,tako lastnike,kot njihove otroke,vzdržujejo si iz tistega bifeja vse,od voznega parka,bifeja,privat hiše,oboro za jelene,...pol pa dobita delavca 435,00€,...
TOX6
05. 09. 2017 11.49
+18
Veliko je firm ki so v državni lasti in ne plačujejo prispevkov, tko da naj senajprej sprsvijo nad svoje. Jim ne bo zmamkal dela!!!
jonbonslon
05. 09. 2017 12.00
+5
jonbonslon
05. 09. 2017 11.45
+18
zahtevam,da furs ob taki grožnji konec leta objavi vse kršitelje,ki so jih oglobili .to so informacije javnega značaja...hvala...