Slovenija

Furlan z NPU na tožilstvo?

Ljubljana, 20. 01. 2012 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je državnotožilskemu svetu posredoval dokončni predlog za vodjo specializiranega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je vodjo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Harija Furlana predlagal že v prvem predlogu pred nekaj tedni, ki ga je posredoval generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju, ki je oblikoval predhodno mnenje in po podatkih pravosodnega ministra dal prednost prav Furlanu.

Minister Aleš Zalar je med dvema kandidatoma izbral vodjo NPU Harija Furlana.
Minister Aleš Zalar je med dvema kandidatoma izbral vodjo NPU Harija Furlana. FOTO: Aljoša Kravanja

Zalar je sledil predlogu. Poleg Fišerjevega mnenja je pri oblikovanju predloga upošteval zlasti program vodenja državnega tožilstva, predstavitev kandidata na ustnem pogovoru ter kandidatovo strokovno usposobljenost, posebno znanje, izkušnje in dosežke na področju državnotožilske službe, so sporočili z ministrstva. Minister je tako ocenil, da bolje izpolnjuje zakonsko določene kriterije glede strokovne usposobljenosti.

Vodjo specializiranega državnega tožilstva za dobo šestih let z možnostjo vnovičnega imenovanja na predlog ministra po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca imenuje državnotožilski svet. Ni mu treba imenovati kandidata, ki ga je predlagal minister, niti ni vezan na mnenje generalnega državnega tožilca.

Razpis je bil v uradnem listu objavljen 11. novembra, rok za prijavo pa se je iztekel 12. decembra. Nanj sta se prijavila Blanka Žgajnar in Furlan. Žgajnarjeva sedaj začasno vodi omenjeno tožilstvo, pred tem pa je bila vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Vodja skupine je bil med letoma 2004 in 2008 tudi Furlan, ki je mesto predčasno zapustil, domnevno zaradi spora s takratno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RFER
21. 01. 2012 09.18
+3
Kakšno naključje ... LDS je nastavil FURLANA za direktorja NPU (ki obravnava najhujše gospodarske zadeve), zdaj ga je pa nastavil za vodjo posebnega tožilstva (ki obravnava najhujše gospodarske zadeve). Je treba imet pod kontrolo tožilstvo ali pa policijo. Ker pa LDS ni parlamentarna stranka, so si tako zagotovili vpliv nad tožilstvom za nadaljnih šest let. No ja, saj tudi FIŠER ni bil imenovan slučajno ali pač? Zavese so padle, strankarskim podložnikom je potrebno najti primerne službe ... le ti pa jim bodo v zameno vestno poročali. Me prav zanima kam bo Zalar podtaknil svojega podložnika Škrleca, ki je sedaj njegov sekretar?
Jeanus1
20. 01. 2012 22.51
Mutivoda in koristoljub tale Zalar! Ni pa edini, tudi Brezigarca je bila podobne sorte. Očitno na sodnem polju smrdi do neba in še čez! Vemo že dolgo časa....
Swashta
20. 01. 2012 18.52
-2
Če so levi imeli Barbaro, naj majo desni zdaj Furlana. Bo vsaj kdo skrbel za to, da ovadbe proti desnim akterjem ne bodo prehitro izginevale po predalih in omarah.
enaneza
20. 01. 2012 18.40
+6
A to so slučajno TEKOČI POSLI? Al je treba hitro vsaj na tožolstvo enga svojga not vtaknt? Saj nismo slepi gospod Zalar...
PIKO6
20. 01. 2012 18.39
+6
Komunajzerji še kar kadrujejo svoj preverjen kader::)
LKOHOL
20. 01. 2012 18.33
+3
Jankoviceva stranka ima program za 2012,hitro resiti svoje sodelavce obtozb preprodaje trdih drok saj je on sodeloval in vecina medijsko znanih v zadnjih desetih letih in se zmeraj pri preprodaji trdih drok....V zadnjih desetih letih je preprodaja prinesla sedem milijard evrov zasluzka s katerim so lahko kupovali razne nepremicnine in prevzeme podjetji...Normano tukaj je vecji krog ki so z veseljem sodelovali in da bi zascitili sebe in kapitale morajo prvo ojacati zidove pred napadom obtozb....Sj clovek nemore vzeti potkupnino ce se boji vrha,skratka posel jim se cveti samo bi ga radi zascitili in nadeljevali....
JezekTekaTeka26
20. 01. 2012 15.05
+14
Čez par dni odpoved ... nima zalar kej svoje leve pijone nastavlat ...
RFER
21. 01. 2012 09.21
+2
Saj se ve kdo je FURLANOV delodajalec ... LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS LDS